Home Blog Life Transforming Habits 3 Aρχές για να Χτίσεις Αυτοματοποιημένα Μοτίβα Παραγωγικότητας

3 Aρχές για να Χτίσεις Αυτοματοποιημένα Μοτίβα Παραγωγικότητας

Η παραγωγικότητα στηρίζεται στις αρχές αξιολόγησης

Το πρώτο θέμα που μου έρχεται στο μυαλό με την μορφή ενός κυκεώνα σκέψεων είναι ότι η δημιουργία ενός μοτίβου παραγωγικότητας απαιτεί την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ δύο λέξεων – φάσεων. Σίγουρα το ζήτημα του χτισίματος θετικών συνηθειών είναι πολύ σημαντικό, όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου τα παλιά μοτίβα συμπεριφοράς κλωτσούν πολύ περίεργα όταν έρχονται αντιμέτωπα με μια ενδεχόμενη αλλαγή.

Αντί  λοιπόν  να συγκεντρωνόμαστε σε μεγαλεπίβολα σχέδια που ξεκινούν με φράσεις  ‘’ από αύριο… ’’, φράσεις που πιο πολύ εκδηλώνουν μια επιθετική στάση, με μια πιθανή εκδικητική βάση απέναντι σε μια καθημερινότητα που στοιχειώνει, είναι πιο αποτελεσματικό θεωρώ να ξεκινούμε με γνώμονα δύο καθοριστικές λέξεις. Πρόοδος και Διαδικασία. Η πρόοδος περιλαμβάνει θετικό τρόπο σκέψης και τρόπους όπου γίνεται αποτελεσματική αξιολόγηση και η διαδικασία περιλαμβάνει μόνο μια αρχή επιτυχίας. Να κάνουμε τα εύκολα. Βέβαια τι σημαίνει αυτό;

Όλες οι πράξεις που απαιτούνται για μια επιτυχία μας είναι γνωστές. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και το πότε. Η μικρή λεπτομέρεια που τα αλλάζει όλα είναι ότι αυτές οι μικρές και εύκολες πράξεις, που είναι κλειδί για την επίτευξη παραγωγικότητας, όσο εύκολο είναι να γίνουν άλλο τόσο εύκολο είναι ν’ αγνοηθούν. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε κάποιες απλές μέν αλλά καθοριστικές αρχές δε για να στηριζόμαστε όταν έρχονται τα δύσκολα. Αρχές που μας προσφέρουν ξεχωριστές γνώσεις πάνω σε ποικίλα θέμα και μας επιτρέπουν να εξελίσσουμε την οπτική μας πιο εποικοδομιτικά.

  • Αρχή Νο. 1 – Η Δύναμη των Επιλογών
Η επιλογές καθορίζουν το μοτίβο παραγωγικότητας

Η δύναμη των επιλογών στηρίζεται την εξέλιξη της σκέψης

Οι επιλογές που κάνουμε τώρα καθορίζουν το αύριο. Και είτε δυστυχώς είτε ευτυχώς η πλέον γνωστή ρήση αναφέρει πως καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες παρά γιατί που άφησες να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια σου.

Ένας διαφορετικός τρόπος που μου αρέσει να σκέφτομαι τις επιλογές είναι πως οποιαδήποτε στιγμή θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το άτομο που θέλω να γίνω και ανεξαρτήτου αποτελέσματος, να ξέρω ότι αφού έχω κάνει κάποια επιλογή που περιλαμβάνει βεβαίως και κάποιου είδους απόφαση, να θαυμάζω το εαυτό μου στο τέλος. Αυτό και μόνο μου αρκεί.

Το να ξέρουμε ότι έχουμε την δυνατότητα επιλογής μας προσφέρει ελευθερία και ταυτόχρονα το αίσθημα της ποιοτικής ευθύνης απέναντι στον εαυτό μας. Μπορεί να είναι ορισμένες φορές πιεστικό να ξέρεις ότι θα υπάρξουν συνέπειες αλλά είναι ταυτόχρονα λυτρωτικό να ξέρεις ότι το άτομο που φέρει την ευθύνη της καλύτερης απόφασης για σένα είναι ο εαυτός σου. Όταν έρθει αυτό το επίπεδο συνειδητοποίησης τότε είσαι έτοιμος να αναβαθμιστείς στο επόμενο επίπεδο.

