Home Blog Life Transforming Habits Άλλαξε τους Κανόνες Συμπλοκής: Πως οι Κορυφαίοι Ξεπερνούν Απίστευτα Εμπόδια

Άλλαξε τους Κανόνες Συμπλοκής: Πως οι Κορυφαίοι Ξεπερνούν Απίστευτα Εμπόδια

εμπόδια και θέληση.

Αν υπήρχε εύκολος δρόμος προς την επιτυχία θα τον ακολουθούσαν όλοι. Όμως για κάθε μεγάλη επιτυχία που πρόκειται να δημιουργήσεις, πρέπει να πληρώσεις και το αντίστοιχο τίμημα. Μια ανταλλακτική αξία που απαιτεί να ξεπεράσεις εμπόδια που ίσως δεν έχεις αντιμετωπίσει ποτέ ξανά.

Παρακάτω, ξεδιπλώνονται κάποιες ιστορίες. Ιστορίες ανθρώπων που φανερώνουν πως τα εμπόδια που μπορεί να σκέφτεσαι ως μη αναστρέψιμα, μπορεί να ξεφτίζουν μπροστά στην κώφωση ή να φαίνονται ασήμαντα μπροστά σε 13 χειρουργεία.

Αυτές οι ιστορίες όμως δεν γράφτηκαν για να σου δώσουν κίνητρο. Το κίνητρο είναι μια συναισθηματική κατάσταση που άλλοτε έρχεται και άλλοτε φεύγει. Σκοπός αυτών των ιστοριών είναι να σου μεταφέρουν πως ακόμα και τα πιο δύσκολα εμπόδια, χρειάζονται ατσάλινη θέληση για να ξεπεραστούν.

Ο Παίχτης του NFL Χωρίς Ακοή

Το να ξεπερνάς εμπόδια μπορεί να σου φαίνεται γνώριμο, όμως αυτό δεν ίσχυε για τον Derrick Coleman, τον πρώτο αμυντικό του NFL χωρίς ακοή.

Ο Coleman δεν αντιμετώπισε απλά εμπόδια προς την επιτυχία. Αντιθέτως, χωρίς κάποια συσκευή για να ενισχύει την ακοή του, μπορεί ν’ αντιλαμβάνεται μόνο το 20% απ’ τους ήχους που μπορεί ν’ ακούει ένας απλός άνθρωπος.

Σαν να μην έφτανε η ύπαρξη ενός σοβαρού προβλήματος, ο Coleman απορρίφθηκε απ’ τα NFL Drafts το 2012. Η απογοήτευση ήταν η καλύτερη λέξη που μπορούσε να χαρακτηρίσει την συναισθηματική του κατάσταση.

Όμως, ο ίδιος αναφέρει: « Υπάρχουν τόσες ευκαιρίες σε μια ζωή, όπου δεν μπορείς να μένεις σ’ αυτές που έχασες ή σ’ αυτές που πιστεύεις πως δεν πρόκειται να έρθουν. »

Η ανάκαμψη απ’ τα εμπόδια είναι εξαιρετικά σημαντική σε έναν κόσμο όπου είναι γεμάτος αβεβαιότητα, αναφέρει ο ψυχολόγος του Harvard, Robert Brooks. Η Karen Reivich, υπεύθυνη του Penn Resiliency Project στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, αναφέρει πως τα εμπόδια είναι μέρος της συνολικής ροής της ζωής και όχι αποκομμένες φάσεις που υποδηλώνουν ένα τέλος.

Σίγουρα θα υπάρξουν καλές και κακές περίοδοι κατά την διάρκεια της ζωής μας. Το τρικ είναι να χρησιμοποιήσεις ως πλεονέκτημα τις καλές περιόδους και ν’ αναπτυχθείς όσο γίνεται περισσότερο.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για το πώς να ξεπερνάμε εμπόδια είναι η ικανότητα ανάληψης στοχευμένου ελέγχου. Κάθε θετικό βήμα που κάνουμε μετά από μια πτώση, μπορεί να μας σπρώξει ακόμα περισσότερο προς την επιτυχία.

Όταν βιώνουμε σοβαρά εμπόδια, το να μπορούμε να σπάμε τους στόχους μας σε μικρότερους είναι πολύ σημαντικό.

Ξεκίνα την ημέρα σου τοποθετώντας στην κορυφή του To – Do List δραστηριότητες που ξέρεις πως μπορείς να καταφέρεις, αναφέρει η Reivich. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να συλλέξεις γρήγορα και στην αρχή της ημέρας αρκετές επιτυχίες. Αυτό θα σου προσφέρει αύξηση αυτοπεποίθησης και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου ώστε ν’ αναλάβεις να φέρεις εις πέρας πιο δύσκολες δραστηριότητες.

Ακόμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο πριν πέσεις για ύπνο το βράδυ. Κατέγραψε τις 3 πιο πετυχημένες στιγμές στην ημέρα σου ή αυτές για τις οποίες αισθάνθηκες πιο καλά.

