Home Blog Life Transforming Habits Αναζήτηση εργασίας: 5 τρόποι για να μην απογοητευτείς

Αναζήτηση εργασίας: 5 τρόποι για να μην απογοητευτείς

Αναζήτηση εργασίας: 5 τρόποι για να μην απογοητευτείς

Στην σημερινή αγορά εργασίας συναγωνίζεσαι με πολλούς άλλους υποψηφίους για τις ίδιες λίγες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Σαν αποτέλεσμα, ο μόνος τρόπος να ξεχωρίσεις είναι να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά την αξία σου και αυτό που σε κάνει ξεχωριστό από τους άλλους.

Σίγουρα όμως επειδή η όλη διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και υπομονή, θα πρέπει να προφυλαχθείς από την απογοήτευση που αντικειμενικά θα συναντήσεις . Το να οικτίρεις τον εαυτό σου μετά από κάθε αποτυχημένη συνέντευξη ή αναπάντητη αίτηση, το μόνο που θα κάνει είναι να καταστρέψει την αυτοπεποίθηση σου και να σε κρατήσει πίσω στο κυνήγι σου για εργασία.

Και κυριότερο από όλα, οι άλλοι άνθρωποι θα καταλάβουν την αρνητικότητα που έχεις. Ειδικά τα στελέχη που σου παίρνουν συνέντευξη θα «οσφρηνθούν» αμέσως την έλλειψη αυτοπεποίθησης σου.

Ο μόνος τρόπος να συνεχίσεις να προχωράς και να κάνεις πρόοδο είναι να χρησιμοποιείς οτιδήποτε σου τυχαίνει κατά την αναζήτηση εργασίας σου προς όφελος σου, ακόμα και τα λάθη, τις χαμένες ευκαιρίες, τις απορρίψεις, χωρίς να χάνεις το ηθικό σου. Παρακάτω σου παραθέτουμε 5 τρόπους για να ξεπεράσεις τις δυσκολίες και να παραμείνεις αισιόδοξος και θετικός:

 

#1. Μην παίρνεις την απόρριψη προσωπικά

Αν θες να βρεις δουλειά (ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία) πρέπει να μην αποθαρρύνεσαι και απογοητεύεσαι εύκολα. Πρέπει να μάθεις να ξεμακραίνεις συναισθηματικά από την απόρριψη. Για αυτό αντιμετώπισε την αναζήτηση εργασίας σαν ένα μεγάλο project.

Το να μην επιλεχθείς για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας δεν είναι προσωπική επίθεση για τον εαυτό σου, την προσωπικότητά σου και την αξία σου ως επαγγελματίας. Αντίθετα είναι μια ευκαιρία να επαν-εστιάσεις και να βελτιωθείς.

Επειδή μια εταιρία λέει «όχι» σήμερα, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι ένα μόνιμα «όχι» για όλες τις θέσεις της για πάντα. Κάθε απόρριψη είναι μια ευκαιρία να μάθεις κάτι για εσένα και την τακτική σου. Μην πέσεις στην παγίδα όμως να απασχολείς μόνιμα το μυαλό σου με αυτήν και το τι θα μπορούσε να γίνει αν είχες πει κάτι άλλο. Μάθε από αυτήν, ανάλαβε δράση και προχώρα μπροστά.

 

#2. Έχε στη ζωή σου θετικούς ανθρώπους

Η αναζήτηση εργασίας είναι κατά βάση μια μοναχική δραστηριότητα. Για να παραμείνεις ενεργός όμως, πρέπει να έχεις στη ζωή σου τους σωστούς ανθρώπους. Αν συγχρωτίζεσαι με αρνητικούς ανθρώπους που (έστω και διακριτικά) σε ρίχνουν ψυχολογικά όποτε έχεις κάποια αποτυχία, τότε πρέπει να απομακρυνθείς από αυτούς.

Μπορείς να ζητήσεις από φίλους και μέλη της οικογένειας την στήριξη τους (ναι, μπορείς όντως να την ζητήσεις). Επίσης μπορείς να συμμετάσχεις σε κάποια ομάδα ή επαγγελματική κοινότητα, ώστε να είσαι με άλλους ανθρώπους που είναι στην ίδια κατάσταση με εσένα και να αποκτήσεις καλύτερη εικόνα για την κατάσταση στην αγορά.

Γιατί είναι πολύ εύκολο να θυματοποιηθείς κατά την αναζήτηση εργασίας: «αυτός που έπαιρνε τη συνέντευξη ήταν προκατειλημμένος, η διαδικασία ήταν στημένη, ο κόσμος με μισεί».

Απόφυγε να παριστάνεις το θύμα και να κατηγορείς άλλους για τις αποτυχίες. Απόφυγε να έχεις στη ζωή σου ανθρώπους που ενισχύουν τέτοιες αρνητικές συμπεριφορές. Αντίθετα, βάλε στη ζωή σου ανθρώπους θετικούς και αισιόδοξους και με παρόμοιο τρόπο σκέψης με το δικό σου.

 

Αναζήτηση εργασίας: 5 τρόποι για να μην απογοητευτείς

 

#3. Ζήτα feedback

Το να δέχεσαι εποικοδομητική κριτική δεν είναι ποτέ εύκολο αλλά αν θες να βελτιωθείς και να προχωρήσεις είναι απαραίτητο. Αν απορριφθείς από μία θέση εργασίας, μην τα παρατήσεις. Αντίθετα, μπορείς να επανέλθεις στον άνθρωπο που σου πήρε τη συνέντευξη. Επικοινώνησε ξανά μαζί του (γραπτά ή τηλεφωνικά), αφότου λάβεις κάποια ειδοποίηση ότι δεν θα προχωρήσουν μαζί σου, και ζήτα feedback.

