Home Blog Business Development 5 Μαθήματα Ηγεσίας από τον BB King

5 Μαθήματα Ηγεσίας από τον BB King

Μαθήματα ηγεσίας, από έναν Βασιλιά που τον επέλεξαν οι υπήκοοί του. Tον Βασιλιά των Blues, BB King!

Το σημερινό άρθρο θα είναι λίγο διαφορετικό. Τα μηνύματα που θα περαστούν θα έχουν να κάνουν πλήρως με την θεματολογία του Human Advanced, αλλά, σήμερα θα αξιοποιήσουμε ως μέσο μια μουσική προσωπικότητα που για δεκαετίες απασχολούσε παγκοσμίως τη μουσική σκηνή, δρώντας σε απαιτητικό πεδίο της μουσικής τέχνης από άποψη τεχνικής αλλά και απόδοσης.

Σε αντίθεση με ότι γίνεται στα social media και στα άλλα websites που αφιερώνουν κάποιες λέξεις στον προσφάτως εκλιπόντα ΒΒ King, προσωπικά, δεν μπορώ να πω πως μεγάλωσα με τις δημιουργίες του, άλλωστε δεν μου το επιτρέπει το σχετικά νεαρό της ηλικίας μου αλλά και η σκληρότερη καταβολή των ήχων που προτιμούσα όσο μεγάλωνα. Όμως μπορώ να πω με σιγουριά, πως πολλές όμορφες νύχτες της ζωής μου, ειδικότερα με καλή παρέα, είχαν soundtrack ήχους δικιάς του έμπνευσης, δημιουργίας και εκτέλεσης.

Ρυθμοί που έδεναν, ταίριαζαν με τις στιγμές, ανέβαζαν το tempo ή σε χαλάρωναν. Μελωδίες που σου έμεναν στο μυαλό, τις μουρμούριζες την επόμενη ημέρα και γίνονταν αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας που βίωνες. Αν αυτό δεν είναι η ουσία της μουσικής δημιουργίας, τότε δεν ξέρω ποια θα μπορούσε να είναι. Και ο άνθρωπος αυτός, τα κατάφερνε τέλεια στο υψηλότερο επίπεδο, έχοντας πλήρη αποδοχή παγκοσμίως. Για αυτό, πριν αρχίσουμε, παρακαλώ, τιμής ένεκεν αλλά και για την καλύτερη εμπειρία ανάγνωσης του άρθρου, ας το συνοδεύσουμε με το παρακάτω μουσικό video και ας διαβάζεις με παράλληλη ακρόασή του.

Πάτα Play.

Με την ευκαιρία της είδησης του θανάτου του στα 89 του χρόνια, μελέτησα λίγο περισσότερο τη ζωή του αλλά και αυτό που μου αρέσει να κάνω περισσότερο, μελέτησα τη συμπεριφορά του. Και σα να ήταν σχεδιασμένο, διέκρινα κάποια εξαιρετικά μαθήματα που μπορεί κάποιος να μάθει από τον ΒΒ King, ειδικά για όσους έχουν υπό την ευθύνη τους ομάδες ανθρώπων που δουλεύουν για ένα κοινό σκοπό. Μαθήματα ηγεσίας, από έναν Βασιλιά που τον επέλεξαν οι υπήκοοί του.

Αν κοιτάξουμε το video που πατήσαμε play παραπάνω ο BB King μας μαθαίνει τα εξής:

Δώσε χώρο στους συνεργάτες σου. Το video είναι από συναυλία του 1997, 18 χρόνια πριν δηλαδή, όταν ο BB king ήταν ακόμα στα καλύτερά του. Η συναυλία είναι δική του. Η σκηνή δική του. Ο κόσμος δικός του. Το τραγούδι που ακούτε δικό του. Και όμως, μια προσωπικότητα σαν αυτόν, που θα έλεγε κανείς ότι δεν θα άφηνε τίποτα και κανέναν να επισκιάσει το θρύλο του σε κάθε του έκφραση, συστήνει σταδιακά τους «φίλους» του στο κόσμο και θα τους δώσει μια θέση δίπλα του, αναζητώντας ο ίδιος καρέκλες για να κάτσουν να παίξουν μαζί του. Ο BB King, σε 25 λεπτά video αρχίζει να μπαίνει στο 22′.