Με αυτό τον τρόπο υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ν’ αντιμετωπίσεις πιο αποτελεσματικά πιθανά εμπόδια που μπορεί ν’ αντιμετωπίσεις την επόμενη ημέρα.

Εμπόδια και Προσαρμοστικότητα

Η Tricia Downing, γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει δύσβατα εμπόδια. Κάνοντας ποδήλατο το 2000, είχε ένα ατύχημα το οποίο την παρέλυσε από το στήθος και κάτω. Ωστόσο, η πραγματική της επιτυχία ξεκίνησε ακριβώς μετά το ατύχημα.

Ως παρά – αθλήτρια, τερμάτισε σε 68 Μαραθώνιους και τρίαθλα μεταξύ 2001-2011. Η ίδια παρόλα αυτά, διατυπώνει τις απόψεις της όπου είναι μοναδικά μαθήματα ζωής:

« Συνειδητοποίησα πως δεν μπορούσα να κάνω τα ίδια πράγματα με πριν. Όμως, έπρεπε να βρω διαφορετικούς τρόπους. Λέγοντας στον εαυτό σου πως μπορείς να κάνεις κάτι, είναι σημαντικός παράγοντας για να ξεπερνάς εμπόδια. Μια άλλη φράση που με βοήθησε είναι: τρέξε την δική σου κούρσα. »

Κάποιες φορές βυθιζόμαστε σε ερωτήσεις αυτολύπησης προσπαθώντας να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνουν διάφορες καταστάσεις σε εμάς. Όμως τι θα συνέβαινε αν μετατοπίζαμε την ερώτηση και την αλλάζαμε σε “πως σκοπεύω να διαχειριστώ την συγκεκριμένη κατάσταση;”

Το κλειδί είναι να καταλάβεις το πότε επιλέγεις την μετριότητα. Υπάρχουν εμπόδια που είναι κυριολεκτικά δύσκολα και το να ξεπεραστούν είναι πολλές φορές αδιανόητο. Όμως έχεις επιλογή και ελεύθερη βούληση. Ο φόβος έχεις την ικανότητα να μας ελέγχει με μυριάδες τρόπους, όμως υπάρχουν φορές που μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Αυτό, τουλάχιστον, μας διδάσκει ο ήρωας της τελευταίας μας ιστορίας…

Σύνδρομο Crohn και Απίστευτες Επιδόσεις

Το 2001, οι New England Patriots θα άφηναν την αμυντική τους γραμμή στην ευθύνη του Matt Light. Ο συγκεκριμένος παίκτης, έπαιξε 11 σεζόν και κατά διάρκεια αυτών, θα γίνονταν ο ένας στους πέντε παίκτες της ιστορίας του παιχνιδιού που έχει κερδίσει 3 Super Bowl.

Όμως ο Light είχε ένα μυστικό. Στο ξεκίνημα της καριέρας του διαπίστωσε πως έπασχε από την αρρώστια Crohn. Κυριολεκτικά, κάθε μέρα της καριέρας του δεν αντιμετώπιζε μόνο τις απαιτήσεις ενός κορυφαίου επιπέδου αλλά και τις απαιτήσεις μιας απίστευτα δύσκολης αρρώστιας.

Ο Light βίωσε 13 επεμβάσεις κατά την διάρκεια της κολεγιακής και επαγγελματικής του καριέρας. Ωστόσο, ήταν πάντα εκεί να προστατεύει την άμυνα την ομάδας του. Κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης του, με λίγα λόγια, περιγράφει τι σημαίνει να ξεπερνάς εμπόδια:

« Οι πετυχημένοι δεν είναι πετυχημένοι απλά επειδή… Μπορεί να υπάρχουν τυχαίες πράξεις βίας ή τυχαίες πράξεις διάνοιας… Όμως δεν υπάρχουν τυχαίες πράξεις επιτυχίας. Συμβαίνει για κάποιο λόγο – υπάρχουν συστατικά. Κάποια από αυτά είναι να κυνηγάς ασταμάτητα αυτό που θέλεις και να έχεις στοιχειώδη εξυπνάδα. Όμως τίποτα από αυτά δεν μετράει αν δεν έχεις την ικανότητα να δουλεύεις πιο σκληρά από οποιονδήποτε άλλο. »

Κάποιος έχασε την ακοή του ενώ μια αθλήτρια παρέλυσε. Κάποιος άλλος, πέφτει θύμα μιας πανίσχυρης ασθένειας. Όταν διαβάζουμε τέτοιες ιστορίες υπάρχουν φορές που τα εμπόδια που θεωρούσαμε πριν απροσπέλαστα, μικραίνουν. Είναι λες και η καθημερινότητα μας έχει την τάση να μεγαλοποιεί τις καταστάσεις γύρω μας.

 

Χρήστος Παπανίκας