Home Blog Self Innovation 7 τομείς που βγήκα χαμένος για να κερδίσω σε όλους!

7 τομείς που βγήκα χαμένος για να κερδίσω σε όλους!

Εσύ τι έχεις χάσει για να κερδίσεις πραγματικά αυτά που θες; Που βγήκες χαμένος για να κερδίσεις πίσω τα δεκαπλάσια;

Συχνά πυκνά, λαμβάνω emails ή ερωτήματα στο Facebook για το πώς νιώθω που έχω επιτύχει κάποια πράγματα σημαντικά για το νεαρό της ηλικίας μου και τις δυσκολίες της εποχής.

Η επιτυχία είναι ενισχυτικό της διάθεσης. Οπότε ναι νιώθω καλά. Δεν νομίζω όμως πως ουσιαστικά θα έπρεπε να νιώθω κάτι διαφορετικό από σένα. Πέραν του ότι βλέπω την επιτυχία ως μια διαδικασία εξέλιξης και όχι δόξας, αναγνωσιμότητας ή τραπεζικού λογαριασμού, όταν ξεκίνησα συνειδητά να εξελίσσω τον εαυτό μου και την καριέρα μου, δεν διαφέραμε ουσιαστικά κάπου. Και από πρακτική άποψη, ακόμα είμαστε ακριβώς ίδιοι. Η διαφορά μας είναι μόνο μερικές χασούρες. Και μάλιστα, μάλλον έχω χάσει περισσότερα από όσα έχεις εσύ τώρα.

1) Έχω αποτύχει περισσότερες φορές από σένα. Πριν από την όποια επιτυχία, είχα προσπαθήσει να επιτύχω και σε άλλες προσπάθειές μου. Όμως όλες κόλλησαν, απέτυχαν και δεν προχώρησαν. Έχω επενδύσει και δεν έχουν επιστρέψει όσα επένδυσα και έχω δώσει χωρίς να λάβω ποτέ πίσω. Ακόμα και τώρα, εν μέσω εμπειρίας και σχετικής επιτυχίας, αποτυγχάνω συνεχώς – ακόμα και επίτηδες. Απλά τώρα το κάνω με λιγότερο κόστος και πολύ πιο γρήγορα για να βγάλω συμπεράσματα στο τι δουλεύει και τι όχι. (Fail Fast).

2) Έχω χάσει περισσότερους φίλους και έχουν μείνει πολύ λίγοι. Όσο εξελίσσεσαι, αντιλαμβάνεσαι πως δεν κάνεις με όλους. Ειδικά όταν τα χρήματα μπαίνουν στη μέση ή η δόξα, οι άνθρωποι αλλάζουν και ζητούν διαφορετικά πράγματα από ότι πίστευες ότι θα σου ζητήσουν, ή ξαφνικά η παροχή της φιλίας εκατέρωθεν αλλάζει ροή ή σταματάει. Πλέον κρατάω και με κρατούν δίπλα τους όσοι αντέχουν και αντέχω. Αλλά είναι και οι μόνοι που μπορούν να σε βοηθήσουν ή να αντιληφθούν την ανάγκη σου να πας μπροστά. Και πίστεψέ με, στα δύσκολα, αυτό χρειάζεσαι.

3) Έχω πολύ λιγότερο χρόνο από όσο έχεις εσύ για σένα. Ο απογευματινός καφές με παρέα ή φίλους είναι πραγματική πολυτέλεια και σίγουρα ο ύπνος έχει λιγοστέψει από τα παλιότερα χρόνια. Δεν έχω χρόνο να αποκτήσω δοκιμάσω νέα χόμπι ή νέες ασχολίες και μερικές φορές χάνω τις ταινίες που θέλω να δω στο cinema γιατί περνάει η περίοδος προβολής τους και δεν υπάρχουν αίθουσες που τις προβάλλουν πλέον. Αλλά ο χρόνος μου είναι πάντα γεμάτος από ποιοτικές δραστηριότητες – που μπορεί να μην είναι ξεκούραστες, αλλά είναι εθιστικές. Στις χαλαρές μου ημέρες, τις αναζητώ.

