Home Blog Business Development 5 στρατηγικές για να μισείς την δουλειά σου λιγότερο

5 στρατηγικές για να μισείς την δουλειά σου λιγότερο

ΜΙσείς την δουλειά σου; Με τους 5 τρόπους που αναφέρονται στο άρθρο του HumanAdvanced, τα πράγματα βελτιώνονται εύκολα και γρήγορα!

Στη σύγχρονη εποχή και με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, το να ψάχνεις για δουλειά είναι κάτι σύνηθες. Ένα τεράστιο ποσοστό συνανθρώπων μας είναι σαν και σένα. Είσαι σε μια διαδικασία ευρέσεως εργασίας και όπως έχουμε πει, είναι και αυτό μια πολύ σημαντική εργασία που σε χαρακτηρίζει. Είσαι ένας επαγγελματίας που κοιτάζει τις επιλογές του. Το άγχος για το μέλλον είναι σχεδόν σίγουρο και φυσικά για πολλούς, η εύρεση εργασίας είναι ένας συνεχής αγώνας.

Πόσοι από εμάς όμως που έχουμε ήδη εργασία και γραφείο να πάμε τα πρωινά, νιώθουμε όμορφα με αυτό; Αν είσαι ήδη εργαζόμενος – έχεις ξεπεράσει το μεγάλο σκόπελο της ανεργίας και κατά πολλούς είσαι σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τους ανέργους – οι πιθανότητες είναι υπέρ του να μη νιώθεις αρκετά ευχαριστημένος. Το να έχεις δηλαδή μια δουλειά που σε απασχολεί καθημερινά με τις έννοιες της και την ρουτίνα της αλλά και τα όποια οφέλη της, πιθανόν να μη σε κάνει όσο ευτυχισμένο περίμενες. Και δεν είσαι ο μόνος που νιώθει έτσι. Το 2013 η εταιρεία Right Management, θυγατρική της Manpower, μεγάλο όνομα σε ότι αφορά HR (Human resources), σε μια μεγάλη έρευνα που προχώρησε κατέληξε στα εξής φοβερά αποτελέσματα.

Το 84% των εργαζομένων νιώθει παγιδευμένο σε μια δουλειά και πόστο που δεν θέλει να κάνει ή δεν του αρέσει. Δηλαδή 8 στους 10 εργαζομένους θεωρεί πως δεν είναι ικανοποιημένος με τη εργασία που κάνει και θα ήθελε να κάνει κάτι άλλο. Και αυτό το συγκλονιστικό ποσοστό βγαίνει από δείγμα εργαζομένων σε Αμερική και Καναδά που οι συνθήκες θεωρούνται σαφώς ανώτερες από την δοκιμασμένη και περιορισμένη αγορά της Ελλάδος.

Τα αίτια που μας οδηγούν στο να νιώθουμε έτσι σαν εργαζόμενοι είναι εξαιρετικά εύκολο να το ρίξουμε στους ανωτέρους μας ιεραρχικά, στο σύστημα αξιολόγησης, στους μισθούς και στις εργασιακές συνθήκες. Ο καθένας μας και πάντα θα θέλει αυτά να βελτιώνονται. Όμως παίρνει χρόνο και οι αλλαγές σε αυτά ενδεχομένως να επιβάλλουν αλλαγές σε κοινωνικοπολιτικές δομές που δεν θα μπορούσε ένας εργαζόμενος να αλλάξει εύκολα ή τουλάχιστον σε χρονικό διάστημα τέτοιο ώστε να το απολαύσει και ο ίδιος. Μπορείς δηλαδή να ξεκινήσεις έναν δίκαιο αγώνα για την αύξηση των μισθών ώστε να αυξηθεί και ο δικός σου αλλά μέχρι να καταφέρεις την αλλαγή της όποιας συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων με την εταιρεία, τα οικονομικά πλαίσια των μισθών του κλάδου σου, τις οικονομικοπολιτικές συνθήκες που ζεις και εργάζεσαι, η ιστορία δείχνει ότι δεν θα έχεις τα αποτελέσματα που θες άμεσα.

                           8 στους 10 εργαζομένους είναι δυσαρεστημένος από την δουλειά που κάνει!

