Home Blog Self Innovation Απόλυτος Οδηγός Σκέψης για Αναζήτηση Εργασίας

Απόλυτος Οδηγός Σκέψης για Αναζήτηση Εργασίας

Η αναζήτηση εργασίας είναι και αυτή μια δουλειά από μόνη της- Σπύρος Ανδριανός

Όταν μου ζητήθηκε να συμμετέχω με κάποιο κείμενό μου στην παρούσα εξαιρετική ηλεκτρονική υπόσταση της ομάδας του HumanAdvanced.com και να μεταφέρω γραπτώς στους αναγνώστες κάποιες σκέψεις μου πάνω στους τομείς που έχω εμπειρία, οι πρώτες μου σκέψεις ήταν πως θα μπορούσα να γράψω για διάφορα ζητήματα που έχω αντιμετωπίσει επιτυχώς και με βοήθησαν να βελτιώσω την καθημερινότητά μου δραστικά, άρα και την αποδοτικότητά μου σε όσα απαιτούνταν, ειδικώς στην επαγγελματική μου υπόσταση, αφού εργάζομαι και δρω σε περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων.

Θα μπορούσα να γράψω για Διαδικασία λήψης αποφάσεων (Decision Making Process), ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να λάβει καλύτερες αποφάσεις, αμεσότερες και με λιγότερο ρίσκο στις τις επαγγελματικές του προκλήσεις. Για διαχείριση χρόνου (Time Management) ώστε να αποφεύγει καταστάσεις stress όταν απαιτείται υψηλή απόδοση σε πολύ μικρά χρονικά περιθώρια. Για Διαχείριση Κρίσεων (Crisis Management) όταν η απόδοση και η απόφαση απαιτείται άμεσα ή διακυβέβονται χρήματα, η εξέλιξή σου ή η δουλειά σου εκείνη τη στιγμή. Αξιοποιώντας τα αυτά, ο αναγνώστης θα μπορούσε να φέρει την επαγγελματική του υπόσταση, σε καλύτερο επίπεδο βελτιώνοντας έτσι τα skills του στην εργασία άρα και θα πραγμάτωνε και επαγγελματικά το όλο νόημα του site – «Human Advanced  ή το να φτάσει το επόμενο επίπεδο.»

Ύστερα συνειδητοποίησα πως αν και η χρησιμότητα των παραπάνω είναι αδιαμφισβήτητη, στο οικονομικό περιβάλλον που ζει και κινείται το αναγνωστικό κοινό του HumanAdvanced.com αλλά και λαμβάνωντας υπόψη τις ηλικιακές ομάδες των αναγνωστών του, υπάρχει ένα τεράστιο ψυχολογικό αλλά και πολλές φορές πρακτικό φράγμα. Ένα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού της χώρας είναι άνεργο : 27,5 % σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Δ Τρίμηνο 2013). Το ποσοστό αυτό αυξάνει δραματικά στην ηλικιακή ομάδα  που θεωρητικά πλέον είναι εκτός σχολείου, σπουδών και έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις (για τους άνδρες). Στην ηλικία δηλαδή των 25 με 29 χρονών. Το ποσοστό τότε κυμαίνεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ στο 44,7%. Πιο συγκεκριμένα για τους άνδρες η ανεργία είναι στο 41,3 και για τις γυναίκες, που φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο, στο 48,7. Για μια ακόμη φορά φαίνεται πως το να είσαι γυναίκα στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, είναι δυσκολότερο από το να είσαι άνδρας σε ότι αφορά την εύρεση εργασίας. Όποιος επιθυμεί να διαβάσει περισσότερα για την εν λόγω έρευνα με hard facts μπορεί εδώ. Το φράγμα λοιπόν ορίζεται ως εξής : Θα μπορούσα να εφαρμόσω ίσως τα παραπάνω, αν είχα δουλειά.

