Home Blog Emotional mastery Αποτελεσματικές Τεχνικές για να Ξεπεράσεις την Ανησυχία

Αποτελεσματικές Τεχνικές για να Ξεπεράσεις την Ανησυχία

Τεχνικές για αντιμετώπιση της ανησυχίας

Η ανησυχία είναι μια φυσική αντίδραση σε πολλές καταστάσεις της ζωής. Τις περισσότερες φορές ανησυχούμε για καταστάσεις που δεν έχουν έρθει ακόμα αλλά ο τρόπος που σκεφτόμαστε γι’ αυτές μιας δημιουργεί ανησυχία. Οι πιο συνηθισμένες μορφές ανησυχίας είναι:

Άγχος για μελλοντικούς κινδύνους ή απειλές.

Κάνοντας αρνητικές προβλέψεις για ένα μελλοντικό γεγονός.

Η μη δυνατότητα  να σταματήσουμε τις ίδιες ανησυχίες.

Όταν ανησυχούμε, είναι πολύ δύσκολο να παράγουμε λύσεις και να λύσουμε προβλήματα.

Μετατρέποντας την Ανησυχία σε Λύση του Προβλήματος

  • Γράψε μια κατάσταση που πραγματικά σε ανησυχεί
  • Κάνε Brainstorming για πιθανές λύσεις. Κάνε μια λίστα και γράψε όσες περισσότερες λύσεις μπορείς όπου θεωρείς ικανές να λύσουν ή να διορθώσουν το πρόβλημα.
  • Αξιολόγησε την ιδέα. Ποιες από τις ιδέες δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν; Ποιες από αυτές είναι όντως πρακτικά εφαρμόσιμες;
  • Θέσε συγκεκριμένες ημερομηνίες εφαρμογής. Δεσμεύσου με τον εαυτό σου μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία να έχεις πραγματοποιήσει τις συγκεκριμένες λύσεις.

Tip: Επιλέγοντας τις πιο αξιόλογες λύσεις, μπορείς να τις βαθμολογήσεις με  1-10, από την πιο εύκολη μέχρι την πιο δύσκολη. Έπειτα μπορείς να ξεκινήσεις από την λύση βαθμού δυσκολίας Νο. 1 και στην συνέχεια να προχωρήσεις στις πιο δύσκολες. Αντιμετωπίζοντας κλιμακωτά μια κατάσταση εξομαλύνουμε το μυαλό μας από σκέψεις που καθιστούν κάποια γεγονότα επείγοντα ενώ δεν είναι.

Κάνοντας Αρνητικές Προβλέψεις για το Μέλλον

Τεχνικές για αντιμετώπιση της ανησυχίας

Αντιμετώπισε τις σκέψεις που σου προκαλούν ανησυχία

Υπάρχουν πολλές φορές που συγκεντρώνουμε την προσοχή μας σε καταστροφικά σενάρια. Ο φόβος μας στηρίζεται πως σκεφτόμαστε ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί ώστε με σκέψεις πάνω σε αυτό να πείσουμε τον εαυτό μας πως θα είμαστε  περισσότερο προετοιμασμένοι όταν έρθει. Βέβαια, ακόμα και αν εξαιρέσουμε το γεγονός πως τις περισσότερες φορές αυτό το σενάριο δεν θα πραγματοποιηθεί, μέχρι να δούμε το πραγματικό αποτέλεσμα, η ψυχολογική τριβή που έχουμε με αυτές τις σκέψεις, μας έχει κουράσει απίστευτα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί

Είναι πραγματικά απαραίτητο να κατανοήσουμε πως το πρόβλημα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι πως οι αυτόματες σκέψεις για ένα μελλοντικό γεγονός δημιουργούνται και το δεύτερο είναι ο τρόπος ο οποίος αντιδρούμε σε αυτές.

Εξέθεσε τις Ανησυχίες σου με 5 Απλά Βήματα

Η συγκεκριμένη τεχνική ονομάζεται Worry Exposureκαι είναι δημιούργημα της Cognitive Psychology. Βοηθάει να εντοπίσουμε ελαττωματικούς τρόπους σκέψης, να τους καταγράψουμε και εκθέτοντας τους να αποτρέψουμε την ισχύ τους ως αυτόματες σκέψεις που μας παρασύρουν σε ένα είδος ανεξέλεγκτου νοητικού κυκλώνα.

1. Κατέγραψε τις ανησυχίες

Σε αυτό το μέρος μπορείς να γράψεις τις ανησυχίες σου για οποιοδήποτε θέμα θέλεις. Αυτό το θέμα μπορεί να είναι γενικό, όπως καριέρα, σχέσεις, εργασία, ή μπορεί να είναι κάτι πιο συγκεκριμένο, όπως η ανάλυση ενός συγκεκριμένου μοτίβου αντιμετώπισης της ανησυχίας ή κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα ή περιβάλλον που σου προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα.

