Home Blog Emotional mastery Φοβάσαι τις συγκρούσεις; – Μάθε να τις χειρίζεσαι

Φοβάσαι τις συγκρούσεις; – Μάθε να τις χειρίζεσαι

Αντιμετώπισε τους φόβους σου - Αποφυγή

‘Η αλλιώς:

Μάθε να εκτονώνεις έγκαιρα  και αποτελεσματικά την ένταση που συσσωρεύεις μέσα σου.

Οι περισσότερες συγκρούσεις είναι εσωτερικές και όχι εξωτερικές.

Πόσες φορές έχεις “καταπιεί” αυτό που σε προβληματίζει γιατί φοβάσαι την διαμάχη που θα προκαλέσει;

Στο εργασιακό περιβάλλον συχνά καταπίνεις την οποιαδήποτε πίεση δέχεσαι, γιατί θέλεις να αποφύγεις την αντιπαράθεση. Δεν θέλεις διαπληκτισμούς, ούτε εντάσεις γιατί σου προκαλούν άγχος και δεν μπορείς να τις διαχειριστείς.

Έτσι, επικαλούμενος την εργασιακή ηρεμία, τον φόβο της ανεργίας, το καλό πρόσωπο και την προσαρμοστικότητα που χρειάζεται να έχεις σε έναν χώρο γραφείου, αποδέχεσαι το οτιδήποτε. Ακόμη κι αν είναι άδικο ή μη παραγωγικό, το δέχεσαι απρόσκοπτα.

Αντίστοιχα, σε μία σχέση, έχεις την τάση να υποχωρείς συστηματικά σε συζητήσεις και ζητήματα που ενδεχομένως και να σε αδικούν, απλά και μόνο γιατί δεν θες ή δεν αντέχεις την αντιπαράθεση.

Έτσι καταλήγεις να είσαι μόνιμα πιεσμένος και αγχωμένος. Συσσωρεύεις μέσα σου αρνητικά συναισθήματα, αισθάνεσαι εγκλωβισμένος και αυτό μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό και τον ψυχισμό σου.

Αυτό το συσσωρευμένο άγχος μπορεί να επηρεάσει την κρίση σου. Μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις και να εκφραστεί σωματικά με διάφορες παθήσεις.

Αξίζει τον κόπο;

 

Καλώς ήρθες στον κόσμο της αποφυγής συγκρούσεων.

 

Τί είναι η αποφυγή συγκρούσεων σαν στοιχείο του χαρακτήρα όμως και πως παρουσιάζεται;

Μπορεί να ξεκινήσει από πολύ νωρίς στη ζωή λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουμε. Όπως έχουμε πει αρκετές φορές, στην ελληνική κοινωνία μεγαλώνουμε με το “Τι θα πει ο κόσμος;” Έτσι από πολύ μικροί μαθαίνουμε να κρατάμε μέσα μας τους προβληματισμούς μας για να μην εκτεθούμε παρά έξω με αποτέλεσμα να βλάπτουμε εμάς τους ίδιους.

Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί αργότερα στην ζωή κάποιου λόγω συνθηκών. Πολλές φορές, σε κομβικά σημεία της ζωής μας, κάνουμε ένα βήμα πίσω και αξιολογούμε την μέχρι τώρα πορεία μας. Όταν φτάνουμε σε ένα τέτοιο σημείο, συχνά αναρωτιόμαστε “Πως έφτασα εγώ εδώ; Δεν ήμουν έτσι, τι με άλλαξε; ”

Η αποφυγή συγκρούσεων είναι συχνό φαινόμενο και είναι αξιοσημείωτο ότι μπορεί να παρουσιαστεί και σε άτομα που έχουν βιώσει την ανεξαρτησία σε διάφορες μορφές. Απλά απορροφούμαστε στην καθημερινότητα και σε επιλογές που κάνουμε, για τις οποίες δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι είναι λάθος και ότι θα μας οδηγήσουν σε ένα μονοπάτι που δεν θέλουμε πραγματικά.

Μην αποφεύγεις αυτά που σε πιέζουν

Μην αποφεύγεις αυτά που σε πιέζουν

 

Πως εκδηλώνεται η αποφυγή συγκρούσεων;

Φυσικά με το να αποφεύγει κανείς τις αντιπαραθέσεις σε κάθε τους μορφή.

Μία απλή τακτική είναι να αλλάζει θέμα σε κάτι πιο ευχάριστο όταν καταλαβαίνει ότι η κουβέντα οδηγεί σε μία επικείμενη αντιπαράθεση, άσχετα με το αν είναι μεγάλη ή μικρή.

