Home Blog Life Transforming Habits 4 τρόποι για να μην γίνεις δεινόσαυρος στη δουλειά σου

4 τρόποι για να μην γίνεις δεινόσαυρος στη δουλειά σου

Τον πρώτο καιρό όταν ξεκινάς μια νέα εργασία, έχεις δύναμη και ενέργεια. Βλέπεις καινούρια πράγματα και όλα αποτελούν μία νέα πρόκληση. Ξεκινάς δηλαδή με πλήρη κίνητρα να εργαστείς και να δείξεις την αξία σου, στο αφεντικό σου και τους νέους συναδέλφους. Με το πέρασμα του καιρού όμως, όταν πια έχεις συνηθίσει στο νέο περιβάλλον και τους νέους ρυθμούς, αρχίζει να εγκαθίσταται η ρουτίνα. Όλα είναι γνώριμα, λίγο- πολύ τα περισσότερα πράγματα τα έχεις ξανακάνει και αρχίζεις να βαριέσαι. Ότι προκλήσεις υπήρξαν, τις αντιμετώπισες. Και κάπου εκεί, χωρίς να το συνειδητοποιήσεις ίσως, εμφανίζεται η αδράνεια… Και όπως ξέρεις η αδράνεια εμφανίζεται σταδιακά, γιατί αν γινόταν ξαφνικά τότε θα το συνειδητοποιούσαμε και θα ξυπνάγαμε και απότομα. Το επόμενο βήμα είναι να νιώσεις ξεπερασμένος…

Αρχίζουμε να μένουμε στην άνεσή μας. Ωραία είναι η άνεση, δεν λέω. Κι εμένα μου αρέσει. Αλλά οι μεγάλες ζωές δεν φτιάχτηκαν μέσα στην άνεση. Και έτσι χάνουμε τη φρεσκάδα μας, τον ρυθμό μας, αυτό το διαφορετικό που φέρναμε στο γραφείο σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους. Γινόμαστε πλαδαροί και μετατρεπόμαστε σταδιακά σε δεινόσαυρους.

Αν θες κι εσύ να αντιμετωπίσεις αυτή την, ως ένα βαθμό, φυσική τάση, υπάρχουν τρόποι:

1. Να παρακολουθείς τις εξελίξεις

Αν το να μετατρέπεσαι σταδιακά σε έναν πλαδαρό δεινόσαυρο στο γραφείο ήταν προβληματικό παλιά, είναι ακόμα περισσότερο σήμερα που τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία. Για αυτό το λόγο πρέπει πάντα να συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις. Μιλούσα πρόσφατα με έναν πελάτη, ο οποίος είναι υπεύθυνος δικτύων σε μια μεγάλη εταιρία. Κατά τη συζήτησή μας, μου είπε: «Αν αγνοήσω το που πάει η τεχνολογία για ένα μήνα είμαι ήδη ξεπερασμένος. Κάποια μέρα ένα software θα αντικαταστήσει τη δουλειά που κάνω εγώ και προσπαθώ να παραμείνω προπορευόμενος».

Η ταχύτητα που τρέχει ο κόσμος μεγαλώνει όλο και πιο πολύ. Για αυτό πρέπει όλοι να παραμένουμε μέσα στα πράγματα. Να παραμένουμε «προσλήψιμοι» και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτό, από το να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον τομέα μας, ώστε να είμαστε up-to-date και όχι ξεπερασμένοι.

 

4 τρόποι για να μην γίνεις ξεπερασμένος στη δουλειά σου

Ναι συμφωνώ, είναι χαριτωμένος, αλλά είναι καταδικασμένος να εξαφανιστεί…

2. Μάθε νέα πράγματα

Ακόμα κι αν είσαι up-to-date στα τρέχοντα, επιδίωξε να αποκτήσεις νέες ικανότητες. Όσο πιο σχετικές με την τρέχουσα εργασία σου, τόσο καλύτερα, αλλά και πιο γενικές να είναι και πάλι σε βοηθούν να κρατάς το βιογραφικό σου σε υψηλό επίπεδο.

Μην φοβάσαι το καινούριο, δεν είναι κάποια απειλή, δες το σαν υπόσχεση. Σαν υπόσχεση ότι θα γνωρίσεις έναν νέο κόσμο. Επέτρεψε στον εαυτό σου να προσεγγίσει το νέο αντικείμενο σιγά –σιγά . Και κυρίως δώσε χρόνο: το να γίνεις καλός σε κάτι καινούριο, πάντα απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά έτσι θα συνεχίσεις να μαθαίνεις και να αναπτύσσεσαι.

