Home Blog Life Transforming Habits Έχεις πάντα τον έλεγχο σε αυτά που κάνεις; Υπάρχει επιλογή;

Έχεις πάντα τον έλεγχο σε αυτά που κάνεις; Υπάρχει επιλογή;

Τίς έχεις κάνει εσύ;

Υπάρχει επιλογή στις κινήσεις σου;

Αισθάνεσαι ότι ο δρόμος που ακολουθείς είναι δικός σου ή τον έχει διαλέξει κάποιος άλλος;

Βλέπεις να ζεις τη ζωή σου σαν πρωταγωνιστής ή σαν κομπάρσος;

Ίσως υπάρχουν μέρες που αναρωτιέσαι πως κατέληξες εδώ που βρίσκεσαι τώρα. Μέρες που κοιτάς πίσω και προσπαθείς να καταλάβεις τι έγινε; Σε ποιο σημείο της πορείας σου “έστριψες” προς έναν δρόμο που δεν επέλεξες εσύ άλλα κάποιος άλλος;

Ίσως ήταν μία κρίσιμη απόφαση που πήρες, που σε κατεύθυνε αλλού. Ίσως απλά δεν κατάλαβες ότι σιγά σιγά αφέθηκες σε ένα μονοπάτι που δεν ήταν και το καλύτερο και κατέληξες να ζεις μία ζωή περιορισμένη και διαφορετική από αυτή που σκόπευες αρχικά.

 

Λάθος επιλογή;

Πολλές φορές, συμβαίνει στη ζωή μας να κάνουμε κάποια επιλογή που αρχικά θεωρούμε ότι θα μας πάει μπροστά. Ότι θα μας προσφέρει περισσότερα από αυτά που ήδη έχουμε και που τελικά αποδεικνύεται ότι δεν ήταν και ότι καλύτερο μπορούσαμε να επιλέξουμε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαμαρτύρονται για το δικαίωμα της επιλογής. Γίνονται πορείες και απαιτείται σαν δικαίωμα αλλά στο δια ταύτα, οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε να επιλέξουμε την πορεία μας.

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Το δικαίωμα στην επιλογή, φέρει και την υποχρέωση στο αποτέλεσμα. Ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει να κάνει επιλογές ακριβώς γιατί δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη του αποτελέσματος αυτής της ενέργειας.

  • Πόσοι έχουμε έναν γνωστό που δεν διάλεξε τη σχολή σου αλλά άφησε τους γονείς του να επιλέξουν για εκείνον;
  • Πόσοι ξέρουμε άτομα (αν δεν είμαστε και οι ίδιοι) που παραμένουν σε μία δουλειά που δεν τους αρέσει ακριβώς γιατί δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη της παραίτησης και ότι συνεπάγεται αυτής;
  • Τέλος, πόσοι γνωρίζουμε ανθρώπους που επιλέγουν να παραμείνουν σε μία κακή οικογενειακή κατάσταση, σε μία σχέση ή σε έναν γάμο, ακριβώς γιατί η ευθύνη της επιλογής είναι πολύ μεγάλη;

Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα επιλογών που έγιναν με βάση αυτό το κριτήριο και όλα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Ο κόσμος προτιμάει να “χρεώνει” την επιλογή σε κάποιον άλλο και έπειτα να διαμαρτύρεται γιατί “δεν τον άφησαν να κάνει αυτό που ήθελε”, παρά να χρεωθεί ο ίδιος την επιλογή.

Η διαδικασία αλλαγής προϋποθέτει κάποια πράγματα. Για να μπεις σε αυτή, πρέπει να έχεις αποφασίσει ότι θα δραστηριοποιηθείς. Η αλλαγή προϋποθέτει δράση και η δράση προϋποθέτει κατανάλωση ενέργειας για να φέρεις αποτέλεσμα.

Έτσι, οι περισσότεροι προτιμούν να αφεθούν στη μοίρα τους ή μάλλον στη μοίρα που κάποιος άλλος επέλεξε για αυτούς.

