Home Blog Business Development 7 λάθη που κάνουν οι manager και θες να αποφύγεις

7 λάθη που κάνουν οι manager και θες να αποφύγεις

7 λάθη που κάνουν οι manager και θες να αποφύγεις

Ως manager, έχεις τη δύναμη να αλλάξεις την πορεία της επιχείρησης. Μπορείς να επηρεάσεις την κατεύθυνση που ταξιδεύει, να φτιάξεις ομάδες που εσύ κρίνεις σκόπιμες και να έχεις τον τελικό λόγο για τα κόστη. Έχεις μία ισχυρή θέση η οποία, όπως κάθε θέση υψηλής ευθύνης, επηρεάζεται πολύ από ακούσια λάθη που μπορεί να κάνεις. Και δυστυχώς, τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα επιζήμια τόσο για τη δική σου εξέλιξη, όσο και για την επιχείρηση.

Με αυτό κατά νου, στο παρόν άρθρο επικεντρωνόμαστε στα 7 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι manager. Και φυσικά πρέπει να κάνεις ότι μπορείς για να τα αποφύγεις.

 

1. Έχεις κακή σχέση με τα λογιστικά μεγέθη

Οι προϋπολογισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι στις επιχειρήσεις. Χωρίς αυτούς, πως μπορείς να ξέρεις μέχρι ποιο σημείο μπορείς να ξοδέψεις για το μάρκετινγκ και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα που θες να έχεις από τις πωλήσεις; Ως manager (και ειδικά όσο πιο ψηλά είσαι) χρειάζεται να συμμετέχεις ενεργά στην κατάρτιση και  παρακολούθηση του προϋπολογισμού, οποιοδήποτε κομμάτι της επιχείρησης κι αν εποπτεύεις.

 

2. Δεν επικοινωνείς το πλάνο σου

Έχεις πάρα πολλά στο κεφάλι σου, πλάνα, ιδέες, απόψεις, κατευθύνσεις, δράσεις, οδηγίες, αλλά αν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις όλα αυτά με καλό τρόπο στους συνεργάτες σου, τότε είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να εκπληρωθούν. Επίσης η φτωχή επικοινωνία δυσαρεστεί το προσωπικό και είναι από τους πιο βασικούς παράγοντες δημιουργίας κακής ατμόσφαιρας στην εταιρία. Για αυτό βεβαιώσου ότι ο τρόπος επικοινωνίας σου είναι εύκολα αντιληπτός από τους υπόλοιπους και αφήνει και περιθώριο για feedback.

Εάν δεν επικοινωνείς σαφείς και συγκεκριμένους στόχους για τους υπαλλήλους και δεν εξασφαλίζεις ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση του τι είναι επιτυχία για κάθε ρόλο, τότε αποτυγχάνεις σε μια από τις πιο βασικές ευθύνες σου. Ένα καλό τεστ: Αν ρωτούσε κάποιος και εσένα και τους εργαζόμενους τι είναι πιο σημαντικό να επιτύχουν στο ρόλο τους αυτό το έτος, θα απαντούσατε και οι δύο το ίδιο; Αν όχι, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έχεις από αυτούς την απόδοση που ήλπιζες.

 

3. Δεν δίνεις δημιουργικό feedback

Αν θες οι υπάλληλοί σου να αποδίδουν στο μέγιστο δυνατό που μπορούν, πρέπει να τους δίνεις ξεκάθαρο και ευθύ feedback σχετικά με το τι κάνουν καλά, αλλά και το τι θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα. Θα πάρεις καλύτερη δουλειά από τους εργαζόμενους βοηθώντας τους να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους αλλά και να αντιμετωπίσουν προβληματικές περιοχές.

Θυμήσου όμως ότι το feedback δεν είναι μόνο για επικρίσεις ή παρατηρήσεις. Αντίθετα να ενθαρρύνεις και να παινεύεις συμπεριφορές που παρατηρείς ότι υπάρχουν και θες να αναπτυχθούν κι άλλο.

7 λάθη που κάνουν οι manager και θες να αποφύγεις

 

4. Έχεις την πόρτα σου κλειστή

Είναι ένα από τα πιο γνωστά επιχειρηματικά κλισέ: πάντα έχε την πόρτα σου ανοικτή (μεταφορικά, αλλά ίσως και κυριολεκτικά). Ενθάρρυνε το προσωπικό να σου μιλάει πρόσωπο με πρόσωπο για οποιοδήποτε θέμα, ερώτηση, καινούρια ιδέα, ενδοιασμό. Έχε όμως υπόψη ότι δεν θα πρέπει να μένεις μόνο στα λόγια (ότι είσαι ανοιχτός στην επικοινωνία), αλλά θα πρέπει και στην πράξη να είσαι δεκτικός και διαθέσιμος.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερα από έναν απομονωμένο Διευθυντή που δεν μπορεί να προσεγγίσει κανείς. Μπορεί να είσαι στην κορυφή της επιχείρησης, αλλά η επιχείρηση ανθίζει μέσα από την ομαδική προσπάθεια και πρέπει να επιτρέπεις και στους κατώτερους ιεραρχικά να απευθύνονται σε εσένα όποτε σε χρειάζονται.

 

5. Δεν μοιράζεις αρμοδιότητες

Δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα εσύ. Ως manager, μπορεί να πιστεύεις ότι μόνο εσύ μπορείς να αποδώσεις άριστα σε συγκεκριμένες δουλειές και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες να κάνεις είναι να παραδώσεις τα ηνία ενός σημαντικού project σε κάποιον πιο άπειρο ή ιεραρχικά κατώτερο από εσένα.

