Home Blog Business Development Είσαι καλός manager; 5 δικαιολογίες που ακούς από τους μέτριους!

Είσαι καλός manager; 5 δικαιολογίες που ακούς από τους μέτριους!

Θεωρείς πως είσαι καλός manager ή χρησιμοποιείς και εσύ αυτές τις 5 δικαιολογίες που ακούμε από τους μέτριους, όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες;

Πίστεψέ με, Πρώτη από τις έννοιες ενός ηγέτη, ενός προιστάμενου ή εν γένει κάποιου ανθρώπου που υπό την επαγγελματική του ευθύνη έχει την επαγγελματική υπόσταση άλλων ανθρώπων, είναι η απόδοσή του. Και αν δεν είναι, θα έπρεπε να είναι. Ενδεχομένως να πίστευε κάποιος ότι πρώτη έννοια πρέπει να είναι η απόδοση των ανθρώπων για τους οποίους είναι υπεύθυνος. Η απάντηση προς αυτόν είναι εξαιρετικά απλή.

Η απόδοση του manager, εξ ορισμού, συμπαρασύρει την απόδοση των ανθρώπων του.

Ένας καλός Manager γνωρίζει, πως αν η απόδοσή του, στα μέρη ευθύνης του είναι καλή, τότε και των ανθρώπων του θα είναι καλή. Ενδεχομένως να έχετε προσέξει πως σε όλα τα άρθρα μου, κάνω πολύ προσεκτική χρήση της λέξης υφιστάμενος. Αυτό γιατί δεν έχει να κάνει με θέσεις ή βαθμούς. Έχει να κάνει με ρόλους και ανθρώπους. Ο ρόλος του manager είναι να λειτουργεί υποστηρικτικά στην ομάδα του και στους ανθρώπους του ώστε η ομάδα και οι άνθρωποί του να μπορούν να εφαρμόσουν και να αποδώσουν σωστά σε όσα ορίζει ο ρόλος του. Και όπου ρόλο, βάλε την περιγραφή της θέσης του καθενός.

Με αυτή την έννοια και με λίγα λόγια μπορούμε να πούμε πως: ο αρχηγός μιας ομάδας, είναι παράλληλα υπηρέτης της. Αυτό δεν είναι πάντα γνωστό σε όλους τους αρχηγούς, οπότε, όταν κάποια πράγματα δεν πάνε καλά, αρχίζουν οι δικαιολογίες. Μερικές από αυτές τυποποιούνται και είναι οι παρακάτω:

 

#1 Νιώθω ή βρίσκομαι υπό μεγάλη πίεση τελευταία.

Έτσι είναι στη δουλειά μας και το γνώριζες από την αρχή. Αν ήθελες να δοκιμάσεις απλά τις δυνάμεις σου αλλά δεν σου βγαίνει έχεις δύο επιλογές. Τα παρατάς τώρα ή γίνεσαι καλύτερος στη διαχείριση της πίεσης. Αλλά αυτή πάντα θα υπάρχει. Αν η δουλειά σου επηρεάζει την επαγγελματική ζωή και την εξέλιξη της καριέρας έστω και ενός ανθρώπου τότε θα την έχεις.
Συνυπολόγισε την πίεση από τους δικούς σου προϊστάμενους, από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας, από τους μετόχους και από τους πελάτες. Αν οι απαιτήσεις φαίνονται βουνό απλά βάλε και άλλους στο παιχνίδι. Σίγουρα πολλά μέλη της ομάδας σου θα θέλουν να βοηθήσουν, ειδικά, αν θα κερδίσουν γνώσεις, εκτίμηση και προβολή κατά την διάρκεια.

 

#2 Αυτή η αλλαγή αποφασίστηκε από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα από την δουλειά μας.

