Home Blog Life Transforming Habits 4 βήματα για να βρεις σκοπό στη ζωή σου

4 βήματα για να βρεις σκοπό στη ζωή σου

Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου;

Πρέπει να υπάρχει σκοπός;

Χρειάζεται να αποκτήσεις σκοπό στη ζωή σου;

Ξυπνάς κάθε πρωί και τρέχεις στο γραφείο ή στο μαγαζί ή στη σχολή σου. Το απόγευμα τρέχεις να προλάβεις κάποια δραστηριότητα ή για τα παιδιά ή για καφέ. Το βράδυ καταλήγεις στον καναπέ του σπιτιού σου κατάκοπος, με μία μέρα που φαινομενικά τουλάχιστον είναι γεμάτη και σιγά σιγά αποκοιμιέσαι με τον ήχο της τηλεόρασης, για να ξυπνήσεις το επόμενο πρωινό και να κάνεις τα ίδια πράγματα άλλη μία φορά.

Σιγά-σιγά και με την πάροδο των χρόνων, φτάνεις σε εκείνες τις “καταραμένες” ηλικίες-κλειδιά όπου σε προλαβαίνουν οι ανησυχίες και ερωτήματα του στυλ:

  • Τι έχω κάνει στη ζωή μου μέχρι τώρα;
  • Τι θα ήθελα να κάνω αλλά συστηματικά το αναβάλω;
  • Τι μου άρεσε να κάνω παλιά που το άφησα πίσω ανεξήγητα;
  • Που πήγε η καριέρα που είχα πει ότι θέλω να κάνω;
  • Οικογένεια;
  • Παιδιά;
  • Τελικά τι κάνω σε αυτή τη ζωή;
  • Έχω σκοπό;

 

Όταν οι ερωτήσεις σε βαραίνουν

Όταν οι ερωτήσεις σε βαραίνουν…

Καθώς αισθάνεσαι το βάρος των χρόνων και βιώνεις και την κοινωνική πίεση είτε από συγγενείς, είτε από φίλους, μπλοκάρεις και αρχίζεις να σκέφτεσαι βάσει αυτής της πίεσης. Να κατασταλάξω, να κάνω οικογένεια, να θάψω τα όνειρα και τις επιθυμίες μου για να εξασφαλίσω την επιβίωση…

Αυτή θες να είναι η ζωή σου;

Είσαι το ίδιο άτομο που ξυπνούσες κάθε πρωί πριν από κάποια χρόνια και ήσουν έτοιμος να κατακτήσεις όλο τον κόσμο;

Που πήγε η αποφασιστικότητα και η ενέργεια που είχες τότε; Υπάρχει λόγος να την πνίξεις σε έναν απογευματινό καφέ ή σε ένα ποτό το βράδυ;

Δεν θέλω να σε τρελάνω με ερωτήσεις που θα σε πιέσουν και θα σε αναγκάσουν να σκεφτείς για το μέλλον σου. Είναι προτιμότερο να το κάνεις μόνος σου αυτό.

Εφόσον όμως, έχεις φτάσει μέχρι εδώ – άρα αφιέρωσες τόσο χρόνο και ίσως σε ενδιαφέρει, θα σου πω ότι υπάρχει τρόπος να προσδιορίσεις τον σκοπό σου και μάλιστα όχι δύσκολος.

 

Τί σου δίνει ικανοποίηση;

Αρχικά χρειάζεται να αναλογιστείς, τί είναι αυτό που σου δίνει ικανοποίηση στη ζωή. Δεν μιλάμε για τις απλές συνήθειες που σε χαλαρώνουν μέσα στην ημέρα. Μιλάμε για οτιδήποτε κάνεις ή έκανες που σε γέμιζε!

Αυτή την δραστηριότητα που σε κάνει να ανυπομονείς να γυρίσεις στο σπίτι για να καταπιαστείς μαζί της. Ή που σε οδηγεί τα Σαββατοκύριακα στην άλλη άκρη της πόλης και ακόμα παραπέρα για να ικανοποιήσεις την εσωτερική σου δίψα.

Αυτή την δραστηριότητα που σε προσδιορίζει χρόνια ολόκληρα, για την οποία κάνεις όνειρα και που σου έχει προσφέρει άπειρες ώρες ικανοποίησης και ευχαρίστησης.

Κάνε εικόνα αυτή την δραστηριότητα και οραματίσου το πόσο σε ικανοποιεί.

 

Μοιράσου χωρίς δισταγμό

Μοιράσου χωρίς δισταγμό

Θα ήθελες να μοιραστείς αυτόν τον σκοπό; 

Σε δεύτερη φάση, μόλις νοιώσεις αυτό το συναίσθημα που σου προσφέρει αυτή η δραστηριότητα, σκέψου με ποιους θα ήθελες να την μοιραστείς. Σκέψου πόσο σε ικανοποιεί και πόσο θα μπορούσε να ικανοποιήσει κι άλλους.

Αναλογίσου πόση γνώση έχεις πάρει μέσα από αυτή. Θα μπορούσε να είναι εμπειρική γνώση ή θεωρητική γνώση. Πόσα σε δίδαξε και πόσα μπορείς να διδάξεις εσύ σε άλλους; Αξίζει να τα μεταφέρεις;

 

Ενδοσκόπηση

Έχοντας πάρει μία πρώτη ικανοποίηση από αυτή την διαδικασία, έρχεται ένα από τα δυσκολότερα στάδια. Αυτό είναι η ενδοσκόπηση. Η αναζήτηση μέσα σου, για το κίνητρο που θα σε οδηγήσει να παλέψεις για αυτό τον σκοπό. Αναρωτήσου, λοιπόν, αν υπάρχει κάποιο άτομο ή κάποια κατάσταση που σε κρατάει πίσω.

Πριν αρχίσεις να επιρρίπτεις ευθύνες σε τρίτους, να θυμάσαι ότι για την πορεία σου, κύριος υπεύθυνος είσαι εσύ ο ίδιος. Άρα, ακόμα και οι επιλογές που έκαναν άλλοι για εσένα, είναι επιλογές που εσύ επέτρεψες να στις κάνουν.

Κρατώντας αυτό στο μυαλό σου, αναρωτήσου αν ζεις μία ζωή που επέλεξες εσύ ή που κάποιος άλλος επέλεξε για εσένα. Υπάρχει λόγος που το επέτρεψες ή μήπως έφτασες εδώ χωρίς να το έχεις καταλάβει καν;

 

Τί σε κρατάει πίσω;

Τέλος, έχοντας στο νου σου όλα αυτά, πόσο δυνατό είναι αυτό που σε κρατάει πίσω; Πως θα μπορούσες να το κάνεις να σωπάσει και να αποδυναμωθεί, έτσι ώστε να απελευθερωθείς;

Έχοντας όλα αυτά τα συμπεράσματα συγκεντρωμένα, θα μπορέσεις να βρεις τον σκοπό σου. Πέρα από αυτό, θα μπορέσεις να τον κάνεις πιο συγκεκριμένο και απτό. Τέλος, θα μπορέσεις να εντοπίσεις τι είναι αυτό που σε περιορίζει και τρόπους για να αποδεσμευτείς και να αφοσιωθείς στον σκοπό σου.

Καλή αναζήτηση!

Αν χρειαστείς υποστήριξη, μπορείς να μας βρεις εδώ

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.