Home Blog Self Innovation Αυτοπειθαρχία και Αρχές Επιτυχίας: Μύθοι και Πραγματικότητα

Αυτοπειθαρχία και Αρχές Επιτυχίας: Μύθοι και Πραγματικότητα

νόμοι επιτυχίας.

Η αναζήτηση για το επόμενο μαγικό χάπι, του γρήγορου πλουτισμού και της απόκτησης ενός super – σώματος σε χρόνο μηδέν, αποκαλύπτουν μια ανάγκη: θέλουμε μεγάλα ποσά επιτυχίας εύκολα και γρήγορα.

Όλοι θέλουν να είναι πετυχημένοι και φυσικά όλοι χρειάζονται μια χαρούμενη ζωή. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν προσπαθούμε να πετύχουμε με τον εύκολο τρόπο.

Το τίμημα της επιτυχίας είναι η αυτοπειθαρχία. Δεν γίνεται να θέλεις επιδόρπιο πριν το κυρίως γεύμα και δεν υπάρχει μακροχρόνια επιτυχία αν πρώτα δεν την κερδίσεις.

Γρήγορος δρόμος επιτυχίας δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει. Η επιτυχία δεν είναι εύκολη και δεν είναι συνηθισμένη. Για να γίνεις πετυχημένος απαιτείται να κάνεις αυτό που δεν κάνουν οι άλλοι και ν’ αποκτήσεις την αυτοπειθαρχία να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις.

Η επιτυχία δεν περιλαμβάνει ιδιοκτησία αλλά ενοικίαση. Χρειάζεται να πληρώνεις κάθε μέρα ένα ενοίκιο για να σου ανήκει ένα μερίδιο επιτυχίας. Ένα τίμημα που την κατάλληλη στιγμή ήσουν διατεθειμένος να πληρώσεις όταν οι υπόλοιποι επέλεξαν τον εύκολο δρόμο.

Αυτοπειθαρχία σημαίνει να έχεις την ικανότητα να κάνεις αυτό που πρέπει ανεξάρτητα την συναισθηματική σου κατάσταση.

Παρόλο που είναι πιθανόν να έχουμε καλούς λόγους να τα παρατήσουμε στα δύσκολα ή να περάσουμε την ευθύνη σε μια κατάσταση, στο τέλος της ημέρας θα χρειαστεί να ζήσουμε με τις επιλογές που κάναμε. Και βαθιά μέσα μας ξέρουμε την αλήθεια. Από τον εαυτό σου δεν μπορείς να κρυφτείς. Ξέρουμε τις σκέψεις μας και όλες τις κρυφές δικαιολογίες που του ψιθυρίζουμε για να τον πείσουμε πως γι’ άλλη μια φορά η κατάσταση ήταν υπεράνω των δυνάμεων μας.

Κανείς δεν είπε πως η ζωή είναι εύκολη ή δίκαιη. Το μονοπάτι της επιτυχίας δεν δημιουργείται πέφτοντας στην πιο επιθυμητή κατάσταση και με κάποιον μαγικό τρόπο αντιλαμβάνεσαι πως έχεις μια ξεχωριστή ικανότητα που κανείς άλλος δεν κατέχει. Η επιτυχία έρχεται όταν δοκιμάζεσαι στην φωτιά και όταν πιέζεσαι στα όρια σου. Όταν δείχνεις χαρακτήρα και αυτοπεποίθηση να διαμορφώσεις τις εξωτερικές συνθήκες.

Υπάρχουν μόνο δύο είδη δραστηριοτήτων: Αυτές που θέλουμε να κάνουμε και αυτές που δεν θέλουμε. Αν μάθεις να πειθαρχείς στο να κάνεις αυτά που δεν θέλεις, τότε θα μπορέσεις να δημιουργήσεις πραγματικά αποτελέσματα στην ζωή σου.

Ο Μύθος του Τερματισμού

Αφιερώνουμε πολύ χρόνο στο να φαντασιωνόμαστε πως όταν υπάρξουν οι κατάλληλες καταστάσεις και τ’ αστέρια έρθουν στην σωστή ευθυγράμμιση, θα υπάρξει μια γραμμή τερματισμού. Είμαστε συνεχώς στην αναζήτηση του επόμενου προορισμού και της ψευδαίσθησης που μας παρέχει η ελπίδα πως εκεί έξω κάτι μας περιμένει. Κάτι καλύτερο, ομορφότερο και πιο πλήρες.

Η φράση “όταν θα… ” έχει ποτιστεί τόσο βαθιά μέσα μας όπου η αναμονή του μελλοντικού έχει αντικαταστήσει την δράση του παρόντος. Στην συνεχή αναζήτηση του επόμενου προορισμού, χάνουμε τις αλήθειες της ζωής και αναβάλουμε στιγμές κρίσιμες. Πιστεύουμε πως τα δευτερόλεπτα που χάνονται είναι απλές κινήσεις ενός δείκτη ρολογιού και όχι ευκαιρίες που δανειστήκαμε και πως αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα της εξόφλησης.

Δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει γραμμή τερματισμού. Η ανάπτυξη δεν εμφανίζεται ξαφνικά ως φωτοβολίδα. Η πρόοδος έρχεται μέσω του ταξιδιού και πολλές φορές θα είναι δύσβατο, θολό και δύσκολο. Αν ήταν εύκολο δεν θα μας άλλαζε και δεν θα είχαμε εκτίμηση γι’ αυτό.

Το Παράδοξο του Πόνου

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση εύκολη και αυτή να έχει την δυνατότητα να σε αλλάξει. Καμία. Οι καταστάσεις που σε αλλάζουν είναι και αυτές που σε κάνουν να αισθάνεσαι περισσότερο άβολα. Και δυστυχώς, δεν είμαστε συνηθισμένοι να αισθανόμαστε άβολα.

Στην καθημερινότητα μας, προσπαθούμε ν’ αποφύγουμε καταστάσεις που είναι αναπόφευκτες. Πιστεύουμε πώς το να σπρώχνουμε προβλήματα κάτω απ’ το χαλάκι είναι το μαγικό ραβδί που εξαφανίζει τις καταστάσεις που δεν μας αρέσουν. Δυστυχώς, όπως συνεχίζουμε να μαθαίνουμε με τον δύσκολο τρόπο, όταν αγνοούμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες τείνουν να επιστρέφουν πιο βίαια και πιο έντονα.

Όσο περισσότερο αναβάλουμε, τόσο περισσότερο τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.

Η κάθε στιγμή είναι γεμάτη από επιλογές. Για κάθε απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε, υπάρχει ένα κέρδος και ένα τίμημα. Ένα μέρος του μυαλού μας επεξεργάζεσαι τις πληροφορίες συναισθηματικά και ένα δεύτερο μέρος προσπαθεί να επιφέρει την λογική.

Το δίπολο μεταξύ αυτού που πρέπει να γίνει και αυτού που θέλουμε, είναι μια συνεχής διαμάχη όπου εμείς βρισκόμαστε στην μέση. Όμως οι επιλογές που τείνουν να έχουν βραχυπρόθεσμο κέρδος αποδεικνύεται πως έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Ο δρόμος της επιτυχίας απαιτεί δύσκολες επιλογές στο τώρα ώστε οι καρποί που θα σπείρεις στο παρόν θα σου δώσουν την δυνατότητα να θερίσεις τους καρπούς στο μέλλον.

Αφιερώνουμε πολύ χρόνο προσπαθώντας να εντοπίσουμε τον εύκολο δρόμο και αποφεύγοντας πράγματα που φαίνονται δύσκολα, γνωρίζοντας πως αυτό θα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα στο μέλλον.

The Pivot Point

Για οποιαδήποτε δόση επιτυχίας χρειάζεται ένα αντίστοιχο ποσοστό δέσμευσης. Και η δέσμευση απαιτεί πόνο κα αυτοπειθαρχία. Η δέσμευση δεν χρειάζεται μόνο σωματική ενέργεια αλλά και συναισθηματική.

Την στιγμή που αισθάνεσαι έτοιμος να τα παρατήσεις, τότε ακριβώς είναι που συνήθως βρίσκεσαι πιο κοντά από ποτέ στην αλλαγή και την επιτυχία. Αυτό το pivot point εμφανίζεται στην στιγμή ως ένα break down. Ως μια αποτυχία ή μια δυσκολία  όπου έρχεσαι αντιμέτωπος με μια δύσκολη επιλογή και απόφαση. Την στιγμή αυτή, έχεις ν’ αντιμετωπίσεις τους χειρότερους φόβους και ανασφάλειες σου.

Η στιγμή της επιτυχίας έρχεται όταν η σκέψη σου μετατοπίζεται και από την εσωτερική ερώτηση « πρέπει να το κάνω; » μεταβιβάζεις την νοητική σου προσπάθεια στην ερώτηση « πως θα το κάνω; ». Τότε είναι η στιγμή που έρχεται η αλλαγή.

Ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας σε οποιοδήποτε τομέα είναι όταν σταματάς να περιμένεις την τέλεια στιγμή και αντί να ξοδεύεις χρόνο προσπαθώντας να κάνεις την τέλεια επιλογή, αφιερώνεις χρόνο για να κάνεις αυτή την επιλογή να δουλέψει σωστά.

Πρώτα ξεκινάς, μετά το κάνεις σωστά.

Χρήστος Παπανίκας