Home Blog Life Transforming Habits Αυτοπειθαρχία Series: Προσωπική Υπεροχή – Pt. 2

Αυτοπειθαρχία Series: Προσωπική Υπεροχή – Pt. 2

Προσωπική Υπεροχή

Προσωπική Υπεροχή

 

 

 

 

 

 

Η Προσωπική Υπεροχή έχει έναν κινητήριο τρόπο σκέψης: Είσαι η πιο πολύτιμη πτυχή. Η ζωή σου, οι ικανότητες σου και οι πιθανότητες που δημιουργείς κάθε λεπτό, είναι ότι πιο πολύτιμο έχεις. Ο απώτερος Στόχος για την Προσωπική Υπεροχή είναι να χρησιμοποιήσεις στο έπακρο αυτά που ήδη έχεις, για να γίνεις αυτό που είσαι πραγματικά ικανός.

Στο πρώτο άρθρο μιας σειράς – οδηγών πάνω στην Αυτοπειθαρχία, αναλύσαμε τους Στόχους. Αυτή την φορά θα αναλύσουμε το δεύτερο μέρος. Την Προσωπική Υπεροχή.

Αυτό που σε έφερε μέχρι εδώ, δεν θα σε πάει πιο μακριά

 

Κάποιοι άνθρωποι χάνουν αξία χρόνο με τον χρόνο. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι στην ουσία είσαι Πρόεδρος και η ζωή σου είναι η Εταιρεία. Αν δεν αναβαθμίζεις τις ικανότητες και γνώσεις σου συνεχώς, τότε μένεις πίσω. Η Προσωπική Αρτιότητα δεν αποκτάται από ατύχημα, αλλά από στοχευμένη προσπάθεια και συνεχή εξέλιξη.

Σύμφωνα με έρευνα του Forbes και Wall Street Journal, οι περισσότεροι πολυεκατομμυριούχοι, είναι πρώτης γενιάς! Αυτό
σημαίνει ότι δημιούργησαν τα πάντα απ’ το μηδέν και μόνοι τους. Δεν έκαναν μαγικά… Είδαν ευκαιρίες όταν οι άλλοι έβλεπαν μόνο εμπόδια και κυρίως, κάποια στιγμή ξεκίνησαν να αντιμετωπίζουν διαφορετικά τον χρόνο τους και το τι μπορούσαν να κάνουν με αυτόν.
Και πραγματικά δεν πιστεύω τόσο στην τύχη. Σε ότι συγκεντρώνεσαι μεγαλώνει και όταν συγκεντρώνεσαι σε κάτι, αρχίζεις να βλέπεις και να παρατηρείς πράγματα που πριν δεν μπορούσες. Ο τρόπος που διεκδικείς αλλάζει, όπως και ο τρόπος που σκέφτεσαι!

Η Προσωπική Υπεροχή είναι μια Επιλογή που είτε Πετυχαίνεις ή Αποτυγχάνεις να κάνεις

Ακούω πολύ συχνά να λέγεται για κάποιους ανθρώπους που έχουν πετύχει τεράστια επιτεύγματα ότι ο λόγος που τα κατάφεραν είναι επειδή είχαν ” Άστρο ”, και ειλικρινά απορώ. Τι σημαίνει αυτό? Ότι κάποια συμπαντική δύναμη, όχι μόνο τους επέλεξε αλλά και τους βοήθησε να πετύχουν πιο εύκολα? Με συγχωρείς, αλλά μια τέτοια εξήγηση δεν μου αρκεί…

Έχω αλλάξει πολλά πεδία εργασίας, και πάντα το κάθε πεδίο ήταν απαιτητικό. Είχα την τύχη να συναναστραφώ με τους καλύτερους και  να μάθω από αυτούς. Όμως έχω γνωρίσει και ανθρώπους που δεν ήταν τόσο πετυχημένοι. Και αυτό που έχω να πω με σιγουριά, είναι ότι ευκαιρίες παρουσιάστηκαν και στις δύο πλευρές. Το θέμα όμως είναι τι κάνεις με τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται.