 Οπότε ας ξεκινήσουμε από την αρχή λύνοντας κάποιες ερωτήσεις φράγματα που μας κάνει ο εαυτός μας όταν βρισκόμαστε στο δύσκολο δρόμο της αναζήτησης εργασίας. Πως μπορώ να βρω μια δουλειά? Πόσο δύσκολη είναι η αγορά εργασίας για εμένα? Πόσο εύκολα μπορώ να πείσω τον εργοδότη μου ότι είμαι ο άνθρωπός του και ότι αξίζω την επένδυσή του πάνω μου? Πώς να μη με πάρει από κάτω η κατάσταση?

Η αναζήτηση εργασίας είναι και αυτή μια δουλειά από μόνη της

Η αναζήτηση εργασίας είναι και αυτή μια δουλειά από μόνη της.

Mentality – Νοοτροπία

Πρέπει να αλλάξεις το πως σκέφτεσαι. Κυρίως! Οι αρνητικές σκέψεις που πηγάζουν από ένα αρνητικό γεγονός όπως μια απόλυση ή η ανάγκη άμεσης εύρεσης εργασίας ή το ότι έκλεισε το μαγαζί σου κτλ, δεν βοηθούν. Μπορείς να τις διώξεις με απλά βήματα. Έχε στο μυαλό σου τα εξής:

Πως μπορώ να βρω μια δουλειά?

Έχεις ήδη δουλειά, δεν είσαι άνεργος. Είσαι ένας επαγγελματίας του τομέα σου και τώρα η δουλειά σου είναι να ψάξεις να βρεις μια εργασία ή έναν τρόπο να εργάζεσαι σε πλαίσια τέτοια που θα μπορούσαν να σε πληρώνουν όσο αξίζεις τουλάχιστον. Ως τότε, μπορεί να μην έχεις απόδοση σε χρήμα. Έχεις όμως απόδοση σε εμπειρία, σε “ξεσκόνισμα”, βελτίωση ή απόκτηση νέων ικανοτήτων, σε γνωριμίες.  Όλα αυτά θα είναι χρήσιμα σύντομα αν όχι άμεσα. Παράλληλα καλύπτεις πλήρως τους όρους του ορισμού εργαζόμενος. Οι Αμερικάνοι λένε : I am between jobs currently ή I am exploring my options. Δεν λένε ποτέ είμαι άνεργος. Γιατί δεν νιώθουν έτσι και γιατί δεν ακούγεται όμορφα. Δοκίμασέ το.

Η πράξη μόνο φέρνει αποτέλεσμα. Δεν θα έρθει μόνη της μια πρόταση για εργασία. Όσο μένεις σπίτι σου δεν κερδίζεις τίποτα αλλά σκέφτεσαι και ξανασκέφτεσαι. Καλύτερα να αξιοποιήσεις αυτή την ενέργεια σε εξεύρεση τρόπων να φτάσεις στους decision makers που θα αποφασίσουν ότι η πρόσληψή σου είναι σημαντική για αυτούς όπως και για σένα. Το οικονομικό περιβάλλον που ζεις ενδεχομένως να σε περιορίζει στο να αποκτήσεις υψηλότερους μισθούς αλλά πίστεψέ το. Και στο δυσκολότερο οικονομικό περιβάλλον η αγορά κινείται. Μια θέση που σε καλύπτει είναι εκεί έξω και όσο την αφήνεις για κάποιον άλλον, οι πιθανότητες να την έχεις μειώνονται.

O χρόνος σου, ακόμα και αν είσαι άνεργος, είναι εξαιρετικά πολύτιμος. Η δικαιολογία – δεν δουλεύω  άρα κάνω ότι μου ζητάνε στο περιβάλλον μου όταν δεν προλαβαίνουν – δεν υφίσταται. Δεν θα φτιάξεις τον κήπο στο σπίτι της μητέρας σου επειδή δεν δουλεύεις. Δεν θα κάνεις τα ψώνια της φίλης σου που δεν πρόλαβε, ειδικά όταν σε αυτό το χρόνο θα μπορούσες να δουλέψεις στον εαυτό σου. Ο χρόνος σου είναι διαθέσιμος για να πετύχεις ένα σκοπό. Αυτόν που έθεσες εσύ και όχι κάποιος άλλος. Μπορείς να βοηθήσεις το περιβάλλον σου όταν εσύ αποφασίσεις πως για σήμερα, όσα έκανες για να πετύχεις τον ΔΙΚΟ σου στόχο, που είναι η εύρεση εργασίας, είναι αρκετά.

