Home Blog Emotional mastery Αξίζω την επιτυχία ή είμαι ψεύτικος;

Αξίζω την επιτυχία ή είμαι ψεύτικος;

Σίγουρα έχεις επιτύχει κάτι στη ζωή σου. Σου επέτρεψε ο εαυτός σου να το απολαύσεις ή σε γέμισε με αμφιβολίες για το αν πραγματικά την αξίζεις;

Είμαι σίγουρος ότι για να διαβάζεις αυτό το blog έχεις επιτύχει κάποια πράγματα στη ζωή σου. Και η σιγουριά έγκειται στο ότι είσαι αναγνώστης μας, ακριβώς επειδή έχεις επιτύχει σε κάποιους τομείς, ξέρεις πως είναι και αναζητάς τρόπους για να φέρεις την επιτυχία και σε άλλους. Ή απλά προσπαθείς να βρεις διαδικασίες να επαναλαμβάνεις  την επιτυχία συνεχώς. Είναι εξαιρετικά θετικό και καλά κάνεις. Άλλωστε ποιος δεν θέλει να είναι επιτυχημένος; Ποιος από εμάς γεύτηκε την γλυκιά γεύση μιας μεγάλης επιτυχίας και δεν την ξαναζήτησε;

 

Ζητούμε την επιτυχία, την απολαμβάνουμε όμως;

Θα σου έκανε εντύπωση αν σου έλεγα ότι 2 στους 5 ανθρώπους που έχουν επιτύχει στη ζωή τους, θεωρούν ότι δεν το αξίζουν; Είναι αλήθεια. Έρευνες ανάμεσα σε υπέρ- επιτυχημένους ανθρώπους  έχουν δείξει ότι το 40% αυτών αμφιβάλλει για το αν πραγματικά αξίζουν την επιτυχία που έχουν καταφέρει. Παράλληλα, οι ίδιες έρευνες δείχνουν πως το 70% των ανθρώπων, έχουν αμφιβάλλει  έστω και μια φορά στη ζωή τους μην έχοντας καταφέρει να απολαύσουν την στιγμή.  Λέγεται imposter syndrome ή στα ελληνικά «σύνδρομο του σφετεριστή». Τα συναισθήματα που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι ποικίλουν από την απλή ανησυχία  – ανασφάλεια για το αν είναι αρκετοί για αυτό που κάνουν ή για την επιτυχία που τους χρεώνουν μέχρι και τον παράλογο φόβο της δημόσιας αποκάλυψης της «απατεωνιάς» που έχουν κάνει και έχουν καταφέρει ο κόσμος να πιστεύει ότι είναι αυτοί που είναι.

Αν σου φαίνεται λογικό να νιώθουν κάποιοι υπερεπιτυχημένοι έτσι τότε δες μια λίστα ανθρώπων που έχουν δημοσίως παραδεχτεί ότι νιώθουν πως δεν αξίζουν την επιτυχία που απολαμβάνουν. :

Meryl Streep  H ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Οσκαρ στην ιστορία του θεσμού.

Denzel Washington  Με διθυραμβικές κριτικές για την απόδοσή του σε όποιο ρόλο και αν παίξει.

Chris Martin (Coldplay) Με δεκάδες εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο το πλανήτη και περισσότερους πιστούς και από θρησκείες.

Chuck Lorre Δημιουργός των επιτυχημένων παγκοσμίως Two and a half men και The Big Bang Theory

 

Οπότε δεν είσαι ο μόνος. Απλά η ανησυχία σου αυτή είναι παράλογη. Ας δούμε μερικούς τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε.

 

Δεν είσαι ψεύτικος και οι πράξεις σου το δείχνουν. Η πράξη είναι πάντα ο καλύτερος οδηγός. Αν πέτυχες κάτι χθες και επιτυγχάνεις το ίδιο και σήμερα τότε σίγουρα δεν ήσουν απλά τυχερός. Αν γράφω κάθε εβδομάδα εξαιρετικά άρθρα που τα διαβάζουν συνεχώς εκατοντάδες ως χιλιάδες αναγνώστες, δεν με κάνει τυχερό. Με κάνει ικανό. Η επαναλαμβανόμενη επιτυχημένη πράξη είναι ο ορισμός της ικανότητας. Δέξου ότι απλά την κατέχεις. Κάνε τον εαυτό σου να πιστέψει απλά πράττοντας αυτό που σου λέει ότι δεν το μπορείς ή δεν το αξίζεις.

