Home Blog Life Transforming Habits 12 Πυλώνες για Εκπληκτική Συγκέντρωση στην Καθημερινότητα

12 Πυλώνες για Εκπληκτική Συγκέντρωση στην Καθημερινότητα

Άλλαξε την καθημερινότητα σου με την κατάλληλη συγκέντρωση.

 

Σε προηγούμενο άρθρο πάνω στην συγκέντρωση, είχα αναλύσει την επιστημονική δομή του να μπορείς να εστιάζεις την προσοχή σου, για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, σε ένα μόνο θέμα χωρίς να αποσπάται η συγκέντρωση σου. Σε αυτό θα ήθελα να καταγράψω τους τομείς που έχω ξεχωρίσει μέσα στην καθημερινότητα και που θεωρώ πως είναι οι πιο ουσιαστικοί για να διατηρούν την συγκέντρωση μας αδιάσπαστη. Ταυτόχρονα, με το παρακάτω μοντέλο μπορεί να επιτευχθεί ένας από τους πιο σημαντικoύς στόχους του σύγχρονου μάνατζμεντ: Να μην είμαστε απλά δραστήριοι αλλά παραγωγικοί.

6 Παράγοντες που Μειώνουν την Συγκέντρωση

1. Έλλειψη Οραμάτος. Ίσως να μην χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζεις το που πηγαίνεις, αλλά γνωρίζοντας τι ψάχνεις και το πότε κάνεις πρόοδο ή μένεις στάσιμος, θα σε βοηθήσει να έχεις πιο δυνατή συγκέντρωση.

2. Εσωτερικές Διαμάχες. Είναι τα συνηθισμένα παράδοξα του μυαλού όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολυπλοκότητα επιλογών και μάλιστα σε θέματα που είναι όλα σημαντικά ή δεν μπορούμε να παραβλέψουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

3. Εξωτερικές Διασπάσεις. Προσωπικά θεωρώ πως οι σημαντικότερες αποσπάσεις είναι όλα αυτά τα μικροπράγματα που ενώ δεν πρέπει να υποκύψουμε σε αυτά, παρασυρόμαστε επειδή βρίσκουμε μέσα τους μια μικρή διέξοδο από μια πιεστική καθημερινότητα. Ένα mail, ενα τηλεφώνημα που κρατάει 20 λεπτά αντί για 5 ή η προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος όπου μας ενδιαφέρει περισσότερο να εκληφθεί ως σωστή η γνώμη μας πάρα να βρούμε μια λύση γρήγορα. Οτιδήποτε απρόβλεπτο δεν θεωρείται τόσο διάσπαση στην συγκέντρωση μας όσο Επείγον, οπότε ανήκει σε διαφορετική κατηγορία.

4. Έλλειψη Πειθαρχίας. Η πειθαρχία δεν είναι κάποιο δώρο που θα έρθει έξω από την πόρτα μας. Περιλαμβάνει ένα τίμημα που πρέπει να πληρωθεί και που πολλές φορές δεν είναι εύκολο. Όμως το να μπορούμε να παραμένουμε πειθαρχημένοι για μεγάλα διαστήματα, μπορεί από μόνο του να δημιουργήσει μεγάλη διαφορά στην ζωή μας.

5. Έλλειψη Δομής. Η δομή περιλαμβάνει μόνο δύο τομείς: Χώρο και χρόνο ώστε να τοποθετήσουμε μέσα τους τις δραστηριότητες που θέλουμε να διεκπεραιώσουμε.

6. Έλλειψη Προόδου. Η πρόοδος είναι μια διαφορετική εκδοχή ενός στόχου μόνο που διαφοροποιείται ως προς το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που παρέχει. Είναι το αξιολογητικό μέρος όπου βασιζόμενο σε συγκεκριμένες πράξεις και χρονικά διαστήματα, θα μας ορίσει το πόσο κοντά ή όχι βρισκόμαστε στην επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει.

5 Στρατηγικές – Κλειδιά για Συγκέντρωση

1. Γίνε Ξεκάθαρος με το τι θέλεις

2. Ξεκίνα με το Γιατί και μετά όρισε το Πως

3. Όρισε τις Αξίες σου. Αφού έχεις ξεκαθαρίσει τι θέλεις στην συνέχεια έπεται το ξεκαθάρισμα των ανταγωνιστικών προτεραιοτήτων. Και για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να αποφασίσεις τι είναι πραγματικά σημαντικό για σένα.

