Home Blog Self Innovation Ανέχεσαι Αυτές τις 15 Αγχώδεις Καταστάσεις Ακόμα και αν Αισθάνεσαι το Αντίθετο

Ανέχεσαι Αυτές τις 15 Αγχώδεις Καταστάσεις Ακόμα και αν Αισθάνεσαι το Αντίθετο

αγχώδεις καταστάσεις και ενοχές.

Οι αγχώδεις καταστάσεις έχουν πολλές μορφές και εμφανίζονται, αν και παράδοξο, αρκετά συχνά. Μας επηρεάζουν και ακόμα και αν τις έχουμε συνηθίσει, συνεχίζουν να έχουν μια δυσάρεστη επίδραση πάνω μας.

Κατά την διάρκεια της ημέρας, όλοι μας ανεχόμαστε αγχώδεις καταστάσεις. Μπορεί κάποιες φορές να μην τις παρατηρούμε καν, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι απών. Αυξάνουν την συναισθηματική μας τριβή με την πραγματικότητα και δυστυχώς, κάποιες φορές μας καταβάλουν.

Αυτές είναι οι 20 πιο συνηθισμένες αγχωτικές καταστάσεις.

1. Ανέχεσαι να Συγκρίνεσαι με Άλλους

Η σύγκριση με τους άλλους συγκαταλέγεται ως μια από τις πιο αγχώδεις καταστάσεις. Παρόλο που είναι στην φύση μας να παρατηρούμε άλλους ως γνώμονα για το που βρισκόμαστε οι ίδιοι, τις περισσότερες φορές είναι εξαιρετικά πιεστικό.

2. Ανέχεσαι έναν Ανθυγιεινό Τρόπο Ζωής

Ο ποιοτικός ύπνος, η σωστή διατροφή και η γυμναστική δεν είναι πολυτέλειες για τους λίγους. Είναι τα βασικά συστατικά για την θεμελίωση μιας αποτελεσματικής καθημερινότητας. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να χτίσεις τις συγκεκριμένες δομές, ειδικά όταν το πρόγραμμα σου δεν εξαρτάται μόνο από εσένα.

‘Όμως, ξεκινώντας να κάνεις μικρά βήματα αλλαγής, θα σου προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα.

3. Ανέχεσαι να σε Κυνηγά το Παρελθόν

Η μνήμη είναι περίεργο πράγμα. Χρησιμοποιούμε το παρελθόν μας για να προσεγγίσουμε νέες εμπειρίες. Όμως το να ζούμε στο παρελθόν είναι  μια από τις πιο αγχωτικές καταστάσεις. Σίγουρα υπάρχουν φαντάσματα του παρελθόντος που μας διαμόρφωσαν, όμως ότι έγινε, έγινε. Υπάρχουν στιγμές πως η συνειδητοποίηση πως ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά είναι μια υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας.

4. Ανέχεσαι να Βλέπεις Ανθρώπους που Δεν είναι Πραγματικοί Φίλοι

Υπάρχουν σχέσεις που ονομάζουμε φιλικές ενώ ουσιαστικά είναι σχέσεις συνήθειας και αντανάκλασης ελλείψεως επιλογών. Οι πραγματικοί φίλοι σε νοιάζονται σαν την οικογένεια σου, πιστεύουν σε εσένα ακόμα και όταν εσύ δεν μπορείς και φροντίζουν οι κινήσεις τους να προσφέρουν όφελος. Ακόμα και όταν χρειάζεται να εκφράζονται μέσα από σκληρές αλήθειες.

5. Ανέχεσαι το Ψέμα

Το να ξέρεις πως κάποιος σου λέει ψέματα είναι και αυτή μια από τις πιο αγχώδεις καταστάσεις και κυρίως εκνευριστικές. Με τα χρόνια, είναι σίγουρο πως αποκτάμε την σοφία να αναγνωρίζουμε την ποιότητα και αυτή είναι πως η αλήθεια δημιουργεί περισσότερες προστριβές. Το κέρδος όμως είναι πως θα ξέρεις ποιοι άνθρωποι γύρω σου είναι έτοιμοι να δεχτούν την αλήθεια για εσένα και για τον εαυτό τους.

6. Ανέχεσαι την Αρνητικότητα

Κάποιοι άνθρωποι είναι στον χαρακτήρα τους να συγκεντρώνονται στα αρνητικά. Βλέπουν παντού την καταστροφή και έχουν την τάση να μοιράζονται δυσάρεστα νέα με την ταχύτητα του φωτός και την πρώτη ευκαιρία.

Η θετικότητα είναι δείγμα συναισθηματικής υγείας και δυστυχώς, όταν δεχόμαστε συνεχώς αρνητικά μηνύματα, κάποια στιγμή θα επηρεαστούμε και εμείς, όσο θετικοί και αν είμαστε.

