Home Blog Emotional mastery Δυναμικές Τεχνικές για να Αποκτήσεις Εύκολα Συναισθηματική Πειθαρχία

Δυναμικές Τεχνικές για να Αποκτήσεις Εύκολα Συναισθηματική Πειθαρχία

Το πως αισθανόμαστε, έχει δραματική επίπτωση στο τι κάνουμε, τι λέμε και στο πως αντιλαμβανόμαστε οποιαδήποτε εμπειρία. Είτε θέλουμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, να προετοιμαστούμε για το μέλλον ή να έχουμε μια γενικότερη προσωπική Ανάπτυξη, χρειάζεται να αποκτήσουμε Συναισθηματική Πειθαρχία. Όμως τι είναι η Συναισθηματική Πειθαρχία;

Είναι η ικανότητα να επιλέγουμε το πως θέλουμε να αισθανόμαστε.

Πιστεύεις ότι η συγκεκριμένη ικανότητα είναι χρήσιμη;

Πρόσφατα διάβασα τρεις ερωτήσεις που πραγματικά μου κέντρισαν το ενδιαφέρον:

1. Θα ήθελες να ήσουν ικανός να κάνεις επιλογές που αυξάνουν να επίπεδα ενέργειας σου αντί να σε εξασθενούν;

2. Πόση αξία δίνεις στην ικανότητα να αλλάζεις τον τρόπο που αισθάνεσαι;

3. Πως θα βελτίωνε την αποτελεσματικότητα σου η συγκεκριμένη ικανότητα;

Η Συναισθηματική Πειθαρχία ανήκει στο τεράστιο κομμάτι της Ψυχολογίας του Emotion Regulation, και παρόλο που είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, είναι απίστευτα προσοδοφόρο. Ενώ αρχικά οι βασικές ικανότητες της Συναισθηματικής Πειθαρχίας είναι η δυνατότητα επιλογής διαδικασιών που είναι πιο αποτελεσματικές αλλά και επιλογής καίριων Συναισθηματικών Στρατηγικών για την μέγιστη αντοχή σε δύσκολες καταστάσεις, οι μελλοντικές υποσχέσεις που δίνει είναι ακόμα σημαντικότερες.

Η Συναισθηματική Πειθαρχία δεν προσφέρει μόνο την απίστευτη ικανότητα να ζούμε στο παρόν αλλά και να επιλέγουμε συνειδητά σε ποια Συναισθήματα θα στηριχτούμε για να βελτιώσουμε καταστάσεις, να φτιάξουμε σχέσεις και να λύσουμε προβλήματα.

Ο ερευνητής πάνω στο Emotion Regulation James Gross, τοποθετεί την άποψη του:

Οι αυτόματες Συναισθηματικές μας Αντιδράσεις μπορούν να μας μπερδέψουν και να μας οδηγήσουν σε επιλογές που δεν είναι παραγωγικές. Όταν τα Συναισθήματα μας συνδέονται με λάθος τρόπο με μια κατάσταση, προσπαθούμε να τα ρυθμίσουμε με τρόπο που θα μας βοηθήσει στην επίτευξη στόχων. Όταν όμως αυτό δεν είναι κάτω απ’ τον έλεγχο μας, μπορεί να οδηγήσει σε Αποφάσεις που δεν υποστηρίζουν αυτό που πραγματικά θέλουμε. Συναισθηματική Πειθαρχία είναι η διαδικασία κατά την οποία επηρεάζουμε τα Συναισθήματα μας, όταν αυτά παρουσιάζονται, και ταυτόχρονα το πως επιλέγουμε να τα βιώσουμε και να τα εκφράσουμε.

Η έρευνα πάνω στην Συναισθηματική Ρύθμιση είναι μεγάλη και περιλαμβάνει επιστήμονες όπως Isen, Daubman, and Nowicki, οι οποίοι υποστηρίζουν με την σειρά τους ότι τα Θετικά Συναισθήματα μπορούν και ενεργοποιούν μηχανισμούς του Εγκεφάλου που αντιστοιχούν στην Υψηλή Νόηση και Αποτελεσματικότητα. Όταν είμαστε Αγχωμένοι ή πιεσμένοι, δεν σκεφτόμαστε καθαρά. Το μόνο που θέλουμε είναι να ξεφορτωθούμε τα αρνητικά Συναισθήματα που έχουμε και να νιώσουμε καλύτερα. Αυτό όμως μας οδηγεί σε άτακτη φυγή από μια κατάσταση και όχι στην λύση της.

Master Class

Master Class

Η Επιστημονική Προσέγγιση στο Emotion Regulation και η Ψυχολογία στην Καθημερινή Ζωή

Στο Βιβλίο Cognitive Behavior Therapy- Αpplying Εmpirically Supported techniques in your Practice,
το οποίο είναι μια εισαγωγή στις τεχνικές μίας εκ των πιο αναγνωρισμένων Ψυχοθεραπειών, μπορούμε να δούμε μια γενική ανάλυση της Συναισθηματικής Ρύθμισης. Στο Κεφάλαιο 25: Emotion Regulation, σελίδα 152, γίνεται αναφορά σε κάποιες εξαιρετικά σημαντικές στρατηγικές της Συναισθηματικής Ρύθμισης, οι οποίες φυσικά είναι η αρχή για την Συναισθηματική Πειθαρχία:

1. Acceptance Strategies (Στρατηγικές Αποδοχής)

Η κατανόηση και αποδοχή ότι ένα αρνητικό συναίσθημα δεν είναι η πραγματικότητα αλλά ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας τον εξωτερικό κόσμο είναι μια αναγνωρισμένη και αποτελεσματική τεχνική για Συναισθηματική Ρύθμιση. Μας προσφέρει μια διαφορετική οπτική για το πως μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματα μας, χωρίς να εγκλωβιζόμαστε από αυτά και να τα αφήνουμε να καθοδηγούν την Συγκέντρωση μας.

