Home Blog Business Development 6+1 επαγγελματικές δεξιότητες για να αναπτυχθείς στο γραφείο – Α’ Μέρος

6+1 επαγγελματικές δεξιότητες για να αναπτυχθείς στο γραφείο – Α’ Μέρος

‘Οπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, μία από τις κατηγορίες των Soft Skills που χρειάζεται να αναπτύξεις είναι οι επαγγελματικές δεξιότητες.

Επαγγελματικές Δεξιότητες

Σε πολύ γενικές γραμμές, οι Επαγγελματικές Δεξιότητες είναι ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε, λειτουργούμε και επικοινωνούμε σε έναν επαγγελματικό χώρο είτε αυτός είναι μία μεγάλη πολυεθνική εταιρία, είτε ένα μικρό μαγαζί της γειτονιάς. Η σωστή χρήση τους μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μία προαγωγή και μία απόλυση ή ανάμεσα σε οικονομικά κέρδη ή ζημιές. Άτομα με πολύ καλά αναπτυγμένες τις Επαγγελματικές Δεξιότητες μπορούν πολύ ευκολότερα να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης και είναι ιδανικοί για να ηγηθούν ομάδες, εταιρίες, ακόμη και ολόκληρες χώρες.

Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικές από τις σημαντικότερες Επαγγελματικές Δεξιότητες:

 

Δεξιότητες Οργάνωσης και Σχεδιασμού

Αν δεν ξέρεις τι πρέπει να γίνει και μέχρι πότε, θα είναι αρκετά δύσκολο να το έχεις έτοιμο μέχρι το deadline. Η ικανότητες του «δημιουργού», αυτού που «υλοποιεί» και αυτού που «ολοκληρώνει» είναι σημαντικά χαρακτηριστικά καλής οργάνωσης και σχεδιασμού και εκτιμώνται ιδιαιτέρως σε έναν επαγγελματικό χώρο.

 

Πιο αναλυτικά: Τα βασικά βήματα Οργάνωσης και Σχεδιασμού περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

1. Να είναι ξεκάθαρος ο στόχος. Αν είσαι ένας από τα πολλά άτομα που δυσκολεύεται να θυμηθεί ακόμη και τα πιο απλά πράγματα που ήθελε να κάνει, τότε κράτα μία λίστα. Αν δεν είναι αρκετή, τότε κράτα περισσότερες! Είτε ηλεκτρονικά, είτε σε χαρτί, καθημερινή ή εβδομαδιαία, μία λίστα με πράγματα που εκκρεμούν, θα σε βοηθήσει στην συστηματική επίλυσή τους χωρίς να ξεχνάς κάποιο από αυτά.

2. Αποφάσισε πότε θα το κάνεις. Αποδεδειγμένα από έρευνες, το μυαλό σου είναι σχεδιασμένο να σε πιέζει και να σου θυμίζει τα πράγματα που δεν έχεις κάνει. Γι’ αυτό ξυπνάς μέσα στη νύχτα γεμάτος άγχος για το project ή την εργασία που δεν έχεις τελειώσει. Παραδόξως, αν βάλεις σε μία λίστα αυτό που εκκρεμή και αποφασίσεις το πότε θα το δουλέψεις, είναι αρκετό για να χαλαρώσει το μυαλό σου τουλάχιστον μέχρι να φτάσει η ώρα που έχεις αποφασίσει να το δουλέψεις!

3. Δώσε στον εαυτό σου χώρο και χρόνο. Η οργάνωση δεν γίνεται από την μία στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου για να το κάνει. Αφιέρωσε καθημερινά λίγο χρόνο, χωρίς περισπάσεις, για να σκεφτείς τι έχεις να κάνεις και να οργανώσεις την ημέρα σου. Ακόμη κι αν αυτός ο χρόνος είναι τα δέκα λεπτά που θα μπεις στο τραίνο, είναι αρκετός για να σε βοηθήσει να ανασυγκροτήσεις τις σκέψεις σου.

4. Αποφάσισε τι είναι σημαντικό και τι είναι επείγον. Υπάρχει μία λεπτή γραμμή ανάμεσα σε αυτά τα δύο σχεδόν αλλά όλες οι εργασίες της ημέρας μπορούν να μπουν στη μία ή την άλλη κατηγορία. Υπάρχουν κάποιες που είναι και τα δύο και κάποιες που δεν μπαίνουν σε καμία από αυτές τις κατηγορίες. Φυσικά το τι είναι σημαντικό και τι επείγον, μπορεί να αλλάξει μέσα στην ημέρα.