4. Χρησιμοποίησε μικρά χρονικά πλαίσια. Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει υπάρξει καθοριστική για όποιον την έχει χρησιμοποιήσει. Θέτοντας από πρίν χρονικά πλαίσια των 20, 30, και 45 λεπτών υψηλής συγκέντρωσης σε ένα μόνο θέμα, σε βοηθάει να είσαι πιο παραγωγικός αλλά και πιο δημιουργικός.

5. Σημείωνε την Πρόοδο σου. Κάνοντας απλές ερωτήσεις στον εαυτό σου όπως ‘’κινούμαι προς την σωστή κατεύθυνση;’’ , ‘’κάνω πρόοδο; ‘’ μέχρι και την καταγραφή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα σου επιτρέψει να διορθώνεις λάθη αλλά και να επανέρχεσαι στην κατάλληλη τροχιά επίτευξης παραγωγικών αποτελεσμάτων.

Οι 12 Πυλώνες για την Συγκέντρωση

Άλλαξε την καθημερινότητα σου με την κατάλληλη συγκέντρωση.

Οι 12 πυλώνες για συγκέντρωση στην καθημερινότητα.

1. Δράση – Προσπάθεια

 • Κάθε αποτυχία είναι και μάθημα.
 • Δημιούργησε ρουτίνες για συγκέντρωση. Δημιουργώντας ρουτίνες δεν θα χρειάζεται να σκέφτεσαι το πως να κάνεις κάτι. Μια ρουτίνα μπορεί να είναι το πως θέλεις να ξεκινάς την ημέρα σου, αν θέλεις να τελειώνεις πρώτα με τα δύσκολα θέματα ή να ξεκαθαρίζεις από το προηγούμενο βράδυ ποια είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα που έχεις ν’ αντιμετωπίσεις την επόμενη μέρα και σε πόσο χρόνο θέλεις να έχεις τελειώσει με αυτά.
 • Πρώτα καν’ το να δουλέψει, μετά καν’ το σωστά. Οποιοδήποτε πλάνο έχεις θέσει για να πετύχεις ένα στόχο, καν’ το να δουλέψει όσο γίνεται πιο γρήγορα. Βαλ’ το άμεσα σε εφαρμογή και ξέχασε τις ατελείωτες ώρες σκέψεις και θεωρητικής ανάλυσης υποθετικών κινδύνων. Απλά χρονοτριβείς και ίσως αναβάλλεις. Αντιμετώπισε την τελειότητα ως ενα μονοπάτι που συνεχώς βελτιώνεις καθώς πορεύεσαι σε αυτό, όχι προορισμό.

2. Προσοχή

 • Κέρδισε την συγκέντρωση σου κάνοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις. Όταν αρχίζεις να παρατηρείς πως η συγκέντρωση σου αποσπάται, ρώτησε τον εαυτό σου ‘’ τι θέλω να πετύχω; ‘’.
 • Επέλεξε το που θα συγκεντρωθείς. Οι σκέψεις μας είναι σε μια χαοτική κατάσταση και αυτό πολλές φορές μας αποσπά από τα σημαντικά. Αν σου συμβαίνει συχνά, παρατήρησε τις σκέψεις σου αν σχετίζονται με το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον. Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίσεις με μεγαλύτερη ψυχραιμία το που βρίσκεσαι και το που θέλεις να εστιάσεις.
 • Συγκεντρώσου σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις.
 • Να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα του τι θέλεις να πετύχεις.

3. Διαύγεια

 • Γνώριζε τα τεστ της προσωπικής σου επιτυχίας. Πότε ξέρεις ότι έχεις τελειώσει; Πως ξέρεις ότι είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα; Η απόδοση σου είναι σημαντική για εσένα; Με αυτές τις ερωτήσεις αλλά και με οποιοδήποτε άλλη θέλεις να ρωτήσεις τον εαυτός σου, θα γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή προς τα που κινείσαι και αν η διαδρομή που βρίσκεσαι θα σε οδηγήσει εκεί που θέλεις.

