Home Blog Life Transforming Habits Γιατί δεν αλλάζεις δουλειά (ενώ θα ήθελες);

Γιατί δεν αλλάζεις δουλειά (ενώ θα ήθελες);

Γιατί δεν αλλάζεις δουλειά (ενώ θα ήθελες);

Σου αρέσει να παίρνεις ρίσκα ή προτιμάς τις ασφαλείς επιλογές; Στην αναζήτηση της ιδανικής καριέρας για εσένα, είναι σημαντικό να το γνωρίζεις αυτό. Πολλοί πελάτες μας με τους οποίους δουλεύουμε σε προσωπικό επίπεδο, παραλύουν και μόνο που σκέπτονται το ενδεχόμενο να αλλάξουν καριέρα. Παρόλ’ αυτά με σωστή οργάνωση και πλάνο, το τολμούν και επιτυγχάνουν.

Έχουμε πολλά παραδείγματα ανθρώπων, που έχουν μία καλή θέση σε κάποια εταιρία, με σεβασμό από τους συναδέλφους και τους ανώτερούς τους, καλοί στο αντικείμενο που απασχολούνται και με καλή αμοιβή. Όμως έχουν ένα μυστικό: δεν τους αρέσει αυτό που κάνουν.

Όλοι τους την ζωή σκαρφαλώνουν σταδιακά στην επαγγελματική ιεραρχία, κάνοντας πολλούς μικρούς συμβιβασμούς για να φτάσουν εκεί που είναι, μέχρι που δεν θέλουν πλέον να κάνουν άλλο αυτό το οποίο έκαναν τόσο καιρό. Συνήθως ξεκίνησαν σε μία εργασία μετά τις σπουδές τους, διαπίστωσαν ότι είναι πολύ καλοί σε αυτήν, αλλά ποτέ δεν αναρωτήθηκαν πραγματικά για την κατεύθυνση στην οποία πηγαίνουν. Οπότε μετά από κάποιο στάδιο αρχίζουν να νιώθουν ότι ασφυκτιούν. Και ενδεχομένως νιώθουν και παγιδευμένοι. Γιατί φοβούνται την αλλαγή, τις οικονομικές επιπτώσεις από την αλλαγή εργασίας αλλά και για το τι θα πουν οι άλλοι αν αφήσουν μία επιτυχημένη καριέρα για μία άλλη που πολλές φορές δεν είναι καν απόλυτα σαφής.

(Σημείωση: αν ζεις τη ζωή σου βάσει του τι θέλουν ή περιμένουν οι άλλοι από εσένα, δεν θα πας μακριά)

Δες επίσης: Αλλαγή Καριέρας: Γιατί σου φαίνεται τόσο δύσκολη;

 

Όποτε τι σε κρατάει πίσω από το να επιδιώξεις την καριέρα που σου ταιριάζει; Πιθανότατα έχει σχέση με τα ακόλουθα:

Έχεις επαναπαυθεί

Εάν είσαι καλός στη δουλειά σου και καλοπληρωμένος, ακόμα κι αν η καρδιά σου δεν βρίσκεται ακριβώς σε αυτό που κάνεις, είναι εύκολο να ανεχθείς τα πράγματα ως έχουν και να συνηθίσεις στη ρουτίνα. Παρόλ’ αυτά υπάρχει και κάποιο μακροχρόνιο κόστος σε αυτή την προσέγγιση, το οποίο δεν το καταλαβαίνεις αρχικά. Καθώς τα όνειρά σου να κάνεις κάτι διαφορετικό απομακρύνονται, θα αρχίσεις να γίνεσαι πιο δυσαρεστημένος με τη δουλειά σου και τη ζωή σου γενικότερα.

Γιατί δεν αλλάζεις δουλειά (ενώ θα ήθελες);

 

Αίσθημα απώλεια της ταυτότητάς σου

Η εργασίας μας δίνει (και αυτή) αίσθηση ταυτότητας. Δυστυχώς συχνά ορίζουμε τον εαυτό μας βάσει της δουλειάς μας. Λέμε «είμαι δικηγόρος/γιατρός/δάσκαλος» κλπ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι αποθαρρυντικό να σκεφτείς να αλλάξεις αυτό που κάνεις, ειδικά αν έχεις επενδύσει πολλά εργασιακά χρόνια ή σπουδές προκειμένου να αποκτήσεις αυτή την ταυτότητα που ως ένα βαθμό έχει γίνει μέρος του εαυτού σου.

Φόβος μήπως πάρεις λάθος απόφαση

Πολλοί πελάτες συχνά μας λένε: «Τι θα γίνει αν η νέα καριέρα δεν είναι σωστή για εμένα ή ακόμα χειρότερη από αυτά που κάνω τώρα;». Τέτοιες σκέψεις μπορούν να σε παραλύσουν, καθώς είναι αδύνατο να ξέρεις εκ προοιμίου την απάντηση.

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις όταν αλλάζεις καριέρα, αλλά προκειμένου να βρεις δουλειά που έχει νόημα για εσένα και σε ιντριγκάρει, πρέπει να πάρεις κάποιο ρίσκο. Ασφαλώς όμως, είναι σημαντικό να καταλάβεις πως μπορείς να διαχειριστείς και να μετριάσεις αυτό το ρίσκο προκειμένου να προχωρήσεις μπροστά.

#1. Δεν υπάρχει λόγος για βεβιασμένες κινήσεις. Κάνε πρώτα την έρευνά σου και κατανόησε τι είδους καριέρα θα σου ταίριαζε.

#2. Σχεδίασε και διαχειρίσου τη μετάβαση. Αν χρειάζεσαι κάποια οικονομική ασφάλεια για το διάστημα που επανεκπαιδεύεσαι ή συγκεντρώνεις νέα εργασιακή εμπειρία, ξεκίνα να αποταμιεύεις τώρα ή προσπάθησε να αποκτήσεις κάποια εθελοντική εμπειρία στη νέα καριέρα, ενώ συνεχίζεις να δουλεύεις στην τρέχουσα εργασία σου.

#3. Βρες ένα υποστηρικτικό δίκτυο. Οι φίλοι σου και άλλοι συνάδελφοι που βρίσκονται σε παρόμοια φάση μπορούν να αποτελέσουν μια καλή πηγή υποστήριξης και να σε κρατήσουν κινητοποιημένο. Σε περίπτωση που δεν έχεις τέτοιο δίκτυο, μπορείς να απευθυνθείς σε εμάς για να σε κατευθύνουμε ανάλογα.

#4. Έχε θετικότητα και πίστη στον εαυτό σου. Έχει αποδειχτεί και από έρευνες πώς αν έχεις θετικότητα, θα είσαι πιο ανοικτός σε νέες εμπειρίες αλλά θα είναι και πιο πιθανόν να αναλάβεις δράση.

Σίγουρα είναι λογικό να τριγυρίζουν πολλές και διαφορετικές σκέψεις το μυαλό σου. Για αυτό είμαι βέβαιος πως μια επικοινωνία μαζί μας θα σε βοηθήσει πολύ.

 

 

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.