Home Blog Self Innovation 8 Απίστευτα Ενδιαφέρουσες Γνώσεις που Κρύβει ο Εγκέφαλος σου

8 Απίστευτα Ενδιαφέρουσες Γνώσεις που Κρύβει ο Εγκέφαλος σου

εγκέφαλος και στρες

Στο παρακάτω άρθρο, πρόκειται να διαβάσεις κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος σου.

Όλες είναι εξίσου σημαντικές και παρόλο που κάποιες από αυτές μπορεί να τις γνωρίζουμε, μπορεί τις περισσότερες φορές να τις αγνοούμε.

1. Το να δέχεσαι ένα κομπλιμέντο έχει την ίδια επίδραση με το λαμβάνεις μετρητά

Σύμφωνα με τον Norihiro Sadato, Καθηγητή του National Institute for Psychological Sciences στην Ιαπωνία, η κοινωνική ανταμοιβή έχει τις ίδιες επιδράσεις στο μυαλό μας με αυτήν του να παίρνουμε μετρητά.

Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως τα κομπλιμέντα ή τα μετρητά, βοηθούν τον εγκέφαλο μας να δουλεύει καλύτερα κατά την διάρκεια του ύπνου για επίλυση προβλημάτων!

2. Θα μπορούσαμε μια μέρα να σβήσουμε τις κακές συνήθειες που έχει ο εγκέφαλος μας;

Πως θα σου φαινόταν, αν μια μέρα και εντελώς ξαφνικά, σταμάταγες να καπνίζεις; Τελευταίες έρευνες από Νευροεπιστήμονες του MIT, τελικά εντοπίζουν τον κεντρικό διακόπτη που έχει ο εγκέφαλος μας για να ελέγχει τις συνήθειες μας.

Τελικά οι συνήθειες είναι πολύ σκληρές για να πεθάνουν. Όπως αναφέρει πολύ εύστοχα η Ann Graybiel, μέλος του McGovern Institute of Brain Research του MIT, παρόλο που οι συνήθειες που έχει ο εγκέφαλος μας έχουν μεγάλη αξία γιατί δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε συνειδητά γι ‘ αυτές, ένα μέρος του εγκεφάλου μας επαναστατεί σε αυτό το κατεστημένο.

Παρόλο λοιπόν που μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι συνήθειες μας είναι χαρτογραφημένες στο τμήμα του εγκεφάλου basal ganglia, οι νέες έρευνες αποκαλύπτουν πως ένα του prefrontal cortex, το Infralinbic cortex, αν ερεθιστεί κατάλληλα μπορεί να κάνει την διαφορά!

3. Πως το στρες βλάπτει την νοητική σου υγεία

Όλοι γνωρίζουμε πως το στρες είναι ικανό να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην Ψυχική μας υγεία. Το Οκτώβριο του 2012 στην Νέα Ορλεάνη, ερευνητές από τον Society for Neuroscience παρουσίασαν μελέτες για το πώς το στρες βλάπτει τον εγκέφαλο.

Η παρατεταμένη έκθεση στο στρες επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα ανταμοιβής που έχει ο εγκέφαλος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οτιδήποτε και αν κάνουμε να πιστεύουμε πως τελικά δεν θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ζωή μας.

4. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί μεγάλη βλάβη στα εγκεφαλικά μας δίκτυα

Ένας καλός ύπνος είναι εξαιρετικό φάρμακο. Όμως γιατί;

Κατά την διάρκεια του ύπνου μπορούμε να ξεκουράζουμε του πρόσθιους λοβούς του εγκεφάλου μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις αλλά να έχουμε και καλύτερο αυτοέλεγχο.

Ακόμα η έλλειψη ύπνου επηρεάζει άμεσα τον Υποθάλαμο, ένα από πιο σημαντικά τμήματα που έχει ο εγκέφαλος. Ακόμα, ο Υποθάλαμος, αν υπολειτουργεί,επηρεάζει και το βιολογικός μας ρολόι!

5. Πως ο εγκέφαλο σου βγάζει τα σκουπίδια ενώ κοιμάσαι

Το 2012 θα γίνονταν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Rochester, με επικεφαλή τον Νευροχειρούργο Maiken Nedergaard, θα ανακάλυπτε το τμήμα του εγκεφάλου που καθαρίζει τον εγκέφαλο!

Ο μηχανισμός αυτός ονομάζεται Glymphatic System και η δουλειά του είναι να απομακρύνει τις νευροτοξίνες από τον εγκέφαλο σου. Ανάμεσα στις επιβλαβείς νευροτοξίνες που απομακρύνει ο συγκεκριμένος μηχανισμός είναι η beta – amyloid, ένα είδος πρωτεΐνης που εντοπίζεται στον εγκέφαλο των ατόμων που πάσχουν από Alzheimer!

6. Για τον εγκέφαλο σου, το Εγώ είναι Εμείς

Το 2013, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Virginia, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να συνδέεται με άλλους ανθρώπους τόσο ισχυρά ώστε βιώνει τις εμπειρίες των άλλων ως δικές του.

Τρία μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για να αντιδρούμε σε μια απειλή, ενεργοποιούνται με τον ίδιο τρόπο όταν βλέπουμε να βρίσκεται υπό απειλή ένας συνάνθρωπος μας.

8. Πως η γυμναστική κάνει τον εγκέφαλο σου να μεγαλώνει

Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζαμε ακριβώς τον τρόπο που η γυμναστική βοηθά τον εγκέφαλο μας. Τελευταίες έρευνες όμως, φανερώνουν πως η γυμναστική ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται FNDC5, όπου με τον καιρό βοηθά στην παραγωγή ενός άλλου τύπου πρωτεΐνης, την  BDNF, όπου έχει άνεση σχέση με την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων αλλά και την ισχυροποίηση των ήδη υπαρχόντων.

Ακόμα γυμναστική και εγκέφαλος κάνουν έναν καλό συνδυασμό. Ο Ιππόκαμπος, όπου συνδέεται με την μνήμη και την μάθηση, είναι εξαιρετικά δεκτικός στην άσκηση.

 

Χρήστος Παπανίκας