Home Blog Business Development Job Interview: Πως απαντάς στο «Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου;»

Job Interview: Πως απαντάς στο «Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου;»

Job Interview: Πως απαντάς στο «Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου;»

Πολύ συχνά στην προετοιμασία πελατών μας για το job interview, στα πλαίσια του Career Coaching που προσφέρουμε, παρατηρούμε ότι τους μπερδεύει πολύ η εντελώς τυποποιημένη και κλασική ερώτηση που θα δεχτούν κάποια στιγμή για τις αδυναμίες τους. Το «ποια θα έλεγες ότι είναι η μεγαλύτερη αδυναμία/ελάττωμα σου;» είναι ένα ερώτημα που παρόλο που είναι συνηθισμένο, δεν είσαι ποτέ σίγουρος πως πρέπει να το απαντήσεις. Τα πράγματα όμως είναι πιο απλά από ότι πιστεύεις και με σωστό σχεδιασμό, μπορείς να γυρίσεις αυτή την ερώτηση υπέρ σου.

Καταρχάς, έχε υπόψη ότι αυτή η ερώτηση γίνεται σε όλες τις συνεντεύξεις για οποιαδήποτε δουλειά και ρόλο κι αν πρόκειται, από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη εταιρία. Φυσικά δεν υπάρχει 100% σωστή απάντηση, καθώς κάθε υποψήφιος έχει και διαφορετική προσωπικότητα  και διαφορετική τακτική, όμως σίγουρα υπάρχουν λάθη στα οποία μπορείς άθελά σου να υποπέσεις, όπως και τρόποι να αυξήσεις το θετικό αντίκτυπο που μπορείς να έχεις.

Το πρώτο βήμα, όπως και με πολλές άλλες ερωτήσεις στο interview, είναι να καταλάβεις γιατί σου κάνουν αυτή την ερώτηση και τι θέλει να κατανοήσει ο συνεντευξιάζων για σένα. Βάσει αυτού θα κατανοήσεις προς τα πού πρέπει να πάει η απάντηση και τι θα ήταν καλύτερο να μην αναφέρεις.

 

Γιατί είναι σημαντική;

Γενικά, ο άνθρωπος που παίρνει τη συνέντευξη θέλει να διαπιστώσει κάποια πράγματα όταν σου κάνει αυτή την κλασική ερώτηση. Το πρώτο από αυτά είναι η αυτό-συνειδησία σου. Γνωρίζεις αρκετά τον εαυτό  σου, ώστε να κατανοείς και να εκτιμάς το αν θα ταιριάξεις καλά στον προτεινόμενο ρόλο; Σε ποιες περιοχές χρειάζεται ακόμα να αναπτυχθείς; Είσαι αρκετά άνετος με τον εαυτό σου για να παραδεχτείς/αποδεχτείς ποιες είναι αυτές οι περιοχές;

Και επειδή αυτή είναι μία από τις πιο κλασικές και γνωστές ερωτήσεις για συνεντεύξεις, αυτός που κάνει τη συνέντευξη ασφαλώς θα θέλει επίσης να δει πόσο καλά προετοιμασμένος είσαι αλλά και πόσο «διπλωμάτης», καθώς γνωρίζει και ο ίδιος ότι αναμενόμενο είναι να μην απαντήσεις απολύτως ειλικρινά.

Εάν πάντως δει ότι διστάζεις ή ότι δεν είχες ετοιμάσει κάτι, όσο απίστευτο κι αν σου φαίνεται θα θεωρήσει ότι δεν έχεις ετοιμασθεί αρκετά για τη συνέντευξη.

 

Job Interview: Πως απαντάς στο «Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου;»

 

Οπότε τι ΔΕΝ θα έπρεπε να πεις;

Πρώτα από όλα, σίγουρα έχεις κάποια αδυναμία, οπότε ποτέ μην απαντήσεις «δεν έχω καμία αδυναμία». Δεν δείχνει τόση αυτοπεποίθηση, όση νομίζεις, αλλά αντίθετα υπεροψία και αλαζονεία. Και είναι κάτι που πάντα χτυπάει άσχημα σε αυτόν που παίρνει τη συνέντευξη. Μάλιστα έχω δει να απορρίπτουν κάποιο υποψήφιο, μόνο και μόνο για αυτή την «αλαζονική» απάντηση.

Μέρος της ισχύος της απάντησής σου θα είναι η τιμιότητά σου, να έχεις δηλαδή το κουράγιο να παραδεχτείς ότι μπορεί να μην έχεις σε όλο της το εύρος κάθε πιθανή ικανότητα που απαιτεί ο νέος ρόλος. Οι εργοδότες δεν αναζητούν κάποιον που θα κάνει τη δουλειά τέλεια από την πρώτη μέρα, ξέρουν και οι ίδιοι ότι αυτό είναι ανέφικτο. Αυτό που ψάχνουν είναι κάποιον που είναι ικανός και πρόθυμος να μάθει και να αναπτυχθεί στη θέση εργασίας του.

