Home Blog Self Innovation Απόλυτος Οδηγός: Ξεπέρασε την Αναβλητικότητα pt.2

Απόλυτος Οδηγός: Ξεπέρασε την Αναβλητικότητα pt.2

Στο Προηγούμενο άρθρο για την Αναβλητικότητα αναλύθηκαν δύο είδη Διακοπτών που την ενεργοποιούν. Σε αυτό το άρθρο θα  ολοκληρώσουμε αυτό το πολύ σημαντικό μέρος.

3. Συνήθειες Αναβλητικότητας

Η Αναβλητικότητα μπορεί να έχει την μορφή κάποιων τελετουργικών Συμπεριφορών, που παρόλο περνούν απαρατήρητες, στον πυρήνα τους είναι Μοτίβα βαθιά ριζωμένα στον Ψυχισμό μας. Οι παρακάτω Συμπεριφορές, είναι δύσκολο να εντοπιστούν γιατί έχουν ρίζες βαθιά μέσα στο υποσυνείδητο μας.

  • Απίθανες Προσδοκίες
Προσδοκίες

Προσδοκίες

Οι Προσδοκίες μας δημιουργούν τις βάσεις όπου θα επιτρέψουν να εξελιχθούμε μέσω των εμπειριών της ζωής. Είναι τα βαρόμετρα που καθορίζουν που θα βρισκόμαστε αύριο, την επόμενη εβδομάδα, μήνα… κτλ.

Πολλοί από εμάς έχουμε την Συνήθεια να βάζουμε τον πήχη των Προσδοκιών μας τόσο ψηλά, ώστε πολύ απλά δεν έχουμε καμιά ελπίδα να τον φτάσουμε. Αυτό οδηγεί σε αλυσιδωτές Συναισθηματικές Εμπειρίες που είτε μας προσγειώνουν εξαιρετικά απότομα στην πραγματικότητα ή μας στρέφουν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των Στόχων μας.

Στο Ψυχολογικό κομμάτι, είναι ένας πανίσχυρος Μηχανισμός άμυνας. Θέτουμε υπερβολικά ψηλές Προσδοκίες για δύο απλούς λόγους:
Αν τις φτάσουμε να πάρουμε την επιβεβαίωση της Επιτυχίας ενός δύσκολου Στόχου ενώ αν αποτύχουμε, να έχουμε μια καλή δικαιολογία απέναντι στον εαυτό μας.

Το Κεφάλαιο των Προσδοκιών έχει απίστευτο ενδιαφέρον από μεριάς Νευροψυχολογίας και Ψυχοθεραπευτικής. Ο εγκέφαλος έχει συνεχώς  την τάση να προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον, επειδή πολύ απλά δεν του αρέσει καθόλου η Αβεβαιότητα. Την συνεχή προσπάθεια της Πρόβλεψης την κάνει θέτοντας Προσδοκίες για το πως μπορεί να είναι ένα Υποθετικό μέλλον. Αν η Προσδοκία έχει μεγάλη διαφορά από το τι πραγματικά θα συμβεί, ο Εγκέφαλος θα δώσει εντολή να παραχθούν Αρνητικά Συναισθήματα. Με αποτέλεσμα ολόκληρη η Συγκέντρωση  μας να στρέφεται σε αυτήν την διαφορά.

Οι Προσδοκίες δεν είναι απλά Υποθετικά Σενάρια. Είναι καθοριστικό Κριτήριο για το πως θα αντιληφθούμε την Πραγματικότητα και τι θα μάθουμε από αυτήν.

4. Αναβλητικότητα που προκύπτει από Ενοχή, Self – Talk, Κριτική

Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε είναι εσωτερικά συνδεδεμένη με Συναισθηματικά Μοτίβα Συμπεριφοράς, όπου λειτουργούν με την σειρά τους σαν Διακόπτες κινήσεων και πράξεων που εκτελούμε σε καθημερινή βάση.

Κάποιοι έχουν την Συνήθεια να μιλούν στον εαυτό τους με τρόπο που προσκαλεί ένα Συναισθηματικό Πλαίσιο Ενοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, απλά αποτυγχάνουμε να βρούμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να βγούμε απ’ τον κύκλο Αναβλητικότητας.

  • Low Self Esteem
Εσωτερικός Προγραμματισμός

Εσωτερικός Προγραμματισμός

To Xαμηλό Self – Esteem είναι δημιουργός χαμηλής Αυτο- Εκτίμησης και Αυτοπεποίθησης και σε μια πιο γενική εξήγηση, είναι μέρος της εικόνας που έχουμε για το εαυτό μας. Αυτό που δυστυχώς δεν γνωρίζουμε, είναι ότι όταν Αναβάλουμε κάτι σημαντικό, μέσα μας γνωρίζουμε πολύ καλά τι κάνουμε, με αποτέλεσμα να κριτικάρουμε αρνητικά τον εαυτό μας χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις.