Το ερώτημα, για να επιτύχεις γρήγορες θετικές αλλαγές στο πως νιώθεις για την εργασία σου, ενδεχομένως θα έπρεπε να είναι : Τι μπορώ να κάνω για να νιώθω ευτυχισμένος με την δουλειά μου;

Υπάρχουν μερικές κινήσεις που μπορείς να προβείς εσύ άμεσα, ώστε να μεταβάλλεις ως ένα βαθμό, τα αρνητικά συναισθήματα που απορρέουν από την εργασία που κατέχεις:

1. Πάρε στα χέρια σου την προσωπική σου και επαγγελματική σου εξέλιξη. Αναζήτησε τρόπους που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις ικανότητές σου, να μάθεις νέα ενδιαφέρονται πράγματα και να τα εισάγεις στην καθημερινότητά σου. Μπορεί να σε βοηθήσει και ο προϊστάμενος σου αν το ζητήσεις ενδεχομένως. Συζήτα μαζί του κάποια σεμινάρια που θα μπορούσε να σε στείλει στα πλαίσια της εκπαίδευσης του προσωπικού της εταιρείας και αξιοποίησε ότι νέο μάθεις. Στο χειρότερο σενάριο θα αλλάξεις και θα βελτιώσεις τον τρόπο που δουλεύεις ώστε να είναι πιο εύκολος και αυτοματοποιημένος. Στο καλύτερο σενάριο θα αναγνωριστούν οι νέες σου ικανότητες και θα μπορείς να διεκδικήσεις ή ακόμα και να σου προταθεί ένα διαφορετικό πόστο.

        Αν θέλεις να κάνεις τη δουλειά σου στην εταιρία να ξεχωρίζει ΠΑΤΑ ΕΔΩ και δες πως

μπορούμε να σε βοηθήσουμε!

ctaha

2. Ζήτα περισσότερες ή διαφορετικές ευθύνες. Αναζήτησε νέα έργα ή εργασίες που θα μπορούσες να ενταχθείς αλλά και νέα καθήκοντα που θα άλλαζαν την ρουτίνα της ως τώρα εργασίας σου. Νέα έργα ή εργασίες σημαίνει νέες γνωριμίες με πελάτες, συνεργάτες και συναδέλφους αλλά και εκμάθηση νέων μεθοδολογιών εργασίας. Παράλληλα τα νέα καθήκοντα μπορεί να σε φέρουν πιο κοντά σε μια ανώτερη θέση ευθύνης. Το χειρότερο σενάριο είναι να εμπλουτίσεις με ενδιαφέρουσες προσθήκες την καθημερινότητά σου και στο καλύτερο θα απαλλαχθείς πλήρως από όσα κάνεις και δεν σου αρέσουν.

3. Μίλα περισσότερο με τους συνεργάτες και τους συναδέλφους. Άρχισε να ενισχύεις τις επικοινωνίες με τους γύρω σου στο γραφείο και στην εταιρεία γενικότερα. Όλοι έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία να μοιραστούν αλλά και από όλους έχεις πάντα να μάθεις κάτι νέο. Οι επικοινωνίες μεταξύ σας θα ενισχύσουν τις σχέσεις σας και αυτό παράλληλα θα σας βοηθήσει, όχι μόνο να συνεργάζεστε καλύτερα αλλά και να μη δημιουργείτε ζητήματα ο ένας στον άλλον . Στο χειρότερο σενάριο θα γεμίσεις την ημέρα σου με ενδιαφέρουσες συζητήσεις αλλά στο καλύτερο θα βελτιώσεις το επικοινωνιακό επίπεδο της εργασιακής σου ζωής άρα και την εμπειρία της. Άλλωστε ποιος από εμάς δεν θέλει να δουλεύει κάπου που νιώθει ότι τον συμπαθούν;

4. Καινοτόμησε. Προσπάθησε να βρεις τρόπους να εξελίξεις συστήματα ή διαδικασίες που χρησιμοποιείτε στην εταιρεία σας. Παρουσίασέ τους νέους τρόπους που επινόησες στους υπευθύνους και ενίσχυσέ τους με όποια βοήθεια χρειαστεί. Δεν είναι απαραίτητο να σε αφορούν άμεσα. Αν κάτι μπορεί να γίνει καλύτερο στο τμήμα δίπλα από το δικό σου απλά βρες τον υπεύθυνο και πες του την ιδέα σου. Στο χειρότερο σενάριο θα ακονίσεις την παραγωγική διαδικασία ιδεών σου και στο καλύτερο θα εκτιμηθεί η καινοτόμα σκέψη σου για άλλα πόστα.

5. Ψάξε για άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες. Κυνήγα την δουλειά των ονείρων σου αλλά και επέκτεινε τις επιλογές σου. Για να νιώσεις καλύτερα πρέπει να νιώθεις ότι έχεις και εναλλακτικές. Δοκίμασε την τύχη σου σε άλλες συνεντεύξεις και οραματίσου πως θα ήταν αν δούλευες και σε άλλες εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο το ρητό που λέει πως απολαμβάνεις τις ετοιμασίες του ταξιδιού περισσότερο από το ίδιο το ταξίδι. Έχε στο μυαλό σου ότι είσαι ένας επαγγελματίας και θα προσφέρεις τις υπηρεσίες σου όπου νιώθεις καλύτερα. Το καλύτερο σενάριο είναι να βρεις την δουλειά των ονείρων σου γιατί χειρότερο σενάριο στο να κυνηγάς τα όνειρά σου δεν υπάρχει.

Σπύρος Ανδριανός