Ώρα όμως να πούμε την αλήθεια: Το να μοιράζεις αρμοδιότητες (στους σωστούς ανθρώπους) είναι μία απολύτως απαραίτητη τεχνική που πρέπει να έχεις. Εάν αγωνίζεσαι να κάνεις τα πάντα ο ίδιος κάθε μέρα και βρίσκεις ότι παραμελείς τα πιο στρατηγικά σου καθήκοντα, ξαναδές τη λίστα με τα πράγματα που έχεις να κάνεις και ξεκίνα να μοιράζεις εργασίες και σε άλλους.

Μην χρησιμοποιείς τους υφισταμένους σου μόνο ως «βοηθούς», αλλά δώσε τους πραγματικό ownership και ευθύνη. Διαφορετικά αυτό επιβαρύνει πολύ εσένα καθώς πρέπει να εξετάζεις τι πρέπει να γίνει και να αναθέτεις την αντίστοιχη δουλειά. Αλλά και οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν μόνο τις συγκεκριμένες εργασίες που τους αναθέτεις και ότι δεν έχουν τη δύναμη να δράσουν με πιο ευρύ τρόπο.

Ένα πολύ απλό παράδειγμα: Είναι διαφορετικό να πεις στον βοηθό σου να βεβαιωθεί ότι για το meeting υπάρχουν στυλό και χαρτιά στην αίθουσα συνεδριάσεων και διαφορετικό να του πεις ότι είναι υπεύθυνος για την οργάνωση του χώρου. Στην τελευταία περίπτωση, πέρα από την γραφική ύλη, μπορεί να δει ότι ο χώρος θέλει και μια τακτοποίηση ή ότι ο projector δεν είναι συνδεμένος και να φροντίσει αυτά τα θέματα πριν το meeting. Όπως είναι λογικό οι περισσότεροι άνθρωποι χαίρονται πιο πολύ να έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες παρά να εκτελούν απλές μεμονωμένες εργασίες.

 

6. Δεν αναπτύσσεις τους ανθρώπους σου

Σε συνέχεια του παραπάνω, αν δεν μοιράζεις αρμοδιότητες δεν θα βοηθήσεις τους εργαζομένους να αναπτυχθούν και αυτό θα έχει πολλές συνέπειες. Πρώτον, και πολύ βασικό, είναι ότι η επιχείρηση δεν θα είναι παραγωγική έτσι. Αν δεν εκμεταλλεύεσαι το δυνατό σημείο κάθε υπαλλήλου, τα πράγματα δεν θα αναπτυχθούν όσο θα μπορούσαν.

Επίσης, αν οι άνθρωποί σου αρχίσουν να νιώθουν ότι «βάλτωσαν» και δεν αναπτύσσονται, θα αναπτύξουν τάσεις φυγής από την επιχείρηση και δεν αποκλείεται καθόλου να έχεις απώλειες προσωπικού. Και αυτοί που φεύγουν είναι πάντα οι πιο ικανοί και πολύτιμοι, για τον πολύ απλό λόγο ότι έχουν αξία στην αγορά εργασίας.

Τέλος, όχι μόνο δεν πρέπει να νιώθεις απειλημένος όταν βλέπεις τους υπαλλήλους σου να αναπτύσσονται, αλλά να νιώθεις χαρούμενος: όσο καλύτεροι είναι αυτοί, τόσο καλύτερος είσαι κι εσύ!

 

 Αν θέλεις να μάθεις πώς να διαχειριστείς τη συνεργασία σου με το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας πάτα το κουμπί!

7. Δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη

Όλοι κάνουμε λάθη. Οι πιθανότητες είναι ότι ήδη έκανες ένα λάθος αυτή την εβδομάδα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να δείξεις γιατί έχεις την ηγεσία και ότι δεν φοβάσαι να αναλάβεις την ευθύνη. Είναι σημαντικό ίδιον κάθε μεγάλου ανθρώπου να αναγνωρίζει τα λάθη του. Το αντίθετο, να παριστάνεις ότι είναι όλα καλά, ενώ και οι υπόλοιποι γνωρίζουν ότι έκανες κάποιο λάθος, μάλλον τσαλακώνει το προφίλ σου. Για αυτό αναγνώρισε το λάθος σου στους συνεργάτες σου και εξήγησέ τους τι θα έκανες στο μέλλον για να μην ξανασυμβεί. Ως αποτέλεσμα θα έχεις τον απόλυτο σεβασμό τους.

 

Τα λάθη είναι χρήσιμα, καθώς μόνο μέσα από αυτά μαθαίνεις. Χωρίς αυτά, οι καριέρες όλων θα έμεναν στάσιμες και κανείς δεν θα αναπτυσσόταν ως άτομο, όμως με το βάρος της ευθύνης του manager αν κάνεις κρίσιμα λάθη υπάρχει το ενδεχόμενο να καταβαραθρώσεις ολόκληρη την εταιρία.

Για αυτό ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και θα διαπιστώσεις πόσο πιο εύκολη θα γίνει για όλους η καθημερινότητα στην εταιρία. Αν όμως χρειάζεσαι ένα σαφές Πλάνο για το τι ακριβώς μπορεί να γίνει καλύτερα στην επιχείρησή σου και με ποιον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί αυτό, είμαστε στη διάθεσή σου

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.