Home Blog Business Development Είσαι Εσωστρεφής; Οδηγός Επιβίωσης για το Γραφείο

Είσαι Εσωστρεφής; Οδηγός Επιβίωσης για το Γραφείο

Είσαι Εσωστρεφής; Οδηγός Επιβίωσης για το Γραφείο

Αν είσαι έστω και ελαφρώς εσωστρεφής, η επιβίωση στον εργασιακό χώρο μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη. Εκτός από το άγχος που τείνει να προκαλεί η ίδια η δουλειά, οι εσωστρεφείς δυσκολεύονται και με την κοινωνική διάσταση που αναπόφευκτα υπάρχει σε κάθε εργασιακό χώρο. Ειδικά για εσένα λοιπόν, παραθέτουμε κάποιες συμβουλές για να τα βγάλεις πέρα με άνεση στην καθημερινότητα σου.

 

Α. Ξεκινώντας σε νέα δουλειά

 

Αξιοποίησε τις ατομικές συναναστροφές

Όταν είσαι εσωστρεφής, δεν τα πας πολύ καλά με τις μεγάλες ομάδες, καθώς σε αυτές οι άνθρωποι που είναι πιο εξωστρεφείς σπάνια δίνουν τη δυνατότητα σε πιο εσωστρεφείς τύπους να έχουν χρόνο να μιλήσουν. Οπότε, ειδικά όταν ξεκινάς σε μια νέα δουλειά, πραγματικά θα πρέπει να φροντίσεις να αξιοποιείς τις κοινωνικές ευκαιρίες που σου δίνονται. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι οι πρώτες εντυπώσεις μετράνε και ότι θες να χτίσεις καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σου εξαρχής.

Άρα, και μιας και οι ομαδικές συζητήσεις δεν είναι το δυνατό σου σημείο, φρόντισε να εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες όπου βρίσκεσαι μόνος σου με κάποιον συνάδελφο, για παράδειγμα καθώς βάζεις καφέ στην κουζίνα. Χρησιμοποίησε αυτές τις ευκαιρίες για να τους προσεγγίσεις. Θα είναι σίγουρα περίεργοι για το background σου, από ποια εταιρία ήρθες, τι έκανες εκεί κλπ. Αυτή είναι η ευκαιρία σου να έχεις την αμέριστη προσοχή του συναδέλφου σου και να κάνεις μια καλή εντύπωση για την προσωπικότητά σου.

 

Να συμμετέχεις στις συζητήσεις

Ως εσωστρεφής, πιθανότατα δεν είσαι και ο καλύτερος σε απλή κοινωνική κουβέντα. Σου αρέσουν οι σοβαρές συζητήσεις πάνω σε βαθιά θέματα, αλλά αυτά δεν προσφέρονται πάντα για κουβεντούλα γραφείου. Οπότε θα ήταν καλή ιδέα να ετοιμάσεις μια-δυο ιστορίες να έχεις εύκαιρες να πεις αν χρειαστεί.

Εάν υπάρχει κάποιο επαναλαμβανόμενο θέμα στις συζητήσεις στο γραφείο, μπορείς να ψάξεις λίγο περί τίνος πρόκειται ώστε να έχεις μια αίσθηση και να μπορείς να συνεισφέρεις σε παρόμοιες συζητήσεις. Επίσης απόκτησε μία πρώτη εικόνα για διάφορα πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν στην πόλη και ενδέχεται να συζητηθούν, ώστε να είσαι σε θέση να συμμετάσχεις αν χρειαστεί. Βέβαια έχε υπόψη ότι δεν χρειάζεται να προσποιηθείς κάτι που δεν είσαι, από την άλλη όμως αν νιώθεις ότι δεν έχεις κοινά με τους συναδέλφους σου, ίσως θελήσεις να προσαρμοστείς κάπως παραπάνω στο νέο σου εργασιακό χώρο

 

Β. Επιβίωση στην εργασιακή καθημερινότητα

 

Προετοιμάσου νωρίτερα

Σε περίπτωση που έχεις κάποια παρουσίαση ή meeting, καλό είναι να ετοιμαστείς από πριν, καθώς λόγω του χαρακτήρα σου θα νιώσεις πιο δύσκολα αν σε ρωτήσουν κάτι εκείνη τη στιγμή και νιώσεις τους προβολείς να πέφτουν ξαφνικά επάνω σου. Ως εσωστρεφής, το να αυτοσχεδιάσεις εκείνη τη στιγμή μάλλον δεν θα σου βγει εύκολα.