5. Χώρισε τα θέματα σε μικρότερες ομάδες και δες αν υπάρχει κάτι που μπορείς να το αναθέσεις αλλού. Χρειάζεται να γίνουν όλα τώρα; Ή μπορεί να γίνει κάτι τώρα και κάτι αργότερα;

 

Αν θες να μάθεις πως να κάνεις τη δουλειά σου στην εταιρεία να ξεχωρίζει τότε πάτα το κουμπί!

ctaha

 

Θέσε προτεραιότητες

Θέσε προτεραιότητες

Λήψη αποφάσεων

Το να μπορείς να πάρεις αποφάσεις είναι σίγουρα σημαντικό. Η ικανότητα όμως, του να παίρνεις έγκαιρα, σωστές αποφάσεις είναι παραπάνω από απαραίτητη σε ένα γρήγορο και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον. Σε γενικές γραμμές, η λήψη μίας απόφασης χρειάζεται χρόνο και ανάλυση των δεδομένων για να είμαστε σίγουροι ότι είναι και η σωστή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητο να παρθεί μία απόφαση άμεσα και εκείνη τη στιγμή, το να πάρεις μία απόφαση είναι καλύτερο από το να μην πάρεις καμία.

Πιο αναλυτικά: Η λήψη αποφάσεων είναι η επιλογή ανάμεσα σε δύο η περισσότερες μορφές δράσης. Η επιλογή μπορεί να βασιστεί σε δύο παράγοντες. Το ένστικτο ή την λογική ανάλυση ή σε συνδυασμό αυτών.

Παρόλο που πολλοί αναφέρονται στο ένστικτο σαν μία έκτη αίσθηση και το απαξιώνουν, το ένστικτο βασίζεται κυρίως σε προηγούμενες εμπειρίες και προσωπικές αξίες. Χρειάζεται προσοχή στην αξιοποίησή του καθώς οι προηγούμενες αυτές εμπειρίες μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν ορθά το τωρινό πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές, το ένστικτό είναι απόλυτα αποδεκτός τρόπος λήψης αποφάσεων αρκεί η απόφαση να είναι απλής φύσεως ή να πρέπει να παρθεί άμεσα χωρίς χρόνο ανάλυσης.

Η λογική από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί δεδομένα και νούμερα για να προβεί σε συμπεράσματα. Η λογική εξετάζει το «εδώ και τώρα» και αγνοεί τον συναισθηματικό παράγοντα.  Οι πιο πολύπλοκες αποφάσεις χρειάζονται μία πιο δομημένη προσέγγιση που ενδεχομένως να χρειάζεται ταυτόχρονα και λογική και ένστικτο. Παρακάτω είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ορθή λήψη αποφάσεων.

1. Ανεπαρκής πληροφορίες. Αν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δεδομένα δεν μπορεί να παρθεί μία σωστή απόφαση.

2. Υπερβολικά πολλά δεδομένα. Υπάρχει ο όρος Analysis Paralysis, ο οποίος περιγράφει τέλεια αυτή την κατάσταση.

3. Πολλά άτομα στην λήψη μίας απόφασης. Όσο περισσότερα άτομα εμπλέκονται στην λήψη μίας απόφασης, τόσο πιο πολλές και οι γνώμες τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να υπάρχει κάποιος που μπορεί να αναλάβει την ευθύνη και να πάρει την απόφαση.

4. Συναισθηματικό δέσιμο. Ο κόσμος έχει την τάση να δένεται με το status quo. Πολλές φορές, η λήψη αποφάσεων μπορεί να σημαίνει αλλαγή στην καθημερινότητα και ο κόσμος έχει την τάση να μην θέλει την αλλαγή, οπότε αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόφαση.

5. Έλλειψη συναισθηματικού δεσίματος. Στην άλλη όψη του νομίσματος, η παντελής έλλειψη συναισθηματικού δεσίματος, μπορεί να οδηγήσει σε αδιαφορία.

 

Ως την επόμενη φορά… Καλή εξέλιξη!

 

Γίνε Γκουρού στο Γραφείο

Γίνε Γκουρού στο Γραφείο

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.