Home Blog Life Transforming Habits Η Υψηλή Απόδοση στο Μικροσκόπιο, Μέρος 1ο

Η Υψηλή Απόδοση στο Μικροσκόπιο, Μέρος 1ο

απόδοση και υψηλή αποδοτικότητα

Η λέξη απόδοση δημιουργεί περίεργα ερωτήματα. Συνήθως όταν σκεφτόμαστε το πλαίσιο που περιλαμβάνει την υψηλή απόδοση μας έρχονται στο μυαλό καταστάσεις υψηλής πίεσης όπου χρειάζεται η απόδοση μας να βρίσκεται σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Όμως αυτό το επίπεδο πολλές φορές δεν περιλαμβάνει δημιουργικότητα, μια σημαντική απώλεια, διότι δημιουργικότητα και απόδοση θέλω να πιστεύω πως κάνουν ζευγάρι. Ακόμα η απόδοση και οι στόχοι που θέτουμε συνδέονται σαν αλυσίδα μεταξύ τους. Όμως είναι πραγματικά απαραίτητο να έχουμε κάποιο στόχο για να αποδώσουμε; Εξαρτάται από τον στόχο φυσικά.

Η υψηλή απόδοση δεν περιλαμβάνει πάντα απόλαυση – Ειδικά στο ξεκίνημα της διαδικασίας

Όταν ξέρουμε ότι χρειάζεται να έχουμε υψηλή απόδοση σε μια διαδικασία ή στόχο, συνήθως οι σκέψεις μας ασκούν πίεση. Σκηνοθετούμε υποθετικά σενάρια και σκεφτόμαστε περισσότερο απ’ ότι πρέπει τι δυσκολίες θα συναντήσουμε.

Πρόσφατα μου ανατέθηκε ένα Deadline μέσης απαιτητικότητας το οποίο έπρεπε να φέρω εις πέρας σε δύο μέρες. Όταν μου παρουσιάστηκε, στην αρχή ένιωσα μια πίεση αλλά και μια μίξη συναισθημάτων που παρότρυναν τις σκέψεις μου με διάφορους τρόπους ώστε να απορρίψω την διαδικασία.

Προσπάθησα να πείσω τον εαυτό μου ότι όχι μόνο ήταν μέσα στο φάσμα των ικανοτήτων μου αλλά και πως ο στόχος δεν ήταν ιδιαίτερης δυσκολίας. Επειδή όμως ήθελα να παρατηρήσω τις σκέψεις μου αφέθηκα ώστε να μπορέσω να είμαι πιο αντικειμενικός στον τρόπο που βίωνα την κατάσταση(αντικειμενικότητα εαυτού και αυτο-παρατήρησης είναι παράδοξο όμως το σημειώνω για χάρη ευκολίας κατανόησης).

Οι σκέψεις που έκανα ήταν οι εξής:

Γιατί να το κάνω τώρα;(προσπάθεια αποφυγής της κατάστασης)

Ο στόχος δεν θα με βοηθήσει(μορφή άρνησης)

Το Deadline μου ανατίθεται τελευταία στιγμή, χωρίς να ενημερωθώ(θυμός)

Όλα αυτή την εβδομάδα θα συμβούν(Generalization)

Η αλήθεια είναι πως η πραγματικότητα βρίσκεται στην οπτική αντίληψης που έχουμε για μια κατάσταση. Κάπου μέσα μου ήξερα πως το συγκεκριμένο Deadline θα έχει πλάκα να το δοκιμάσω. Απευθείας το μυαλό μου άρχισε να μου στέλνει σκέψεις για το τι χρειάζεται να κάνω για να πετύχω τον στόχο αλλά και με ποιους τρόπους θα έβρισκα εμπόδια. Είναι μέρος εγκεφαλικής διαδικασίας να προσπαθούμε να απορρίψουμε κάτι νέο, που υποθέτουμε ότι δεν θα είναι διασκεδαστικό ή δεν κατανοούμε  ή τουλάχιστον είναι απρόβλεπτο.