Πριν 3 χρόνια, είχα την ευκαιρία να δουλέψω με κάποιον κορυφαίο σε έναν τομέα. Όταν το ρώτησα που οφείλεται αυτή η επιτυχία που έχει και γιατί τον προτιμούν τόσο οι πελάτες, μου απάντησε ξεκάθαρα, χωρίς καν να σκεφτεί, μια φράση που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ:

Oι περισσότεροι βιάζονται να τελειώσουν την δουλειά τους και να πάνε σπίτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αργά ή γρήγορα, η δουλειά τους να παρουσιάσει ατέλειες. Εγώ δεν δουλεύω, δημιουργώ. Θέλω το κάθε κομμάτι της δουλειάς μου να είναι ένα αριστούργημα

Αυτές οι φράσεις είναι απλές όταν διαβάζονται, αλλά στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολες. Όταν είναι 22:00 το βράδυ, δεν σκεφτόμαστε να κάνουμε τέλεια την δουλειά μας, αλλά απλά να την κάνουμε. Κάτι που φυσικά είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όμως αυτό μπορεί να είναι ένα από τα στοιχεία που μπορεί να αποδειχτούν καθοριστικά. Γιατί το θέμα είναι τι κάνεις διαφορετικά από τους άλλους!

Έχω δεi αμέτρητα βίντεο με τον Kobe Bryant. Είναι ένας αθλητής που θαυμάζω. Όταν τον είχα πρωτοδεί, αυτό που με τράβηξε
περισσότερο, ήταν ότι ήταν κάποιος που όχι μόνο έχει κάνει το χόμπι του επάγγελμα, αλλά και που έχει γίνει πλούσιος από αυτό.
Σίγουρα ο Cobe γεννήθηκε για να παίζει μπάσκετ. Η σωματοδομή του το επέτρεψε αυτό. Όμως δεν είναι ο μόνος φοβερός παίκτης στο ΝΒΑ, αλλά ούτε και στην ομάδα του, τους Lakers. Γιατί όμως είναι No. 1? Ο λόγος είναι αυτό που συζητάμε τόσο καιρό!

Είναι ωραίο να φαντάζεσαι τον εαυτό σου να βάζει την τελευταία βολή που κερδίζει το παιχνίδι. Όταν όμως βρίσκεσαι σε τελικό Πρωταθλήματος, είσαι στα τελευταία δευτερόλεπτα και ζητάς στην τελευταία φάση η μπάλα να έρθει στα χέρια σου, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Μπροστά σε 60. 000 θεατές και με την γνώση ότι ένα λάθος μπορεί να είναι καταστροφικό, το βάρος είναι τεράστιο.Γιατί εκείνη την στιγμή είμαι σίγουρος ότι δεν σκέφτεται πόσα χρήματα κερδίζει. Εκείνη την στιγμή κάνει αυτό που δεν μπορεί να κάνει ένας απλός άνθρωπος.Αναλαμβάνει μια τεράστια ευθύνη και πειθαρχεί τον εαυτό του να αντέξει μια τεράστια ψυχολογική πίεση και ταυτόχρονα αποδίδει στο μέγιστο. Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε! Γιατί εκείνη την στιγμή το ταλέντο και η τύχη δεν έχουν καμία σημασία.

 

4 Βήματα Πρoς την Κορυφή

1. Υιοθέτησε τον Κανόνα των 2 έξτρα ωρών

Η συνεχής μάθηση είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό για Προσωπική Υπεροχή. Το να επενδύεις χρόνο για να μαθαίνεις νέες πληροφορίες, είναι ένα χαρακτηριστικό που έχουν οι κορυφαίοι.