Έχουμε διαβάσει σε πολλά βιβλία ότι ενας τρόπος σκέψης των κορυφαίων είναι ότι η αποτυχία δεν είναι επιλογή. Θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης είναι κάπως σκληρός και ότι παρουσιάζει δυνατότες περεταίρω ανάπτυξης.

Πολλές φορές μέσα στην εβδομαδιαία παραγωγική δραστηριότητα μου βιώνω καταστάσεις όπου πραγματικά η αποτυχία δεν είναι επιλογή γιατί εξαρτώνται πολλά από αυτήν. Όμως αποφασίζω να προσεγγίζω διαφορετικά τέτοιου είδους καταστάσεις.

Αρχικά, για να εξελιχθείς και να φτάσεις στο σημείο να μπορείς ν’ ανταποκριθείς στο μοτίβο παραγωγικότητας ότι η αποτυχία δεν είναι επιλογή, χρειάζεται ν’αναβαθμίσεις την σκέψη σου. Για να μπορέσω να το πετύχω αυτό προσωπικά χρειάστηκε αρχικά να κάνω μια εκεχειρία με τον εαυτό μου. Αποδέχτηκα ότι αυτός ο τρόπος σκέψης είναι σημάδι εξέλιξης και όχι πίεσης. Ότι με αυτού του τύπου τις διαδικασίες θα μπορέσω να μάθω καλύτερα κάποια πιθανά εσωτερικά κενά σκέψεων που έχω. Και αυτό θεωρώ αντιπροσωπεύει απόλυτα την δύναμη των επιλογών στο κομμάτι της παραγωγικότητας. Να κάνεις  την επιλογή για το πως θα πας στο επόμενο επίπεδο την σκέψη σου.

Σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι που θα πούν ότι αν δεν το πιστέψεις δεν θα το κάνεις. Από καθαρά προσωπική εμπειρία θεωρώ ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Καιεδώεισάγεταιτο:

The Paradox Between Belief and Willpower

Για να πιστέψω κάτι θα πρέπει να με ευνοεί η μνήμη μου γι’ αυτό . Θα πρέπει όταν είμαι έτοιμος να προσεγγίσω μια νέα κατάσταση ο εγκέφαλος μου να συλλέξει τις κατάλληλες σχετικές εμπειρίες για την συγκεκριμένη κατάσταση. Αν όμως δεν υπάρχουν παρόμοιες μνήμες ή οι ήδη υπάρχουσες είναι αρνητικές, τότε τι κάνουμε;
Εδω έρχεται η δύναμη της Θέλησης στον τομέα της παραγωγικότητας. Αν κάτι το θέλεις πραγματικά, γιατί αντιπροσπωπεύει το Όραμα σου, τότε αργά ή γρήγορα θα μπορέσεις να το πετύχεις. Προσωπικά χρησιμοποιώ ενα πλάνο επανένταξης, όπως συνηθίζω να το λέω:

1.Τι θέλω να κάνω.

2.Μέχρι πότε.

3.Τι αποτέλεσμα θέλω να δημιουργήσω.

4.Ποιές σκέψεις προσπαθούν να με κρατήσουν πίσω και ποιές μου δίνουν κίνητρο.

5.Τι ικανότητες ήδη έχω, τι ικανότητες χρειάζεται ν΄αποκτήσω και ποιές ήδη υπάρχουσες θ’ ακονήσω περισσότερο.

