Home Blog Business Development 7 τρόποι να δίνεις σωστά feedback

7 τρόποι να δίνεις σωστά feedback

7 τρόποι να δίνεις σωστά feedback

Ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι manager για να αναπτύξουν τους ανθρώπους τους είναι το να δίνουν feedback, τόσο θετικό όσο και διορθωτικό. Μάλιστα, μερικές φορές απλά και μόνο διατυπώνοντας περιοχές στις οποίες θες να δεις τους συνεργάτες σου να βελτιώνονται ή να αναπτυχθούν, μπορεί να έχει απροσδόκητα καλά αποτελέσματα.

Όμως πολύ συχνά οι manager παραμελούν να δώσουν feedback ή το κάνουν με τρόπο που μειώνει τη δύναμή του. Για να μην πέσεις λοιπόν σε αυτή την παγίδα, σου αναφέρουμε 7 τρόπους ώστε να αυξήσεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ισχύ του.

 

1. Να δίνεις και θετικό feedback

Υποθέτοντας ότι έχεις απέναντί σου έναν γενικά καλό υπάλληλο, η πλειοψηφία του feedback που δίνεις πρέπει να είναι θετική. Αυτό δεν το αναφέρουμε για να σου πούμε ότι πρέπει να αποφεύγεις το διορθωτικό feedback, αλλά για να έχεις υπόψη να δίνεις και θετικό. Το θετικό feedback δείχνει στους υπαλλήλους ότι οι προσπάθειές τους εκτιμώνται και αυξάνει την πιθανότητα να ξαναδείς τα ίδια καλά αποτελέσματα. Επιπλέον, το θετικό feedback είναι ένας τρόπος να δημιουργείς υπευθυνότητα στο προσωπικό. Εάν το προσωπικό σου κάνει σταθερά καλή δουλειά, αλλά δεν ακούει ποτέ τίποτα για αυτήν, είναι λογικό να αρχίσει να αναρωτιέται γιατί δεν την παρατηρείς.

 

2. Μην αναβάλεις: Δίνε feedback τακτικά

Αν αναβάλεις τη δύσκολη συζήτηση με τον υπάλληλο σου για κάποιο πρόβλημα, μέχρι το θέμα να γιγαντωθεί μέσα σου και να φουντώσει, τότε είναι πολύ πιθανό να φανείς θυμωμένος και να κάνεις το θέμα προσωπικό. Μίλα στον συνεργάτη αμέσως μόλις συνειδητοποιήσεις το πρόβλημα και μην αναβάλλεις τη συζήτηση επειδή είναι δύσκολη. Η κατάσταση θα γίνει δυσκολότερη αν περάσει πολύς καιρός. Το να δίνεις τακτικό feedback είναι μέρος της δουλειάς σου ως manager, μην το αμελείς.

 

3. Να είσαι όσο πρέπει ευγενικός

Μπορεί να αισθάνεσαι πιο καλός ή ευγενικός αν ωραιοποιείς μία δύσκολη συζήτηση, αλλά δεν είναι καθόλου πρέπον να αφήνεις τον υπάλληλο στο σκοτάδι για το σημαντικό μήνυμα που θες να περάσεις. Όταν ένας manager χρυσώνει το χάπι μέχρις του σημείου το μήνυμα να μην γίνεται αντιληπτό ή όταν παρουσιάζει τις απαιτήσεις του ως απλές προτάσεις, τότε και οι υπάλληλοι καταλήγουν να μπερδεύονται σχετικά με τις προσδοκίες που υπάρχουν από αυτούς, αλλά και ο manager να απογοητεύεται που οι «προτάσεις» του δεν λήφθηκαν υπόψη. Για αυτό ο τόνος σου καλό είναι να είναι ευγενικός μεν, αλλά ο λόγος σου να έχει αμεσότητα.

Από την άλλη ενώ κάποιοι manager παραείναι διακριτικοί, κάποιοι άλλοι πάνε στο άλλο άκρο και κάνουν το feedback πολύ προσωπικό και υποτιμητικό για τον υπάλληλο, φωνάζοντας ή μειώνοντάς τον.  Είναι διαφορετικό το να είσαι ανήσυχος για κάποιο θέμα και άλλο να ακούγεσαι θυμωμένος ή να γίνεσαι εχθρικός.