7. Ανέχεσαι να Μην Εκτιμάς ότι ήδη Έχεις

Η βιασύνη να πετύχουμε τον επόμενο στόχο μας απομακρύνει την συγκέντρωση απ’ το να βλέπουμε τι έχουμε ήδη καταφέρει.

Η ευγνωμοσύνη όμως γι’ αυτά που ήδη έχουμε, μας χαλαρώνει και μας σπρώχνει όχι μόνο σε πιο ποιοτικά συναισθήματα αλλά και σε πιο ψύχραιμες αποφάσεις.

8. Ανέχεσαι να Συγκεντρώνεσαι Συνεχώς στο Μέλλον

Είναι εξαιρετικά σηματικό να έχουμε όραμα και στόχους. Να έχουμε αποδεχτεί τις θυσίες που χρειάζονται να γίνουν στον βωμό τους και το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε.

‘Όμως, όταν βρισκόμαστε συνεχώς νοητικά σε ένα μέλλον που δεν έχει έρθει ακόμα, συγκαταλέγεται στις αγχώδεις καταστάσεις.

9. Ανέχεσαι την Αναβλητικότητα

Αναβάλλοντας σημαντικές αποφάσεις για την τελευταία στιγμή δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Αντιθέτως, μετατρέπει τα πάντα σε αγχώδεις καταστάσεις και μας πιέζει χωρίς λόγο.

Οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα, όμως το μέλλον κρίνεται και δημιουργείται από τις πράξεις του παρόντος.

10. Ανέχεσαι να σε Καθορίζουν οι Αποτυχίες του Παρελθόντος

Μια από τις κορυφαίες αγχώδεις καταστάσεις είναι οι αποτυχίες που όλοι βιώνουμε. Πιστεύουμε πως μια αποτυχία αντικατοπτρίζει το ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κατορθώσουμε.

Οι αποτυχίες δεν καθορίζουν τις ικανότητες σου αλλά αναδεικνύουν την ένταση της προσπάθειας σου.

11. Ανέχεσαι Δικαιολογίες

Οι δικαιολογίες που λέμε στον εαυτό μας διαμορφώνουν την αντίληψη μας. Είναι σαν να βάζεις γυαλιά μυωπίας ενώ τα μάτια σου είναι υγιή. Διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα και ξεχνάς να είσαι απλά ειλικρινής με τον εαυτό σου.

12. Ανέχεσαι να Πιστεύεις στην Τελειότητα

Δεν υπάρχει η τέλεια σχέση ή η τέλεια εργασία. Η τελειότητα δεν αγγίζεται ποτέ. Όμως, οι απολαυστικές σχέσεις και μια δουλειά που εκφράζει τα όνειρα σου και το πάθος σου, χτίζονται με κόπο και χρειάζονται χρόνο. Η τελειότητα δεν πρόκειται ποτέ να προσγειωθεί ξαφνικά στο κεφάλι κανενός.

Όταν συγκεντρώνεσαι στο να είναι όλα τέλεια χάνεις την επαφή σου με το τι κάνεις πραγματικά καλά. Αυτή η διαδικασία είναι μια από τις πιο αγχώδεις καταστάσεις.

13. Ανέχεσαι να Κρατάς μια Δουλειά που Μισείς

Ξοδεύουμε τον περισσότερο χρόνο της καθημερινότητας μας στην δουλειά. Οι καιροί είναι σφιχτοί. Κανείς δεν το αγνοεί. Όμως η αναζήτηση συνεχώς για κάτι που σε εκφράζει είναι ένα δώρο που οφείλεις να προσφέρεις συνεχώς στον εαυτό σου.

14. Ανέχεσαι να Αισθάνεσαι Ενοχές για Πράγματα που δεν Φταις

Δεν χρειάζεται να απολογείσαι όταν ξέρεις πως έκανες ότι καλύτερο μπορούσες. Η ενοχή βρίσκεται παντού και οι άνθρωποι που πιθανώς να στην δημιουργούν είναι αρκετοί.

Το ότι δεν μπορείς να βρίσκεσαι ταυτόχρονα σε τρία μέρη ή δεν θέλεις να δεσμευτείς σε ένα project που δεν σε αντιπροσωπεύει, δεν σημαίνει πως πρέπει να μείνεις ξύπνιος όλο το βράδυ επειδή υπερασπιστικές την απλή λογική.

15. Ανέχεσαι τις Απόψεις των Άλλων για Εσένα

Πόσες φορές συγκράτησες την γνώμη σου, φοβούμενος την αρνητική άποψη που πιθανώς να σχημάτιζαν οι άλλο για εσένα; Σίγουρα πολλές.

Η άποψη σου είναι κομμάτι του εαυτού σου και την προσωπικότητας σου. Καταπιέζοντας την, εισάγεις τον εαυτό σου χωρίς λόγο, σε αγχώδεις καταστάσεις.

 

Χρήστος Παπανίκας