Σκέψου το ενδεχόμενο να δημιουργήσεις μια δουλειά για σένα – στα μέτρα σου! Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ικανότητα να επιχειρήσουν, αλλά αν εσύ είσαι ένας από τους άλλους? Αν πάντα ήθελες κάτι δικό σου, μια δικιά σου δουλειά που θα ήσουν υπόλογος μόνο στους πελάτες σου, γιατί όχι τώρα? Η επιχειρηματικότητα, είναι δύσκολη επιλογή καθώς απαιτεί χρόνο, κόπο και σωστή προετοιμασία. Ενδεχομένως και budget, αν και με τις μεθόδους που έχουν οριστεί πλέον στα πλαίσια των startups και αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Φέρνουν όμως σε ανταμοιβή οφέλη που η εργασία ως μισθωτός, πολύ δύσκολα θα σου προσφέρει.

Πόσο δύσκολη είναι η αγορά εργασίας για εμένα?

Δεν έχει να κάνει με το πτυχίο σου πια. Δεν έχει να κάνει πλέον με το τι ξέρεις και τι έχεις σπουδάσει. Έχει να κάνει με το τι μπορείς να κάνεις με αυτά που ξέρεις. Ο καλύτερος τρόπος να δείξεις σε κάποιον τι μπορείς να κάνεις στον λίγο χρόνο της συνέντευξης, είναι να του πεις κάτι που έχεις ήδη κάνει είτε μέσω του βιογραφικού σου σημειώματος, είτε μέσω της συζήτησης. Αν δεν έχεις κάνει κάτι σε επαγγελματικό επίπεδο, ηρέμησε γιατί μπορείς να αξιοποιήσεις άλλα κατορθώματά σου. Οτιδήποτε, όσο μικρό και να φαντάζει για σένα, μπορεί για έναν επαγγελματία recruiter ή για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας να είναι ακριβώς αυτό που ζητάει. Οπότε, στοχευμένα στο τομέα που δραστηριοποιείται η επιχείρηση από την οποία ζητάς εργασία, σκέψου τι μικρό ή μεγάλο έχεις κάνει σε διάφορες υποστάσεις της ζωής σου, όχι μόνο την επαγγελματική, που θα ταιριάξει. Αν πας σε εταιρεία Πωλήσεων, το ότι έχεις ένα επιτυχημένο ebay seller account ή οι αγγελίες σου για τα cd / βιβλία που πουλάς γίνονται sold άμεσα είναι σημαντικό.

Το να χρειάζεται να μάθεις κάτι νέο δεν είναι κακό ούτε ακατόρθωτο ούτε ακριβό. Θα νιώθεις μερικές φορές πως η θέση που ενδεχομένως να σου άρεσε να κυνηγήσεις απαιτεί ικανότητες που δεν έχεις. Δεν είναι κακό να μπεις στη διαδικασία να τις μάθεις. Η εξέλιξη σε κάθε τομέα της ζωής μας είναι ωραίο να είναι αέναη. Δείχνει ζωή και έναν άνθρωπο ικανό να μάθει νέα πράγματα που πάντα είναι ένα σημαντικό προσόν (asset) για κάποιον υποψήφιο. Μην περιορίζεσαι στο ότι είναι ακριβό το να μάθεις Photoshop. Υπάρχουν άπειρα tutorials online για πολλά skills που μπορείς να μάθεις σε λίγες ημέρες ενασχόλησης, δωρεάν. Τα μόνα που σε κρατάνε πίσω είναι ο φόβος του ότι είναι κάτι χρονοβόρο ή πολύπλοκο και η αδυναμία να αφοσιωθείς. Συγκεντρώσου και προχώρα. Ο Tim Ferris έχει δείξει με mainstream πλέον τρόπο πως είναι εφικτό να αποκτήσει γρήγορα και εύκολα νέες ικανότητες ικανές να εμπλουτίσουν το βιογραφικό σου.

