Home Blog Life Transforming Habits Εργασιακό Burnout: Μήπως έχεις εξαντληθεί;

Εργασιακό Burnout: Μήπως έχεις εξαντληθεί;

Εργασιακό Burnout: Μήπως έχεις εξαντληθεί;

Έχεις νιώσει ποτέ μπουχτισμένος με την εργασία σου; Αν ναι, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για burnout, ένα αίσθημα μόνιμης εξάντλησης και άγχους όπου έχεις μειωμένη όρεξη και κίνητρο. Είναι κάτι διαφορετικό από το στρες, καθώς έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Και εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς να το έχεις καταλάβει πιο πριν.

Κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσεις να το συνειδητοποιείς όταν δεις ότι επηρεάζονται οι σχέσεις με τον/την σύντροφό σου και τους συναδέλφους σου. Και αυτό επειδή είναι δύσκολο να αγαπάς του άλλους, όταν δεν αγαπάς τον εαυτό σου και το burnout ξεκάθαρα επηρεάζει το αίσθημα αυτοαξίας που έχεις.

Αν θέλαμε να ορίσουμε ως έννοια το εργασιακό burnout, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μία ψυχολογική αίσθηση Συναισθηματικής Εξάντλησης, Αποστασιοποίησης και Μειωμένης Προσωπικής Ικανοποίησης που μπορεί να εμφανιστεί σε εργαζόμενους.

Και φυσικά ο καθένας μας μπορεί να επηρεαστεί από το burnout. Τα τρία μεγαλύτερα συμπτώματα και στάδια λοιπόν είναι τα ακόλουθα:

 • Συναισθηματική Εξάντληση

Πρόκειται για το αίσθημα που σε ακολουθεί, αυτό της συναισθηματικής κόπωσης και εξάντλησης, όπου νιώθεις πνιγμένος στη δουλειά. Ο επίσημος ορισμός έχει ως εξής: «όταν δεν μπορείς πλέον να αφοσιώσεις τον εαυτό σου σε ψυχολογικό επίπεδο στη δουλειά σου ή σε άλλες υποχρεώσεις»

 • Αποστασιοποίηση

Σταδιακά αναπτύσσεις μια αρνητική και κυνική συμπεριφορά απέναντι στους συναδέλφους σου και τους πελάτες. Κάτι που είναι πολύ λογικό καθώς όταν είσαι εξαντλημένος ούτε πολύ υπομονή έχεις, αλλά ούτε και θετική διάθεση.

 • Μειωμένη Προσωπική Ικανοποίηση

Εδώ είναι που αρχίζεις να αναπτύσσεις αρνητικά συναισθήματα ως προς τον εαυτό σου. Νιώθεις φτωχή αυτοεκτίμηση, χαμηλή αυτό-επάρκεια και συνολικά δεν έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου. Και παρ’ όλα τα κατορθώματά σου, αισθάνεσαι ακόμα αβέβαιος για τις δυνατότητες που έχεις και προς τα πού πάει η καριέρα σου.

Συνήθως κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα, προκαλεί και μια αρνητική αλληλουχία από τα υπόλοιπα. Πρόκειται δηλαδή για έναν φαύλο κύκλο που όσο πάει και επιταχύνεται.

 

Τι το προκαλεί;

Υπάρχουν έξι παράγοντες που οδηγούν στο αίσθημα του burnout:

 1. Φόρτος Εργασίας: Όταν έχεις πολύ δουλειά να κάνεις με πολύ λίγους πόρους (συνήθως ο χρόνος είναι ο κυριότερος)
 2. Υπερβολικός Έλεγχος: Όταν οι συνεργάτες σου δεν σου δείχνουν εμπιστοσύνη και συνεχώς ελέγχεται η δουλειά σου ή δεν έχεις αρκετή επιρροή στην εργασία σου.
 3. Έλλειψη Επιβράβευσης: Όταν δουλεύεις για μη επαρκή αμοιβή, δεν λαμβάνεις αρκετή αναγνώριση για αυτά που κάνεις ή δεν νιώθεις ικανοποίηση από την εργασία σου.
 4. Απώλεια Κοινότητας: Όταν εργάζεσαι απομονωμένος ή αντιμετωπίζεις συνέχεια εντάσεις, καυγάδες ή ασέβεια από τους συναδέλφους σου.
 5. Αδικία: Όταν γίνονται διακρίσεις εις βάρος σου ή ευνοούνται άλλοι αναξιοκρατικά.
 6. Διαφορά Αξιών: Όταν έχεις ηθικούς προβληματισμούς για την εργασία που επιτελείς ή νιώθεις ότι ασχολείσαι με πράγματα που για εσένα δεν έχουν καμία αξία.

 

Δες επίσης: Εργασιακή κόπωση – Υπάρχουν κάτι μέρες που δεν θέλω να κάνω τίποτα

 
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν χρειάζεται να συνυπάρχουν όλοι οι παράγοντες για να νιώθεις εξαντλημένος. Και μόνο δύο (πχ έλλειψη επιβράβευσης σε συνδυασμό με έλλειψη σεβασμού από τους συναδέλφους αρκούν, για παράδειγμα). Και είναι κάτι διαφορετικό από το στρες, γιατί το burnout τείνει να γίνεται χρόνιο και συνεχές.

Εργασιακό Burnout: Μήπως έχεις εξαντληθεί;

Τι μπορείς να κάνεις;

Όταν νιώσεις ότι είσαι κοντά σε burnout, πρέπει να αναλάβεις δράση για να το αποτρέψεις:

Αν το τελευταίο σε φοβίζει, ξεκίνα να δουλεύεις ταυτόχρονα με την κανονική σου δουλειά για αυτό που σου αρέσει και σχημάτισε μία στρατηγική εξόδου από την δουλειά σου.

Το burnout είναι στενάχωρο και αποτελεί εχθρό της ευτυχίας.
Για αυτό όταν υφίστασαι τα συμπτώματά του είναι καιρός να αποσυνδεθείς από όλα και να ρίξεις μια ψύχραιμη ματιά στην τρέχουσα κατάστασή σου.

Τι με βοηθάει εμένα προσωπικά να καταπολεμάω τα συμπτώματα όταν βλέπω ότι το burnout πλησιάζει;

 • Δουλεύω σε προσωπικά projects που νιώθω ότι έχουν αξία για εμένα
 • Αποσυνδέομαι από την τεχνολογία και τα συνεχή ερεθίσματα που δίνει
 • Γυμνάζομαι
 • Αποζητάω ποιοτική επαφή με φίλους
 • Κρατάω ημερολόγιο με σκέψεις και στόχους

Εσύ τι κάνεις όταν αρχίσεις να αντιμετωπίζεις εργασιακό burnout; Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις που αναλαμβάνεις;

Είμαστε στη διάθεσή σου για να σε βοηθήσουμε να το ξεπεράσεις.

 

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.