Κάθε μέρα, ξύπνησε μία ώρα νωρίτερα και μελέτησε. Διάβασε κάτι που θα σε βοηθήσει στην Οργάνωση, στην αντιμετώπιση αρνητικών συναισθημάτων ή στην επίτευξη στόχων. Διάβασε το, δώσε του μια ευκαιρία και μετά δοκίμασε κάτι άλλο. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει μια μέρα, απ’ το να βρίσκεις τρόπους να την κάνεις καλύτερη?

Όταν η μέρα τελειώσει, αφιέρωσε άλλη μια ώρα για προσωπική μελέτη. Μπορείς να μην διαβάσεις αλλά να κάνεις μια ποιοτική ανασκόπηση της ημέρας που πέρασε:

  • Ποιες καταστάσεις διαχειρίστηκα αποτελεσματικά?
  • Ποια ήταν η πιο ευχάριστη στιγμή της ημέρας? ( Αν δεν υπήρχε, βάλε στόχο να δημιουργήσεις μια την επόμενη ).

Οι ερωτήσεις ενδοσκόπησης είναι ατελείωτες και μπορείς να αυτοσχεδιάσεις όσο θέλεις.

2. Γράφε τους Στόχους σου Κάθε Μέρα

Όσο περισσότερο υπενθυμίζεις στο μυαλό σου το που κατευθύνεται, τόσο περισσότερο θα σου προσφέρει γνώσεις και πληροφορίες που δεν είχες πριν. Ο σκοπός είναι να μάθουμε να δουλεύουμε με τον εαυτό μας και να αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο τα θετικά που μας στέλνει το υποσυνείδητο, αλλά και να αρνητικά.

Όταν γράφεις συνεχώς τους Στόχους σου,θυμάσαι πάλι τι είναι πραγματικά σημαντικό για σένα και αν βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο για να το πετύχεις. Όσο πιο συγκεκριμένος είσαι και ξεκάθαρος, τόσο λιγότερο άγχος έχεις για το πως θα αντιμετωπίσεις μια κατάσταση.

Κάποιες σημαντικές πληροφορίες για να θυμάσαι:

  • Μην φοβάσαι να δεις την πραγματικότητα και μην κρίνεις τον εαυτό σου από αυτήν. Αξιολόγησε αντικειμενικά.
  • Αν είσαι μακριά από τον στόχο σου, προσπάθησε να είσαι ειλικρινής με τους λόγους που σε έφεραν σε αυτή την θέση. Όμως μην μείνεις πολύ ώρα σε αυτό το μέρος. Άρχισε να συγκεντρώνεσαι γρήγορα σε λύσεις.
  • Αν κάποιος στόχος σε αγχώνει, γράψε τους λόγους. Τις περισσότερες φορές αγχωνόμαστε για πράγματα που αποφεύγουμε. Όταν δεις ξεκάθαρα τους λόγους που σε μπερδεύουν συναισθηματικά, θα χαλαρώσεις.

3. Σχεδίασε την Επόμενη Μέρα

Το προηγούμενο βράδυ, προγραμμάτισε την μέρα που έρχεται. Πίστεψε με, αυτό το εργαλείο είναι από τα πιο σημαντικά της ζωής μου, και όταν δεν το εφαρμόζω, καταλήγω να πνίγομαι σε μια κουταλιά νερό. Κάποιες συμβουλές:

  • Προγραμμάτισε να κάνεις στην αρχή της ημέρας αυτά που σε αγχώνουν περισσότερο. Δεν θέλεις να αναβάλεις δύσκολες δραστηριότητες, γιατί όσο το κάνεις τόσο πιο δύσκολες θεωρείς ότι είναι.
  • Γράψε τις δραστηριότητες που είναι πιο σημαντικές σε κάθε έναν από τους παρακάτω τομείς:

Aνάπτυξη( εργασία, γνωριμίες, ώρες δουλειάς, τηλεφωνήματα…. οτιδήποτε).

Χαλάρωση – Διασκέδαση

4. Κάνε στον Εαυτό σου τις 2 Μαγικές Ερωτήσεις Μετά από Κάθε Γεγονός.

  • Τι έκανα σωστά?
  • Τι θα έκανα διαφορετικά?