4. Αποσπάσεις

 • Μην κυνηγάς κάθε ενδιαφέρουσα ιδέα. Οι ιδέες που μας έρχονται κάθε στιγμή είναι πολλές και σίγουρα πολλές από αυτές μπορεί να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όμως αν προσπαθείς κάθε φορά να τις κάνεις πραγματικότητα, θα αφήνεις μισοτελειωμένο κάθε project που αναλαμβάνεις. Και αυτό δεν το θέλουμε. Αντί αυτού λοιπόν, φτιάξε ένα μικρό σημειωματάριο από κόλλες Α4 και σε αυτό κατέγραφε όλες τις ιδέες που έρχονται ξαφνικά. Στο τέλος της εβδομάδας αφιέρωσε 1 -2 ώρες για να τις επεξεργαστείς με ηρεμία. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να κρίνεις αν αξίζει να τις αναπτύξεις ή να τις χρησιμοποιήσεις σε κάποιο ήδη υπάρχον project.
 • Να φροντίζεις τα βασικά. Η καθημερινότητα σου στηρίζεται σε κάποια θεμέλια. Αυτά συνήθως ανήκουν στους τομείς Μυαλό, Σώμα, Δουλειά, Διασκέδαση, Σχέσεις, Συναισθήματα, Καριέρα, Οικονομικά. Είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσεις πόσες ώρες απαιτεί το καθένα από την καθημερινότητα σου. Αν δεν εντοπίσεις το πως προσεγγίζεις τους παραπάνω τομείς, θα βρίσκεσαι σε μια συνεχή αμφιταλάντευση για το τι είναι πιο σημαντικό για σένα.
 • Γράφε τις σκέψεις σου. Αν βλέπεις ότι μια σκέψη συνεχίζει να παραμένει, όρισε μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα για να ασχοληθείς μαζί της. Μην συνεχίσεις όμως να τις δίνεις δύναμη στην καθημερινότητα σου.

5. Προσπάθεια

 • Μην εστιάζεις στο να είσαι απασχολημένος. Το ότι έχεις πολλές δραστηριότητες να τρέχουν ή το πρόγραμμα σου είναι γεμάτο δεν σημαίνει ότι παράγεις. Αν στόχος σου είναι η ανάπτυξη τότε θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις ποιες από τις δραστηριότητες που ασχολείσαι είναι αυτές που κάνουν την πραγματική διαφορά. Μην αναλώνεσαι με διαδικασίες που ο λόγος ύπαρξης τους είναι απλά να γεμίζουν τον χρόνο σου.

6. Ενέργεια, Διασκέδαση, Έμπνευση

 • Το ταξίδι έχει τόση σημασία όσο και ο προορισμός. Αν βρίσκεται σε μια εργασιακή ρουτίνα και δεν ξέρεις πως να ξεφύγεις από αυτή ή κάνεις σκέψεις πως αν η κατάσταση δεν ήταν αυτή που είναι θα έψαχνες κάτι άλλο, τότε ξανασκέψου. Δεν διαφωνώ, έτσι είναι. Όμως δεν είσαι ο μόνος. Φτιάξε ενα Blog που να απευθύνεται στον κλάδο σου και κατέγραφε σκέψεις ή άρχισε να ζητάς προτάσεις ή συμβουλές για το πως ν’ αντιμετωπίσεις καλύτερα μια βαρετή καθημερινότητα. Μην ξεχνάς όμως: αν το ταξίδι δεν έχει προκλήσεις ο προορισμός θα ξεχαστεί γρήγορα.
 • Να ακούς παντού μουσική. Εξιτάρει με ενδιαφέρον τρόπους τον εγκέφαλο.
 • Κάνε διαλείμματα. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να μην θέλει να κάνει διάλειμμα γιατί είναι απορροφημένος τότε είσαι σε καλό δρόμο! Όμως τα διαλείμματα είναι απαραίτητα, μην το ξεχνάς.

