Home Blog Business Development Η εμπιστοσύνη ως μέσο επιτυχίας

Η εμπιστοσύνη ως μέσο επιτυχίας

Η ειδοποιός διαφορά δηλαδή που θα κατατάξει μια ομάδα ανθρώπων σε επιτυχημένη ή εξαιρετικά επιτυχημένη, είναι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη.

Μια αξιόλογη έρευνα που διεξήχθη από την PricewaterhouseCoopers (PwC), είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξουν οι ερευνητές στον καθοριστικό παράγοντα ανάμεσα στις επιτυχημένες εταιρείες και τις λιγότερο επιτυχημένες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε λίστα των Financial Times που αποτελούνταν από 100 αμερικάνικες εταιρείες, αυτό που έκανε τη διαφορά του να έχεις μια θέση ανάμεσα στις top 20 ή στις bottom 20 της λίστας ήταν η αίσθηση της εμπιστοσύνης. Όσο πιο μεγάλη εμπιστοσύνη εισέπρατταν οι άνθρωποι που είχαν τα ηνία της καινοτομίας στις εταιρείες αυτές, τόσο πιο πολύ και επιτυχημένα καινοτομούσαν.

Η ειδοποιός διαφορά δηλαδή που θα κατατάξει μια ομάδα ανθρώπων σε επιτυχημένη ή εξαιρετικά επιτυχημένη, είναι το αίσθημα του ότι με εμπιστεύονται. Και ναι, η εμπιστοσύνη είναι ένα κεντρικό ζήτημα όλων των ανθρωπίνων αλληλεπιδράσεων. Και ξεκινά πάντα με το να εμπιστεύεσαι εσύ τους άλλους.

Από την άλλη, οι ψυχολόγοι έχουν καταλήξει στο ότι όσο παραπάνω εσύ εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους, τόσο πιο πιθανόν είναι να αισθάνεσαι το αίσθημα της ευτυχίας αλλά και της ευζωίας, σε σχέση με όσους κοιτάζουν τον κόσμο με σχετική καχυποψία. Στον χώρο των επιχειρήσεων, εφόσον αποτελούνται από ανθρώπους, φυσικά, η εμπιστοσύνη δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της ικανοποίησης που λαμβάνει ένα άτομο από τον οργανισμό που απασχολείται.

Αν είσαι ο ηγέτης ενός τέτοιου οργανισμού και προσπαθείς να χτίσεις ένα κλίμα εμπιστοσύνης, υπάρχουν 3 σημαντικά βήματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου.

1) Να είσαι ο πρώτος που θα εμπιστευτεί τον άλλον. Να είσαι υπολογιζόμενα ανοιχτός και να δείχνεις τρωτότητα όπου απαιτείται. Να είσαι ο πρώτος διαθέσιμος που θα «χάσεις» τον έλεγχο. Να επιδείξεις την εμπιστοσύνη που δείχνεις στους άλλους πριν ζητήσεις την δική τους. Ο ηγέτης, πρέπει να δείξει το δρόμο και σε αυτή την περίπτωση όπως και στις άλλες. Αυτό σημαίνει έκθεση και είναι ευθύνη του αρχηγού. Το να είσαι ανοιχτός και η εμφάνιση τρωτότητας, όταν γίνουν στοχευμένα και με σωστό τρόπο, οδηγούν τους ανθρώπους που εμπιστεύονται τον αρχηγό να του ενισχύσουν την αρχηγία ως μια φυσική βιολογική αντίδραση (όπως εξηγείται στο άρθρο μας στο επιχειρώ).

2) Να είσαι ανοιχτός στην επιρροή. Οι αποτελεσματικοί ηγέτες είναι αυτοί που αναγνωρίζουν στον εαυτό τους ότι δεν είναι δυνατό να τα γνωρίζουν όλα. Αυτοί που συμβουλεύονται τους ειδικούς των ομάδων τους. Τους εξειδικευμένους στον τομέα που μας απασχολεί. Που θα δουν το ζήτημα σφαιρικά και θα αναζητήσουν και άλλες γνώμες αλλά και θα τις υιοθετήσουν όταν τις αναγνωρίσουν σαν τις πιο βάσιμες, ακόμα και περισσότερο βάσιμες από τις αρχικές δικές τους. Είναι αρετή των ανθρώπων να γνωρίζουν τα όριά τους αλλά και συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών, να αναγνωρίζουν τα ταλέντα των ανθρώπων τους και να τα αξιοποιούν υπέρ της απόδοσης της ομάδας ή της εταιρείας.

3) Να μοιράζεσαι πόρους αλλά και πληροφορίες. Με το να είσαι το παράδειγμα μιας τέτοιας πρακτικής, του να μοιράζεσαι δηλαδή πληροφορίες και πόρους με άλλους, ενισχύεις το να κάνουν και οι άλλοι το ίδιο. Να μοιραστούν μαζί σου ή με την ομάδα σου και με τους άμεσους συνεργάτες τους. Με το να συμβουλεύεσαι τους συνεργάτες σου ανοίγοντας υπολογισμένα τα χαρτιά σου, τους προτρέπεις να ανοίξουν και αυτοί τα δικά τους και φυσικά, όταν συζητάτε πάνω σε αυτά, τους κάνεις να νιώθουν πως παίρνουν ενεργά μέρος στις αποφάσεις που μπορεί άμεσα ή έμμεσα να τους αφορούν. Πέραν δηλαδή του πρακτικού σκέλους που είναι η αξιοποίηση της πληροφορίας από όλους, υπάρχει και το συναισθηματικό κέρδος του «νιώθω πως ενεργά συναποφασίζω και επηρεάζω την εργασιακή μου εμπειρία».

Με το να δημιουργήσεις ένα κλίμα εμπιστοσύνης σε ένα εργασιακό χώρο, το κέρδος είναι πολλαπλό. Το διαχειριστικό κόστος του ελέγχου μπορεί να μειωθεί αλλά και οι εργαζόμενοι θα νιώθουν μεγαλύτερη άνεση στο να καινοτομούν και να συνεισφέρουν. Παράλληλα, οι CEOs που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των υφισταμένων τους, είναι αυτοί που υιοθετούν πρακτικές όπου συνεισφέρουν στο να καλλιεργείται η ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων χωρίς κρίση, η ενεργός συμμετοχή και η δέσμευση προς την εξέλιξη και την υπεροχή.

Σπύρος Ανδριανός