 

7 τρόποι να δίνεις σωστά feedback

Αν όμως είσαι από τη μεριά του εργαζόμενου που δέχεται το feedback του αφεντικού και αναρωτιέσαι πως μπορείς να το διαχειριστείς καλύτερα, δες εδώ.

 

4. Να είσαι συγκεκριμένος

Όταν δίνεις feedback, μη μιλάς γενικόλογα αλλά δίνε συγκεκριμένα παραδείγματα και ανάφερε συγκεκριμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα μην πεις: «καθυστερείς να παραδώσεις αυτά που αναλαμβάνεις», αλλά «καθυστέρησες να παραδώσεις το τριμηνιαίο report, δύο από τις τέσσερις φορές φέτος». Το ίδιο ισχύει και για το θετικό feedback. Αν πεις: «Μου αρέσει ο τρόπος που έστησες αυτό το excel, οι κατηγορίες ήταν σωστά δομημένες και το layout πολύ ευανάγνωστο», δείχνει με σαφήνεια τι σου άρεσε και ταυτόχρονα εγγυάται ότι θα ξαναδείς τέτοιας ποιότητα δουλειά στο άμεσο μέλλον.

 

5. Ένταξε το στην καθημερινότητα.

Πρέπει να δίνεις feedback στους υφιστάμενους σου σε τακτική βάση, προκειμένου να ενισχύσεις συμπεριφορές και δουλειά που θες να βλέπεις πιο συχνά και να αποτρέπεις τυχόν κακές συνήθειες να ριζώσουν μόνιμα. Ταυτόχρονα, έτσι προωθείς μια ατμόσφαιρα ανοικτής επικοινωνίας. Το να δίνεις feedback τακτικά θα σου επιτρέψει να αντιμετωπίσεις δυνητικά προβλήματα όσο είναι ακόμα μικρά και δεν έχουν ακόμη γιγαντωθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, μην περιμένεις την περίοδο των ετήσιων αξιολογήσεων για να εκφράσεις την άποψή σου στους συνεργάτες σου. Μάλιστα, αν η αξιολόγηση που θα λάβει ο υπάλληλος τον εκπλήξει ως μη αναμενόμενη, αποτελεί σημάδι ότι ως manager δεν κάνεις σωστά τη δουλειά σου…

 

6. Να εξηγείς τις συνέπειες

Οι καλοί manager είναι ξεκάθαροι για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει ένα πρόβλημα αν δεν διορθωθεί, όχι μόνο για την ίδια την επιχείρηση, αλλά και για τον ίδιο τον υπάλληλο συγκεκριμένα, είτε αυτό είναι πρόβλημα με την αύξηση που περίμενε, την εξέλιξή του, την ίδια τη θέση του στην επιχείρηση ή οτιδήποτε μπορεί να τον αφορά. Είναι σημαντικό και ο ίδιος ο υπάλληλος να γνωρίζει το που βρίσκεται, που πηγαίνει και τι μπορεί να κάνει για να διορθώσει την κατάσταση εγκαίρως, όσο αυτή είναι ακόμα διαχειρίσιμη.

 

7. Κράτα τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις

Αν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς κάποιου είναι καλό, αλλά υπάρχει ένα θέμα με κάποιο μικρό μέρος αυτής, βεβαιώσου ότι ο συνεργάτης σου κατανοεί ότι συνολικά τα πάει καλά. Πολύ συχνά υπερτονίζεται το πρόβλημα και αγνοείται η μεγάλη εικόνα, με αποτέλεσμα ο υπάλληλος να απογοητεύεται και να νιώθει ότι η συνολική προσφορά του δεν αναγνωρίζεται. Το νόημα του feedback δεν είναι να δημιουργήσει πικρία.

 

Με αυτούς τους τρόπους θα βελτιώσεις την ικανότητά σου να δίνεις χρήσιμο feedback. Όπως και να έχει όμως, μην διστάζεις να μιλάς στους ανθρώπους σου. Είναι από μόνο του πολύ καλύτερο από το να καταλήξεις για πάντα στο Προσωπικό σου με ανθρώπους που αποδίδουν φτωχά ή να τους φέρεις προ εκπλήξεως ξαφνικά μια μέρα χωρίς να ξέρουν και οι ίδιοι για ποιο λόγο. Και αν θες βοήθεια στη διαχείριση των υπαλλήλων και των συνεργατών της εταιρίας σου, είμαστε στη διάθεσή σου.

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.