            Eαν θες να μάθεις να επηρεάζεις τους ανθρώπους στο χώρο εργασίας με το κατάλληλο τρόπο τότε πάτα στο κουμπί!ctaha

Επίσης, δεν θες δώσεις πολύ «στεγνή» απάντηση. Για παράδειγμα τα «δεν είμαι πολύ οργανωμένος» ή «αγχώνομαι εύκολα» δεν πρόκειται να σε βοηθήσουν πολύ. Μπορεί στο μυαλό σου να ακούγονται ειλικρινή και τίμια, αλλά σκέτα χωρίς κάποια επεξήγηση σου δημιουργούν ένα κακό προφίλ. Για αυτό, όπως θα δούμε πιο κάτω, θα πρέπει να διευκρινίζεις και να εξηγείς πως έχεις σκοπό να διορθώσεις την αδυναμία σου.

Τέλος, μην διαλέξεις κάποια αδυναμία που στην πράξη αποτελεί ένα προφανές προτέρημα, όπως «δουλεύω πολύ σκληρά». Θα φανείς «δήθεν» και ότι πας να ξεγελάσεις αυτόν που σου παίρνει τη συνέντευξη, κάτι που, πίστεψε με, δεν θα το εκτιμήσει πολύ.

Δες επίσης:  Οδηγός: Πώς να παρουσιαστώ σε μια συνέντευξη για εργασία

 

Πως πρέπει λοιπόν να απαντήσεις;

Κατά την άποψή μας η καλύτερη απάντηση έχει δύο μέρη. Στο πρώτο αναφέρεις ποια είναι η αδυναμία σου και εξηγείς τι περίπου εννοείς, φροντίζοντας από τη μία αυτή να είναι ρεαλιστική και από την άλλη υποφερτή (όχι κάτι πολύ βαρύ δηλαδή). Και επειδή αυτό από μόνο του δεν αρκεί, στο δεύτερο μέρος της απάντησής σου εξηγείς πως σχεδιάζεις να την περιορίσεις, ή πως ήδη έχεις βελτιωθεί. Αν μάλιστα μπορείς να αξιοποιήσεις την ευκαιρία για να αναφέρεις πως πιστεύεις ότι θα αναπτυχθείς και εξελιχθείς στη νέα σου θέση στην εταιρία, έχεις κάνει το ιδανικό!

Για παράδειγμα, θα μπορούσες να απαντήσεις:

«Έχω την τάση να εστιάζω πολύ στη λεπτομέρεια, κάτι που σημαίνει ότι μερικές φορές αποσπώμαι από τα ειδικότερα σημεία κάποιου project, δίνοντας ίσως και τρεις ώρες σε κάτι που αποτελεί λεπτομέρεια ως προς το σύνολο του project.

Πιστεύω ότι ένας από τους τρόπους για να το αντιμετωπίσω αυτό, είναι να έχω στο νου μου να το αναγνωρίσω μόλις το κάνω, ώστε να σταματάω να δίνω τόση έμφαση στη λεπτομέρεια. Σε μια θέση σαν αυτή που συζητάμε, είναι σημαντικό να είσαι οργανωμένος και να βάζεις προτεραιότητες, κάτι που επειδή θα το κάνω συχνά, θα με βοηθάει να εστιάζω στα ειδικότερα σημεία μόνο όταν χρειάζεται.»

Τώρα που το διάβασες ολόκληρο, ας το επεξηγήσουμε και λίγο πιο συγκεκριμένα: Ενώ ξεκινάμε αρνητικά («έχω την τάση να εστιάζω πολύ στη λεπτομέρεια»), με την αμέσως επόμενη φράση το ελαφραίνουμε («σημαίνει ότι μερικές φορές αποσπώμαι»), για να καταλήξουμε σε κάτι που αν το σκεφτείς δεν είναι και τόσο άσχημο για τον εργοδότη («δίνοντας ίσως και τρεις ώρες σε κάτι που αποτελεί λεπτομέρεια»). Στο δεύτερο μέρος αναφέρεις πως θα περιορίσεις αυτό το ελάττωμά σου και κυριότερο από όλα το δένεις με τη νέα σου θέση εργασίας δείχνοντας και ότι δεν θα είναι πρόβλημα και ότι μέσα σε αυτήν θα βελτιωθείς ακόμα περισσότερο!

Απλό είναι λοιπόν: ξεκινάς με μία παραδοχή της αδυναμίας σου, την οποία με κάθε επόμενη φράση την ελαφραίνεις και ακολουθείς με το σχέδιό σου για να την ξεπεράσεις, σχέδιο που από μόνο του σου προσθέτει κι άλλη αξία. Δεν χρειάζεται λοιπόν να είναι μία ερώτηση που σε μπερδεύει, αντιμετώπισέ την σαν μια ευκαιρία να εξηγήσεις πως πιστεύεις ότι θα μάθεις, θα εξελιχθείς και θα αναπτυχθείς στη νέα σου θέση!

Και αν θες βοήθεια για να προετοιμαστείς για το interview σου ή έχεις αμφιβολίες για τον τρόπο που έχεις διατυπώσει το βιογραφικό σου ή παρουσιάζεις τον εαυτό σου, είμαστε στη διάθεσή σου για να σε βοηθήσουμε.