Θα έχεις αποτυχίες και απορρίψεις και αυτό σημαίνει ότι πας καλά. Σίγουρα θα βρεις πόρτες κλειστές και ακόμα και όταν όλα φαίνονται σίγουρα, θα έχεις απορρίψεις. Αλλά αυτό σημαίνει ότι προσπαθείς και είσαι ένα ακόμα βήμα στο να πετύχεις. Δέξου το feedback. Όταν δεχτείς μια απόρριψη, ρώτα τι θεωρούν ότι πήγε στραβά και δεν πήρες την θέση. Αξιοποίησε αυτή την ανάδραση και κάνε την εργαλείο για την επόμενη προσπάθεια. Μη κλείσεις την πόρτα. Απάντα: “Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις. Θα χαρώ να εξερευνήσουμε την δυνατότητα συνεργασίας σε κάποια επόμενη φάση. Εύχομαι καλή επιτυχία στις προσπάθειές σας”. Θα νιώσεις καλύτερα, θα έχεις mentorship από εκεί που δεν το περίμενες, θα σε έχουν υπόψη τους για αργότερα.

Είσαι καλύτερος από πριν. Το ότι απολύθηκες ή έκλεισε η εταιρεία που δούλευες δεν σε κάνει χειρότερο άνθρωπο. Μάλλον καλύτερο σε κάνει. Πιο έμπειρο. Επιζείς και θα επιζήσεις από κάτι δύσκολο που τους άλλους τους πήγε χαμηλά. Χρησιμοποίησε αυτή την εμπειρία. Σου δίνεται η ευκαιρία, έστω και με το ζόρι να εξερευνήσεις την αγορά, να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, να βοηθήσεις να αναπτυχθούν νέες ιδέες και επιχειρήσεις, να αξιοποιήσεις τις δυνάμεις σου με τρόπους που μέχρι τώρα δεν ήταν εφικτό ή ήταν περιορισμένοι στην μέχρι τώρα κατάσταση. Είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσεις.

Βάλε ένα νοητό όριο, όχι στον εαυτό σου αλλά στην αγορά. Γράψε κάπου τους στόχους σου σε ότι αφορά την εύρεση εργασίας. Βάλε τους ένα όριο. Το καλύτερο όριο που μπορείς να βάλεις είναι το χρονικό. Παράδειγμα: Θα ψάχνω για θέσεις εργασίας στην επιστήμη της Πληροφορικής για 1 εβδομάδα για την περιοχή του Αμαρουσίου που μένω κοντά. Μετά το πέρας της εβδομάδας, άρχισε να ψάχνεις για θέσεις που αφορούν Πληροφορική στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής ή κοντινών περιοχών. Μετά απομακρύνσου μέχρι εκεί που νομίζεις ότι σε παίρνει. Σκέψου το ενδεχόμενο να αλλάξεις industry (αγορά). Ακόμα και αν είσαι επιστήμων της Πληροφορικής και για ένα διάστημα εργάζεσαι ως υπάλληλος πωλήσεων software είναι πιο εύκολο να μεταπηδήσεις στην πρώτη αγορά επιλογής σου. Παράλληλα, καλύτερα ψάχνεις για κάτι νέο με σίγουρη δουλειά και ανατροφοδοτούμενο budget από την παρούσα εργασία σου, παρά χωρίς και αυτή.

Ετοιμάσου ψυχολογικά για αλλαγή περιοχής ή χώρας. Αν όλα όσα βρίσκεις στην περιοχή σου ή ακόμα και στην χώρα σου δεν σε καλύπτουν πάντα μια λύση είναι η αλλαγή της περιοχής που ψάχνεις ώστε να μεταβείς σε μια άλλη περιοχή που η αγορά του αντικειμένου σου είναι σε ανάπτυξη. Άλλες πιθανότητες έχει ένας επαγγελματίας των ιχθυοκαλλιεργειών στο κέντρο της Αθήνας, άλλες στο Μεσολόγγι. Ακόμα και η αλλαγή χώρας μπορεί να είναι επιλογή. Όλα εξαρτώνται από το πόσο το θες. Αν θες να πετύχεις το στόχο σου, που είναι η εύρεση της δουλειάς που σε εκπροσωπεί και σε κάνει να χαίρεσαι που την ασκείς, τότε κανένας φυσικός περιορισμός όπως η χώρα ή η πόλη δεν θα είναι ικανή να σε κρατήσει πίσω.