Πολύ συχνά το παραπάνω είναι σωστό. Αλλά να το πετάς μια αλλαγή σαν βόμβα στην ομάδα σου και να φεύγεις είναι δικό σου ατόπημα. Η δουλειά σου είναι αυτή την αλλαγή να την ενσωματώσεις μέσω ενός πολύ συγκεκριμένου πλάνου που θα ισορροπήσει τα νέα με τα παλιά δεδομένα, το τι θα δώσει η ομάδα με αυτά που θα κερδίσει από αυτό και να βοηθήσεις όσους έχουν ιδιαιτερότητες για την εφαρμογή της. Μην ανησυχείς. Η ομάδα σου ξέρει ότι δεν μπορείς να τα ορίζεις όλα ή να τα αλλάξεις όλα. Θέλει να βλέπει όμως πως κάνεις ότι μπορείς για να κάνεις τα πράγματα καλύτερα. Και όταν έρχεται μια αλλαγή που δεν σας αρέσει, πως θα την προσαρμόσεις στα δεδομένα τους ή θα την κάνεις καλύτερη από ότι στην παρέδωσαν για εφαρμογή. Μη ξεχνάς, όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους, αν χρειάζεσαι δέσμευση σε κάτι, δώσε ελευθερία.

 

#3 Αν δώσουμε πολλά εύσημα στον υφιστάμενό μου, εγώ θα φαίνομαι λιγότερο ικανός.

Λάθος. Και μάλιστα το μεγαλύτερο. Ποιος ηγέτης δεν θέλει δίπλα του ανθρώπους με εξαιρετικό ταλέντο, ικανότητες και διάθεση; Αυτό τους κάνει μεγάλους ηγέτες. Λες ο Steve Jobs όταν προσλάμβανε ανθρώπους στην Apple, να σύγκρινε τις δικές του ικανότητες με των υποψηφίων και να προσλάμβανε τους χειρότερους από αυτόν, απλά για να μη τον κάνουν να φανεί λιγότερο ικανός;
Η δουλειά σου είναι να αναδείξεις ταλέντα, να αναδείξεις ανθρώπους και να δημιουργήσεις μονάδες έτοιμες να μπορούν να λάμψουν, να δημιουργήσουν ή να ηγηθούν. Θυμήσου : Αν περιτριγυρίζεσαι από φως, θα φωτίζεσαι και εσύ.

 

#4 Οι υφιστάμενοί μου δουλεύουν καλύτερα όταν δουλεύουν χωρίς εμένα.

Άκου λίγο τι λες. Δηλαδή όταν είσαι εκεί τους δημιουργείς πρόβλημα; Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό το να έχουν οργανωθεί έτσι τα πράγματα ώστε όταν λείπεις να μη το καταλαβαίνει κανένας – που είναι και το θεμιτό – από το να δουλεύουν οι άνθρωποί σου με καλύτερη απόδοση από όταν είσαι παρών.
Δεν δουλεύουν καλύτερα, δουλεύουν ανεμπόδιστα. Και αν το εμπόδιο είσαι εσύ, κατέγραψε τις παρεμβάσεις σου που νομίζεις ότι δημιουργούν πρόβλημα. Όρισε συναντήσεις με τους ανθρώπους σου και σε φιλικό κλίμα, ζήτα να σου πουν τις δικές τους απόψεις και άλλαξέ το άμεσα. Είσαι εκεί για να προστατεύεις και να βοηθάς.

 

#5 Δεν θα πρέπει να λέμε μπράβο όταν απλά κάνουν την δουλειά τους.

Αλήθεια; Τι θα γίνει αν σταματήσουν να την κάνουν τότε; Εκτός από το ιπποτικό κομμάτι του ζητήματος, έχει αποδειχθεί σε πολλές φορές σε έρευνες ότι η ηθική ανταμοιβή του «Μπράβο» ακόμα και στα πιο απλά, βοηθά στην απόδοση και στην σταθεροποίησή της σε υψηλά επίπεδα.
Οι άνθρωποί σου το περιμένουν από σένα. Δεν στοιχίζει τίποτα και λειτουργεί και ως οδηγός για να γνωρίζει κάποιος ότι τα πάει καλά. Και όχι μόνο αυτό. Είναι κομμάτι της δουλειάς σου. Οπότε κάνε την καλά.

 

Αν θεωρείς ότι είσαι καλός manager, θα ήθελες να γίνεις και πιο αποδοτικός στην καθημερινότητά σου; Κατέβασε ΔΩΡΕΑΝ το εκπληκτικό  ebook “Δημιούργησε μια εκπληκτικά αποδοτική καθημερινότητα σε 4 μόνο στάδια”. Ένας πρακτικός οδηγός που θα σου λύσει τα χέρια και θα σε κάνει να δουλεύεις πιο έξυπνα!

Εγγράψου στο newsletter μας και λάβε το άμεσα!