Home Blog Self Innovation Η Απίστευτη Αλήθεια Πίσω απο το Άγχος

Η Απίστευτη Αλήθεια Πίσω απο το Άγχος

Άγχος

Άγχος

Η λέξη Anxiety σημαίνει Άγχος, και προέρχεται από το Λατινικό νόημα ” a lasting state of Fearfulness”. Tα τελευταία χρόνια,
παρατηρείται να είναι το μεγαλύτερο ψυχικό πρόβλημα της εποχής μας. Όπως εκτιμάται, 20 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάσχουν από Αγχώδη Διαταραχή ( Anxiety Disorder ). Στο Journal of Clinical Psychiatry εκτιμάται ότι μόνο στις ΗΠΑ,  ξοδεύονται μόνο για την συγκεκριμένη Διαταραχή 42 Δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για την Θεραπεία του!

Παρόλο που το Άγχος αντιμετωπίζεται ως Mental Disorder, στην πραγματικότητα είναι προιόν από περίεργους συνδυασμούς, όπως  στο να έχουμε συχνά αντιδράσεις Fight or Flight, αναμνήσεις υψηλής έντασης και καταπιεσμένα συναισθήματα στο σώμα.  Η λανθασμένη προσοχή δεν είναι το μόνο πρόβλημα που προκαλεί Άγχος – Γενετική ( Γονίδια ) και Περιβάλλον, παίζουν και αυτά σημαντικό ρόλο, παρόλο που η προσοχή ( Attention ) είναι ο πιο θεμελιώδης παράγοντας.

 

Μια χρόνια κατάσταση της προσοχής σε επείγοντες καταστάσεις, δεν είναι πάντα αποτέλεσμα της απλής Κλινικής Αγχώδους Διαταραχής αλλά και αποτέλεσμα προβλημάτων μεγαλύτερου βεληνεκούς. Λόγω Γενετικής και επίδρασης του Περιβάλλοντος, η υψηλή συχνότητα ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, δημιουργεί διαφορετικές επιπτώσεις σε διαφορετικούς ανθρώπους. Πολλές περιπτώσεις Κατάθλιψης, είναι προιόν παραμονής του Νευρικού συστήματος σε κατάσταση ” επείγοντος ”. Όταν ο εγκέφαλος προσπαθεί να καταπιέσει το Άγχος, τότε αυτή η καταπίεση Δημιουργεί Καταθλιπτικά συμβάντα. Τελευταίες έρευνες πάνω στην Κατάθλιψη, επιβεβαιώνουν ότι προέρχεται σε ένα μεγάλο ποσοστό, από υπεραντίδραση σε καταστάσεις που δημιουργούν Stress.

Το περίεργο με το Άγχος είναι ότι δεν εμφανίζεται μόνο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά. Έτσι και αλλιώς, όλα ξεκινούν από την
Παιδική ηλικία. Όμως πως γίνεται ενα παιδί να έχει Άγχος? Αυτό είναι ενα περίπλοκο πρόβλημα.

Το παράγωγο ενός πολυάσχολου και άκρως απαιτητικού κόσμου είναι η Γονεακή Πίεση και πολλές Συναισθηματικές Κρίσεις. Πολλές έρευνες μαρτυρούν ότι ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της Παιδικής Συναισθηματικής Υγείας, είναι το πόσο ασφαλή αισθάνονται.
Ο Φόβος της απόρριψης ή εγκατάλειψης διαμορφώνουν, πολλές φορές, σε καθοριστικό βαθμό την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Ένα παιδί που αργότερα θα μεγαλώσει… Εξαρτημένο από άλλους για την επιβίωση του, είναι προγραμματισμένο να είναι συνδεδεμένο με το άτομο που το φροντίζει περισσότερο. Αν η φροντίδα δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει πολλές μεταπτώσεις, τότε το παιδί μεγαλώνει με έναν συνεχή Φόβο εγκατάλειψης, κάτι που είναι πιθανό να το ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο Ψυχίατρος Dr. Bruce Perry γράφει σε μια εξαιρετική αναφορά:

O εγκέφαλος είναι καθορισμένος να εντοπίζει, να αισθάνεται, να αντιλαμβάνεται και να αποθηκεύει σε αντίδραση με απειλητικές πληροφορίες, από εσωτερικά και εξωτερικά περιβάλλοντα. Όλες οι περιοχές του εγκεφάλου συγκεντρώνονται και ενορχηστρώνουν τεχνικές επιβίωσης από πιθανές απειλές. Αυτή η Νευροβιολογική διαδικασία είναι σημαντική για την κατανόηση Τραυματικών εμπειριών, ικανών να μας  ακολουθούν για μια ολόκληρη ζωή.

Σε μια άλλη έρευνα, ο ανθρωπολόγος Mark Flinn ανακάλυψε ότι οι σχέσεις των παιδιών με τους γονείς τους είναι απλά ο πιο σημαντικός παράγοντας Άγχους στην ζωή τους. Επειδή ο Ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ακόμα ασχημάτιστος στην Παιδική ηλικία, τα μωρά εξαρτώνται απόλυτα από τους γονείς τους. Όταν τα παιδιά αγνοούνται από την Μητέρα, τότε τα επίπεδα Κoρτιζόλης ( Cortisol = Ορμόνη Άγχους και άμεσα συνδεδεμένη με αντιδράσεις Fight – or – Flight ) αυξάνονται 60% περισσότερο απ’ το φυσιολογικό.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Διαζυγίου ή απόστασης μεταξύ του ζευγαριού. Αν μια Μητέρα είναι σε απόσταση με τον Πατέρα για ένα χρόνο, τα επίπεδα Κορτιζόλης στο αίμα των παιδιών είναι εκθετικά ανεβασμένα, σε σύγκριση με το να είναι οι δύο γονείς μαζί.

Ίσως τελικά το παρελθόν να είναι περισσότερο σημαντικό απ’ ότι φανταζόμαστε!