Αποφάσια να επαναπροσδιορίσω την κατάσταση:

Τι θα κερδίσω;

Ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος για να πετύχω αυτό που θέλω;

Αφού θα χρειαστεί να αποδώσω, με ποιον τρόπο θα μείνω ευχαριστήμενος από τη προσπάθεια μου;

Εν τέλει τον στόχο τον πέτυχα στο 70% μέσα σε τέσσερις ώρες και είχα επίτευξη 100% στην μία μέρα.

Αυτό που θέλω να σημειώσω όμως και είναι κάτι που το παρατηρώ αρκετά όχι μόνο στον εαυτό μου αλλά και στα σεμινάρια που κάνουμε, είναι πως όταν καταφέρουμε κάτι, απλά το προσπερνάμε. Όταν πέτυχα την επίτευξη απλά είπα στον εαυτό μου ‘’ήταν εύκολο τελικά’’.

Όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Όταν καταφέρουμε το οτιδήποτε είναι σημαντικό να καταγράψουμε τι κάναμε καλά, πως εξελιχθήκαμε ή τι μάθαμε από την όλη διαδικασία. Όταν τονίζουμε θετικές μνήμες  στον εγκέφαλο μας τότε αυτές θα είναι το μονοπάτι για το μέλλον.

Η υψηλή απόδοση δεν σχετίζεται άμεσα με το αποτέλεσμα όσο με την γνώση που προσφέρει η διαδικασία

Πραγματική απόδοση είναι η διαδικασία που σε πιέζει με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος της έχεις αναπτύξει ικανότητες που είτε δεν είχες πρίν ή βρίσκονταν σε χαμηλότερο επίπεδο. Και μόνο η επίγνωση των ικανοτήτων που απαιτούνται για να αποδώσεις σε κάποιο τομέα είναι αρκετή για να ξέρεις τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσεις τις ήδη υπάρχουσες στο μέγιστο.

Βάλε Στόχο να σε Παρασύρει η Διαδικασία

Συνειδητοποιήσε τι χρειάζεται να κάνεις και απλά κάντο. Όταν χρειάζεται να υπάρξει απόδοση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το να δουλέψεις με συγκεκριμένο τρόπο με τα συναισθήματα σου είναι καλό αλλά πολλές φορές χρονοβόρο. Καλύτερα να αποδεχτείς τρία  πράγματα:

  1. Τα συναισθήματα δεν είναι η πραγματικότητα. Το ότι αγχώνεσαι για το μέλλον δεν σημαίνει ότι το μέλλον θα είναι αγχωτικό. Εκτός αν είσαι αποφασισμένος να το κάνεις.
  2. Κάνε αυτό που ξέρεις ότι χρειάζεται όσο πιο γρήγορα μπορείς. Το υποσυνείδητο μαθαίνει με πράξεις και όσο πιο γρήγορα συνδέσεις την απόφαση δράσης με αντίστοιχη πράξη, τόσο πιο μεγάλη αυτοπεποίθηση θα αποκτήσεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η φράση της Nike  Just  Do  It’’ περιέχει μια μεγάλη δόση αλήθειας.
  3. Η διαδικασία θα προσφέρει υψηλή απόδοση μόνο αν εκφράσεις τον εαυτό σου μέσω αυτής. Συγκεντρώσου σε αυτό που θέλεις και αυτά που ξέρεις ότι μπορείς να κάνεις καλά. Σκέψου πως θα ήταν το ιδανικό αποτέλεσμα για σένα και προσάρμοσε τις πράξεις σου σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να παρέχεις εσωτερικό κίνητρο στο μυαλό σου και θα αποσυμπιεστείς αισθητά από την πίεση του χρόνου και του αποτελέσματος.

Ο τρόποι που σκεφτόμαστε την επερχόμενη διαδικασία και το πιθανό αποτέλεσμα είναι πολλοί και ποικίλουν στον καθένα. Είναι μοτίβα που προσπαθούν να μας προστατέψουν από μια αποτυχία και να μην πληγωθούμε αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Όμως όταν πρόκειται για απόδοση, τότε το να ξέρουμε απλά τι χρειάζεται να κάνουμε είναι ίσως ένας εξαιρετικός οδηγός.

Συνεχίζεται…