Home Blog Self Innovation Φόβος Επιτυχίας. Αφού μπορείς γιατί διστάζεις;

Φόβος Επιτυχίας. Αφού μπορείς γιατί διστάζεις;

Μην σε τρομάζει η επιτυχία αλλά η απραξία

Στα αγγλικά υπάρχει ένα γνωμικό που λέει “No guts, no glory”. (Το οποίο, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “Χωρίς κότσια, δεν έχει επιτυχία”).

Άσχετα με την ηλικία που έχει ο καθένας μας, οι περισσότεροι (αν όχι όλοι από εμάς) έχουμε βρεθεί σε μία φάση της ζωής μας όπου είμαστε στα πρόθυρα μίας μεγάλης επιτυχίας. Σίγουρα έχεις δουλέψει πολύ για να φτάσεις εκεί. Κούραση, ξενύχτια, διάβασμα, προετοιμασία και χρήματα είναι μερικά μόνο από αυτά που έχεις επενδύσει ή ξοδέψει για να φτάσεις σε αυτή τη μοναδική στιγμή. Και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα…

Εκεί αρχίζεις να παρατηρείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Ίσως αισθάνεσαι ταραχή, ανασφάλεια, η παραμικρή λεπτομέρεια σε εκνευρίζει, έχεις εκνευρισμό, δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς και αρχίζεις να χρονοτριβείς και να καθυστερείς να ολοκληρώσεις πράγματα που θα σε οδηγήσουν σε αυτή την επιτυχία.

Αρχίζεις να κάνεις λάθη, να εκνευρίζεσαι με τους συνεργάτες σου και κάπου εκεί παίρνεις την κατηφόρα.

Όλα αυτά είναι κλασσικά σημάδια του φόβου της επιτυχίας. Το κακό με αυτόν τον φόβο είναι ότι δεν συνειδητοποιείς ότι είναι εκεί, μέχρι να χτυπήσει. Σε μία κοινωνία καθοδηγούμενη από την μονομανία της για επιτυχία, συχνά αγνοούμε ότι υπάρχει. Θεωρούμε ότι ο φόβος – οποιοσδήποτε φόβος – είναι εχθρός και κάνουμε ότι μπορούμε για να τον αγνοήσουμε και να τον καταπιέσουμε, αντί να τον ενστερνιστούμε και να μάθουμε να λειτουργούμε με αυτόν. Ο φόβος θα έπρεπε να είναι το καύσιμο σου και όχι το φρένο σου. Αυτό που σε πάει μπροστά και όχι πίσω.

Η καλύτερη κίνηση που μπορείς να κάνεις είναι να παραδεχτείς ότι φοβάσαι.

Αναγνωρίζοντας τον φόβο σου, τον εκλογικεύεις και έπειτα μπορείς να σκεφτείς ήρεμα τις επιλογές που έχεις για να τον ξεπεράσεις.

Σκέψου την επιτυχία ως μονόδρομο!

Σκέψου την επιτυχία ως μονόδρομο!

 

Υπάρχουν τρεις κλασσικοί φόβοι όπως μπορούμε να δούμε παρακάτω:

 

Φόβος του να μην μπορείς να διαχειριστείς την επιτυχία

Η επιτυχία έχει έναν ιδιαίτερο βαθμό πολυπλοκότητας συγκριτικά με την αποτυχία. Αν δεν πετύχεις κάτι, απλά μένεις στη ζώνη άνεσης που έχεις δημιουργήσει και όλα παραμένουν τα ίδια. Αν πετύχεις όμως, μιλάμε για μία εντελώς νέα κατάσταση. Είναι μία αχαρτογράφητη περιοχή και θα σε βγάλει έξω από τα συνηθισμένα. Κάθε φορά που διστάζει λοιπόν, σκέψου τι θα σου φέρει αυτή η επιτυχία.

  • Θα σου ενισχύσει την αυτοπεποίθηση
  • Θα γνωρίσεις νέο κόσμο και θα αναπτύξεις το δίκτυο σου
  • Φήμη, που θα σου ανοίξει πόρτες και θα σου δώσει νέες ευκαιρίες

 

Φοβάσαι ότι θα ξεπουληθείς

Με κάθε επιτυχία σου, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σε κατηγορήσει για ξεπούλημα. Είναι κλασσικό παράδειγμα ανθρώπων που αντί να επιδιώκουν την επιτυχία τους, ασχολούνται με το να κατακρίνουν άλλους.