  • Αρχή Νο. 2 – 2 Βήματα, 48 Ώρες, Στόχος: Επίτευξη Ακραίας Παραγωγικότητας

Διάλεξε ένα στόχο που απαιτεί διαδικασίες παραγωγικότητας. Τον οποιδήποτε. Ο σκοπός δεν είναι να βάλεις ενα στόχο υποκεινούμενος από ενθουσιασμό στιγμής και να υποδηλώνει μια ριζική αλλαγή ζωής. Μπορεί όντως η ζωή σου να χρειάζεται ριζική αλλαγή. Όμως ξέρεις κάτι; Όλων χρειάζεται. Όλοι έχουμε περιθώρια εκπληκτικής βελτίωσης. Σκοπός είναι ν’ αρχίσεις να εφαρμόζεις επιτυχημένα συστήματα προσωπικής διαχείρησης αρχικά σε εύκολους στόχους. Κανένας μεγάλος αθλητής δεν άρχισε την καριέρα του με αγώνες τίτλου. Μάθε από αυτό.

Ο σκοπός αυτής της αρχής είναι να πειραματιστείς σε διαφορετικά μοντέλα προσέγγισης για επίτευξη στόχων και υψηλής παραγωγικότητας, και όχι να βγάλεις 10.000 ευρώ σε ενα 6μηνο(αν μπορείς κάν’ το, κανένα πρόβλημα). Το πραγματικό κίνητρο όμως πίσω από αυτήν την αρχή είναι να γίνεις πειραματόζωο του εαυτού σου. Να πειραματιστείς με:

Πολυμορφικές  διαδικασίες στοχοθεσίας.

Διαφορετικούς τρόπους σκέψης και επίλυσης διαφόρων θεμάτων.

Να δείς πως μαθαίνεις από την πρόοδο και πως αξιολογείς τον εαυτό σου.

Πως σε επηρεάζει ένα θετικό και αντίστοιχα ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Το Μοτίβο είναι απλό: 1. Στόχος, 2. Deadline, 3. Εργαλεία Παραγωγικότητας

Αφού λοιπόν θα έχεις επιλέξει τον στόχο και θα έχεις θέσει ενα Deadlineστο οποίο έχεις δεσμευτεί σε δύο κλίμακες, όπου η πρώτη είναι να το πραγματοποιήσεις ότι και να γίνει και η δεύτερη να αποδόσεις στο μέγιστο, στην συνέχεια εφάρμοσε ενα απλό μοντέλο παραγωγικότητας. Παρακάτω παραθέτω ενα απλό και εξίσου αποτελεσματικό μοτίβο 2 βημάτων:

Βήμα 1ο: Καθόρισε με χειρουργική ακρίβεια το όραμα πίσω απότ ις πράξεις σου. Οι στιγμές αναβλητικότητας τέλειωσαν και ήρθε η ώρα να βάλεις φωτιά ενθουσιασμού στο κίνητρο σου. Κάθε φορά που θα σκέφτεσαι τον στόχο να αισθάνεσαι αυτό το ωραίο κάψιμο της προσμονής στο στήθος. Αυτό είναι πραγματικό κίνητρο. Δεν έχει σημασία αν ο στόχος είναι να γυμναστείς άψογα στο επόμενο 48ωρο ή να προσέξεις τέλεια την διατροφή σου. Αλλά να τεστάρεις τα προσωπικά σου όρια για το πως προσεγγίζεις την ουσιαστική πρόοδο.

Βήμα 2ο: Να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό σου. Πάρε σημειωματάριο, στυλό και ξεκίνα να καταγράφεις τα πάντα.