Πόσο εύκολα μπορώ να πείσω τον εργοδότη μου ότι είμαι ο άνθρωπός του και ότι αξίζω την επένδυσή του πάνω μου?

Προσφέρεις υπηρεσία. Δεν πρέπει να νιώθεις μειονεκτικά επειδή ζητάς μια θέση. Προσφέρεις τις υπηρεσίες σου σε μια επιχείρηση ή οργανισμό και γίνεσαι μέλος μιας ομάδας με κοινό σκοπό. Ασχέτως αν η στρατηγική είναι συγκεκριμένη, σίγουρα θα βάλετε σαν ομάδα στόχους και θα τους πετύχετε μαζί συνεισφέροντας ο καθένας από το δικό του πόστο. Σε αυτή την διαδικασία είσαι ένα ισότιμο μέλος. Όπως σου είναι χρήσιμος ο εργοδότης και εσύ σε αυτόν είσαι χρήσιμος. Στην συνέντευξη δεν σε επιλέγουν μόνο. Επιλέγεις και εσύ. Αν οι συνθήκες είναι αυτές που σου κάνουν, αν οι φιλοδοξίες σου καλύπτονται από την θέση ή τους στόχους της εταιρείας και άλλα. Έχοντας βρεθεί πολλές φορές και στις δύο πλευρές του τραπεζιού μιας συνέντευξης, ξέρω πως ο στόχος και των δύο πλευρών είναι κοινός. Να βρεθεί ένας συνεργάτης. Οι όροι  εργοδότης και εργαζόμενος είναι για τα δημόσια έγγραφα. Ο όρος συνεργάτης, στα πλαίσια που συνεργαζόμαστε ο καθένας βάση του job description, είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Η συνέντευξη δεν είναι για να σου βάλει κάποιος εμπόδιο. Ο recruiter είναι εκεί για να σε βοηθήσει να εκφράσεις καλύτερα τα ταλέντα σου και τις ικανότητές σου. Εύχεται μαζί με σένα να είσαι εσύ ο κατάλληλος γιατί αν είσαι κερδίζετε και οι δύο. Εσύ παίρνεις την δουλειά και αυτός έχει κάνει την δικιά του επιτυχημένα. Δεν είναι εχθρός, είναι εργαλείο. Χρησιμοποίησε τις ερωτήσεις που κάνει για να βγάλεις τον «επαγγελματία» εαυτό σου. Δεν σε πιέζει, σου κάνει στοχευμένες ερωτήσεις για να διαχειριστείς την κατάσταση και να έχεις την ευκαιρία να δείξεις κάτι που κανένα CV ή γραπτό δεν μπορεί να δείξει. Το πώς χειρίζεσαι τις καταστάσεις που σου τυχαίνουν σε περιβάλλον κρίσης όπως μια συνέντευξη.

Στη συνέντευξη έχει σκοπό να δείξει ότι κανένα CV ή γραπτό δεν μπορεί!

Στη συνέντευξη έχει σκοπό να δείξει ότι κανένα CV ή γραπτό δεν μπορεί!

Πώς να μη με πάρει από κάτω η κατάσταση?

Η ζωή συνεχίζεται. Ακόμα και όταν είσαι σε αναζήτηση εργασίας, η Γη γυρίζει και ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή. Δεν σταματάει τίποτα για κανέναν, πόσο μάλλον για σένα. Αφού έχεις υπολογίσει το budget σου και τον χρόνο που θες να αξιοποιήσεις για την αγορά εργασίας, όσα μένουν από χρήματα, χρόνο, ενέργεια πρέπει να τα διαθέσεις για να συντηρείς τις υπόλοιπες υποστάσεις σου. Είσαι άνθρωπος με ανάγκες, με χόμπι, με όρεξη για πράγματα και έτσι πρέπει να παραμείνει. Είναι υγιές το να ξανασκέφτεσαι την ακριβή εκδρομή στο εξωτερικό όταν είσαι χωρίς σταθερό μηνιαίο εισόδημα αλλά δεν είναι υγιές να σταματάς οποιαδήποτε κοινωνική έξοδο ή μικρή εκδρομή. Είναι υγιές να ξανασκέφτεσαι την ακριβή μηνιαία συνδρομή στο γυμναστήριο αλλά μπορείς να συνεχίσεις με τρέξιμο στο δρόμο, στα δημοτικά στάδια, άθληση με τις δημοτικές ομάδες κτλ.