2. Discriminating and Accurately Labeling Emotions

Το Labeling είναι ένας τρόπος να βοηθάμε το Συνειδητό ν’ αναγνωρίσει το Συναίσθημα που βιώνουμε. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του να κάνουμε μια δήλωση ΄΄Είμαι Αγχωμένος” με το ”Αισθάνομαι Άγχος”. Η δεύτερη δήλωση μας αποδεσμεύει απ’ την ένταση του Συναισθήματος και μας βοηθά να σκεφτούμε πιο καθαρά.

3. Changing Emotions by Acting Opposite to Current Emotion

Η συγκεκριμένη τεχνική μας καθοδηγεί στο να πράττουμε αντίθετα απ’ το Συναίσθημα που βιώνουμε. Αν για παράδειγμα αισθανόμαστε Άγχος και αναρωτηθούμε ”Τι θα έκανα αν δεν αισθανόμουν Άγχος”, μας τοποθετεί την προσοχή σε επιλογές και λύσεις που πριν δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε λόγω της εστίασης μας στο πως θα ξεφύγουμε απ’ το Αρνητικό Συναίσθημα.

 

Στρατηγικές – Κλειδιά για Συναισθηματική Πειθαρχία

  • Επέλεξε το Νόημα των Συναισθημάτων σου

Καθώς εξετάζεις πολλαπλές επιλογές πάνω στην δύναμη που θα έχεις στον τρόπο που αισθάνεσαι, καμία ικανότητα δεν είναι πιο σημαντική απo αυτή που σκόπιμα  διαλέγεις τα συναισθήματα που θέλεις να βιώσεις και τι νόημα έχουν για σένα. Παρόλο που τα συναισθήματα είναι πανίσχυρες δυνάμεις που διαμορφώνουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε, για αρχή, τον λόγο ύπαρξης τους. Η απλή ερώτηση ”για ποιο λόγο αισθάνομαι το Χ Συναίσθημα” είναι το καθοριστικό ξεκίνημα για να εισάγουμε την δύναμη του Συνειδητού στην επιλογή της Συναισθηματικής Αντίδρασης.

Όταν λοιπόν βιώνεις ένα Αρνητικό Συναίσθημα, ακολούθησε να εξής βήματα:

  1. Τι προκάλεσε το συγκεκριμένο Συναίσθημα;
  2. Με ποιους τρόπους με επηρεάζει αρνητικά;
  3. Ποιες Σκέψεις με οδήγησαν σε αυτή τη Συναισθηματική κατάσταση;

Μην ξεχνάς ότι τα Αρνητικά Συναισθήματα δημιουργούνται με βάση τις Νοητικές Εικόνες που συγκεντρώνεσαι για πολύ ώρα. Όσο περισσότερο μένεις σε μια αρνητική εικόνα, τόσο περισσότερο ”βουλιάζεις” σε συναισθήματα υψηλότερης έντασης, κάτι το οποίο καθιστά πιο δύσκολη την διαχείριση τους, όσο ο χρόνος περνά.

  • Η Εξέλιξη στην Συναισθηματική Ρύθμιση

Αφού έχεις εξασκηθεί στο να εισάγεις το Συνειδητό στον τρόπο που αισθάνεσαι, τώρα ήρθε η ώρα να πάμε ένα βήμα παραπέρα.

1. Τι αισθάνομαι πραγματικά αυτή τη στιγμή;

2. Πως θέλω  πραγματικά να αισθανθώ;

Με αυτά τα δύο εργαλεία μειώνεις την Συναισθηματική Ένταση και δημιουργείς ένα νοητικό μονοπάτι ώστε να κατευθύνεις πιο εύκολα την Συναισθηματική Πειθαρχία σου

3. Τι χρειάζεται να πιστέψω ώστε να αισθανθώ αυτό που θέλω;

4. Τι είμαι διατεθειμένος να κάνω ώστε να δημιουργήσω μια λύση γι’ αυτό που αισθάνομαι;

5. Τι μπορώ να μάθω από αυτό;

Τα παραπάνω εργαλεία είναι απλά, ελαφριά και αποτελεσματικά. Είναι μόνο ένα ξεκίνημα στον κόσμο της Συναισθηματικής Ρύθμισης. Όμως μερικές φορές ένα και μόνο βήμα είναι αρκετό.

Σημείωση: Δώσε ξεχωριστή προσοχή στην ερώτηση Νο. 3 του δεύτερου σκέλους. Δυστυχώς, υπάρχουν φορές που απλά δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να αισθανθούμε ήρεμοι, ψύχραιμοι ή απλά ευτυχισμένοι. Μην το κάνεις αυτό στον εαυτό σου. Είναι πολύ σκληρό.

Χρήστος Παπανίκας

Life Coach / HumanAdvanced.com Founder Με βαθιές γνώσεις πάνω στην ψυχολογία και την Ανθρώπινη Συμπεριφορά, στην Συμβουλευτική Σχέσεων αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών Life Coaching, προσφέρει άρθρα πάνω σε θέματα νευραλγικά για την επίτευξη συναισθηματικής ισορροπίας. Με ειδικότητα στην Ψυχολογία Διαχείρισης Συναισθημάτων, Σχέσεων και Πώλησης, ο Χρήστος Παπανίκας προσφέρει υπηρεσίες Life Coaching σε όσους το έχουν ανάγκη. Περισσότερα εδώ : http://www.humanadvanced.com/meet-team/