Όταν άρχισα να εφαρμόζω αυτό το μοντέλο αποφάσια να βάλω ενα στόχο: Να πάρω το ποδήλατο και να κάνω ανάβαση και κατάβαση στην Πάρνηθα. Η απόσταση από το σπίτι μου μέχρι εκεί και μετά ξανά πίσω, συνολικά δεν ξεπέρναγε τα 30 χιλιόμετρα περίπου. Όμως δεσμεύτηκα να καταγράφω όλες τις σκέψεις που κάνω κατά την διάρκεια της διαδρομής. Το αποτέλεσμα με άφησε έκπληκτο. Όλες οι σκέψεις που έκανα δεν είχαν ούτε στο ελάχιστο στοιχεία θετικού κινήτρου. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πιθανοί κίνδυνοι, το χειρότερο σενάριο, το ανούσιο της προσπάθειας, ότι θα τραυματιστώ, ότι την επόμενη μέρα θα είμαι τόσο κουρασμένος που δεν θα μπορώ να δουλέψω…κτλ. Όταν ξαναδιάβαζα τις προσωπικές μου σημειώσεις προσπάθησα να τις δώ με ματιά ψυχολογικής ενδοσκόπησης, κάνοντας ερωτήσεις στον εαυτό μου που πραγματικά με βοήθησαν πολύ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να φτιάξω ενα αρκετά ποιοτικό θα έλεγα προσωπικό αξιολογητικό:

Yπάρχει κάποιο μοτίβο για το πως προσέγγισα αυτή την κατάσταση;

Πως αντέδρασα τελικά στις σκέψεις μου;

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο μέρος αυτής της προσπάθειας;

Τι κέρδισα τελικά;

Παρόλο που από την μεριά της Cognitive Neuroscience αυτές οι ερωτήσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν γελοία απλές, θα μπορούσα να πω ότι αυτέ οι ερωτήσεις είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου για να μπορέσουμε να έρθουμε σ’ επαφή με πλευρές του εαυτού μας που μέχρι τώρα δεν θέλαμε να γνωρίζουμε.

  • Αρχή Νο. 3- H Εκπληκτική Δύναμη της Αξιολόγησης
Μέσω της αξιολόγησης δημιουργείται η επιτυχία

Η αρχή της αξιολόγησης στηρίζεται σε εσωτερικές δυναμικές

Δεν υπάρχει περίπτωση να μπείς σε τροχιά παραγωγικότητας αν δεν έχεις ενα οργανωμένο πλάνο προσωπικής αξιολόγησης. Απλά δεν γίνεται. Τα πιο απλά μοτίβα αξιολόγησης θεωρώ ότι είναι και τα πιο αποτελεσματικά. Συνήθως, ακόμα και τα πιο πολύπλοκα συστήματα managementπεριλαμβάνουν τρείς βασικούς πυλώνες:

1. Κατέγραψε: Η καταγραφή του στόχου είναι απαραίτητη. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι να κοιτάς τους στόχους σου καθημερινά. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να εντοπίσεις πιθανές ιδέες ή αυτόματες σκέψεις που μπορεί να προκύψουν.

2. Ανάλυσε:Αρχικά, θα πρέπει να εξεταστεί η πρόοδος. Σε όσες αξιολογήσεις έχω βρεθεί η πιο συχνή ερώτηση είναι το ‘’γιατί’’. Δεκτό, βέβαια αν πρώτα δεν έχεις κατανοήσει ποιες σκέψεις σε οδήγησαν στην μη επίτευξη στόχων το ‘’γιατί’’ θα συνεχίσει να ενοχλεί το νευρικό σου σύστημα και το Feedbackπου θα πάρεις από την αξιολόγηση σου δεν θα είναι αξιόπιστο. Ακόμα, υπάρχει περίπτωση να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία αξιολόγησης(συνήθως τέλος του μήνα σε μεγάλες εταιρείες) και αυτό να σου ασκεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση.

