Home Blog Life Transforming Habits 15 Συνήθειες που Συνεχώς Διαλύουν την Παραγωγικότητα σου

15 Συνήθειες που Συνεχώς Διαλύουν την Παραγωγικότητα σου

παραγωγικότητα και οργάνωση.

Η παραγωγικότητα είναι καθοριστική. Είναι χρήσιμη και κυρίως, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει περισσότερους από έναν τομείς της ζωής μας.

Όλοι μας, σε κάποια δεδομένη στιγμή, αισθανθήκαμε πως είναι δύσκολο αν όχι ανέφικτο να ολοκληρώσουμε με επιτυχία σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μια δουλειά. Υπάρχει περίπτωση να σαμποτάραμε οι ίδιοι τον εαυτό μας ή να πέσαμε θύμα σε μια απ’ τις παρακάτω αρνητικές συνήθειες:

#1. Σου παίρνει πολύ χρόνο να ολοκληρώσεις μια δραστηριότητα.

Το να τοποθετούμε απλά περισσότερες ώρες εργασίες στο πρόγραμμα μας, δεν σημαίνει πως η παραγωγικότητα μας θ’ αυξηθεί στιγμιαία. Κάποιες φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι να σταματήσεις ότι κάνεις και να προχωρήσεις σε κάτι άλλο.

Στο άρθρο του David Jackson, πως να τελειώνεις κάτι, αναφέρονται κάποια πολύ σημαντικά σημαντικά κλειδιά διεκπεραίωσης δραστηριοτήτων:

 1.  Να είσαι ξεκάθαρος με το τι έχεις ανάγκη να κάνεις.
 2. Πήγαινε για γρήγορες νίκες.
 3. Μην επιτρέψεις μικρά projects να γίνουν μεγάλα.
 4. Μεγιστοποίησε το τι μπορείς να κάνεις μόνος σου.

Όπως παρουσιάζεται πολύ όμορφα στο άρθρο 15 Time Wasters και πως να τους αποφύγεις, συνήθως ο χρόνος χάνεται άσκοπα λόγω:

 1. Έλλειψη συγκέντρωσης.
 2. Απροειδοποίητες επισκέψεις.
 3. Μη αποτελεσματική χρήση του Ναι ή Όχι.

#2. Γίνεσαι σκληρός με τον εαυτό σου όταν δεν τελειώνεις μια δουλειά.

Θα υπάρχουν στιγμές που είναι απλά αδύνατο να τελειώσεις μια δουλειά που έχεις ως στόχο να την τελειώσεις σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, όμως δεν χρειάζεται να εξαρτηθείς απ’ την κατάσταση. Ούτως ή άλλως, παραγωγικότητα δεν είναι μόνο η δημιουργία ενός αποτελέσματος αλλά και η κατάλληλη διαχείριση της συνολικής διαδικασίας.

Στους 10 νόμους της παραγωγικότητας του Behance Team, αναφέρονται:

 1. Σπάσε το φράγμα του δισταγμού.
 2. Δούλευε σε κάθε δραστηριότητα από λίγο κάθε φορά.
 3. Δημιούργησε μια ρουτίνα.

#3. Ξοδεύεις ατελείωτες ώρες σχεδιάζοντας.

Παρόλο που ο σχεδιασμός και η οργάνωση είναι αναπόσπαστο μέρος μιας παραγωγικής διαδικασίας, αυτό δεν σημαίνει πως είναι και το μοναδικό.

Όπως είναι γνωστό και απολύτως σοφό, η θεωρία δεν έχει καμία σχέση απ’ την πράξη. Υπάρχει περίπτωση ο αρχικός σχεδιασμός ν’ αποτύχει από τα πρώτα κιόλας στάδια. Η θέληση για παραγωγικότητα δεν φανερώνεται μόνο στην οργάνωση αλλά και στην εκτέλεση.

#4. Κάθεσαι στο γραφείο σου για ώρες.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες διάλειμμα; Παραγωγικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα σκληρή δουλειά όσο αποτελεσματική και στοχευμένη. Το μυαλό είναι απίστευτη μηχανή και όπως κάθε μηχανή χρειάζεται ξεκούραση γιατί κινδυνεύει να καεί.

Ένα έξυπνο και αποτελεσματικό εργαλείο που προτείνει ο Derek Thompson, είναι να εργάζεσαι για 52 λεπτά και να κάνεις διάλειμμα για λεπτά.

#5. Αμελείς γεύματα.

Το σώμα και το μυαλό είναι αλληλένδετα. Κανένα απ’ τα δύο δεν μπορεί να δουλέψει αυτόνομα χωρίς να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις. Η προσεκτική διατροφή και τα ποιοτικά γεύματα είναι ακρογωνιαίος λίθος για την παραγωγικότητα.

Ο Scott Young, στο άρθρο του για την διαχείριση ενέργειας, η ενέργεια πηγαίνει χέρι – χέρι με την παραγωγικότητα. Ακόμα, η ενεργειακή διαχείριση δεν είναι μόνο φυσική αλλά νοητική, συναισθηματική και πνευματική, ένα αντικείμενο που μπορείς να αντλήσεις εξαίσιες πληροφορίες από το βιβλίο The power of full engagement.

