Home Blog Self Innovation 7 Απαραίτητα Μαθήματα Επιτυχίας που Δεν μας Δίδαξαν στο Σχολείο

7 Απαραίτητα Μαθήματα Επιτυχίας που Δεν μας Δίδαξαν στο Σχολείο

επιτυχία και μάθηση.

Τα μυστικά επιτυχίας που θυμάμαι να έμαθα στο σχολείο είναι πολύ συγκεκριμένα. Πάρε καλούς βαθμούς, μελέτησε σκληρά, να είσαι καλός μαθητής, να σηκώνεις συχνά το χέρι.

Ειδικά στο λύκειο, η καλή βαθμολογία συσχετίζεται άμεσα με την επαγγελματική αποκατάσταση. Βέβαια, στην ηλικία των 17, ο εγκέφαλος μας δεν έχει ωριμάσει πλήρως. Μια γνώση που οι ασφαλιστικές την ξέρουν καλά, γι’ αυτό και τοποθετούν επασφάλιστρο  αν είσαι κάτω των 23 ετών.

Αν το επίπεδο των σπουδών, σου παρέχει τα κατάλληλα εφόδια επιτυχίας, θα το αφήσω στην υποκειμενική άποψη και εμπειρία του καθενός. Η πραγματική μόρφωση είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και η λέξη Παιδεία ένα ακόμα μεγαλύτερο.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που η μητέρα μου, όταν ήμουν ακόμα στην Πρώτη Γυμνασίου, μου παρέδωσε ένα από τα σημαντικότερα οικογενειακά κειμήλια.

Ήταν μια συλλεκτική έκδοση του Έγκλημα και Τιμωρία, του Ντοστογιέφσκι. Παρόλο το δέος που αισθάνθηκα, η πρώτη ερώτηση που έκανα ήταν απλή και ειλικρινής.

Αυτό το βιβλίο δεν είναι πολύ δύσκολο για εμένα;

Την απάντηση που πήρα δεν θα την ξεχάσω ποτέ:

Μερικές φορές, χρειάζεται να ξεκινήσεις από τα δύσκολα για να καταλάβεις τα απλά.

Παρακάτω σου παρουσιάζονται 7 γνώσεις επιτυχίας που σίγουρα δεν μάθαμε στο σχολείο. Είναι γνώσεις που δεν σχετίζονται με την Χημεία, τα Μαθηματικά ή την Φυσική. Είναι γνώσεις απλές που λειτουργούν ως εφόδια για τον οποιοδήποτε. Μαθήματα που εύχομαι να είχα πάρει και εγώ όταν ήμουν μαθητής.

#1. Ξέχασε την Αποτυχία

Η σκοτεινή πλευρά της εκπαίδευσης περιλαμβάνει την γνώση πως η αποτυχία πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία. Με κάποιες επιπτώσεις βέβαια.

Πολλές φορές οι μαθητές αντιγράφουν ή κάνουν αυτό που ξέρουμε ως σκονάκι για να αποφύγουν έναν κακό βαθμό. Το χειρότερο είναι πως ένα από τα μέτρα σύγκρισης ενός κακού βαθμού είναι η σύγκριση του με αυτόν του καλύτερου μαθητή.

#2. Δράσε Ανεξάρτητα τον Φόβο

Όλοι φοβούνται. Ανεξάρτητα του πόσο σίγουρος είσαι για τον εαυτό σου ή πόση αυτοπεποίθηση έχεις, ο φόβος θα σε βρει. Η ικανότητα να παίρνεις υπολογισμένα ρίσκα είναι ένα μονοπάτι που θα σου διδάξει τα πραγματικά όρια του εαυτού σου.

#3. Το να έχεις Πλάνο είναι Απαραίτητο. Όμως μην Χάνεις το Δάσος

Στην προσπάθεια να πετύχουμε καλούς βαθμούς χάνουμε το νόημα. Οι μαθητές ισοσταθμίζουν την επαγγελματική αποκατάσταση με την χρηματική αποκατάσταση. Στο κυνήγι της ασφάλειας όμως πολλές φορές χάνουμε το νόημα.

