Home Blog Business Development 7+3 τρόποι για να κάνεις μία καλή παρουσίαση

7+3 τρόποι για να κάνεις μία καλή παρουσίαση

Τί να κάνεις και τί να μην κάνεις

Τι χρειάζεται για να κάνεις μία καλή παρουσίαση; Τι ρόλο παίζει η φωνή σου, η στάση του σώματος σου και τι θα πεις;

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στον φόβο της έκθεσης και τους παράγοντες που μπορεί να τον προκαλέσουν. Εφόσον έχουμε προσεγγίσει τη ρίζα του προβλήματος, εδώ θα αναφερθούμε σε εργαλεία και τεχνικές που μπορεί να σε βοηθήσουν να κάνεις μία αποτελεσματική παρουσία άσχετα από το αντικείμενο ή το κοινό που μπορεί να έχεις από κάτω σου.

Άσχετα με το αν είσαι έμπειρος στις παρουσιάσεις ή ξεκινάς μόλις τώρα θα δεις ότι οι παρακάτω μέθοδοι είναι απλοί, βατοί και άμεσα εφαρμόσιμοι.

Αρχικά ας πούμε μερικά βασικά πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις για κανένα λόγο.

 

Πλάτη στον τοίχο

Μην ξεχνάς ότι το κοινό σου είναι μπροστά σου. Ο σκοπός σου είναι να τους μεταδώσεις μία πληροφορία, οπότε είναι απαραίτητο να τους κοιτάς. Αν τους γυρνάς την πλάτη για να κοιτάξεις την παρουσίαση σου, τότε πολύ σύντομα θα διαπιστώσεις ότι έχεις χάσει την προσοχή σου.

 

Παρουσίαση – μυθιστόρημα

Αυτό είναι ένα τραγικό λάθος, το οποίο συναντάται πολύ συχνά. Εκτός και αν σκοπεύεις να μοιράσεις κάποιο εκπαιδευτικό υλικό, η παρουσίαση σου πρέπει να έχει πολύ λίγα πράγματα γραμμένα. Ο σκοπός είναι να ενημερώσεις τον κόσμο και όχι να τον στραβώσεις.

 

Η ποιότητα είανι σημαντική ενώ η ποσότητα όχι

Η ποιότητα είναι σημαντική, ενώ η ποσότητα όχι

 

Πρόσεξε τι θα φορέσεις

Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορείς να σηκωθείς να παρουσιάσεις κάτι μπροστά σε πέντε, δέκα ή και παραπάνω άτομα με τις φόρμες ή απεριποίητος. Αυτό θα δείξει έλλειψη σεβασμού στο κοινό σου αλλά και σε εσένα τον ίδιο. Φρόντισε να έχεις περιποιηθεί τον εαυτό σου, χωρίς υπερβολές.

 

Περνώντας στα θετικά, υπάρχουν κάποια πολύ βασικά πράγματα που χρειάζεται να αναπτύξεις.

 

Επαφή με τον κόσμο

Είναι πρώτιστης σημασίας να έχεις επαφή με το κοινό. Αυτό που θα σου πει ο οποιοσδήποτε έμπειρος παρουσιαστής είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να το πετύχεις αυτό, είναι να δείξεις το πάθος σου για το αντικείμενο που παρουσιάζεις. Φρόντισε να είσαι ενθουσιώδης (χωρίς να το παρακάνεις) και να είσαι ειλικρινής.

 

Εστίασε στην ανάγκη του κοινού σου

Ενόσω ετοιμάζεις την παρουσίαση σου να θυμάσαι τι χρειάζεται το κοινό σου και όχι τι μπορείς να τους πεις. Φρόντισε να την κάνεις ευκολοχώνευτη για τα άτομα που θα παρουσιάσεις. Ο σκοπός είναι να κερδίσεις το ενδιαφέρον τους και όχι να τους κάνεις να βαρεθούν.

 

Βρες το κύριο μήνυμα που θες να περάσεις

Κατά την προετοιμασία σου, βρες το κύριο μήνυμα που θες να περάσεις και δόμησε την παρουσίαση σου έτσι ώστε να μπορείς να το περιγράψεις με 15 λέξεις το πολύ. Όσο το μήνυμα σου παραμένει μικρό και εστιασμένο θα είναι και εύκολο για τον κόσμο. Αν σκοπεύεις να πεις κάτι που δεν βοηθάει σε αυτό, τότε καλύτερα να μην το πεις.

 

Χαμογέλα και κράτα οπτική επαφή

Με οποιονδήποτε κι αν μιλήσεις θα σου πει ότι αυτά είναι τα δύο πιο απαραίτητα πράγματα που πρέπει να κάνεις. Παρόλα αυτά, δεν είναι πάντα ότι πιο εύκολο και πολλοί δεν τα καταφέρνουν. Η επικοινωνιακή άνεση που θα “χτίσεις” με το κοινό σου, θα βοηθήσει και εσένα και αυτούς να χαλαρώσουν και να δεχτούν το μήνυμα σου πιο άνετα.

 

Ξεκίνα δυνατά – Τελείωσε δυνατά

Η αρχή και το τέλος της παρουσίασης σου είναι τα δύο πιο δυνατά σημεία της. Στην έναρξη θα έχεις διαθέσιμα λίγα λεπτά πριν ξεκινήσετε. Εκμεταλλεύσου τα, λέγοντας μία ιστορία ή βάζοντας μία δυνατή εικόνα στον προτζέκτορα, που θα τους τραβήξει το μάτι.

 

Πες μία ιστορία

Ο άνθρωπος, από την φύση του είναι προγραμματισμένος να ανταποκρίνεται σε ιστορίες. Για χιλιάδες χρόνια, πριν καθιερωθεί ο γραπτός λόγος, η αφήγηση ιστοριών ήταν ο μοναδικός τρόπος να μεταδοθούν πληροφορίες. Εκμεταλλεύσου το για να τραβήξεις την προσοχή τους και να μείνουν εστιασμένοι σε εσένα. Ακόμη καλύτερα, κάνε την παρουσίαση σου να μοιάζει με ιστορία για να έχει το μέγιστο αντίκτυπο.

 

Μια κακή παρουσίαση μπορεί να "σκοτώσει" το κοινό

Μια κακή παρουσίαση μπορεί να “σκοτώσει” το κοινό

 

Να θυμάσαι τον κανόνα 10-20-30 για τα slides που χρησιμοποιείς

Αυτό έχει αναφερθεί από τον Guy Kawasaki, πρώην marketing specialist της Apple. Φρόντισε η παρουσίαση σου να:

  • Έχει μέχρι δέκα slides
  • Να μην κρατάει παραπάνω από 20 λεπτά
  • Το μέγεθος της γραμματοσειρά να μην είναι μικρότερο από 30

Ειδικά το τελευταίο είναι απαραίτητο, όπως αναφέραμε και στην αρχή, για να αποφύγεις αυτό που λέμε “Θάνατος από το πολύ Powerpoint”. Εξάλλου, μία καλή παρουσίαση πρέπει να είναι άχρηστη χωρίς τον παρουσιαστή αφού στην ουσία είναι ένα εργαλείο του για να κάνει τη δουλειά του.

 

Στο σύνολό τους είναι απλές τεχνικές και πρακτικές, που μπορούν να απογειώσουν την παρουσίαση σου. Χαλάρωσε, πάρε βαθιές ανάσες ανεβαίνοντας στο βήμα και απόλαυσε τη διαδικασία.

Αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια σε ότι αναφέραμε παραπάνω, επικοινώνησε μαζί μας εδώ.

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.