Το να ξεκινήσεις από τα χαμηλά δεν είναι κακό. Κακό είναι να μην ξεκινάς. Όταν θεωρείς ότι δεν υπάρχει τίποτα διαθέσιμο, οποιαδήποτε άλλη δουλειά χαμηλότερης αξίας για τα δικά σου δεδομένα τότε είναι καλή. Θα βγάλει το μυαλό σου από το λήθαργο της μη δημιουργικότητας. Θα σε βοηθήσει να κινείσαι. Να έχεις ένα εισόδημα. Μπορεί να είναι η είσοδός σου σε μια εταιρεία με άπειρες προοπτικές εξέλιξης. Μπορεί οι δικές σου ικανότητες να γίνουν απαραίτητες και να εξελίξουν την εταιρεία στην οποία τώρα είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης σε key player της αγοράς με εσένα σε περίοπτη θέση. Ξεκίνα ως σερβιτόρος, κάνε σωστά και επαγγελματικά τη δουλειά σου και έπειτα πρότεινε στο μαγαζάτορα events, νέες ιδέες και αλλαγές που θα φέρουν εισόδημα, νέα πνοή και περισσότερο κόσμο στο μαγαζί. Παράδειγμα, πρότεινε ένα latin event. Αν το event πάει καλά, ζήτα να ξαναγίνει. Μετά καθιερώστε το. Μετά γίνε υπεύθυνος των event αυτών, φρόντιζε τους πελάτες, μίλα με τον κόσμο και γνωρίσου μαζί τους. Στη συνέχεια ζήτα κάτι παραπάνω και κάτι παραπάνω και συνέχεια αυτό μέχρι να φτάσεις στην εξέλιξη που σε ικανοποιεί.

Το περιβάλλον σου ή θα βοηθάει ή δεν θα ασχολείται. Αν δεν βοηθάει, αποκόψου. Εκτός από τις πιθανές ιδέες ή προτάσεις που μπορούν να σου κάνουν αν είναι ενήμεροι για το ότι βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας, κάποιοι από αυτούς, ενδεχομένως πιο έμπειροι, να σου δώσουν και δυο τρεις συμβουλές για την αγορά που βρίσκονται ή για την δικιά τους εμπειρία από την αναζήτηση εργασίας.

Σε επόμενα άρθρα θα μπορέσουμε να αναλύσουμε πως μπορούμε να στήσουμε ένα βιογραφικό με αξιώσεις, πως μπορούμε να στήσουμε ένα πλήρως αποδοτικό πρόγραμμα στην καθημερινότητά μας που να βολεύει τις κοινωνικές αλλά και τις υποχρεώσεις μας για εύρεση εργασίας, πως να παρουσιάζουμε τον εαυτό μας και πως να δρούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε άμεσα να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Κλείνω σημειώνοντας πως, όταν είσαι σε αναζήτηση εργασίας, η δουλειά σου είναι να πλασάρεις τον εαυτό σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να βρεις δουλειά, και όπως όλες οι δουλειές, έτσι και αυτή, θέλει ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχεις είναι πείθοντας το μυαλό σου να αποφύγει τις αρνητικές σκέψεις που επηρεάζουν την αποδοτικότητα και ενισχύουν τη αναβλητικότητά σου.

Αν δεν ψάχνεις εσύ για δουλειά και έχεις στο περιβάλλον σου κάποιον που ψάχνει εργασία, στείλε του αυτό το κείμενο για να γνωρίζει πως ο τρόπος σκέψης είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει απολύτως θετικά τα αποτελέσματα της αναζήτησης εργασίας αλλά και το πως βιώνει την όλη διαδικασία, βοηθώντας τον έτσι να αποφύγει τις αρνητικές συνέπειες στην διάθεσή του.