Home Blog Self Innovation 7 Βιβλία για Επιτυχία που δεν Πρέπει να Λείπουν Από την Βιβλιοθήκη...

7 Βιβλία για Επιτυχία που δεν Πρέπει να Λείπουν Από την Βιβλιοθήκη σου

Υπάρχουν μερικά βιβλία που σε σημαδεύουν. Βιβλία που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επιτυχία, αλλά με τον προβληματισμό και την ανάπτυξη της σκέψης. Βιβλία που σε προκαλούν να επεκτείνεις τον τρόπο σκέψης σου και το φάσμα μέσα από το οποίο αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα.

Τα βιβλία σχετίζονται με την επιτυχία να μαθαίνεις διαρκώς. Διότι αυτό είναι το νόημα και το αίνιγμα που προσφέρει η επιτυχία. Η συνεχής μάθηση.

Τα βιβλία ήταν ο πιστός μου σύντροφος από το δημοτικό. Δηλώνοντας συνεχώς ένοχος που δεν έχω εντρυφήσει όσο θα ήθελα στους Αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους, αισθάνομαι ταυτόχρονα μια ανακούφιση που κάποια από τα βιβλία που έχω στο  αναγνωστικό μου ρεπερτόριο με ταξίδεψαν πιο μακριά απ’ ότι περίμενα.

Κάποια από τα πιο ξεχωριστά βιβλία που έχω διαβάσει είναι:

The Denial of Death, του Ernest Becker. Ένα βιβλίο που για να κατανοήσω την κάθε σελίδα που διάβαζα έπρεπε να της αφιερώσω 20 – 30 λεπτά.

I’m a Strange Loop, του Douglas Hofstadter. Ένα βιβλίο σταθμός κατά την γνώμη μου, που πάντα θα κατέχει περίοπτη θέση στην βιβλιοθήκη μου. Ένας πλούτος συνεχόμενων γνώσεων που ενώνονται μεταξύ τους με γρίφους.

How to Create a Mind, του Ray Kurzweil. Πιστεύω πως η περιγραφή του Martine Rothblatt, είναι άκρως αντιπροσωπευτική:

This book is a Rosetta stone for the mystery of human thought. Even more remarkably, it is a blueprint for
creating artificial consciousness that is as persuasive and emotional as our own.

Όμως υπάρχουν και βιβλία σχετικά με την επιτυχία και την ανάπτυξη που παρόλο που δεν βρίσκονται στην κορυφαία πεντάδα μου, όπως συνηθίζω να λέω, σίγουρα μου πρόσφεραν κάποιες εξαιρετικές πληροφορίες για τις διάφορες μορφές που έχει η επιτυχία.

1. Zero to One, του Peter Thiel & του Blake Masters

ZeroToOne

Ο συγγραφέας του συγκεκριμένου βιβλίου δεν είναι κάποιος τυχαίος. Γνωρίζει σίγουρα τι σημαίνει επιτυχία, αφού είναι ο δημιουργός του PayPal. Στο βιβλίο του παραδίδει μαθήματα, κανόνες και εμπειρίες όχι μόνο από την ζωή του ως φοιτητής στο Stanford αλλά θέτει και όρια για τους επίδοξους επιχειρηματίες και για το πώς θα φτιάξουν πετυχημένα ένα καλύτερο μέλλον.

2. Leaders Eat Last, του Simon Sinek

LEL_forcart_600

Πρωτοπόρος στον τομέα της Ηγεσίας, το συγκεκριμένο δεν συνίσταται απλά. Είναι must. Ως καινοτόμος σε ζητήματα ηγεσίας προσεγγίζει την Εταιρική επιτυχία με μια νέα και φρέσκια οπτική. Αντικαθιστά τα συστήματα Δίνω εντολές και ελέγχω του management και παροτρύνει τους νέους Ηγέτες να αντιμετωπίζουν τους υπαλλήλους τους ως την Χρυσή Ομάδα που θα τους οδηγήσει στην επιτυχία.

3. Hooked: How to Build Habit – Forming Products, του Nir Eyal

22668729

Αν σκοπεύεις να δημιουργήσεις ένα προϊόν που να έχει σχέση με την επιτυχία αυτό είναι το βιβλίο σου. Παρόλο που το Made to Stick του Chip & Dan Heath μου άρεσε περισσότερο, το συγκεκριμένο βιβλίο κρύβει πολλά μικρά διαμάντια. Ο συγγραφέας του αναλύει τα συστατικά που χρειάζονται για φτιάξεις ένα δυνατό προιόν αλλά και πως τα δημιουργήσεις συγκεκριμένους διακόπτες συμπεριφοράς με μια λέξη, όπως Facebook, Instagram και Google.

4. The Happiness of Pursuit, του Chris Guillebeau

15084241127_03ea31a411_z

Τι σημασία έχει η επιτυχία αν δεν απολαμβάνεις το ταξίδι; Το βιβλίο αυτό έχει σχέση με τα μοτίβα ευτυχίας που ο συγγραφέας έχει εντοπίσει με τα χρόνια σε πετυχημένους επιχειρηματίες και ηγέτες.

5. Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time, του Jeff Sutherland

cover45497-medium

Ένα βιβλίο που σε βοηθά να κατανοήσεις καλύτερα το πώς θέτεις προτεραιότητες αλλά και πως μπορείς να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου.

6. How Adam Smith Can Change Your Life, του Russ Roberts

adamsmith-BOOKS

Ένα περίεργο βιβλίο το οποίο προσφέρει όχι μόνο μια διαφορετική οπτική στην επιτυχία αλλά και για τον Πατέρα του Καπιταλισμού. Ο συγγραφέας, επηρεασμένος από ένα λιγοστά διαβασμένο κείμενο, το Theory of Moral Sentiments, παραθέτει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για την ανθρώπινη φύση με πολλά ψήγματα πρακτικής σοφίας.

7. Good Leaders Ask Great Questions, του John C. Maxwell

Good_Leaders_Great_Questions__51410_zoom

Είτε βρίσκεσαι σε θέση που απαιτεί την διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού ή απλά θέλεις να είσαι ηγέτης του εαυτού σου, ένα είναι σίγουρο: Με αυτό το βιβλίο θα κληθείς να απαντήσεις τα παρακάτω ερωτήματα.

  • Πώς να ανακαλύψεις τον πραγματικό σου σκοπό ως ηγέτης.
  • Ποια είναι η πιο αποτελεσματική καθημερινή συνήθεια για επιτυχία που πρέπει να αναπτύξει ο κάθε ηγέτης.
  • Πως δίνεις κίνητρο σε ένα άτομο που δεν έχει κίνητρο.
  • Πως θα δούλευες με έναν δύσκολο ηγέτη που δεν έχει όραμα.

 

Χρήστος Παπανίκας