#6. Πιέζεις τον εαυτό σου να χρησιμοποιήσει εφαρμογές παραγωγικότητας που δεν σου ταιριάζουν.

Η καλή εφαρμογή είναι η απλή εφαρμογή. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα application για να βοηθήσει την παραγωγικότητα σου να θυμάσαι δύο σταθερές:

 1. Να είναι εύκολο στην καταγραφή των δραστηριοτήτων σου.
 2. Τα reminders που θα έχει να σε εξυπηρετούν και να καταλήγουν σε εφαρμογές που είναι εύκολες στην πρόσβαση.

Κάποιες αρκετά χρήσιμες εφαρμογές είναι:

#7. Περιμένεις την τέλεια στιγμή για να ξεκινήσεις.

Ποτέ δεν θα υπάρξει τέλεια στιγμή. Η τέλεια στιγμή είναι ένα σύνολο από μεταβλητές που μπορούν να αθροιστούν σε μια λέξη: ρίσκο.

Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έχεις έκρηξη παραγωγικότητας, όρεξης ή δημιουργικότητας. Για να το καταλάβεις είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις.

#8. Τσεκάρεις το mail σου κάθε 2 λεπτά.

Τα mails είναι ένα εξαίσιο εργαλείο για να βοηθά την παραγωγικότητα σου όχι να σε αποσπά από την πραγματική δουλειά που έχεις αναλάβει να φέρεις εις πέρας.

#9. Δουλεύεις με ότι πέφτει πρώτο στο γραφείο σου.

Παραγωγικότητα χωρίς προτεραιότητες δεν μπορεί να υπάρξει. Και οι προτεραιότητες τίθενται αποτελεσματικά μόνο όταν έχεις ξεκάθαρους στόχους για το τι θέλεις και μέχρι πότε.

Οι προτεραιότητες είναι φίλτρα μέσω οποίων δημιουργείς νοητικά μονοπάτια που καθοδηγούν τις επιλογές και τις αποφάσεις σου. Όπως αναφέρει σοφά ο Kevin Purdy, στο άρθρο του τι κάνουν οι πετυχημένοι την πρώτη ώρα της δουλειάς τους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχεις κάποια συγκεκριμένα τελετουργικά ειδικά στο ξεκίνημα της ημέρας, όπου θα σου επιτρέψουν να εισάγεις τον εαυτό σου πιο γρήγορα στην παραγωγική διαδικασία.

#10. Πέφτεις στην παγίδα του multitasking.

Η υπερφόρτωση έρχεται όταν δεν συγκεντρώνεσαι μόνο σε ένα πράγμα ή δραστηριότητα μέχρι να τελειώσει. Η παραγωγικότητα δημιουργείται όταν είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος σε μια και μόνο δραστηριότητα.

#11. Δεν κοιτάς συχνά το ημερολόγιο σου.

Αν χρησιμοποιήσεις κατάλληλα το ημερολόγιο σου, θα μπορεί να σε ενημερώνει οποιαδήποτε στιγμή για πού πρέπει να βρίσκεσαι και τι πρέπει να κάνεις, οποιαδήποτε ώρα.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως η οργάνωση της ημέρας ή της εβδομάδας ενδεχομένως να δεχτεί σημαντικές αλλαγές κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Σπανίως ένα πρόγραμμα ή ένα πλάνο μένει στάσιμο ή δεν αλλάζει.

Αυτό που θα σου φανεί χρήσιμο είναι να δημιουργείς, αρχικώς, έναν βασικό σκελετό της εβδομάδας που έρχεται ώστε να ξέρεις τι σε περιμένει. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα πιθανές μεταβολές του προγράμματος σου.

#12. Κατηγορείς τα εργαλεία σου.

Η φτωχή δουλειά δεν σχετίζεται με την αναποτελεσματικότητα των εργαλείων όσο με την χρήση τους και την επιλογή τους. Αν δεν χρησιμοποιήσεις με κατάλληλο τρόπο α εργαλεία που εσύ επέλεξες, δεν μπορεί να τα κατηγορήσεις για την πτώση της παραγωγικότητας σου.

#13. Περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να ξεκινήσεις.

Όταν αναβάλεις, η δουλειά συσσωρεύεται με ταχύτητα φωτός. Αυτή διαδικασία μειώνει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγικότητα σου με τρόπο που από κάποιο σημείο και μετά δεν διαχειρίζεται.

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν υποκύψουμε σε οποιαδήποτε μορφή αναβλητικότητας, στο πίσω μέρος του μυαλού μας υποβόσκει ένας φόβος για την δραστηριότητα που θέλουμε να διεκπεραιώσουμε. Όσο περισσότερο αναβάλουμε όμως, τόσο περισσότερο παρατηρούμε το μέγεθος της δουλειάς να μαζεύεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κίνητρο να μειώνεται ακόμα περισσότερο.

 

Χρήστος Παπανίκας