Αν υπάρχει κάτι στην εργασία σου για το οποίο θες να μάθεις περισσότερα, ρώτα τους συναδέλφους σου. Δες τι είναι αυτό που τους εμπνέει αυτούς στην εργασία τους. Ζήτα τους να σου εξηγήσουν για το αντικείμενό τους και να μοιραστούν κάποιους τρόπους που ανέπτυξαν εμπειρία στον τομέα τους. Ακόμη μπορείς να βρεις σεμινάρια ή συνέδρια να παρακολουθήσεις. Αν η εταιρία σου έχει πρόγραμμα εκπαιδεύσεων, αξιοποίησέ το.

 

3. Μην αφήνεις τις ικανότητές σου να σκουριάζουν

Όταν δεν χρησιμοποιούμε τις ικανότητες και τις δεξιότητες που έχουμε, σκουριάζουν και σταδιακά γίνονται άχρηστες. Και όσο πιο πολύ καιρό έχουμε να τις χρησιμοποιήσουμε, τόσο εγκαθίσταται μέσα μας και ο φόβος ότι δεν θυμόμαστε ή δεν ξέρουμε πια να τις χρησιμοποιήσουμε.

Αυτό ισχύει για όλα. Για παράδειγμα, προσωπικά γνωρίζω ότι όσο γράφω, τόσο πιο εύκολο μου είναι να γράψω ένα άρθρο ακόμα. Αν για λίγο καιρό σταματήσω, θα πρέπει να κάνω μια μικρή προσπάθεια να ξαναβρώ το στυλ μου. Αν όμως σταματήσω για πολύ καιρό, τότε ξέρω ότι θα δυσκολευτώ στην αρχή ακόμα πιο πολύ να βρω εκ νέου ρυθμό και μια ροή.

Προϋπόθεση για να ακονίζουμε τις ικανότητές μας αποτελεί η πειθαρχία, ώστε να μην αφήνουμε τον χρόνο να περνά άσκοπα. Πρέπει να μπορούμε να ξεπερνάμε τον εαυτό μας ξανά και ξανά. Και όσο πιο πολύ εξασκούμε κάποια δεξιότητά μας, τόσο θα αποκτούμε και μια αυτοματοποίηση στις ενέργειές μας. Όπως αναφέρει η Dr. Heidi Grant Halvorson στο βιβλίο της “Succeed”: «Εργαζόμαστε καλύτερα, όταν όσο πιο πολλά από αυτά που κάνουμε μπορούν να ανατεθούν για διεκπεραίωση στον ασυνείδητο νου μας».

 Αν θες μάθεις πως να φτιάξεις το δικό σου Προσωπικό Πλάνο δράσεων και ενεργειών πάτα το κουμπί.

ctaha

4. Βρες τρόπους να κρατάς το ενδιαφέρον σου

Μην αφήνεις τη ρουτίνα να υπάρχει στην εργασιακή σου ζωή. Είναι ο σίγουρος δρόμος για να βαλτώσεις και να γίνεις πλαδαρός. Θέτε μικρές προκλήσεις στον εαυτό σου. Μπορεί αυτή η δουλειά να γίνει με άλλο τρόπο; Πιο γρήγορα;

Αν έχεις χρόνο, σκέψου τρόπους να βελτιωθούν οι διαδικασίες και ο τρόπος που γίνεται η δουλειά. Τι θα μπορούσε να αλλάξει; Κατάγραψέ το και συζήτησέ το με το αφεντικό σου. Πίστεψε με το αφεντικό σου σίγουρα θα εκτιμήσει την κίνησή σου αυτή. Δεν έχει υπάρξει ακόμη άνθρωπος που έχει σκεφτεί: «Τι; Σε ενδιαφέρει η δουλειά σου και έχεις νέες ιδέες; Είσαι απαράδεκτος!».

Γι αυτό το λόγο, πειραματίσου στα όρια του ρόλου σου. Όταν κάνεις τα ίδια και τα ίδια για χρόνια, είναι εύκολο να σταματήσεις να αναπτύσσεσαι επαγγελματικά, αλλά έχε υπόψη σου ότι ποτέ δεν είναι αργά. Αναζήτησε νέα project στα οποία μπορείς να συμμετάσχεις και τα οποία προσφέρουν ευκαιρίες να διευρύνεις τις γνώσεις σου. Είναι πολύ σπάνιο ένα εργασιακό περιβάλλον να μην έχει κενά που να μπορείς να καλύψεις.

Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο δε θα γίνεις ο δεινόσαυρος του γραφείου, αλλά θα διατηρήσεις την φρεσκάδα σου και το ενδιαφέρον σου για την εργασία σου, κάτι που δεν θα περάσει απαρατήρητο από τους άλλους. Και επειδή ζούμε και σε ασταθείς εποχές, θα έχεις και ένα βιογραφικό που θα φαίνεται ενδιαφέρον σε κάθε εργοδότη!

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.