Home Blog Business Development Επιχειρηματίας : Εργαλειοθήκη τρόπου σκέψης για την επιτυχία!

Επιχειρηματίας : Εργαλειοθήκη τρόπου σκέψης για την επιτυχία!

Δεν αρκεί μόνο να ξέρεις τα πάντα για το προιόν σου και για την υπηρεσία σου για να είσαι καλός επιχειρηματίας. Χρειάζεται να ξέρεις και πως να σκέφτεσαι!

Είναι πάρα πολύ ωραίο και εξαιρετικά σημαντικό να έχεις γνώση επί της αγοράς που κινείσαι, να έχεις το καλύτερο προϊόν ή την καλύτερη υπηρεσία και φυσικά είναι πάρα πολύ ωραίο να γνωρίζεις ότι οι προμηθευτές σου ή οι συνεργάτες σου είναι οι καλύτεροι. Σε πολλά από τα προηγούμενα άρθρα μας έχουμε αναλύσει αυτό το πρακτικό κομμάτι. Σήμερα θέλαμε να καταγράψουμε κάτι διαφορετικό. Κάτι που έχει να κάνει με εμάς τους ίδιους. Άλλωστε, είμαστε το πιο σημαντικό κομμάτι της επιχείρησής μας, έτσι δεν είναι;

Εμείς οδηγούμε τις εξελίξεις, παίρνουμε τις αποφάσεις, εξελίσσουμε τις υπηρεσίες μας και βελτιστοποιούμε το προϊόν μας. Οπότε μας αξίζει λίγο παραπάνω προσοχή, που στην προσπάθειά μας να στήσουμε ή να τρέξουμε την εταιρεία μας, δεν μας δίνουμε όσο πρέπει. Και η αλήθεια είναι πως όση προσοχή δώσουμε σε εμάς, αυτή, λόγω της διασύνδεσής μας με τα δρώμενα της εταιρείας, θα επιστρέψει πίσω σε αυτήν.

Ας ξεκινήσουμε την εν λόγω σειρά άρθρων με το πώς θα πρέπει να φροντίσουμε να σκεφτόμαστε. Παρακάτω 7 τρόποι σκέψης που θα σε βοηθήσουν να φθάσεις στην επιτυχία

1) Πίστεψε στον εαυτό σου. Αν δεν το κάνεις εσύ πρώτα, δεν θα ακολουθήσει κανένας. Ακόμα και αν δεν το πιστεύεις στην αρχή, προσποιήσου μέχρι να το πετύχεις πραγματικά. Αυτό από μόνο του είναι ικανό να σε οδηγήσει αλλά και να σου ανοίξει πόρτες που αν δεν πίστευες ότι μπορούσες να φθάσεις μπροστά τους, δεν θα έκανες ποτέ το πρώτο βήμα.

2) Έχε όραμα και απώτερο σκοπό. Δεν φθάνει μόνο το πλάνο και το σχέδιο, άλλωστε όπως λέει και ο Simon Sinek, δεν ακολουθεί ποτέ κανένας τα σχέδια, αλλά το όνειρο. Και το όνειρό σου είναι αυτό που θα είναι και το όραμά σου. Κάτι ανώτερο από χρήματα, δόξα και εξουσία. Κάτι που θα προσφέρει στο κόσμο μια ελπίδα ή ένα καλύτερο αύριο.

3) Πάρε ρίσκα. Αν ξεκίνησες μια τέτοια πορεία για να φθάσεις να λέγεσαι επιχειρηματίας, με σκοπό την ηρεμία στο νου και τους μονόδρομους αντί για διλήμματα τότε γύρνα πίσω. Ο χώρος απαιτεί δύσκολες αποφάσεις που συνοδεύονται από αποφασιστικές πρακτικές εφαρμογής τους. Άλλωστε, αυτή είναι και η μαγεία της επιχειρηματικότητας. Να εφαρμόζεις κάτι νέο όταν οι άλλοι μένουν στα κεκτημένα και έτσι να χαρτογραφείς το δρόμο για να ακολουθήσουν. Πως θα το κάνεις χωρίς να βιώσεις λίγη ανασφάλεια;

4) Να έχεις ήθος. Απέναντι στην ομάδα, απέναντι στον πελάτη και απέναντι στην αγορά να φέρεσαι με τους ηθικούς κανόνες τις κοινωνίας που βρίσκεσαι. Αυτό θα εμπνέει σεβασμό απέναντι σε σένα, στην ομάδα σου και στην εταιρεία σου, ακόμα και από ανταγωνιστές. Παράλληλα να νιώθεις ευγνωμοσύνη για αυτά που μέχρι τώρα η σκληρή δουλειά σου, σου έχει αποδώσει. Τους καλούς συνεργάτες, τη χρηματική εισροή, τους πελάτες που σε εμπιστεύονται. Μόνο έτσι θα έχεις ως οδηγό την πραγματική τους αξία ως οδηγό για να φέρεις και άλλα αντίστοιχα.

5) Αγάπα αυτό που επέλεξες να κάνεις. Αν σηκώνεσαι κάθε μέρα και ανυπομονείς να πας στο γραφείο σου, η επιτυχία είναι μονόδρομος. Αν αγαπάς τον τομέα που επέλεξες να επιχειρήσεις, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρει ο εγκέφαλός σου δικαιολογίες για να σε αποτρέψει από το να αφοσιωθείς ως σωστός επιχειρηματίας σε αυτό και να το κάνεις να μεγαλώσει.

6) Δες τις κρίσεις σαν προκλήσεις και αποδέξου τες. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που δεν υπολόγιζες ή που σε πάνε λίγο πίσω. Ακόμα χειρότερα, στιγμές που ενδεχομένως θέτουν σε κίνδυνο την όλη επιχείρηση και φυσικά τη δουλειά που έχεις κάνει ως τώρα. Αυτά είναι τα κύματα που θα δοκιμάσουν το καράβι σου και εσένα ως καπετάνιο. Αποδέξου το ρόλο σου και σκέψου πως αν αυτό περάσει, είσαι σίγουρα πιο δυνατός και μαζί σου η εταιρεία σου.

7) Έχε στο μυαλό σου την ανταμοιβή. Πρέπει να δίνεις πίσω. Όχι μόνο στον εαυτό σου, αλλά και στην ομάδα και στην κοινωνία. Κάτι που δεν σου χρειάζεται πια πρόσφερέ το στο δήμο, δίνε bonus στην ομάδα σου και προσέφερε συμβουλές στους νεότερους από εσένα. Η επιχείρηση είναι ένα σύστημα, ακριβώς όπως και η ζωή. Αν προσφέρεις, θα λάβεις και όσο λαμβάνεις, θα έχεις για να προσφέρεις. Μη σταματάς τον κύκλο.