Home Blog Emotional mastery Αναποφασιστικότητα – Να το διαβάσω ή να μην το διαβάσω το άρθρο;

Αναποφασιστικότητα – Να το διαβάσω ή να μην το διαβάσω το άρθρο;

Υπάρχει τρόπος να τις πάρεις μόνος σου;

Η αναποφασιστικότητα μπορεί να επηρεάσει όλες τις κινήσεις της ζωής σου. Από τις πιο μικρές μέχρι τις μεγαλύτερες.  

Μπορεί ο τίτλος να σου φαίνεται αστείος, η ουσία όμως παραμένει η ίδια. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή σου που φτάνεις σε ένα φαινομενικό αδιέξοδο. Όπου η κάθε απόφαση φαίνεται τρομερά δύσκολη και με τεράστιες συνέπειες για το υπόλοιπο της ζωής σου, ακόμη κι αν η απόφαση αφορά στο αν θα φας μακαρόνια ή ρύζι!

 

Όμως, τι μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο στην αναποφασιστικότητα και στο να μην μπορεί να πάρει έστω και τις απλούστερες των αποφάσεων;

Καθώς ο χαρακτήρας του ανθρώπου διαμορφώνεται από πολύ μικρή ηλικία, ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να ενισχύσει την αναποφασιστικότητα του ατόμου, είναι η προσέγγιση των γονιών.

Αυτό μπορεί να προκληθεί από υπερβολική αποδοκιμασία των γονιών προς το παιδί σε κάθε του προσπάθεια. Πόσο χρειάζεται ένας άνθρωπος, για να παραιτηθεί από τις προσπάθειες και να οδηγηθεί στην αναποφασιστικότητα, όταν το μόνο που ακούει είναι:

“Ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα τα καταφέρεις” ή

“Δεν περιμέναμε κάτι παραπάνω από εσένα”.

Επίσης, η υπερβολική προστασία των παιδιών μπορεί να δημιουργήσει έντονο αίσθημα αναποφασιστικότητας, καθώς το άτομο θα μάθει στην υπόλοιπη ζωή του, ότι χρειάζεται η παρέμβαση κάποιου άλλου για να γίνουν τα πράγματα σωστά.

Πόσο μπορεί να σε επηρεάσει αυτό, ώστε να μην θες να πάρεις έστω και βασικές αποφάσεις;

Πόσο μπορείς να επιτρέπεις στον εαυτό σου, να υποχωρείς και να αφήνεις άλλους να αποφασίζουν για τη ζωή σου;

Πότε θα κάνεις κάτι για να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου και να μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε ελέγχει;

Μπορεί να σου ακούγονται βαριά όλα αυτά, η πραγματικότητα όμως είναι κάπως έτσι. Όσο τείνεις να αποφεύγεις την δράση, ενισχύεις την απραξία και επιτρέπεις σε τρίτους να μπουν στη ζωή σου και να αναλάβουν εκείνοι τα ηνία για εσένα. Ακόμη κι αν έχουν την καλύτερη των προθέσεων, υπάρχει λόγος να ζήσεις μία ζωή που στην σχεδίασε και την οργάνωσε κάποιος άλλος;

Πάρε αποφάσεις

Ζήσε στο έπακρο, όχι στην άκρη

 

Ένας άλλος παράγοντας – συνέπεια της αναποφασιστικότητας είναι η υπέρ-ανάλυση

Είναι λογικό και αναμενόμενο να κάνεις όνειρα. Όταν όμως αδυνατείς να πάρεις μία απόφαση, οδηγείσαι αναγκαστικά, στην δημιουργία σεναρίων. Είναι το στάδιο όπου αναλύεις το μάτι του σκίουρου, μέσα στην κουφάλα του δέντρου και τελικά χάνεις ένα πανέμορφο δάσος.

Πόσες ευκαιρίες πρέπει να χάσεις στη ζωή σου για να πάρεις την απόφαση να δράσεις; Σίγουρα θα σου δοθούν κι άλλες με το πέρασμα του χρόνου αλλά δεν είναι κρίμα να χάνεις αυτές που ήδη μπορείς να έχεις απλά και μόνο γιατί φοβάσαι ένα πιθανό αποτέλεσμα; Άσε που δεν ξέρεις πιο μπορεί να είναι αυτό.

Οπότε θα επανέλθω στην αρχική ερώτηση: “Πότε θα πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου;”

Ίσως έχεις απογοητευτεί στο παρελθόν και μάλιστα αρκετά για να σε τρομάξει και να σε στιγματίσει για χρόνια ολόκληρα. Κάποια στιγμή όμως, χρειάζεται να κοιτάξεις μέσα σου και να δεις τι θες και τι περιμένεις από τον εαυτό σου.

