Home Blog Self Innovation 7 Μαθήματα Επιτυχίας από τον Steve Jobs που όλοι Πρέπει να Θυμούνται

7 Μαθήματα Επιτυχίας από τον Steve Jobs που όλοι Πρέπει να Θυμούνται

μαθήματα επιτυχίας.

Όλοι θέλουν να αφήσουν πίσω τους μια κληρονομιά. Κατορθώματα που όταν θα έρθει η στιγμή να τελειώσει το περίεργο ταξίδι που λέγεται ζωή, να κοιτάξουν προς τα πίσω και να μην θέλουν να αλλάξει το παραμικρό. Η διαδρομή της επιτυχίας όμως δεν είναι εύκολη.

Η κληρονομιά του καθενός είναι οι εμπειρίες που καθόρισαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά και άλλους. Είναι οι στιγμές που βρέθηκε μπροστά σε ένα κατώφλι και δεν επέλεξε τον πιο βολικό δρόμο αλλά τον πιο επιθυμητό. Και αυτή η επιλογή χρειάζεται θάρρος.

Το να επιλέξεις αυτό που θέλεις περισσότερο, συνήθως έρχεται σε αντίθεση με την ασφάλεια ή την ρουτίνα. Βαθιά μέσα μας ξέρουμε πως τα υψηλά επίπεδα επιτυχίας έρχονται με κάποιο τίμημα. Και η αλήθεια είναι πως έχουμε δίκιο. Κανένα όνειρο δεν γίνεται πραγματικότητα από τον καναπέ ή παρακολουθώντας άλλους να επιτυγχάνουν μένοντας με την απορία πως το έκαναν.

Το ταξίδι της επιτυχίας έχει πολλές αλλαγές, άγχος, πίεση, έκθεση και κυρίως πολλές αποτυχίες. Αν σου έλεγαν πως χρειάζεται ν’ αποτύχεις 1000 φορές για να πετύχεις το όνειρο σου, τι θα επέλεγες;

Βέβαια, η παραπάνω ερώτηση κρύβει μια παγίδα, διότι η πραγματική ερώτηση είναι: Πόσες φορές έχεις αποτύχει προσπαθώντας να πραγματοποιήσεις το όνειρο σου;

Συνήθως, οι πιο δύσκολες ερωτήσεις ή αυτές που μας εκνευρίζουν περισσότερο είναι και αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στην προσωπική μας αλήθεια. Μια αλήθεια που πολλές φορές δεν θέλουμε να δούμε ή να αποδεχτούμε.

Ο Steve Jobs ήταν περίεργος. Ασκούσε τεράστια πίεση στους συνεργάτες του και πολλές φορές ήταν απότομος ή αγενής. Όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ήταν πρωτοπόρος.

Πρωτοπόρος είναι αυτός που δεν φοβάται να εξερευνήσει το άγνωστο. Είναι αυτός που αποδέχεται την ανασφάλεια και την συνεχή αμφιβολία πως η Γή της Επαγγελίας μπορεί να μην εμφανιστεί ποτέ. Οι πρωτοπόροι όμως, είναι αυτοί που στο τέλος ανακαλύπτουν νέους κόσμους.

Ο Steve Jobs άφησε πίσω του μια τεράστια κληρονομιά. Με οδηγό την φαντασία του και το ένστικτο του, άλλαξε τον τρόπο που ερχόμαστε σε επαφή με την καθημερινότητα μας. Παρακάτω, σου παρουσιάζονται 7 μαθήματα επιτυχίας από έναν πραγματικό πρωτοπόρο.

#1Η ανάπτυξη κάνει την διαφορά ανάμεσα στους ηγέτες και σε αυτούς που τους ακολουθούν

μαθήματα επιτυχίας.

Ένα σημαντικό μάθημα επιτυχίας είναι πως η ανάπτυξη και η εξέλιξη συνήθως προέρχεται από τους λίγους. Καθορίζεται από ανθρώπους που δεν φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη να κάνουν την φαντασία τους πραγματικότητα.

#2. Η δουλειά σου θα πρέπει να εκφράζει το πάθος σου

μαθήματα επιτυχίας.

Δεν είναι εύκολο να σε κρίνουν άνθρωποι που έχουν λιγότερες ικανότητες από εσένα ή βρέθηκαν σε ανώτερη θέση λόγω οικογένειας ή συνθηκών.

Όταν η δουλειά σταματάει να είναι έκφραση των πιο σημαντικών ικανοτήτων σου τότε το νόημα χάνεται. Αυτό που κάποτε φάνταζε ως ιδανικό καταντά ρουτίνα και επιβίωση.

Δεν υπάρχει σημαντικότερη ανταμοιβή απ’ το να βλέπεις τις ιδέες σου να παίρνουν μορφή.

#3. Αποδέξου γρήγορα τα λάθη σου

μαθήματα επιτυχίας.

Ξέρεις πολύ καλά πως οι αποτυχίες είναι στο πρόγραμμα. Οποιαδήποτε διαδικασία επιτυχίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν πρώτα δεν συμβούν αποτυχίες.

Το να μπορείς να μάθεις από τις αποτυχίες σου και να μείνεις ψύχραιμος ώστε να ανακάμψεις από αυτές, είναι μια εξαιρετικά σημαντική ικανότητα.

#4. Μην σπαταλάς την ζωή σου προσπαθώντας να ζήσεις τα όνειρα άλλων

μαθήματα επιτυχίας.

Η ζωή δεν είναι μεγάλη και δυστυχώς τελειώνει γρήγορα. Οι μέρες μοιάζουν με δευτερόλεπτα που κυλούν με μια αδιάκοπη ροή. Ο χρόνος περνά με τρόπο που πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμος. Κάποιες ευκαιρίες μπορεί να μην εμφανιστούν ποτέ ξανά.

#5. Ο χρόνος περνά γρήγορα

μαθήματα επιτυχίας.

Το πώς αξιοποιείς τον χρόνο σου είναι καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας. Καθώς ερχόμαστε σε τριβή με την πραγματικότητα, θεωρούμε πως ο χρόνος είναι δεδομένος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες πράξεις σημαντικές για την ανάπτυξη μας ν’ αναβάλλονται επ’ αόριστον.

#6. Ο σχεδιασμός είναι το παν

μαθήματα επιτυχίας.

Η παρουσίαση είναι πολύ σημαντική. Όμως η πρακτικότητα ενός προϊόντος είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον του. Η πρακτικότητα δεν σχετίζεται τόσο με εντυπωσιακά χρώματα και λειτουργίες όσο με την απλότητα και την χρηστικότητα.

#7. Η ποιότητα είναι το σημαντικότερο εφόδιο

μαθήματα επιτυχίας.

Η δουλειά σου θα πρέπει να αντιπροσωπεύεται από κορυφαία ποιότητα. Όταν σχεδιάζεις με γνώμονα η δουλειά σου να αντιπροσωπεύει το όνειρο σου, τότε το αποτέλεσμα είναι καταδικασμένο να είναι μοναδικό.

 

Χρήστος Παπανίκας