7. Στόχοι

 • Να χρησιμοποιείς Checkpoints: Για παράδειγμα: αν γράφεις βιβλίο, το κάθε κεφάλαιο είναι ένα checkpoint που μπορείς να το αντιμετωπίσεις με την βοήθεια του Πυλώνα Νο. 3 – Διαύγεια(Προσωπικά τεστ επιτυχίας).
 • Σπάσε τους μεγάλους στόχους σε μικρότερους. Δεν γίνεται να αρχίσεις να προπονείσαι για τον Μαραθώνιο ένα ωραίο πρωί που το αποφάσισες ξαφνικά. Θα κουραστείς γρήγορα και επειδή θα έχεις συνεχώς στο μυαλό το μέγεθος του στόχου, θα απογοητευτείς και θα τα παρατήσεις.
 • Γράψε τους στόχους, τα βήματα και τις δραστηριότητες. Όταν κάτι το έχεις γράψει το έχεις συνεχώς πρόχειρο για επίβλεψη ή δημιουργικότητα.

8. Όρια

 • Οριοθέτησε την αρχή και το τέλος. Δεν έχει σημασία να βάλεις ένα στόχο αλλά να ορίσεις και το πότε θα ξεκινήσεις να τον επιτυγχάνεις. Μην ξεχνάς: όσο πιο γρήγορα κάνεις την αρχή τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσεις.
 • Θέσε σκληρά Deadlines: Δοκίμαζε συνεχώς τα όρια του εαυτού σου. Πίστεψε με, οι δυνατότητες μας είναι απίστευτες όσον αφορά την ταχύτητα που μπορούμε να εκπληρώσουμε συγκεκριμένες δραστηριότητες αν πραγματικά το θέλουμε.
 • Μην αμφισβητήσεις ποτέ τον νόμο των τριών: Τρία αποτελέσματα για την μέρα, 3 αποτελέσματα για την εβδομάδα και τρία αποτελέσματα για τον μήνα. Δεν έχει σημασία τι αποτέλεσμα θα ορίσεις. Από την στιγμή που θα το κάνεις θ’ αλλάξει ο τρόπος που βλέπεις την καθημερινότητα σου για πάντα.

9. Προτεραιότητες

 • Να ξέρεις τις προτεραιότητες σου. Αν δεν ορίσεις εσύ τι είναι σημαντικό για εσένα, θα το κάνεις κάποιος άλλος.

10. Task Management

 • Να τελειώνεις ότι ξεκινάς.
 • Να χρησιμοποιείς λίστες στο τέλος της εβδομάδας για το ποιες δραστηριότητες σου προσέφεραν τα καλύτερα αποτελέσματα, ποιες απόλαυσες περισσότερο και ποιες από αυτές θέλεις να βγάλεις από την καθημερινότητα σου.

11. Χρόνος

 • Βρες τον χρόνο που χρειάζεται για να κάνεις τις δουλειές που θεωρείς ρουτίνα. Υπάρχουν στιγμές στην καθημερινότητα μας όπου η συγκέντρωση μας είναι σε υψηλό επίπεδο και αισθανόμαστε όρεξη να δημιουργήσουμε. Προσπάθησε αυτές τις ποιοτικές στιγμές να τις αξιοποιήσεις στο έπακρο.
 • Δεν είναι όλες οι καταστάσεις Επείγουσες.

12. SelfAwareness

Γνώριζε τα προσωπικά σου μοτίβα: Το μυαλό μας δημιουργεί μοτίβα για το οτιδήποτε.

Τι κάνεις όταν θέλεις να αναβάλλεις μια δραστηριότητα;

Με τι είδους σκέψεις προσεγγίζεις μια νέα προσπάθεια;

Πως αντιμετωπίζεις τις απρόβλεπτες δυσκολίες που προκύπτουν;

 

Life Coach / HumanAdvanced.com Founder Με βαθιές γνώσεις πάνω στην ψυχολογία και την Ανθρώπινη Συμπεριφορά, στην Συμβουλευτική Σχέσεων αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών Life Coaching, προσφέρει άρθρα πάνω σε θέματα νευραλγικά για την επίτευξη συναισθηματικής ισορροπίας. Με ειδικότητα στην Ψυχολογία Διαχείρισης Συναισθημάτων, Σχέσεων και Πώλησης, ο Χρήστος Παπανίκας προσφέρει υπηρεσίες Life Coaching σε όσους το έχουν ανάγκη. Περισσότερα εδώ : http://www.humanadvanced.com/meet-team/