Αν λάμψουν οι συνεργάτες σου, θα λάμψεις και εσύ. Κάθε φίλος του, παίρνει το χρόνο του να αποδώσει. Του δίνεται χώρος να «κάνει τα δικά του» στη σκηνή. Ο BB King καλεί τον κόσμο να ενθουσιαστεί και να δώσει τροφή στο καλλιτέχνη να συνεχίσει να αποδίδει. Τους καλεί με το όνομά τους για να τους μάθει ο κόσμος, τους επικροτεί «Ναι, πολύ καλό, πολύ καλό, πολύ καλό, κάνε τους να θέλουν να χορέψουν όλοι!», χορεύει ο ίδιος στη θέση του και τους ζητάει να ξανακάνουν αυτό που έκαναν και του άρεσε τόσο πολύ «παίξε αυτό άλλη μια φορά!». Τους αφήνει να δείξουν ποιοι είναι και πόσο καλοί μπορούν να γίνουν και τι μπορούν να κάνουν για το κοινό! Και στο τέλος, ο θεατής θα πει «Πόσο ωραία έπαιξε ο Jeff Healy στη συναυλία του BB King”!

Η εκπληκτική ομάδα πρέπει να έχει εκπληκτικές μονάδες. Για να βγει το εκπληκτικό σύνολο που παρακολουθείς στο video, ο BB King κάλεσε προσωπικότητες, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους από την εμφάνιση ως και το στυλ που αποδίδουν που σε μια πρόχειρη ματιά είναι σα να βλέπεις συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών με μουσικά όργανα. Και όμως, ο καθένας από τη θέση του αποδίδει με τέτοιο τρόπο που αφήνουν μια εκπληκτική γεύση στον θεατή, προσφέροντάς του ένα σύνολο ήχων και εικόνων που μόνο μια πολυδιάστατη ομάδα σαν αυτή θα μπορούσε.

Άσε τους ανθρώπους σου να κάνουν αυτό που ξέρουν. Ο ΒΒ King σαν άλλος μαέστρος δίνει το ρυθμό. Δίνει το παράγγελμα για να μπει ο καλλιτέχνης και όσο παίζει, απλά επικροτεί, θαυμάζει, υποστηρίζει. Δεν του λέει τι και πώς να παίξει. Δεν είναι αυτή η δουλειά του. Φαντάσου να έλεγε στο καθένα τι νότες να συνδυάζει στην μελωδία του. Το αποτέλεσμα θα ήταν αργό και ο ίδιος θα έκανε micromanagement της ομάδας. Τους αφήνει να κάνουν αυτό που ξέρουν όσο αυτός με πολύ μικρές κινήσεις των χεριών, βλέμματα και νοήματα όπως θα δει ο προσεκτικός παρατηρητής, ετοιμάζει το επόμενο μέρος, διορθώνει τα συνοδευτικά όργανα, δίνει οδηγίες για να μπορεί ο καλλιτέχνης να αποδώσει αναπόσπαστος.

Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις και όχι τα νούμερα που το συνοδεύουν και αν το αγαπάς πιστά τα νούμερα θα έρθουν. Βλέποντας αυτό το video, σίγουρα θαυμάζουμε μια ομάδα που απολαμβάνει αυτό που κάνει. Που προσφέρει απλόχερα το καλύτερό της εαυτό και πρώτος όλων ο BB King που το διασκεδάζει, γελάει, μιλάει συνέχεια, που ενθουσιάζεται κάθε 20 νότες και μεταφέρει το ίδιο στο κόσμο. Με τέτοιο πάθος, τα αποτελέσματα είναι σίγουρο πως θα έρθουν. O ΒΒ King, σε όλες του τις εμφανίσεις ήταν έτσι. Θεωρείται ένας από τους πιο ενεργούς performers με μέσο όρο συναυλιών στα 70 του 200 συναυλίες το χρόνο. Πήρε άπειρα βραβεία. Ο τρόπος που έπαιζε κιθάρα επηρέασε αμέτρητους μεταγενέστερους μουσικούς. Πούλησε εκατομμύρια δίσκους. Έντυσε στιγμές ανθρώπων που το πλήθος του δεν θα μπορέσει ποτέ να υπολογιστεί.

Ο BB King, πέθανε 89 ετών στις 14/5/2015, ειρηνικά, ενώ κοιμόταν. Το τραγούδι του video προφητικά λέει «You are going to miss me, when I am dead and gone”.

 

Σπύρος Ανδριανός