Home Blog Business Development Επιχειρηματίας : Οι 5 άνθρωποι που θα βοηθήσουν να επιτύχεις

Επιχειρηματίας : Οι 5 άνθρωποι που θα βοηθήσουν να επιτύχεις

Ως άλλος Δον Κιχώτης, θέλεις συντροφιά. Οι άνθρωποι που θα βοηθήσουν την επιχείρησή σου να καρποφορήσει είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Διάλεξέ τους σοφά.

Η πολύ καλή ιδέα σου για ένα νέο προϊόν, μια υπηρεσία, εφαρμογή για κινητά ή site που θα χρησιμοποιούν όλοι και θα σου δώσουν άμεσα τα λεφτά τους ενδεχομένως είναι ήδη στο μυαλό σου ή είσαι πολύ καιρό αναγνώστης μας και έχεις ήδη αρχίσει να υλοποιείς.

Ακόμα και αν μέχρι τώρα τα καταφέρνεις καλά μόνος σου, σε όποιο στάδιο και αν είσαι, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου πως αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να στήσεις ένα οικοσύστημα ανθρώπων γύρω σου που θα σε βοηθούν να ξεπερνάς εμπόδια και να υλοποιείς τους στόχους σου. Είτε για να ξεμπερδέψεις το κουβάρι της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας ώστε να είσαι νόμιμος και τυπικός απέναντι στο κράτος, είτε για να εξελίξεις την επιχείρηση, είτε ακόμα και για να κερδίσεις χρόνο και χρήμα δίνοντας τις δουλειές που έπρεπε να κάνεις ως τώρα εσύ σε άλλους, αξιοποιώντας το δικό σου χρόνο διαφορετικά.

Με βάση αυτά και συνυπολογίζοντας, πως καμιά μεγάλη επιχείρηση δεν αναπτύχθηκε μόνη της και από έναν μόνο άνθρωπο, ήρθε η ώρα το HumanAdvanced.com να σου παρουσιάσει τα προφίλ των 5 σημαντικότερων ανθρώπων στα πρώτα βήματα της επιχείρησής σου.

Ο συνιδρυτής (Co-Founder) : Ναι σίγουρα μπορείς να ανοίξεις και να τρέξεις την επιχείρηση μόνος σου και φυσικά στους νικητές πάνε τα λάφυρα. Αν είναι ένας τα παίρνει όλα. Όμως: Το μεγαλύτερο ποσοστό των startups και των νέων επιχειρήσεων παντός είδους έχει πάνω από έναν ιδρυτές. Οι λόγοι είναι απλοί. Ο συνδυασμός των ικανοτήτων αλλά και των διαθέσιμων πόρων ουσιαστικά επιβάλλουν σε πολλούς τη συνεργασία. Αν έχεις ένα τεράστιο budget και μπορείς να πληρώνεις ανθρώπους να κάνουν πράγματα για σένα καλώς, αν και σε μια lean προσέγγιση του θέματος θα είχαμε διαφορετική άποψη. Αν όμως δεν έχεις θα πρέπει να φροντίσεις α) ο συνιδρυτής σου να μπορεί να κάνει πράγματα που δεν μπορείς εσύ β) να μπορεί να εξελιχθεί και να δουλεύει στον ίδιο ρυθμό με εσένα ή και καλύτερο για να σε συμπαρασύρει γ) να υπάρχει εμπιστοσύνη δ) να συμφωνείτε στα βασικά και να μοιράζεστε το ίδιο όραμα. Δεν χρειάζεται βέβαια να συμφωνείτε σε όλα. Ίσα ίσα η διαφωνία είναι απαραίτητη για να έχεις μια σφαιρική άποψη των πραγμάτων. Επέλεξε σοφά και όχι μόνο επειδή συμπαθείς κάποιον.

 

Δες εδώ πως μπορείς να υλοποιήσεις μια επιχειρηματική ιδέα με μόνο 99 ευρώ
 

Ο Μέντορας (Business Mentor) : Ειδικά αν είναι η πρώτη σου επιχείρηση ή αν έχεις φθάσει σε ένα επίπεδο της εξέλιξης της επιχείρησης που κάποια νερά είναι άγνωστα και θολά, πρέπει να έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου, που το έχει περάσει, ξέρει τις πρακτικές και το τι πετυχαίνει αλλά κυρίως, έχει έναν καινοτόμο τρόπο σκέψης ώστε να δει τις ανάγκες σου και τις ανάγκες της αγοράς που κινείσαι και να σε συμβουλέψει ώστε να αποφύγεις λάθη ή να κερδίσεις χρόνο. Δεν μπορεί να είναι απλά ο συγγενής σου που έχει ανοίξει ένα περίπτερο ή ο εξαιρετικά επιτυχημένος ψήστης της πλατείας της γειτονιάς. Χρειάζεται να είναι κάποιος που καταλαβαίνει από εξέλιξη επιχειρήσεων, ειδικά νεοφυών, και τα αντίστοιχα best practices και που θα μπορείς να του πεις κάτι για μια κατεύθυνσή σου και να σου δώσει μια άποψη είτε θετική με προσθήκες που θα την κάνουν τέλεια, είτε με αφοπλιστική ειλικρίνεια αρνητική για να μη χάνεις χρόνο και να κοιτάξεις κάτι άλλο. Καμιά επιτυχημένη επιχείρηση στο κόσμο δεν στήθηκε από ιδρυτή που δεν είχε κανενός είδους μέντορα γιατί όλοι ξέρουν ότι το κόστος του να τον έχεις είναι εξαιρετικά μικρότερο του μεγάλου κέρδους που αποφέρει η συνεισφορά του. Μπορούμε να βοηθήσουμε.