4) Έχω χάσει την υπομονή μου. Πλέον οι άνθρωποι γνωρίζω λειτουργούν σε τρεις καταστάσεις σε ότι αφορά στην εξέλιξή τους. Η μια του ΔΕΝ ΘΕΛΩ, η δεύτερη του ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ και η τρίτη του ΘΕΛΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. Οι δύο πρώτες κατηγορίες έχουν τον απεριόριστο σεβασμό μου. Για την τελευταία όμως δεν έχω πλέον υπομονή να εξηγώ ή να επιχειρηματολογώ πάνω στο γιατί πιστεύω ότι μπορείς και απλά δεν το κάνεις. Όμως αξίζει να δουλεύεις με όλους τους άλλους και να τους βλέπεις να επιτυγχάνουν και αυτοί. Το ότι έχασα την υπομονή μου με κάποιους μου έδωσε το χρόνο και την όρεξη να ασχοληθώ με άλλους που πραγματικά είχαν ελπίδα, όρεξη και αποφασιστικότητα να κάνουν κάτι.

5) Έχω χάσει τον ύπνο μου πολλές περισσότερες νύχτες από ότι εσύ. Όχι μόνο δουλεύοντας αλλά και με τις σκέψεις που έρχονται και φεύγουν και δεν σε αφήνουν να ηρεμήσεις. Άλλοτε όμορφες και δημιουργικές, άλλοτε άσχημες, ανησυχίας και άγχους. Το μάτι γαρίδα μέχρι τα άγρια ξημερώματα. Αλλά η μέρα πάντα ξημέρωνε έτοιμη με ευκαιρίες και νέες εμπειρίες.

6) Έχω χάσει ότι νόμιζα πως γνώριζα. Αναθεώρησα πολλές φορές τις γνώσεις που μου έδωσε η Παιδεία της χώρας μας. Είδα ότι τις περισσότερες φορές δεν έχει εφαρμογή οπότε η αγορά η ίδια την έβγαλε άχρηστη και πως πρέπει να διαβάσω ξανά και να μάθω, καμιά φορά και με τον δύσκολο τρόπο, πώς να κινούμαι στα περιβάλλοντα που ήθελα να κινηθώ και να εξελιχθώ. Όμως όσα νέα έμαθα αξίζουν 15 φορές τα όσα νόμιζα ότι ήξερα στα 24 μου και έχω καταλήξει στο να μην υποτιμώ τις γνώσεις που κάποιος δεν τις συνοδεύει με πάπυρο. Μερικές φορές είναι πιο δυνατές από το καλύτερο πτυχίο του τομέα.

7) Έχω χάσει τον ενθουσιασμό της αρχικής ιδέας. Και αυτό γιατί ξέρω πλέον πως δεν παίζει κανένα ρόλο μια τρομερή ιδέα που μπορεί να έχεις στο μυαλό σου, αν αυτή μείνει μόνο εκεί. Και με έχει πειράξει αυτό γιατί πρέπει να είμαι ρεαλιστής όταν μιλάμε για τις ιδέες και τα όνειρα κάποιου. Οπότε μια απλή ιδέα δεν μου προκαλεί την ρίγη που μου προκαλούσε κάποτε, μέχρι δηλαδή να αντιληφθώ πλήρως πως το μόνο που αξίζει, είναι η εφαρμογή της. Όμως αυτό, με προίκισε με υλοποιημένες ιδέες και αποκυήματα της φαντασίας μου και των συνεργατών μου που πήραν σάρκα και οστά και έγιναν πράξη, προϊόν ή υπηρεσία. Κάτι χειροπιαστό που μπορείς να δεις, να βιώσεις, να απολαύσεις. Και κάθε φορά που το απολαμβάνεις, σου έρχεται η όρεξη για την επόμενη μεγάλη ιδέα-υλοποίηση.

Σε κάθε τομέα όμως από τους παραπάνω, που έβγαινα χαμένος, κάπου αλλού κέρδιζα. Και όχι μόνο κέρδιζα, αλλά επιβραβευόμουν πολλαπλά για όλα όσα έδωσα. Και όλα αυτά τα θετικά που μου επιστράφησαν, έγιναν ένα σημαντικό κέρδος, που είναι η εξέλιξη – επιτυχία. Εσύ τι έχεις χάσει για να κερδίσεις πραγματικά αυτά που θες;