Ο Μηχανισμός Αρνητικής Αυτοκριτικής έχει εξαιρετικό Ψυχολογικό ενδιαφέρον. Ονομάζεται Inner Critic και τα τελευταία χρόνια  η εξέλιξη του φλερτάρει με την θεωρία ότι η Ιnner Critic είναι από μόνη της μια Υπο- Προσωπικότητα, που στην προσπάθεια της να μας  προστατέψει από την Αρνητική Κριτική που θα ασκήσουμε Υποσυνείδητα στον εαυτό μας, μας σπρώχνει σε πράξεις Αναβλητικότητας.
Στηρίζεται στην θεωρία των Sub – Personalities και έχει ως βάση, το πιο καυστικό και επίκαιρο θέμα κατά την γνώμη μου, τα Γονεικά Πρότυπα.

5. Αναβλητικότητα Μέσω Συναισθημάτων

Κατά την διάρκεια γεγονότων και καταστάσεων, η Αναβλητικότητα ενεργοποιείται ως αποτέλεσμα βαθιών Συναισθηματικών Εμπειριών.
Πολλά από αυτά τα Συναισθήματα δημιουργούνται από τις καθημερινές προκλήσεις που αποτυγχάνουμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικό τρόπο.

  • Συναισθήματα που μας Καταβάλουν

Όταν προσπαθούμε να διαχειριστούμε πολλά θέματα ταυτόχρονα ή μεγάλες δόσεις πληροφορίας, μπορεί να αισθανθούμε ότι ένα μεγάλο φορτίο πολλαπλών επιλογών και αποφάσεων στέκεται πάνω μας και μας πιέζει. Καθώς αυτά τα Συναισθήματα αρχίζουν να παίρνουν το έλεγχο, είναι φυσικό να προσπαθούμε ν’ απομακρύνουμε τον εαυτό μας απ’ τα ζητήματα αυτά.

  • Συναισθήματα Ανεπάρκειας

Αισθανόμαστε Ανεπαρκείς όταν βρίσκουμε τον εαυτό μας ανίκανο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά προκλήσεις, προβλήματα και εμπόδια.
Αυτή η Συναισθηματική κατάσταση οδηγεί σε υψηλές δόσεις Αναβλητικότητας με σκοπό να τραβήξει την Συγκέντρωση μας σε θέματα λιγότερο απειλητικά.

6. Αναβλητικότητα που Ενεργοποιείται από Διακόπτες Έλλειψης

Διακόπτες Έλλειψης

Διακόπτες Έλλειψης

Αρκετές μορφές Αναβλητικότητας προκύπτουν επειδή πολύ απλά υπάρχει κάποια Έλλειψη στην ζωή μας.

  • Έλλειψη Συγκέντρωσης

Τείνουμε να Αναβάλουμε λόγω έλλειψης Συγκέντρωσης και Προσοχής. Όταν Συγκεντρωνόμαστε σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα ή στο υπόλοιπο
της διαδρομής που χρειάζεται να διανύσουμε ακόμα για την επίτευξη κάποιου Στόχου, τότε η Αναβλητικότητα είναι δεδομένη.

  • Έλλειψη Αυτοπεποίθησης

Πολλές φορές υποκύπτουμε στην Αναβλητικότητα λόγω έλλειψης Αυτοπεποίθησης στις Ικανότητες μας ή στις γνώσεις μας. Είναι πολύ σημαντικό σαν πρώτο βήμα να γνωρίζουμε τους Τομείς όπου η Αυτοπεποίθηση μας είναι χαμηλή.

  • Έλλειψη Αποτελεσματικών Πηγών

Πολλές φορές Αναβάλουμε επειδή έχουμε Έλλειψη επαρκών πηγών που θα μας βοηθήσουν ολοκληρώσουμε το ζήτημα που έχουμε αναβάλει.

  • Έλλειψη Σκοπού και Κατεύθυνσης

Όταν δεν έχουμε μια συγκεκριμένη Κατεύθυνση, παλεύουμε να βρούμε τον προσωπικό μας δρόμο και τρόπο προς την Επιτυχία και επίσης τείνουμε να χρησιμοποιούμε τον χρόνο μας σε δραστηριότητες που στην ουσία δεν προσφέρουν όφελος. Όταν υπάρχει έλλειψη Κατεύθυνσης, είναι πολύ πιθανόν να διανύουμε περιόδους όπου σπαταλάμε την ενέργεια μας σε καταστάσεις όπου δεν έχουν Αξία Σκοπού.

Χρήστος Παπανίκας

Life Coach / HumanAdvanced.com Founder Με βαθιές γνώσεις πάνω στην ψυχολογία και την Ανθρώπινη Συμπεριφορά, στην Συμβουλευτική Σχέσεων αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών Life Coaching, προσφέρει άρθρα πάνω σε θέματα νευραλγικά για την επίτευξη συναισθηματικής ισορροπίας. Με ειδικότητα στην Ψυχολογία Διαχείρισης Συναισθημάτων, Σχέσεων και Πώλησης, ο Χρήστος Παπανίκας προσφέρει υπηρεσίες Life Coaching σε όσους το έχουν ανάγκη. Περισσότερα εδώ : http://www.humanadvanced.com/meet-team/