Αυτό που μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς την κατάσταση είναι να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να έχεις ικανοποιημένο όλο τον κόσμο, πάντοτε. Είναι εύκολο να διατηρήσεις την ακεραιότητα σου (αρκεί να θες βέβαια). Κάνε μία λίστα με όλα αυτά που δεν θες να ξεπουλήσεις και φρόντισε να μην κάνεις κάτι που θα αναιρούσε την λίστα σου.

 

Φοβάσαι ότι θα γίνεις κάποιος άλλος

Πολλά έχουν γραφτεί για την επιτυχία.

“Όσο ψηλά τόσο πιο μόνος ”

“Η κορυφή σε αλλάζει”

“Δεν φτάνεις ψηλά αν δεν πατήσεις επί πτωμάτων”

Οι περισσότεροι φοβούνται ότι θα πρέπει να αλλάξουν για να επιτύχουν πράγματα στη ζωή τους. Υπάρχει μία βάση σε αυτό, καθώς χρειάζεται να αλλάξεις πράγματα μέσα σου για να προχωρήσεις στη ζωή σου. αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να γίνεις κάποιος άλλος. Δεν αφήνεις τον εαυτό σου πίσω, απλά βελτιώνεσαι. Γίνεσαι κάτι καλύτερο.

Αυτό που μπορείς να κάνεις λοιπόν, είναι να σκέφτεσαι την αλλαγή ως κάτι θετικό που θα προσθέσει στοιχεία στον χαρακτήρα σου και θα σε κάνει καλύτερο, πιο εξελιγμένο και ευέλικτο. Απέφυγε να την σκέφτεσαι ως κάτι αρνητικό που θα σε αναγκάσει να αφήσεις στοιχεία του χαρακτήρα σου πίσω. Αν μη τι άλλο, άφησε πίσω σου τα αρνητικά σου. Αυτά που σε φρέναραν τόσα χρόνια και σε εμπόδιζαν από το να αναπτυχθείς.

Σε μικρότερες ηλικίες βιώνουμε την επιτυχία χωρίς δισταγμό και αμφιβολία γιατί όπως οτιδήποτε άλλο στη ζωή μας, είναι κάτι καινούριο και θέλουμε να το εξερευνήσουμε. Έτσι, όλοι έχουμε επιτυχίες που ενδεχομένως να μην έχουμε καταλάβει πόσο σημαντικές ήταν.

Μετέτρεψε τον φόβο σε κάτι παραγωγικό

Μετέτρεψε τον φόβο σε κάτι παραγωγικό

 

Μία απλή άσκηση για να διαχειριστείς τον φόβο της επιτυχίας, είναι η παρακάτω

Ανακάλεσε ένα γεγονός της ζωής σου, από όταν ήσουν νεότερος που είχες βιώσει την επιτυχία. Δες, άκου και ξανάνιωσε ότι είχες νιώσει τότε. Κράτα αυτή τη σκέψη για ένα με δύο λεπτά.

Ανακάλεσε ένα γεγονός του πιο πρόσφατου παρελθόντος όπου βίωσες την επιτυχία. Δες, άκου και ξανάνιωσε ότι είχες νιώσει τότε. Κράτα αυτή τη σκέψη για ένα με δύο λεπτά.

Τώρα φέρε στο μυαλό σου μία δύσκολη κατάσταση που σε αποσυντονίζει ψυχολογικά. Καλό είναι να μην είναι                 τραυματική εμπειρία, ειδικά αν δεν έχεις βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Ξαναφέρε στο μυαλό σου την πρότερη επιτυχία. Παρατηρείς τη διαφορά; Μετέφερε αυτό το θετικό συναίσθημα στην τωρινή δύσκολη κατάσταση και νιώσε την αλλαγή.

Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις έναν φόβο είναι να τον αγκαλιάσεις και να βαδίσεις μαζί του. Τι περιμένεις; Γίνε ποιο δυνατός.

Αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια, επικοινώνησε μαζί μας εδώ.

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.