Μία άλλη τακτική είναι να λέει πάντα ΝΑΙ σε ότι κι αν του προτείνουν ή του ζητήσουν, απλά και μόνο για να αποφύγει να εξηγήσει γιατί διαφωνεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα καθώς μπορεί να βρει το άτομο φορτωμένο υποχρεώσεις που ουσιαστικά δεν θέλει να εξυπηρετήσει. Συνεπώς, η αποφυγή δεν βοηθάει.

Επιπροσθέτως, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σχέσεις, φιλικές ή μη, με άτομα που είναι αρκετά εξουσιαστικά. Αυτού του είδους οι σχέσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν εκτός και αν υπάρξει συνεννόηση, κατανόηση και αλλαγή.

Τέλος υπάρχουν περιπτώσεις όπου για να αποφύγει κάποιος την αντιπαράθεση, μπορεί και να αποχωρήσει από τον χώρο. Επιλέγει δηλαδή, να απομακρύνει τον εαυτό του από την κατάσταση γιατί δεν μπορεί να την ελέγξει.

Τί μπορείς να κάνεις;

Τί μπορείς να κάνεις;

 

Γίνεται να  διαχειριστείς διαφορετικά την αποφυγή συγκρούσεων;

Κανείς δεν θέλει να κρατάει μέσα του πράγματα που τον πιέζουν. Η μη έκφραση της αντίρρησης ή των επιθυμιών μας είναι περιοριστική και μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις που δεν βοηθούν καθόλου. Ρώτα τον εαυτό σου:

“Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να πάθω αν εκφραστώ έτσι όπως θέλω; Μπορώ να διαχειριστώ τις συνέπειες ακόμη κι αν με απορρίψουν;”

  • Σκέψου τί είναι λογικό και τί είναι παράλογο όταν σκέφτεσαι να προσεγγίσεις το θέμα που σε ενοχλεί. Δες ποιο κομμάτι δημιουργείται από το μυαλό σου που είναι λογικό και πιο από τον φόβο σου που δεν είναι λογικό.
  • Ξεκίνα με μικρές διαμάχες και πέρνα σιγά σιγά σε μεγαλύτερες. Βάλε τον εαυτό σου στη διαδικασία λίγο λίγο για να συνηθίσεις στην ιδέα και να προσαρμοστείς χωρίς ιδιαίτερη πίεση.
  • Θα πετύχεις πολύ περισσότερα αν ξέρεις ακριβώς τι θες να πετύχεις και το εκφράσεις ξεκάθαρα στο άτομο με το οποίο συζητάς. Όταν δεν ξέρεις ακριβώς ή δεν το έχεις μελετήσει, θα σου δημιουργηθούν αμφιβολίες και φόβοι που μπορούν να σε δυσκολέψουν.
  • Δεν είσαι υπεύθυνος για τα συναισθήματα των άλλων. Είναι δικά τους και αν όντως ενοχληθούν τότε είναι δικό τους θέμα. Εσύ είσαι υπεύθυνος για τα δικά σου και δεν μπορείς να μην τα υπολογίσεις όταν επιλύεις μία κατάσταση. Μην δίνεις στους άλλους δύναμη εξουσίας επάνω σου. μπορείς να συμμεριστείς τι αισθάνονται αλλά δεν είσαι υπεύθυνος για αυτά.
  • Ψάξε για τη ρίζα του προβλήματος. Πως έμαθες να αποφεύγεις τις διαμάχες μεγαλώνοντας; Από κάποιο γονιό; Από αλλού; Κάνε συνειδητές αλλαγές σε αυτή τη διδαχή αμφισβητώντας την και βρες άλλο τρόπο διαχείρισης.
  • Αν σεβαστείς τον εαυτό σου και διαχειριστείς μία διαμάχη, οι άλλοι δεν μπορούν παρά να σε σεβαστούν κι εκείνοι. Ακόμη κι αν δεν συμφωνείς ή δεν σου αρέσει πάντα αυτό που λες, θα έχεις την αυτοπεποίθηση και τα εργαλεία για να χειριστείς σωστά μία διαμάχη.

Η διαχείριση συγκρούσεων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση αλλά είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής καθώς δεν είσαι ποτέ συντονισμένος στο 100% με τους άλλους. Όσο και αν σου φαίνεται φοβιστική σαν διαδικασία, θα διαπιστώσεις ότι είναι πολύ ευκολότερη όταν αρχίσεις να την εφαρμόζεις. Ο φόβος είναι στο μυαλό σου κυρίως λόγω της απραγίας.

Αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να το διαχειριστείς μόνος σου, τότε μπορείς να μιλήσεις μαζί μας.

Μάθε περισσότερα