Home Blog Self Innovation Απόλυτος Οδηγός : Μάθε μια νέα ικανότητα σε 5 ημέρες

Απόλυτος Οδηγός : Μάθε μια νέα ικανότητα σε 5 ημέρες

Προτείνεται πλάνο εκπαίδευσης για μια νέα ικανότητα σε 5 ημέρες & θα το καταφέρουμε αποδοτικά, γρήγορα και οικονομικά μέσω του πλάνου του HumanAdvanced.com

Είναι πολλές οι φορές που ευχόμαστε να είχαμε την δυνατότητα να αποκτήσουμε μια νέα ικανότητα. Τι θα γίνονταν όμως αν δεν χρειαζόταν να κάνουμε μια ευχή για να την αποκτήσουμε αλλά κατακτούσαμε την γνώση της, μέσω συγκεκριμένου πλάνου και σε ένα ελάχιστο ποσοστό του χρόνου από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ότι απαιτείται; Αυτό ονομάζεται Rapid Skill Acquisition και είναι η αιχμή της προσωπικής εξέλιξης παγκοσμίως. Τώρα σου δίνεται η ευκαιρία να το μάθεις και εσύ αφού αναφέρεται και επεξηγείται με παραδείγματα για πρώτη φορά σε ελληνικό μέσο, στις σελίδες του HumanAdvanced.com. Ουσιαστικά είναι το μαγικό λυχνάρι που πάντα είχες, αλλά δεν ήξερες πως να το τρίψεις.

 

Σε συνέχεια της σειράς άρθρων για την εύρεση εργασίας, αναφερθήκαμε αρκετές φορές στο Βιογραφικό μας. Η παρουσίαση του βιογραφικού μας αλλά και η αίσθηση που αυτή αφήνει είναι αρκούντως σημαντική, καθώς είναι η πρώτη εικόνα μας προς τον εργοδότη και κυρίως γιατί από αυτό το χαρτί θα κριθεί το αν είμαστε επιλαχόντες για να προχωρήσουμε σε μια πρώτη συνέντευξη με τους νέους μας εργοδότες.

Παράλληλα όμως, για να έχουμε να παρουσιάσουμε κάτι μέσω του βιογραφικού μας είναι απαραίτητο να υπάρχει περιεχόμενο. Περιεχόμενο ενός βιογραφικού εκτός των προσωπικών μας στοιχείων, της προυπηρεσίας μας αλλά και των τυπικών μας προσόντων (Πτυχία, πιστοποιήσεις κτλ) είναι και οι ικανότητές μας (Skills).

Ως ικανότητα ορίζουμε την δυνατότητα που προκαλείται από ένα σύνολο και συνδυασμό γνώσεων, συμπεριφορών και δεξιοτήτων, ώστε να μπορεί αυτόνομα και αποτελεσματικά να εκτελείται μια προκαθορισμένη εργασία, έργο ή λειτουργία.

Στους ανθρώπους που έχω βοηθήσει να συντάξουν ένα βιογραφικό, μόλις τελειώσουμε τα τυπικά και τα προφανή, έρχεται στο μυαλό η σημαντικότερη ερώτηση : Τι άλλο να γράψω;

Φυσικά, αυτό που θέλει να ξέρει o recruiter, καλώς ή κακώς, δεν είναι μόνο το τι πτυχία έχεις, αλλά και ποιες ικανότητες έχεις. Άλλωστε έχουμε ξαναγράψει πως, πλέον, στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, όπου η απόδοση είναι σημαντική για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, δεν έχει να κάνει πλέον με το τι ξέρεις και τι έχεις σπουδάσει. Έχει να κάνει με το τι μπορείς να κάνεις με αυτά που ξέρεις.

Όσο πιο σχετικές με τον κλάδο είναι οι ικανότητες που θα εισάγεις στο βιογραφικό σου, τόσο πιο κοντά είσαι στην απόκτηση της θέσης για την οποία είσαι υποψήφιος.

