Home Blog Business Development 6+1 επαγγελματικές δεξιότητες για να αναπτυχθείς στο γραφείο – Γ’Μέρος

6+1 επαγγελματικές δεξιότητες για να αναπτυχθείς στο γραφείο – Γ’Μέρος

Επαγγελματικές δεξιότητες - Επίλυση συγκρούσεων

Κλείνοντας τον κύκλο που αφορά τις επαγγελματικές δεξιότητες, που ξεκίνησαν σε αυτό το άρθρο και συνεχίστηκαν σε αυτό, θα αφιερωθούμε σε μία κατάσταση η οποία μπορεί να παρουσιαστεί ξαφνικά και χωρίς σωστή διαχείριση μπορεί να επιφέρει μεγάλο πλήγμα σε μία επιχείρηση, ασχέτως μεγέθους. Ο λόγος γίνεται για τις συγκρούσεις και την ικανότητα επίλυσης τους, άμεσα και αποτελεσματικά έτσι ώστε να υπάρξει ο μικρότερος δυνατός αντίκτυπος στις λειτουργίες μίας εταιρείας/επιχείρησης.

 

Επίλυση Συγκρούσεων

Υπάρχουν πάντα καταστάσεις όπου θα χρειαστείς να αντιμετωπίσεις δύσκολους ανθρώπους, είτε πελάτες, είτε συνεργάτες και φυσικά να διαχειριστείς την σύγκρουση που θα προκύψει ή που έχει ήδη προκύψει. Μία σύγκρουση μπορεί να προκύψει όταν υπάρχει εκνευρισμός ή στρεσογόνες καταστάσεις. Η κακή διαχείριση συγκρούσεων μπορεί να οδηγήσει με μεγαλύτερα επίπεδα άγχους και από εκεί σε γενικότερη επαγγελματική κατάρρευση και σε αυξημένα προβλήματα στην υγεία. Η ομαλή διαχείριση συγκρούσεων λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει και σε θέματα υγείας αλλά και σε θέματα σχέσεων, πέρα από το επαγγελματικό κομμάτι.

Σύγκρουση - Ευχή ή κατάρα;

Σύγκρουση – Ευχή ή κατάρα;

Τι είναι Σύγκρουση;

Σύγκρουση είναι μία ανοικτή διαμάχη μεταξύ τουλάχιστον δύο πλευρών που προσδοκούν σε διαφορετικούς στόχους, με ελάχιστους πόρους και με παρεμβολή από την άλλη πλευρά.

Πιο αναλυτικά: Για να μετατραπεί μία διαφωνία σε Σύγκρουση χρειάζεται να συμβούν κάποια από τα παρακάτω:

 1. Να υπάρξει κάποιας μορφής επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές που να οδηγήσει σε διαφωνία.
 2. Τα άτομα που εμπλέκονται αντιλαμβάνονται ότι οι στόχοι τους είναι ασύμβατοι, συνεπώς ένας από τους δύο δεν μπορεί να επιτευχθεί.
 3. Υπάρχει ανταγωνισμός για τους πόρους.
 4. Η κάθε πλευρά αντιλαμβάνεται την άλλη ως εμπόδιο προς την επίτευξη του στόχου της.

 

Η σύγκρουση δεν είναι απαραίτητα κακή.

Μία σύγκρουση μπορεί να είναι καταστρεπτική, να οδηγήσει τον κόσμο σε αρνητικά συναισθήματα για τους γύρω του και σαν αποτέλεσμα να έχει την κατασπατάληση ενέργειας ενώ θα μπορούσε να διοχετευτεί κάπου πιο δημιουργικά ή παραγωγικά.

Από την άλλη, οι συγκρούσεις που έχουν διαχειριστεί σωστά μπορούν να αποδειχθούν παραγωγικές, να βοηθήσουν σε «χαλάρωση» του κλίματος και να απελευθερώσουν στρες και συσσωρευμένα αρνητικά συναισθήματα.

Πριν να επιλύσεις μία σύγκρουση ή πριν να αποφασίσεις την στρατηγική για την επίλυσή της, χρειάζεται να έχεις προσδιορίσει την πηγή της και συνεπώς το είδος της διαμάχης.