Κράτα ένα αρχείο με το τι καλό λένε ή γράφουν οι άνθρωποι για σένα. Όλα είναι θέμα οπτικής. Αν το περιβάλλον σου και οι πελάτες σου το βλέπουν ως επιτυχία, τότε μάλλον θα είναι. Και για να γνωρίζεις ότι το βλέπουν έτσι, μάλλον στο έχουν εκφράσει. Όταν νιώσεις ότι κάτι που πέτυχες δεν το άξιζες, άνοιξε το αρχείο σου και δες τι έχουν πει οι άνθρωποι αυτοί για σένα για να θυμηθείς πως τουλάχιστον για αυτούς, η επιτυχία σου ήταν σημαντική.

Κράτα τα λάφυρα σε ανοιχτή θέα. Πριν 4 χρόνια, κέρδισα ένα σημαντικό βραβείο για την επαγγελματική μου επίδοση. Πριν φθάσω στην τελετή, σκεφτόμουν «ανάμεσα σε τόσες χιλιάδες πιθανούς διεκδικητές, επέλεξαν εμένα. Είμαι τόσο καλός;» Όμως κατά την διάρκεια της τελετής, αυτά που έλεγαν οι άνθρωποι για εμένα, τα κριτήρια, οι δείκτες και αυτό που αντιπροσώπευε το βραβείο ήταν αληθινά. Και η αμέσως επόμενη σκέψη ήταν αναπόφευκτη. Κρατάω αυτό το βραβείο σε περίοπτη θέση στο γραφείο μου για να μου θυμίζει πάντα στις νέες προκλήσεις που μου παρουσιάζονται την ίδια σκέψη που έκανα και εκείνη τη νύχτα. «Αν όχι εγώ, τότε ποιος;»  Βάλε τα βραβεία σου, τις επιτυχίες σου, τα πτυχία σου κάπου να τα βλέπεις και εσύ. Αντιπροσωπεύουν τα ξενύχτια σου και τις θυσίες σου. Δεν έτυχε να τα βάλει κάποιος στο γραφείο ή στον τοίχο.

Αποδέξου τη συμμετοχή σου στην επιτυχία. Η τύχη παίζει το ρόλο της σίγουρα. Όμως υπήρξες μέλος, υποκινητής ή σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας.  Υπήρξες εκεί που οι δεν υπήρξαν οι άλλοι. Είπες τα κατάλληλα ναι και τα κατάλληλα όχι. Είπες τις κατάλληλες λέξεις, έκανες τις κατάλληλες συμφωνίες, παρουσιάστηκες ως έπρεπε, παρέδωσες αυτά που έπρεπε να παραδώσεις, ήσουν μέλος, πρωταγωνιστής, διεκδικητής, δημιουργός της ευκαιρίας και της επιτυχίας. Ήσουν όλα αυτά. Αυτό ας σημαίνει κάτι για σένα.

Μη συγκρίνεσαι με άλλους. Πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος. Σίγουρα θα βρεις κάποιον καλύτερο από εμένα στο γραπτό λόγο και σαν manager και σε οτιδήποτε άλλο ασχολούμαι. Όμως αυτό που κάνει εμένα χρήσιμο είναι ο τρόπος και η αναλογία που τα συνδυάζω, οι δικές μου εμπειρίες, ιστορίες και γνώσεις. Το ίδιο ισχύει και για σένα. Αν είσαι επιχειρηματίας που μόλις έκλεισε μια καλή δουλειά αλλά πιστεύει ότι δεν το αξίζει επειδή υπάρχουν άλλοι καλύτεροι, τότε σκέψου πως πάντα θα υπάρχουν και είναι ανώφελο να συγκρίνεις τον εαυτό σου με αυτούς. Σκέψου τι αξία δίνεις εσύ και πως αυτό που εσύ αντιπροσωπεύεις βοηθά τους άλλους.

Κάθε μέρα γίνεσαι καλύτερος. Σήμερα είσαι καλύτερος από τον εαυτό σου πριν 2 χρόνια. Είσαι καλύτερος ακόμα και από τη στιγμή που άρχιζες να διαβάζεις αυτό το άρθρο γιατί έμαθες δυο πραγματάκια παραπάνω. Ο εαυτός σου που πέτυχε και δεν του το αναγνωρίζεις επειδή πιστεύεις ότι δεν άξιζε, τώρα είναι καλύτερος. Δώσε του λίγο χώρο. Άσε τον να λάμψ

Αν για σένα, όπως και για μας, η επιτυχία είναι μονόδρομος διάβασε τα παρακάτω χρήσιμα άρθρα :

Επιχειρηματίας : Εργαλειοθήκη τρόπου σκέψης για την επιτυχία!

Επιτυχία: Αυτή Είναι η Πανοπλία σου

7 Μαθήματα επιτυχίας που δεν μας δίδαξαν στο σχολείο

 

Σπύρος Ανδριανός