Συχνά λοιπόν, στους ίδιους ανθρώπους, η απάντηση στην ερώτηση «Τι άλλο να γράψω;» να είναι «Γράψε τι μπορείς να κάνεις που θα είναι χρήσιμο». Η ανταπάντηση των ίδιων ανθρώπων και ειδικώς αυτών που τώρα εισέρχονται στην αγορά εργασίας, άρα τους λείπει η εμπειρία αλλά και όσων είχαν επαναπαυτεί σε μια θέση ή έναν κλάδο και πλέον αναγκάζονται να ξαναψάξουν είναι : « Δεν ξέρω να κάνω κάτι άλλο πέρα από αυτό που σπούδασα ή που έκανα τόσα χρόνια».

Είναι μια αναμενόμενη προσέγγιση ενός υποψηφίου ή ανέργου, ειδικά όταν λόγω της αβεβαιότητας που βιώνει ο τελευταίος, δέχεται ευκολότερα αρνητικές σκέψεις ή προβαίνει με μεγαλύτερη ροπή στα αρνητικά βιαστικά συμπεράσματα.

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και δεχόμενοι πως, είναι πολύ σημαντικό για έναν επαγγελματία να εμπλουτίζει τις ικανότητές του, ακόμα και αν δεν ψάχνει για εργασία, θα φτιάξουμε ένα πλάνο απόκτησης νέων ικανοτήτων ώστε κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας προς την νέα σας θέση, να περνάει αποδοτικά ο χρόνος. Παράλληλα, λόγω κόστους αλλά και λόγω χρόνου, δεχόμαστε πως δεν είμαστε σε θέση να σπαταλήσουμε χρήματα και χρόνο για να πάμε σε ένα εκπαιδευτικό οργανισμό αλλά όποια ικανότητα αποκτήσουμε πρέπει να το καταφέρουμε αποδοτικά, γρήγορα και οικονομικά.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορείς να έχεις ένα πλάνο ώστε σε 5 ημέρες να έχεις αποκτήσει μια νέα ικανότητα, ικανή να εμπλουτίσει το βιογραφικό σου. Για να αντιληφθούμε μαζί πόσο ρεαλιστικά εφικτό είναι το παρακάτω, μετά την περιγραφή του πλάνου της κάθε ημέρας θα ακολουθεί ένα παράδειγμα. Επιλέξαμε το Photoshop CS6 εργαλείο επεξεργασίας εικόνας, γιατί είναι ευρέως διαδεδομένο, αξιοποιείται σε πολλούς τομείς και σε πολλά μέσα και φυσικά είναι μια σχετικά πολύπλοκη εφαρμογή.

Προτείνεται πλάνο εκπαίδευσης για μια νέα ικανότητα σε 5 ημέρες & θα το καταφέρουμε αποδοτικά, γρήγορα και οικονομικά μέσω του πλάνου του HumanAdvanced.com

Συνδυάζοντας το πλάνο του HumanAdvanced.com με σωστό motivation και δέσμευση, το να μάθεις μια νέα ικανότητα σε 5 ημέρες είναι απολύτως εφικτό

 

Ημέρα πρώτη : Επέλεξε την ικανότητα. Αποφάσισε ποια ικανότητα σου λείπει και εσύ θεωρείς σημαντική για τον τομέα της θέσης εργασίας που κυνηγάς. Αν για παράδειγμα είσαι χορευτής Tango και ψάχνεις μια θέση instructor Tango σε σχολή χορού, ίσως το να γνωρίζεις Microsoft Office δεν λέει κάτι στον ιδιοκτήτη της σχολής, αλλά αν γνωρίζεις τα basic elements του χορού Salsaτότε αυτό σίγουρα θα είναι ένα έξτρα προσόν ιδιαιτέρως εκτιμητέο. Από την άλλη αν είσαι ένας φωτογράφος ή γραφίστας ή ασχολείσαι με webdesign, τότε το να γνωρίζεις Adobe Photoshop, είναι μια σημαντική προσθήκη στο βιογραφικό σου. Για να βοηθηθείς, έχε στο μυαλό σου δύο πράγματα. Τι μου λείπει και τι θα έκανε καλή εντύπωση σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Πρώτα κάλυψε το πρώτο κριτήριο και δευτερευόντως το δεύτερο. Ιδανικά, επέλεξε την ικανότητα που και σου λείπει για την θέση αλλά και αν την είχες θα σε ξεχώριζε αμέσως από τους συνυποψηφίους σου.