Πάρε τον έλεγχο των επιλογών σου

Πάρε τον έλεγχο των επιλογών σου

 

Τι κόστος έχει αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ερώτηση δεν έχει μία γενική απάντηση. Το προσωπικό κόστος του καθενός, κυμαίνεται ανάλογα με την υποχώρηση και τον συμβιβασμό που κάνει στην εκάστοτε κατάσταση.

  • Πόσο σου κοστίζει το γεγονός ότι δεν σπούδασες ποτέ αυτό που σε γέμιζε από μικρό;
  • Πόσο σου κοστίζει το γεγονός ότι κάνεις μία δουλειά που σε απομυζά και δεν σου προσφέρει τίποτα παραπάνω από έναν μισθό (και πολλές φορές όχι ικανοποιητικό;)
  • Πόσο σου κοστίζει το γεγονός ότι μένεις ακόμα με τους γονείς σου ή σε μία σχέση που δεν προχωράει κάπου, απλά και μόνο γιατί η εναλλακτική έχει μεγάλο βάρος;

Επίσης, πόσο μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική σου υγεία όλο αυτό;

Είσαι διατεθειμένος να ζήσεις έτσι το υπόλοιπο της ζωής σου ή μήπως ήρθε η ώρα να πάρεις τα πράγματα στα χέρια σου;

Ποιος έχει τον έλεγχο των επιλογών σου;

Ποιος έχει τον έλεγχο των επιλογών σου;

Τι μπορώ να κάνω;

Η διαδικασία αλλαγής πάει ενάντια στο υποσυνείδητο σου, το οποίο στην προσπάθεια του να σε προστατέψει, αντιδρά.

Έτσι, για να πετύχεις μία αλλαγή, χρειάζεται να το “ξεγελάσεις”. Και πως μπορείς να το κάνεις αυτό;

Αρχικά πρέπει να αποφασίσεις τι είναι αυτό που θες να κάνεις. Να βρεις μέσα σου αυτό που χρειάζεται να αλλάξεις και να πάρεις απόφαση ότι ήρθε η ώρα να το αλλάξεις. Χρειάζεται να συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου. Nα αποδεχτείς την κατάσταση και να καταλάβεις ότι η ευθύνη αυτής της απόφασης, αρχικά ήταν δική σου.

Ακόμα και αν η απόφαση δεν ήταν δική σου, φέρεις την ευθύνη για το γεγονός ότι επέτρεψες σε κάποιον άλλο να πάρει αυτή την απόφαση για εσένα.

Έχοντας ξεδιαλύνει αυτό στο μυαλό σου, πρέπει να δεις τις επιλογές που υπάρχουν. Ο περισσότερος κόσμος βιάζεται να σου πει ότι για την κατάσταση που βιώνει δεν υπάρχουν επιλογές. Αυτή συνήθως είναι η ευκολότερη δικαιολογία για να μην κάνει καν προσπάθεια. Να ξέρεις ότι πάντα υπάρχει επιλογή στις καταστάσεις που βιώνεις, απλά πολλές φορές με δύσκολες συνέπειες.

Αφού λοιπόν βρεις τις επιλογές που υπάρχουν, χρειάζεται να ζυγίσεις ποια είναι αυτή που σε ικανοποιεί περισσότερο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα είναι και η ευκολότερη.

Έχοντας κάνει και αυτή την επιλογή, το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκινήσεις να αλλάζεις την κατάσταση. Δεν υπάρχει εύκολος ή δύσκολος τρόπος για αυτό. Υπάρχει μόνο ένας και αυτός είναι να το κάνεις. Για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να “ξεγελάσει” το υποσυνείδητο σου που διαμαρτύρεται, μπορείς να λειτουργήσεις θεωρώντας ότι έχεις ήδη πετύχει την αναμενόμενη αλλαγή. Αυτό θα δώσει στο υποσυνείδητο σου την εσφαλμένη εντύπωση ότι αυτή είναι η αναμενόμενη διαδικασία και ότι είναι κάτι φυσικό που πάντα έκανες.

Ολοκληρώνοντας το άρθρο, σκέψου, τελικά υπάρχει επιλογή στην δική σου κατάσταση; Μπορείς να κάνεις κάτι για να αλλάξεις τον τρόπο που λειτουργείς;

Αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι υποστήριξη, πάτα εδώ.