Αν θέλεις να μάθεις πώς να ξεχωρίζεις ποιοι συνάδελφοι είναι αντίπαλοί σου και πώς να τους αντιμετωπίσεις πάτα το κουμπί.

Είδη συγκρούσεων

 1. Αυτές που αφορούν προσωπικές διαμάχες ή διαμάχες σχέσεων. Αυτές έχουν να κάνουν με την εικόνα μας, αφοσίωση, απώλεια εμπιστοσύνης, προδοσία ή έλλειψη σεβασμού.
 2. Διαμάχες που αφορούν σε στόχους, δομές και διαδικασίες.
 3. Διαμάχες συμφερόντων που αφορούν τον τρόπο που γίνεται η κατανομή πόρων για την επίτευξη ενός στόχου, είτε έχει να κάνει με χρόνο, χρήμα ή χώρο.

Η πρόωρη διαχείριση μίας σύγκρουσης, συνήθως είναι πιο εύκολη καθώς τα αρνητικά συναισθήματα δεν έχουν κορυφωθεί και ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει διαλέξει στρατόπεδο. Ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης είναι η διαπραγμάτευση μεταξύ των πλευρών.

Στρατηγική και προετοιμασία

Στρατηγική και ετοιμότητα

Για να επιλυθεί μία σύγκρουση υπάρχουν πέντε στρατηγικές

 1. Ανταγωνισμός. Αυτή είναι η κλασσική κατάσταση win/lose όπου οι δυνάμεις και οι ικανότητες της μίας πλευράς θα την βοηθήσουν να κερδίσει. Σε αυτή την περίπτωση όμως, οφείλουμε να θυμόμαστε ότι υπάρχει και κάποιος χαμένος, οπότε και θα υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα.
 2. Συνεργασία. Αυτό είναι το ιδανικό win/win αποτέλεσμα όπου όλοι είναι κερδισμένοι αφού βρέθηκε τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα ομαλά και με κέρδος και για τις δύο πλευρές.
 3. Συμβιβασμός ή διαπραγμάτευση. Είναι κάτι περισσότερο από win/lose αλλά δεν είναι ακριβώς win/win. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές κέρδισαν κάτι αλλά είναι λιγότερο από το full benefit.
 4. Άρνηση ή αποφυγή. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει επίλυση αλλά όλοι προσποιούνται ότι δεν τρέχει τίποτα. Μπορεί να βοηθήσει αν η αντιπαράθεση είναι πολύ έντονη και οι ενδιαφερόμενοι χρειάζονται χρόνο για να ηρεμήσουν και να ανασυγκροτήσουν την σκέψη τους. Αν δεν υπάρξει επίλυση τότε μπορεί να οδηγήσει σε lose/lose κατάσταση εφόσον όλοι διατηρούν αρνητικά συναισθήματα και δεν υπάρχει ξεκάθαρο αποτέλεσμα.
 5. Εξομάλυνση του προβλήματος. Είναι παρόμοια κατάστασης με την Άρνηση ή Αποφυγή καθώς στην επιφάνεια φαίνεται να είναι όλα καλά ενώ στο βάθος υποβόσκει ένταση και απογοήτευση. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ένας εκ των ενδιαφερομένων αισθάνεται ικανοποιημένος με την εξέλιξη της κατάστασης ενώ ο άλλος θεωρεί ότι έχει αδικηθεί οπότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε win/lose κατάσταση.

Η δεξιότητα που είναι απαραίτητη για τη διαχείριση συγκρούσεων είναι η αυτοπεποίθηση και ο δυναμισμός. Χρειάζεται να μπορείς να εκφράσεις την άποψή σου ξεκάθαρα και αποφασιστικά χωρίς επιθετικότητα.

Επίσης η Ενεργητική Ακρόαση είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τα όριά σου, καθώς αν φτάσεις σε ένα σημείο όπου θα αναγνωρίσεις ότι πλέον δεν έχεις την ικανότητα να διαχειριστείς το θέμα θα χρειαστεί να κάνεις πίσω και να ζητήσεις βοήθεια από τρίτους.

 

Καλή επιτυχία.