Home Blog Business Development Job Interview: 5 τρόποι να ξεχωρίσεις

Job Interview: 5 τρόποι να ξεχωρίσεις

Job Interview: 5 τρόποι να ξεχωρίσεις

Όταν κάνεις αίτηση για μία δουλειά, το να καταφέρεις να φτάσεις στο στάδιο της συνέντευξης είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Όμως καθώς ανταγωνίζεσαι και με άλλους υποψήφιους, φυσικά θες να ξεχωρίσεις και σε αυτό το βήμα. Πέραν των απλών κανόνων που γνωρίζουμε οι περισσότεροι, όπως το να είσαι συνεπής στην ώρα προσέλευσης, να έχεις ντυθεί επαγγελματικά, να έχεις καλή στάση σώματος, οι πιο αξιομνημόνευτοι υποψήφιοι είναι αυτοί που ξεχωρίζουν για τον τρόπο που χειρίζονται όλη τη συνέντευξη.

Πιο κάτω σου παραθέτουμε 5 τρόπους με τους οποίους, βάσει της εμπειρίας μας, μπορείς να ξεχωρίσεις από τους άλλους υποψηφίους:

#1. Μίλα με καλά λόγια για τον προηγούμενο εργοδότη σου

Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφεις τον προηγούμενο εργοδότη σου, λέει πολλά στο νέο πιθανό εργοδότη για εσένα και τον επαγγελματισμό σου. Για κάθε επιχείρηση, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι οι υπάλληλοι της θα αποτελούν και «πρεσβευτές» της για όσο τουλάχιστον εργάζονται για αυτήν. Επιπλέον, το να έχεις εργασιακή εμπειρία σε εξαιρετικές εταιρίες αναβαθμίζει και εσένα ως υποψήφιο εργαζόμενο. Για αυτό δώσε και στην προηγούμενη εταιρία όπου δούλευες την αναγνώριση που της αξίζει για τις ευκαιρίες που σου έδωσε να ξεχωρίσεις και να εξελιχθείς. Με αυτό τον τρόπο αυτός που σου παίρνει τη συνέντευξη θα εκτιμήσει τον επαγγελματισμό σου και θα σε ξεχωρίσει ως έναν θετικό άνθρωπο.

 

#2. Πρώτα απάντησε ευθέως, μετά δώσε λεπτομέρειες

Θα έπρεπε να είναι προφανές, αλλά το να αναγνωρίσεις και να απαντήσεις στις ερωτήσεις που σου κάνουν είναι το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη συνέντευξη. Απόφυγε λοιπόν να ξεκινήσεις με λεπτομέρειες, αλλά αντίθετα απάντησε με μία άμεση δήλωση που καλύπτει την ερώτηση και έπειτα στήριξε τη με δεδομένα ή περιστατικά. Για παράδειγμα, εάν σε ρωτήσουν για την εμπειρία σου με ομάδες και ομαδική εργασία, πρώτα ανάφερε τι εμπειρία έχεις σε τέτοιες, όπου πιθανώς ήσουν manager ή μέλος κάποιου project και μετά περιέγραψε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό όπου έδειξες στοιχεία ηγεσίας και οργανωτικότητας ως μέλος κάποιας ομάδας.

 

Δες επίσης: Job Interview: Πως απαντάς στο «Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου;»

 

#3. Ανάδειξε την προσωπικότητα σου

Η συνέντευξη αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τον πιθανό εργοδότη σου όχι μόνο για να αντιληφθεί τις ικανότητες που έχεις, αλλά για να εκτιμήσει και την συμβατότητά σου με την επιχείρηση. Η εταιρική κουλτούρα είναι σημαντική και αν, με επαγγελματική συμπεριφορά, δείξεις ποιος είσαι, πως επικοινωνείς με τους άλλους και τι ενδιαφέροντα και κλίσεις έχεις, θα βοηθήσεις τον συνεντευξιάζοντα να καταλάβει πόσο καλά μπορείς να ταιριάξεις με την επιχείρηση και τις ανάγκες της. Εν ολίγοις η συνέντευξη δεν γίνεται μόνο για να εκτιμηθούν τα επαγγελματικά σου προσόντα, αλλά και η προσωπικότητά σου ως σύνολο.

Job Interview: 5 τρόποι να ξεχωρίσεις

 

#4. Πρόβαλε την εταιρία

Όταν αναπόφευκτα σε ρωτήσουν «γιατί θες να εργαστείς μαζί μας;», δώσε μία απάντηση η οποία προμοτάρει στον πιθανό εργοδότη την ίδια του την εταιρία, μιλώντας για την αξία που προσφέρει στην κοινωνία, τα καινοτόμα προϊόντα/υπηρεσίες, τους πελάτες, την αγορά, τη διοίκηση. Συνήθως οι υποψήφιοι κάνουν το αντίθετο και μιλούν για πράγματα που ελπίζουν οι ίδιοι να αποκομίσουν αν ενταχθούν στην εταιρία, οπότε οι συνεντευξιάζοντες θα εκτιμήσουν την αλλαγή όταν δείξεις ότι γνωρίζεις την εταιρία τους και ότι όχι μόνο έχεις λάβει υπόψη το όραμα τους, αλλά θες να γίνεις και μέρος αυτού.

 

#5. Πάρε κι εσύ συνέντευξη

Είναι σημαντικό όταν σου δώσουν την ευκαιρία να ρωτήσεις ότι θες από μεριάς σου, να την χρησιμοποιήσεις ώστε να περάσεις πάλι την επιθυμητή για εσένα εικόνα, αλλά και να μάθεις πράγματα. Οι υποψήφιοι που ξεχωρίζουν είναι αυτοί που κάνουν διορατικές ερωτήσεις για τη θέση εργασίας. Για παράδειγμα, που βλέπει το τμήμα του ο προϊστάμενος σε τρία ή πέντε χρόνια; Αυτό όχι μόνο θα σου δώσει περισσότερες πληροφορίες για την εταιρία, αλλά θα δημιουργήσει και μια δική σου καλή εντύπωση σε αυτόν που σου παίρνει τη συνέντευξη. Ωστόσο ερωτήσεις για το μισθό και τυχόν παροχές και ασφαλιστικά προγράμματα, θα πρέπει να τις απευθύνεις στο HR.

Κάτι πολύ σημαντικό να θυμάσαι είναι ότι πως κι αυτός που σου παίρνει τη συνέντευξη θέλει να επιτύχεις. Εύχεται και ο ίδιος όταν περάσεις την πόρτα και ξεκινήσει η συνέντευξη ότι θα τον πείσεις ότι είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για την θέση.

Αρκεί βέβαια, να μπορείς να αναδείξεις την προσωπικότητά σου και το πόσο καλό fit θα είσαι για την επιχείρηση. Για αυτό σε περίπτωση που θες να μάθεις τα μυστικά της τέλειας συνέντευξης και πώς να την διαχειριστείς συνολικά, επικοινώνησε μαζί μας.

 

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.