Η συνειδητοποίηση των πράξεων μας και η ανάληψη της ευθύνης τους είναι σημάδια πνευματικής ωριμότητας. Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να βγεις από την σκιά των άλλων και την αναποφασιστικότητα και να κοιτάξεις την πραγματικότητα κατάματα. Να σηκωθείς ένα πρωί, να βουτήξεις την ημέρα από τα μαλλιά και να της δώσεις να καταλάβει ότι δεν μπορεί να τα βάζει μαζί σου. Ξύπνα τον εσωτερικό σου εαυτό. Αυτό το θηρίο που καταπιέζεις τόσα χρόνια και απελευθερώσου!

 

Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι αυτό;

Ξέρω. Ξέρω επίσης, ότι είναι τόσο δύσκολο, όσο επιλέγουμε να το κάνουμε. Υπάρχουν τρόποι για να το πετύχεις οργανωμένα και με πλάνο, οπότε δεν χρειάζεται να γίνει σε μορφή ανελέητης, άμυαλης επανάστασης.

Αρχικά χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις ότι η γνώμη των ανθρώπων δεν μετράει όσο πιστεύεις. Βάλε με το μυαλό σου, ποιοι άνθρωποι σε ενδιαφέρουν και ποιών η γνώμη είναι σημαντική για εσένα. Έπειτα αποφάσισε πόσο σημαντική είναι. Μήπως δεν είναι τόσο όσο νομίζεις; Ακόμη κι αν είναι, μήπως δεν την χρειάζεσαι για κάποιες αποφάσεις στη ζωή σου που θα επηρεάσουν μόνο εσένα;

Έπειτα, ξεκίνα να παίρνεις αποφάσεις για πράγματα που σε δυσκολεύουν. Μπορείς να ξεκινήσεις με απλά, καθημερινά πράγματα, όπως το τι θα φορέσεις σήμερα. Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις επιστήμη την κάθε σου απόφαση και να καταναλώνεις χρόνο και φαιά ουσία για πράγματα που δεν επηρεάζουν σε τίποτα τη ζωή σου.

Σιγά σιγά, μπορείς να περάσεις σε ελαφρώς δυσκολότερες αποφάσεις. Εκεί, μπορείς να πειραματιστείς λίγο. Πάρε μία απλή απόφαση και δες πως θα σε επηρεάσει. Ζήσε το αποτέλεσμα και αν δεν σου αρέσει, την επόμενη φορά διάλεξε κάτι άλλο. Ακόμη κι έτσι, έχεις διπλή εμπειρία σε σύγκριση με το να μην έπαιρνες καμία.

Όσο περνάει ο καιρός, θα διαπιστώσεις ότι είναι όλο και πιο εύκολο να το κάνεις, μέχρι να φτάσεις στο σημείο όπου θα πρέπει να πάρεις αποφάσεις που θα σου καθορίσουν την πραγματικότητα. Εκεί θα χρειαστείς λίγη περισσότερη οργάνωση και βοήθεια.

Tommy Cooper

Tommy Cooper

 

Αρχικά εντόπισε αυτό που θεωρείς πρόβλημα

  • Είναι όντως πρόβλημα; Αν ναι, γράψε το σε ένα χαρτί, για να το δεις και να συνειδητοποιήσεις την ύπαρξη του.
  • Λύνοντας το, τι θες να πετύχεις;
  • Γράψε πόσες λύσεις/επιλογές υπάρχουν. Όχι μόνο αυτές που σε βολεύουν, ούτε αυτές που είναι εύκολες αλλά όλες τις επιλογές.
  • Σε αυτό το σημείο αναρωτήσου αν υπάρχει κάποιος που μπορείς να ζητήσεις τη συμβουλή του και σκέψου πόσο θες να σε επηρεάσει. (Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι ότι η τελική απόφαση είναι δική σου).
  • Γράψε τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε επιλογής και σκέψου με ηρεμία ποιες από αυτές θα έχουν την καλύτερη εξέλιξη. Να είσαι πάντα σε ετοιμότητα, γιατί άσχετα από την επιλογή σου, υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να μην έχεις υπολογίσει.
  • Αφού αποφασίσεις τι θες να κάνεις, σκέψου πότε θες να γίνει. Φρόντισε η χρονική στιγμή να είναι ρεαλιστική για να μπορείς να υλοποιήσεις την απόφαση σου.

Έπειτα, το μόνο που μένει είναι να κάνεις αυτό που λέμε, “το άλμα της πίστης”.

Πίστεψε στον εαυτό σου και κάνε το μεγάλο βήμα.

Μην περιμένεις από άλλους για να ζήσεις τη ζωή σου.