α) Μόλις αποφασίσεις, βρες ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις για την συγκεκριμένη ικανότητα, τι γίνεται παγκοσμίως σχετικά με αυτήν, ποιες είναι οι τάσεις και τα πιο σύγχρονα εργαλεία. Δεν θα ήθελες να μάθεις μια νέα ικανότητα, με λάθος ή παροχυμένους τρόπους, πρακτικές και ξεπερασμένα εργαλεία. Πχ  Ο καλύτερος τρόπος να μάθω τις τελευταίες εξελίξεις είναι με απλό google search για Photoshop news, reviews για την νέα έκδοση CS6 και φυσικά να διαβάσω τα νέα από την κατασκευάστρια εταιρεία Adobe.

β) Βρες την κοινότητα που ασχολείται με αυτή την ικανότητα και τις πιο ωραίες εφαρμογές της. Δες τι πιστοποιήσεις υπάρχουν ή τι βαθμοί δείχνουν τα επίπεδα από τον αρχάριο ως τον master. Πχ. Για το Photoshop υπάρχουν πιστοποιήσεις από την ίδια την Adobe και αφορoύν στα photoshop certifications exams και πιο συγκεκριμένα το Visual Communication Using Adobe Photoshop. Παράλληλα υπάρχουν forums επίσημα, δηλαδή κοινότητες που οι χρήστες βοηθούν ο ένας τον άλλον και σε κάποιες περιπτώσεις η adobe επεμβαίνει για μια επίσημη θέση ή βοήθεια για όποιο ζήτημα αντιμετωπίζεις.

γ) Βρες τα κατάλληλα εργαλεία, handbooks και tutorials για να ασχοληθείς και να μάθεις ακριβώς μέσω αυτών. Πχ  Photoshop Help, τελευταία έκδοση Photoshop CS6 ή CC , Photoshop  video tutorial

 

Ημέρα Δεύτερη: Επεξεργάσου τα εργαλεία, τις εφαρμογές και τα βιβλία που χρειάζεσαι. Μάθε για την ικανότητα που θες, αρχικά τα απλά όπως πως ανοίγουν και πως κλείνουν τα εργαλεία της. Δες τι απαιτείται για να πας στο επόμενο επίπεδο. Πχ Εγκατέστησε το Photoshop cs6, δες πως ανοίγει, πως επεξεργάζεσαι ένα νέο αρχείο και ποια είναι τα παραγόμενα τελικά αρχεία. Μάθε τι κάνει το κάθε βασικό κουμπί και τα βασικά concepts του. Δες τα πρώτα τρία video από το παραπάνω tutorial και προχώρα σε παράλληλη πρακτική εφαρμογή. Μόλις τελειώσεις, προσπάθησε να αναπαραγάγεις χωρίς την βοήθεια του video, όσα έμαθες στο tutorial.

 

Ημέρα Τρίτη : Προχώρα στα μεσαίας δυσκολίας ζητούμενα στην απόκτηση της νέας ικανότητας. Προχώρα σε συνδυασμούς των όσων έμαθες την Δεύτερη ημέρα και αναζήτα πιο πολύπλοκους στόχους στην εφαρμογή τους. Πχ Δες τα επόμενα 17 βίντεο του tutorial, Μην ανησυχείς είναι δεκάλεπτα. Προσπάθησε να αναπαραγάγεις παράλληλα ότι κάνει ο εισηγητής και μόλις τελειώσεις προσπάθησε να επαναφέρεις τα key concepts τους και να τα υλοποιήσεις.

