Home Blog Life Transforming Habits Φτιάξε το προσωπικό σου πλάνο όπως οι μεγάλοι Manager

Φτιάξε το προσωπικό σου πλάνο όπως οι μεγάλοι Manager

Για να δουλεύεις πάνω σε θέματα που έχουν αξία, σε θέματα που σε βοηθούν να κινηθείς προς τους στόχους σου, πρέπει να δουλεύεις έξυπνα. Και για να το καταφέρεις αυτό πρέπει να αφιερώνεις χρόνο για να σκεφτείς. Να σκεφτείς που βρίσκεσαι, που θες να πας, και με ποια συγκεκριμένα βήματα θα πας εκεί.

Αν νομίζεις ότι οι επιτυχημένοι manager, έγιναν επιτυχημένοι χωρίς χρόνο για σκέψη και πλάνο, κάνεις λάθος:

  • Ο Warren Buffett είναι ο CEO της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί αναμφίβολα μία από τις επιτυχημένες και επιβλητικές φυσιογνωμίες στον επιχειρηματικό κόσμο. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως έχει περάσει τον περισσότερο χρόνο της καριέρας του (και μάλιστα το προσδιόρισε στο 80% του χρόνου του) διαβάζοντας και συλλογιζόμενος και όχι όπως θα θεωρούσαμε ενασχολούμενος συνεχώς με κάθε πιθανή και απίθανη επιχειρηματική λεπτομέρεια.Του αρέσει να κρατάει το πρόγραμμά του όσο πιο ανοικτό γίνεται. Αυτό είναι απολύτως αντίθετο με την εικόνα που έχουμε για το τι κάνει ένας επιτυχημένος manager και ιδίως τώρα πια που η λογική του «δούλευε όλο και πιο σκληρά» έχει επικρατήσει στους επαγγελματικούς χώρους.Λογικό είναι ίσως να θεωρήσουμε ότι ο Warren Buffet είναι μια ξεχωριστή περίπτωση (και είναι απολύτως αληθές αυτό). Όμως τα τελευταία χρόνια, αυτή η προσέγγιση για έμφαση στη στρατηγική και αφοσίωση στον σχεδιασμό έχει κερδίσει μεγάλο έδαφος ανάμεσα στα επιχειρηματικά στελέχη. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από πολλούς ακόμα CEO.
  • Για παράδειγμα, ο Tim Armstrong, CEO της AOL, ζητάει από τους manager που εποπτεύει να περνούν τέσσερεις ώρες την εβδομάδα, απλά σκεπτόμενοι για την επιχείρηση, την πορείας της και τους στόχους τους.
  • Ο Jeff Weiner, CEO του δημοφιλούς LinkedIn, σχεδιάζει έτσι το πρόγραμμά του ώστε να έχει στη διάθεσή του 2 ώρες ηρεμίας κάθε μέρα στις οποίες θα μπορεί να σκεφτεί και να κάνει το πλάνο του.
  • Ο Bill Gates το κάνει κάπως διαφορετικά: κάθε εξάμηνο παίρνει ρεπό από όλους για μία εβδομάδα με αποκλειστικό σκοπό να συλλογιστεί και να σχεδιάσει το μέλλον χωρίς διακοπές και περισπάσεις.
  • Ο συγγραφές του βιβλίου « I Will Teach You To Be Rich» και επιχειρηματίας μεγάλων online επιχειρήσεων, Ramit Sethi, κρατάει κενή κάθε Τετάρτη για να έχει αυτό που αποκαλεί «ημέρα στρατηγικής»

 

Φτιάξε το προσωπικό σου πλάνο όπως οι μεγάλοι Manager

 

 

Ίσως κι εσύ, όπως κι εμείς εδώ, δεν έχεις αυτή την πολυτέλεια για ελεύθερο χρόνο που έχουν οι μεγάλοι manager και εκατομμυριούχοι, ώστε να αφιερώνεις ολόκληρες ώρες ή μέρες στην σκέψη σου και το προσωπικό σου πλάνο. Αλλά οπωσδήποτε μπορείς να καθιερώσεις κάποιο συγκεκριμένο διάστημα της ημέρας όπου απερίσπαστος θα βάζεις σε μια σειρά τις σκέψεις σου και το στρατηγικό σου πλάνο.

Προσωπικά κάνω κάτι τέτοιο κάθε πρωί. Πριν καλά -καλά κοιτάξω το τηλέφωνό μου ή ανοίξω τον υπολογιστή μου, περνάω κάποια λεπτά σκεφτόμενος το που βρίσκομαι στη ζωή μου, που θέλω να πάω, τι χρειάζεται να κάνω σε βάθος μηνών αλλά και άμεσα.

Μπορείς να συνδυάσεις αυτό το χρόνο με τον πρωινό καφέ σου ή αν είσαι βραδινός τύπος, μπορείς να αφιερώνεις λίγα λεπτά προτού κοιμηθείς. Δεν υπάρχουν περιορισμοί, ανάλογα με το τι σε εξυπηρετεί, αρκεί να το ενσωματώσεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα και να είναι κάποια στιγμή που έχεις ησυχία και δεν σε διακόπτουν.

Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αποκτήσεις καθαρή οπτική για τη ζωή σου. Για μένα λειτουργεί και ως ένας απογραφικός έλεγχος του που είμαι και που πάω.

 

Οι σωστές ερωτήσεις

Όμως πέραν από το να εξασφαλίζεις λίγο χρόνο για να «σκεφτείς», πρέπει να έχεις και κάποιο σκοπό που θα οδηγεί αυτό τον χρόνο που διαθέτεις. Για αυτό παραθέτουμε και ορισμένες δυνατές ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου ώστε να συλλογιστείς πάνω σε αυτές:

– Κάνω τα σωστά πράγματα με τους σωστούς ανθρώπους;
– Τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εμένα;
Που θέλω να πάει η ζωή μου;
– Σε τι είμαι καλός;
– Σε τι είμαι αδύναμος;
– Πως μπορώ να περνάω περισσότερο χρόνο κάνοντας αυτό στο οποίο είμαι καλός;
Πως μπορώ να ενισχύσω τα αδύναμα σημεία μου;
– Ποιες είναι οι επιμέρους κινήσεις που πρέπει να κάνω για να φτάσω εκεί που θέλω;

Εναλλακτικά, μπορείς να καταγράψεις κάποιον στόχο και να σκεφτείς πως θα κινηθείς στρατηγικά προς την εκπλήρωσή του καταρτίζοντας ένα σαφές πλάνο και σχέδιο. Και ο σταθερός προσωπικός χρόνος που θα αφιερώνεις σε σκέψη θα χρησιμεύσει για να παρακολουθείς την πορεία σου και να τροποποιείς ανάλογα με την ανάγκη τη στρατηγική σου.

Η τακτική περισυλλογή και χρόνος να σκεφτείς για τον εαυτό σου και το μέλλον σου λειτουργούν ως υπενθυμίσεις και σημεία ελέγχου. Κινείσαι λοιπόν προς τους στόχους σου και αυτά που είναι σημαντικά για εσένα; Αν νιώθεις ότι έχεις βαλτώσει στην καριέρα σου τελευταία, μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

 

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.