Ο λογιστής (Accountant) : Άλλοι τον βλέπουν ως αναγκαίο κακό. Εμείς ως πολύτιμο συνεργάτη. Είναι ο βαρκάρης σε μια τρικυμιώδη θάλασσα φόρων και νομοθετικών πράξεων που συνεχώς αλλάζουν μορφή και είναι έτοιμη να καταπιεί την προσπάθειά σου. Διάλεξε έναν λογιστή που εμπιστεύεσαι, που μπορεί να καταλάβει το τι κάνεις και που το σέβεται. Έναν άνθρωπο που είστε κοντά στις απόψεις σας, έναν λογιστή που διαχειρίζεται επιχειρήσεις που θεωρούνται επιτυχημένες αλλά κυρίως, έναν επαγγελματία που το μεράκι του φαίνεται σε κάθε σας συνάντηση. Δεν χρειάζεται να έχεις τον καλύτερο στο κόσμο, αλλά αυτόν που ξέρεις ότι θα κάνει τα πάντα για σένα και την επιχείρησή σου, ακόμα και να ξεσκονίσει τα παλιότερα βιβλία στο υπόγειο του γραφείου του και να τσακωθεί με τις γνωριμίες του στις εφορίες για να καταφέρεις να έχεις τα απαραίτητα έγγραφα την ώρα που τα χρειάζεσαι. Θυμήσου. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και η Μαφία έδινε εξαιρετική σημασία στους λογιστές της.

Ο πρώτος υπάλληλος (#1 employee) : Δεν αναφερόμαστε στον πρώτο ως τον καλύτερο, αλλά στον πρώτο με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Πρώτος με χρονολογική σειρά πρόσληψης. Πρέπει να επιλέξεις έναν άνθρωπο που θα έχει την εξής ιδιότητα. Είτε θα κάνει κάτι που εσύ δεν μπορείς για να εξελίξει την εταιρεία, είτε θα κάνει κάτι που κάνεις ως τώρα εσύ για να αποδεσμευτείς και να κάνεις ακόμα κάτι άλλο. Εμείς βέβαια στο HumanAdvanced το πάμε και ένα βήμα παρακάτω. Πρέπει αυτός ο άνθρωπος να έχει χαρακτηριστικά συνιδρυτή για να μπορεί να ενστερνίζεται το όραμα, να μπαίνει στα παπούτσια σου και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες χωρίς να στέκεται στο ρόλο του υπαλλήλου συγκεκριμένης θέσης που του έχεις αναθέσει. Θεωρούμε απαραίτητη την ικανότητα αλλά εξαιρετικά σημαντικό προσόν την διάθεση για να αναπτυχθεί η εταιρεία και μέσα από την εξέλιξή της να εξελιχθεί και αυτός. Οπότε αντιλαμβάνεσαι πως η κοπέλα σου / αγόρι σου και ο «ξάδερφος, γιος της θείας Μαρίας που ψάχνει 2 χρόνια δουλειά και να το βοηθήσουμε λίγο το παιδί», δεν μας κάνει αν δεν καλύπτει τα παραπάνω.

Διάβασε εδώ πως μπορείς να φτιάξεις ομάδες υπεραπόδοσης και υπεραντοχής για την εταιρεία σου. 
 

Ο καλύτερος εαυτός σου : Κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα αλλάζουν και εξελίσσονται. Οι δυναμικές που σε θέλουν να τις αντιμετωπίζεις, όσο μεγαλώνει η εταιρεία σου γίνονται πιο δύσκολες στο χειρισμό τους. Πρέπει να εξελιχθείς και εσύ. Η εμπειρία μόνο που αποκτάς δεν φθάνει. Πρέπει να αποκτάς νέες ικανότητες, να διαβάζεις, να παρακολουθείς. Να βάλεις τον εαυτό σου σε ένα πειθαρχημένο πρόγραμμα διαχείρισης χρόνου και αυτοβελτίωσης. Η εταιρεία είσαι εσύ και οι άνθρωποι που επιλέγεις να την στηρίζουν. Ο ιδρυτής που συνέλαβε την ιδέα, δεν πρέπει να έχει καμιά σχέση με τον ιδρυτή της υλοποίησης της ιδέας ή με τον ιδρυτή της επιχείρησης 2 χρόνια μετά. Κάθε μέρα να γίνεσαι καλύτερος, πληρέστερος και πιο αποδοτικός. Ο καλύτερος εαυτός σου της αυριανής ημέρας είναι σίγουρα ο πολυτιμότερος συνεργάτης σου. Μίλησέ μας, μπορούμε να βοηθήσουμε.