 

Ημέρα Τέταρτη : Εισχώρησε σε βάθος και πολυπλοκότητα στην ικανότητα της επιλογής σου. Αντιμετώπισε πιο δύσκολα προβλήματα και εισήγαγε και τις πιο πολύπλοκες έννοιες που κυριαρχούν στην εν λόγω ικανότητα. Αντιμετώπισε τα προβλήματα που αναπόφευκτα θα παρουσιαστούν με τα εργαλεία που έχεις για βοήθεια και μέσω επικοινωνίας της κοινότητάς της. Πχ Δες τα επόμενα βίντεο του Tutorialκαι γράψε κάπου τι έμαθες από αυτά αρκετά καλά και τι σου λείπει. Ξαναδές όσα δεν θυμάσαι και κατέγραψε απορίες που δεν σου λύνονται από αυτό. Επικοινώνησε με την κοινότητα των χρηστών photoshop ή με τον εισηγητή του video tutorial ή ψάξε στο Help Index.

 

Ημέρα Πέμπτη : Ξεκίνα ένα νέο έργο από την αρχή ή έναν ολόκληρο κύκλο εφαρμογής όλων των concept της νέας σου ικανότητας. Αν κολλήσεις κάπου, συμβουλεύσου πάλι τα εργαλεία εκμάθησης. Ξεκίνα από την αρχή μέχρι να τα καταφέρεις μέχρι τέλους χωρίς να χρειάζεσαι παραπομπή σε αυτά. Ολοκλήρωσε και δείξε τι μπορείς να κάνεις σε κάποιον που εμπιστεύεσαι την ανάδρασή του. Επανέλαβε με βάση την κριτική και διόρθωσε ώσπου το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό. Πχ Ξεκίνα την επεξεργασία μιας εικόνας εξασκώντας όλα τα Photoshop elements. Φτιάξε για το τέλος μια εικόνα που περιλαμβάνει μια κατάσταση πριν την επεξεργασία και μια μετά. Στείλε την σε έναν γνώστη να σου δώσει Feedback. Επανέλαβε μέχρι να είσαι ικανοποιημένος.

 

Αυτό ήταν. Έμαθες μια νέα ικανότητα. Το παραπάνω πλάνο μπορεί να εφαρμοστεί με ελαφριές αλλαγές σε κάθε ικανότητα. Έχε υπόψη σου τα εξής:

 

1) Μια ικανότητα αποκτιέται εύκολα. Η ποιότητα του αποτελέσματος εξαρτάται όπως σε όλα από την εμπειρία και την τριβή. Ο οδηγός αυτοκινήτου οδηγά καλύτερα μετά από δέκα χρόνια αλλά θεωρείται ικανός οδηγός από την πρώτη μέρα του διπλώματος. Θυμήσου του αυτό στο βιογραφικό σου. Έχεις ικανότητες που ενδεχομένως να είναι λίγο σκουριασμένες ή να τις έμαθες πρόσφατα. Δεν είσαι έμπειρος αλλά ΞΕΡΕΙΣ τι να κάνεις.

2) Οι ικανότητες χωρίζονται σε γενικές και ειδικές. Οι γενικές όπως ικανότητα στην ηγεσία ή ικανότητα στην επικοινωνία εκπαιδεύονται και αυτές όπως οι ειδικές. Όμως παίζει ρόλο και το ταλέντο. Κάποιοι δεν έχουν ανάγκη την εκπαίδευση στην ηγεσία. Όμως όλοι έχουν ανάγκη την εκπαίδευση σε μια ξένη γλώσσα που είναι μια ειδική ικανότητα. Συνδυαστικά γενικές και ειδικές ικανότητες δημιουργούν συνδυασμούς ικανοτήτων κατάλληλες για κάθε θέση εργασίας. Σκέψου πως θα τις παρουσιάσεις συνδυαστικά ή τι σου λείπει για να μάθεις για έναν τέλειο συνδυασμό.

3) Αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο πως  η εύρεση εργασίας είναι και αυτή μια δουλειά. Η απόκτηση μιας νέας ικανότητας για τον υποψήφιο είναι τόσο χρήσιμη όσο η εύρεση μιας θέσης. Οπότε θεωρούμε πως στο 8ωρο που «εργάζεσαι» ως υποψήφιος μιας θέσης εργασίας, 4 ώρες ασχολείσαι με αυτή καθεαυτή την εύρεση της κατάλληλης θέσης και 4 ώρες με την απόκτηση της ικανότητάς που έχεις επιλέξει. Κάθε μέρα δηλαδή αντιστοιχεί σε 4 ώρες. Πίστεψέ με, φθάνουν. Αν δεν πιστεύεις εμάς, πίστεψε στην αναδυόμενη βιβλιογραφία και πειραματισμούς του εξωτερικού που αφορούν στο trendτου rapid skill acquisition. Επιτυχώς, άνθρωποι όπως ο άνθρωπος – πείραμα Tim Ferris αλλά και ο συγγραφέας Josh Kaufman έχουν καταρρίψει επαρκώς και επανειλημμένως τον μύθο που στοιχειώνει το μυαλό μας και λέει πως για να αποκτήσουμε μια ικανότητα χρειαζόμαστε χρόνο και χρήμα. Δες εδώ ένα παράδειγμα για το πώς το κατάφεραν.

4) Για να τα καταφέρεις είναι σημαντικό το motivation. Αν ο στόχος της επιτυχίας εκμάθησης της νέας ικανότητας δεν είναι αρκετός για να σου δίνει κίνητρο, τότε βοήθησε τον εγκέφαλό σου να «παράγει» την απαραίτητη θέληση και αποφασιστικότητα με το εξής: θέσε ένα Pleasure or Punishment scheme στο πλάνο σου για κάθε μέρα. Όταν ολοκληρώνεις επιτυχώς μια ημέρα, επέτρεψε στον εαυτό σου να απολαύσει κάτι που σου αρέσει. Φάε ένα γλυκό, δες μια καλή ταινία, επιβραβεύσου. Αν δεν είναι επιτυχές το αποτέλεσμα, απέτρεψε τον εαυτό σου από το να κάνει οτιδήποτε απολαυστικό αλλά παράλληλα προχώρα σε ενός είδους «ελαφριού ξεβολέματος» δηλαδή να προχωρήσεις σε ενέργειες που συνήθως δεν απολαμβάνεις όπως το να καθαρίσεις το ήδη καθαρό δωμάτιό σου ή να πλύνεις το αμάξι σου ενώ ξέρεις ότι θα βρέξει και επανέλαβε την ίδια ημέρα του πλάνου, την αμέσως επόμενη ημερολογιακή, παρατείνοντας έτσι το όλο εγχείρημα σου.

 

Είναι κοινώς αποδεκτή η θεώρηση του «για να γίνεις master σε μια ικανότητα χρειάζεσαι 10.000 ώρες εκπαίδευσης». Αν η θέση δεν αναφέρει κατηγορηματικά πως απαιτείται mastery σε κάτι, τότε αξιοποιώντας το παραπάνω πλάνο των 20 ωρών ή 5 ημερών, τότε κερδίζεις το να έχεις στο skillset σου μια ακόμα ικανότητα, που έστω και σε πρώιμο στάδιο, είναι ένα πολύ σημαντικό προσόν (asset) που θα σου δώσει παραπάνω πιθανότητες στην μάχη σου για να κερδίσεις την θέση εργασίας που επιθυμείς.

Ποιον θα προσλάμβανες εσύ; Έναν υποψήφιο με 20 ώρες δομημένης εκπαίδευσης στο Photoshop όπως περιγράφεται παραπάνω και δηλωμένη στο βιογραφικό του την ικανότητά του να δημιουργεί με το προαναφερόμενο πρόγραμμα ή έναν με μηδέν ώρες και καμία επαφή με το συγκεκριμένο εργαλείο;

Σπύρος Ανδριανός