Η αξία του ταξιδιού είναι σημαντικότερη από την αξία του προορισμού

Πολλές φορές, στην προσπάθεια μας να τοποθετήσουμε τον γνώμονα της επιτυχίας εκεί που βρίσκεται το σίγουρο, κινδυνεύουμε να βυθιστούμε σε μια ρουτίνα που δεν μας αντιπροσωπεύει.

Όπως πολύ σοφά αναφέρει ένας αγαπημένος συγγραφέας, ο Peter Drucker:

Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον, είναι να το δημιουργήσεις

#4. Αν Πιστεύεις πως Αξίζει να το Κάνεις, Τότε Αξίζει

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα, μας διδάσκει τις γνώσεις που πρέπει να μάθουμε. Αυτή η πεποίθηση, δυστυχώς, πολλές φορές μας αποτρέπει από το να κυνηγήσουμε αυτό που μας παθιάζει πραγματικά.

Δεν κυνηγάς νούμερα ή βαθμούς. Κυνηγάς έκφραση, δημιουργικότητα και όνειρα

#5. Το να Διαχειριζόμαστε τα Συναισθήματα μας είναι Εξαιρετικό Εφόδιο

Το να μπορούμε να κατανοούμε τον εαυτό μας όταν είμαστε κάτω από πίεση είναι ένα εφόδιο επιτυχίας.

Θυμάμαι, όταν ξεκινούσα την Δευτέρα Λυκείου, μου είχε φυτευτεί η πεποίθηση πως τα επόμενα δύο χρόνια θα καθόριζαν ολόκληρο το μέλλον μου. Η πίεση αυτής της σκέψης είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Έψαχνα να διαλέξω το επάγγελμα που θα μου προσέφερε σταθερό μισθό, χωρίς καν να έχω σκεφτεί αν μου αρέσει ή όχι.

Δεν σπουδάζεις για να κερδίσεις όσα περισσότερα χρήματα μπορείς. Σπουδάζεις για να βρει καταφύγιο το πάθος σου

#6. Η Επικοινωνία με τους Ανθρώπους είναι το Σημαντικότερο Μάθημα

Το κομμάτι της ανθρώπινης επικοινωνίας είναι από μόνο του ένα εργαλείο επιτυχίας. Το να μπορείς να επικοινωνείς αποτελεσματικά με τους άλλους και να εκφράζεις αυθεντικά την προσωπικότητα σου είναι κάτι απόλυτα υγιές.

#7. Καμία Δουλειά Δεν είναι Αποτυχημένη

Βλέπω διαρκώς ανθρώπους να προτιμούν τα παιδιά τους να παραμένουν άνεργα παρά να εργαστούν σε δουλειές που υποτίθεται πως είναι υποτιμητικές, όπως σερβιτόρος για παράδειγμα.

Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που σπούδασαν και πραγματικά έκαναν λαμπρή καριέρα. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Όμως, από την άλλη, γνωρίζω ανθρώπους που έχουν κολλήσει στην ίδια δουλειά εδώ και μια δεκαετία, που προσωπικά ξέρω πως είναι αυτό που λέμε μυαλά, και κερδίζουν λιγότερα από ανθρώπους που δουλεύουν delivery.

Οι νόμοι της επιτυχίας δεν σχετίζονται απαραίτητα με το τι βαθμούς θα πάρεις ή τι θα σπουδάσεις. Η μόρφωση είναι ένα πανίσχυρο όπλο. Το μονοπάτι που ακολουθούμε όμως για να την αποκτήσουμε πρέπει να χαράσσεται από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθενός.

Το πάθος και το όραμα δεν μπαίνουν σε καλούπια.

 

Χρήστος Παπανίκας