Μέσα στην ημέρα θα υπάρχουν κάποια tasks τα οποία είναι δύσκολα. Αυτό είναι δεδομένο. Ο καλύτερος τρόπος ανάλυσης είναι να μπορέσεις να αναλύσεις τον εαυτό σου όταν βρίσκεται στην κορύφωση της παρόρμησης. Όταν δηλαδή βρίσκεσαι στο σημείο που ή το κάνεις ή τα παρατάς. Ακριβώς εκείνη την στιγμή, αν παρατηρήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια τον εαυτό σου θα διαπιστώσεις ότι κινείσαι σε δύο χρόνους. Ο πρώτος είναι το παρελθόν και ο δεύτερος το μέλλον. Δεν είναι κάτι δύσκολο να κάνεις όμως είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Αν αισθάνεσαι ότι θέλεις ν’ αποφύγεις μια δραστηριότητα παραγωγικότητας τότε ή θα σκέφτεσαι ένα παρελθοντικό γεγονός το οποίο σου δημιουργεί συναισθήματα που θέλεις να ξεφορτωθείς(γι’ αυτό το λόγο βρίσκεσαι σε αντιδραστική και όχι επιδραστική θέση) ή σκέφτεσαι ενα υποθετικό μελλοντικό σενάριο το οποίο εκλαμβάνοντας το  αρνητικά σε ωθεί ώστε να κάνεις πίσω.

Το να καταγράψει τέτοιου είδους σκέψεις θα σε βοηθήσει να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου. Έπειτα, μπορείς να κάνεις πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις αξιολόγησης όπως:

Παρατήρησα κάτι ξεχωριστό σχετικά με τους χρόνους; Υπάρχουν ώρες ή μέρες που είμαι πιο παραγωγικός ή πιεσμένος;

Ο χρόνος που αφιέρωσα αξιοποιήθηκε επαρκώς;

Ποιες ήταν οι επιτυχίες;

3. Βελτίωσε: Hβελτίωση είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων ερωτήσεων που προσφέρουν συγκεκριμένες ερωτήσεις. Αρχικά, χρησιμοποιώντας την φάση της Ανάλυσης, εντόπισε τα συναισθήματα που λειτούργησαν ως διακόπτες που σε κράτησαν πίσω.

Ποια συναιθήματα με επηρεάσαν περισσότερο και σε ποιες καταστάσεις;

Αν μπορούσα να αισθανθώ διαφορετικά, ποιο συναίσθημα θα ήταν πιο χρήσιμο;

Ποιες σκέψεις οδήγησαν σε αυτά τα συναισθήματα;

Έπειτα, κάνε την αξιολόγηση πιο στοχευμένη:

  1. Ποιές επιτυχίες θέλω να επαναλάβω;
  2. Υπήρχαν συγκεκριμένες διαδικασίες που δημιουργήσαν τις παραπάνω επιτυχίες;
  3. Πως μπορώ να αξιοποιήσω το χρόνο μου καλύτερα την επόμενη φορά που θα γίνει η στοχοθεσία;

Συνήθως αντιμετώπιζουμε τις αξιολογήσεις με αμυντικό τρόπο και είναι φυσιολογικό. Η εσωτερική κριτική που ασκούμε στον εαυτό μας ακόμα και απλά θέματα είναι μεγάλη οπότε αισθανόμαστε ότι άλλη μια οργανωμένη κριτική θα φανερώσει κακώς κείμενα που θέλουμε ν’ αποφύγουμε. Δεν χρειάζεται όμως να το δείς με αυτή την οπτική. Δες το σαν παιχνίδι. Κράτησε τις αξιολογήσεις προσωπικές και προσέγγισε τες με ματιά περιέργειας. Έτσι και αλλιώς ο πιο δύσκολος αντίπαλος είναι ο εαυτό μας. Εκτός και αν τον κάνουμε σύμμαχο!

Χρήστος Παπανίκας

Life Coach / HumanAdvanced.com Founder Με βαθιές γνώσεις πάνω στην ψυχολογία και την Ανθρώπινη Συμπεριφορά, στην Συμβουλευτική Σχέσεων αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών Life Coaching, προσφέρει άρθρα πάνω σε θέματα νευραλγικά για την επίτευξη συναισθηματικής ισορροπίας. Με ειδικότητα στην Ψυχολογία Διαχείρισης Συναισθημάτων, Σχέσεων και Πώλησης, ο Χρήστος Παπανίκας προσφέρει υπηρεσίες Life Coaching σε όσους το έχουν ανάγκη. Περισσότερα εδώ : http://www.humanadvanced.com/meet-team/