Εάν τυχόν δεν έχεις προετοιμαστεί καλά, μπορεί να σου γίνουν ερωτήσεις που δεν έχεις σκεφτεί νωρίτερα. Και αν δεν μπορείς να απαντήσεις με ευχέρεια και άνεση , δεν θα κάνεις και την καλύτερη επαγγελματική εντύπωση. Για αυτό προετοιμάσου αρκετά νωρίτερα. Προσπάθησε να σκεφτείς ποιες είναι οι πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να σου θέσουν, ώστε να γνωρίζεις πώς να τις απαντήσεις όταν έρθει η ώρα.

 

Είσαι Εσωστρεφής; Οδηγός Επιβίωσης για το Γραφείο

 

 

Προτίμησε τα γραπτά

Ανάπτυξε το θέμα  που θέλεις σε email, αντί να το συζητήσεις προφορικά, καθώς αντίστοιχα με τις παρουσιάσεις, το να κρατάς συζητήσεις μπορεί να σε δυσκολεύει.  Με το να γράψεις ένα email σε αντικατάσταση των προφορικών συνεννοήσεων, θα σου είναι πιο εύκολο να επεξηγήσεις και αναπτύξεις τι ακριβώς εννοείς, καθώς θα έχεις όλο το χρόνο να σκεφτείς και να καταγράψεις αυτό που θες. Άρα όταν αντιμετωπίζεις μία ερώτηση για την οποία δεν είσαι σίγουρος πώς να απαντήσεις, πες στο συνάδελφο σου ότι θα επανέλθεις άμεσα. Επίσης με τα email είναι πιο εύκολο να θέσεις ερωτήσεις που θα ήθελες να απαντηθούν. Μπορείς να τις διατυπώσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια ώστε να αποφύγεις παρανοήσεις.

 

Φρόντισε να φαίνεται η δουλειά σου

Ως ένας μαζεμένος εσωστρεφής εργαζόμενος δεν είναι στη φύση σου να παινεύεσαι για τα κατορθώματά σου. Παρόλ’ αυτά, όπως εξηγούμε αναλυτικά και στα Office Politics, φρόντισε οι ανώτεροι σου να παρατηρούν τη δουλειά σου και βεβαιώσου ότι δεν πιστώνεται κάποιος άλλος τους κόπους σου. Μπορείς με πλάγιο τρόπο να υπενθυμίσεις στο αφεντικό σου την συνεισφορά σου όταν μιλήσεις μαζί του. Το σημαντικό εδώ είναι να είσαι διακριτικός. Δείξε την δράση που αναλαμβάνεις, όπως και τα επιτεύγματα σου, μόνο φρόντισε να μην φανείς αλαζονικός.

 

Βρες χρόνο για τον εαυτό σου

Ως σωστός επαγγελματίας, πρέπει πάντα να είσαι προσιτός στους άλλους. Ως εσωστρεφής όμως, χρειάζεσαι που και που διαστήματα που μπορείς να δουλέψεις μόνος σου με την ησυχία σου, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο σε έναν κόσμο εξωστρεφών. Για αυτό κανόνισε να έχεις λίγο χρόνο όπου μπορείς να απομονωθείς και να συγκεντρωθείς στη δική σου δουλειά. Βάλε τα ακουστικά σου (εφόσον επιτρέπεται από το εργασιακό περιβάλλον) και βυθίσου στην εργασία σου.

 

Σίγουρα ο εργασιακός χώρος αποτελεί μία πρόκληση για κάθε εσωστρεφή άνθρωπο, ειδικά αν περιβάλλεται από εξωστρεφείς συναδέλφους. Παρόλα αυτά το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να εμπιστευτείς τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου. Κάνε αυτό που ξέρεις να κάνεις καλά και πάρε αναγνώριση για αυτό.

Αντίστοιχα, έχε υπόψη ότι το πιο σημαντικό λάθος στο οποίο μπορεί να υποπέσεις είναι να μην αναδεικνύεις τη συνεισφορά σου στην επιχείρηση με αποτέλεσμα άλλοι (απλά πιο επικοινωνιακοί συνάδελφοι) να προάγονται αντί για σένα. Μην αφήσεις να συμβεί αυτό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναδείξεις τη δουλειά σου

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.