2. Βαθμολόγησε τις Ανησυχίες

Δεν είναι όλες οι σκέψεις ίδιες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα συναισθήματα που μας δημιουργούν να μην είναι της ίδιας έντασης. Όταν όμως δεν γνωρίζουμε αυτή την ένταση τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση μιας ανησυχίας τόσο πιο γρήγορα μας εξωθεί στο να αντιδράσουμε/πράξουμε με αρνητικό τρόπο. Και έτσι φυσικά δημιουργούνται οι αρνητικές συνήθειες.

3. Οραματίσου την ανησυχία

Αυτό που καλείσαι να κάνεις είναι ‘’τρέξεις’’ τις εικόνες που σου προκαλούν την ανησυχία στον μυαλό σου. Όταν παρατηρήσεις ότι η ένταση τους αυξάνεται σταμάτησε και υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι απλά σκέψεις και όχι η πραγματικότητα. Έπειτα, αφού έχεις ηρεμήσει, επανέλαβε την διαδικασία. Θα διαπιστώσεις ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα γίνεις ο παρατηρητής των δικών σου μοτίβων σκέψης. Έτσι, σιγά σιγά, θ’ αρχίζεις να ενώνεις σαν κομμάτια ενός παζλ τις εικόνες για να μπορέσεις έπειτα να εντοπίσεις τον τρόπο με το οποίο χτίζεις εσύ ο ίδιος αλυσίδες σκέψεων που σε οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα.

4. Βαθμολόγησε ποια στιγμή η ανησυχία σου φτάνει στην υψηλότερη ένταση

Σε αυτό το μέρος μπορείς να χρησιμοποιήσεις βαθμολογική κλίμακα 1-100. Αν για παράδειγμα μια σκέψη είναι μέτριας έντασης, την βαθμολογείς με 50%. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειώσω κάποιες εμπειρικές παρατηρήσεις που έχω παρατηρήσει στον εαυτό μου αλλά και σε άλλους ανθρώπους.

Όταν έχουμε ένα μοτίβο, όπως για παράδειγμα του να σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο, με τον καιρό γινόμαστε τόσο γνώριμοι σε αυτό όπου η αλυσίδα σκέψεων που μας οδηγεί στην τελική και πιο αρνητική έρχεται πολύ γρήγορα. Είναι σαν δημιουργείται μια δίοδος υπέρ-ταχείας που μας ‘’πετάει’’ από την πρώτη σκέψη στην τελική.

Συνήθως, οι ενδιάμεσες σκέψεις που περιλαμβάνουν στην αλυσίδα  είναι και αυτές αρνητικές αλλά έχουν ένα νόημα το οποίο χτυπάει το μυαλό ως ένα πλαίσιο ότι αυτό που θα κάνουμε δεν θα είναι αρκετό ή δεν θα έχει αποτέλεσμα. Σε αυτές τις σκέψεις, αντιδράμε απότομα και η ταχύτητα που θα φτάσουμε στην τελική σκέψη αυξάνεται ραγδαία.

5. Φαντάσου ένα διαφορετικό αποτέλεσμα

Πίεσε στην αρχή τον εαυτό σου να σκεφτεί ένα σενάριο λιγότερης έντασης. Όμως πρόσεξε! Το υποσυνείδητο δεν είναι αφελές. Όταν προσπαθήσεις να αλλάξεις μαι σκέψη και να την μετατοπίσεις από το χειρότερο σενάριο στο καλύτερο, δεν θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό συνίσταται ν’ αρχίζεις να σκέφτεσαι ένα καλύτερο σενάριο κλιμακωτά. Αν δεν το κάνεις, θα θεωρήσεις ότι το καλύτερο σενάριο που σκέφτεσαι είναι ανέφικτο με αποτέλεσμα να επιστρέψεις και πάλι στο ασθενές μοτίβο.

Life Coach / HumanAdvanced.com Founder Με βαθιές γνώσεις πάνω στην ψυχολογία και την Ανθρώπινη Συμπεριφορά, στην Συμβουλευτική Σχέσεων αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών Life Coaching, προσφέρει άρθρα πάνω σε θέματα νευραλγικά για την επίτευξη συναισθηματικής ισορροπίας. Με ειδικότητα στην Ψυχολογία Διαχείρισης Συναισθημάτων, Σχέσεων και Πώλησης, ο Χρήστος Παπανίκας προσφέρει υπηρεσίες Life Coaching σε όσους το έχουν ανάγκη. Περισσότερα εδώ : http://www.humanadvanced.com/meet-team/