Ένα καλό παράδειγμα, θα ήταν το ακόλουθο:

«Αξιότιμε κ. …,
αν και η συνεργασία μας δεν προχώρησε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να με συμπεριλάβατε στους υποψηφίους για αυτή τη θέση. Προχωρώντας μπροστά, θα με βοηθούσε πολύ αν μου δίνατε κάποιο
feedback για την υποψηφιότητα μου, για το αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να βελτιώσω στο μέλλον ή τυχόν άλλες ικανότητες που θα ήταν χρήσιμο να αναπτύξω για να γίνω πιο ανταγωνιστικός υποψήφιος.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας, …»

Με αυτό όχι μόνο θα αποκτήσεις εσωτερική γνώση για το πώς σκέφτονται οι συνεντευξιάζοντες, αλλά θα δείξεις κιόλας μεγάλο επαγγελματισμό, θάρρος και συναισθηματική νοημοσύνη. Και φυσικά είναι σίγουρο πως θα σε έχουν υπόψη τους για κάποια άλλη μελλοντική θέση στην εταιρία τους.

Δες επίσης: Τα πιο συχνά λάθη στην αναζήτηση εργασίας

 

#4. Οργανώσου και κατάγραψε την πρόοδο σου

Η οργάνωση του τρόπου που αναζητάς εργασία είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις. Επίσης σου παρέχει αποδείξεις για το πόσο έχεις προχωρήσει από τότε που ξεκίνησες. Αυτή η καταγραφή της προόδου σου θα σε αποτρέψει από το να επαναλάβεις τα ίδια λάθη και θα σου δώσει και αίσθηση της εξέλιξης σου.

Καλό είναι να διατηρείς ένα αρχείο excel με όλες τις εταιρίες και τι θέσεις που σε ενδιαφέρουν και στις οποίες έχεις στείλει το βιογραφικό σου. Επίσης μπορείς να συμπεριλάβεις όλους τους συνδέσμους που έχεις για αυτές τις εταιρίες. Ομοίως καλό είναι να διατηρείς και ένα οργανωμένο folder με τα διαφορετικά βιογραφικά και cover letter που στέλνεις σε κάθε εταιρία.

Αν είσαι διεξοδικός και λειτουργείς στρατηγικά κατά την αναζήτηση εργασίας , θα μπορείς να επανακάμπτεις πιο εύκολα μετά από κάθε απόρριψη.  Και έτσι θα είσαι πάντα οργανωμένος και συγκροτημένος στην πολύ δύσκολη αγορά εργασίας.

Το κλειδί είναι να βάζεις μικρούς, επιτεύξιμους στόχους κάθε εβδομάδα. Αυτό θα σου επιτρέψει να εστιάσεις σε συγκεκριμένα μέρη της αναζήτησης, ώστε να μην νιώθεις ηττημένος, αλλά και να έχεις επίγνωση της προσπάθειας που απαιτείται για να βρεις νέα εργασία.

Υπήρξε κάποια στιγμή που δεν είχες ούτε καν το βιογραφικό σου. Τώρα χτυπάει το τηλέφωνό σου και προσκαλείσαι σε κάποιες συνεντεύξεις.  Θυμήσου πόσο μακριά έχεις φτάσει και πόσο σημαντικό ήταν το κάθε βήμα.

 

#5. Ξεκουράσου και άλλαξε οπτική

Όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλλειμα. Ακόμα και οι καλύτεροι επαγγελματίες. Άλλωστε είναι πολύ εύκολο να αποθαρρυνθείς κατά την αναζήτηση εργασίας και να «καείς». Υπάρχουν πολλές δουλειές για να θέσεις υποψηφιότητα, συνέδρια ή εκθέσεις να παρακολουθήσεις, στελέχη να προσεγγίσεις στο LinkedIn.

Και είναι εύκολο να καταλήξεις να περνάς κάθε ημέρα κολλημένος στον υπολογιστή σου. Αυτό μόνο απογοήτευση θα φέρει, ειδικά όταν δεν έχεις κάτι άμεσα θετικό να επιδείξεις. Αν θες να μην χάσεις την παρακίνηση σου, πρέπει να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου να επανέλθει.

Το να δώσεις και μια μέρα στον εαυτό σου ή στην οικογένεια και τους φίλους σου, και να αφήσεις το μυαλό σου να χαλαρώσει, είναι ο καλύτερος τρόπος να ανανεωθείς και να ξαναρχίσεις την αναζήτηση εργασίας πιο ορεξάτος. Θα επανέλθεις πιο δυνατός και πιο δημιουργικός απ’ ότι πριν, καθώς θα ανακουφιστείς από το άγχος σου και θα αλλάξεις οπτική.

Οι διακυμάνσεις στην διάθεσή σου είναι φυσιολογικές. Ο μόνος τρόπος να τις περιορίσεις είναι να βρεις τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην αναζήτηση και την ξεκούραση.

 

Η αναζήτηση εργασίας είναι μια επίπονη διαδικασία και για αυτό μπορεί να γίνει απογοητευτική. Προκειμένου να μην αποθαρρυνθείς είναι αναγκαίο να βρεις τρόπους να σε κρατούν κινητοποιημένο. Είναι σημαντικό να κρατήσεις μια θετική οπτική για την διαδικασία, να πιστεύεις στον εαυτό σου, ώστε να μην σε αποθαρρύνει η απόρριψη και να θέτεις μικρούς συγκεκριμένους στόχους. Και αν θες να οργανώσουμε μαζί τη διαδικασία και να σε καθοδηγήσουμε από την αρχή μέχρι το τέλος, επικοινώνησε μαζί μας

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.