Home Blog Business Development 4 τρόποι να μεγαλώσεις την επιχείρησή σου ομαλά

4 τρόποι να μεγαλώσεις την επιχείρησή σου ομαλά

4 τρόποι να μεγαλώσεις την επιχείρησή σου ομαλά

Το να έχεις μια επιχείρηση που βλέπεις ότι μεγαλώνει είναι το όνειρο κάθε νέου επιχειρηματία. Αλλά η ταχεία ανάπτυξη, συχνά φέρνει και ισόρροπη αύξηση στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν ως καινούριος επιχειρηματίας ώστε να μεγαλώσεις την επιχείρησή σου χωρίς να χρειαστεί να τα παίξεις όλα για όλα; Σου παραθέτουμε 4 σημαντικά σημεία.

 

#1: Ρίξε ρυθμούς

Ναι, ακόμα αναφερόμαστε στο πώς να μεγαλώσεις την επιχείρησή σου. Και ναι, θα περίμενες να διαβάσεις το αντίθετο, άλλωστε έχεις συνηθίσει τόσο καιρό να δουλεύεις σε φουλ ρυθμούς και να τρέχεις συνέχεια. Όμως μερικές φορές το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ρίξεις ρυθμούς και να εστιάσεις στις βασικές διαδικασίες και τρόπους λειτουργίας.

Προκειμένου να μεγαλώσεις την επιχείρησή σου με έναν τρόπο που να είναι λειτουργικός, πρέπει πρώτα να βεβαιωθείς πως οι βασικές λειτουργίες διεξάγονται ομαλά. Ρίχνοντας ρυθμούς, θα έχεις τη δυνατότητα να εξαπλώσεις και τις ιδέες και την οπτική σου τόσο στην ομάδα σου, όσο και στους πελάτες σου.

Αν συνεχίσεις να τρέχεις προτού όλα τα βασικά έχουν δρομολογηθεί, μπορεί να δημιουργηθούν πολύ περισσότερα προβλήματα, για τα οποία όντως μετά θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις.

 

#2: Δοκίμασε τα πάντα

Προτού κάνεις την επιχείρησή σου να ανέβει επίπεδο, είναι επιτακτικό να κατανοήσεις τι λειτουργεί και τι όχι. Και ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι μέσα από τακτική παρακολούθηση και δοκιμές. Κατανοείς όντως την αγορά και τους πελάτες σου; Ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ή μπορείς με μικρές διαφοροποιήσεις να έχεις καλύτερα αποτελέσματα; Πότε είναι η τελευταία φορά που πήρες feedback από αυτούς και έκατσες να σκεφτείς τον τρόπο που σε βλέπουν;

Άρα χρειάζονται συχνές δοκιμές των προϊόντων,  των υπηρεσιών, των καναλιών πώλησης και του τρόπου λειτουργίας, προκειμένου να μετριάσεις τους κινδύνους και να κατανοήσεις το κοινό σου, έτσι ώστε να μεγαλώσεις.

4 τρόποι να μεγαλώσεις την επιχείρησή σου ομαλά#3: Δώσε έμφαση στην εταιρική κουλτούρα

Η εταιρική κουλτούρα δεν είναι απλά μία «μόδα». Ήταν πάντα σημαντική και θα παραμείνει. Δεν είναι μυστικό πως η επιτυχία ή αποτυχία της επιχείρησής σου στηρίζεται ευθέως στους ανθρώπους που έχεις στην ομάδα σου. Και στην εποχή μας, ειδικά οι νεότερες γενιές (και παρά την οικονομική κρίση) ενδιαφέρονται για περισσότερα από έναν μισθό. Θέλουν να νιώθουν πως έχουν μέλλον στην καριέρα τους, προκλήσεις, αναγνώριση για τα ταλέντα τους.

Υπάρχει λόγος που εταιρίες όπως η Google, αναφέρονται συχνά ως ένα από τα καλύτερα μέρη να εργάζεται κανείς. Οφείλεται στο ότι δίνουν μεγάλη έμφαση στην εταιρική τους κουλτούρα. Το σημαντικό να θυμάσαι είναι πως αν θες να έχεις στην ομάδα σου τους καλύτερους, πρέπει η επιχείρησή σου να αποτελεί κι αυτή τον καλύτερο εργασιακό χώρο.

 

#4: Μην ξεχνάς το μάρκετινγκ

Δεν έχει σημασία αν έχεις την καλύτερη ιδέα, προϊόν ή υπηρεσία στον κόσμο. Αν οι δυνητικοί πελάτες σου δεν τις γνωρίζουν, η επιχείρησή σου δεν πρόκειται να μεγαλώσει σύντομα. Πολλοί νέοι επιχειρηματίες κάνουν το λάθος να παραγνωρίζουν την αξία ενός καλού marketing plan.

Αντιθέτως, το ιδανικό θα ήταν, αν θες να μεγαλώσεις, να ρίξεις περισσότερο βάρος στις προσπάθειές σου στο μάρκετινγκ. Σε όσους πιο πολλούς ανθρώπους κάνεις αισθητή την παρουσία σου, τόσο πιο πολλούς πελάτες θα αποκτήσεις.  Για αυτό μην κάνεις το λάθος να μειώσεις τα κονδύλια που ρίχνεις στο μάρκετινγκ ή να περιμένεις την ακριβώς κατάλληλη στιγμή. Δώσε βάρος στο μάρκετινγκ από τώρα, ώστε να αρχίσουν να αυξάνονται και οι πωλήσεις σου εγκαίρως.

Είσαι έτοιμος;

Το να μεγαλώσεις την επιχείρησή σου, απαιτεί ισχυρά ψυχικά αποθέματα. Χρειάζεται εξίσου καλή στρατηγική, σκληρή δουλειά και ομαδικότητα. Ακολουθώντας όμως τα παραπάνω, μπορείς να αποφύγεις μερικές από τις πιο σημαντικές αιτίες burnout που έχουμε δει σε άλλες επιχειρήσεις.

Απλά θυμήσου, όποτε φτάνεις σε ένα σημείο που συναντάς τοίχο (και θα γίνει αυτό κάποια στιγμή), βρες κάποιον μέντορα ή κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει να προχωρήσεις. Άλλωστε τα σημαντικότερα επιτεύγματα ήταν πάντα αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Και είμαστε στη διάθεσή σου για να σε βοηθήσουμε.

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.