Home Blog Self Innovation Κλειδιά για ένα επιτεύξιμο αποτέλεσμα

Κλειδιά για ένα επιτεύξιμο αποτέλεσμα

Για να πετύχεις το αποτέλεσμα που χρειάζεσαι, η μεθοδολογία σου πρέπει να είναι έξυπνη. Για αυτό διάβασε εδώ.

Θα έχεις παρατηρήσει ότι πολύς κόσμος ορίζει ανεπίτευκτους στόχους, μη ρεαλιστικούς και πολλές φορές καταστροφικούς για την ψυχοσύνθεσή του, καθώς η μη επίτευξη του αποτελέσματος είναι παράγοντας άγχους. Έτσι, σε προσωπικό επίπεδο, η δίαιτα δεν ξεκινάει ποτέ, το τσιγάρο δεν κόβεται ποτέ και σε επαγγελματικό επίπεδο, το project δεν είναι ποτέ έτοιμο στην ώρα του και η επιχείρησή σου δεν αναπτύσσεται σωστά.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να δημιουργήσουμε μία στρατηγική που θα μας οδηγήσει σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα;

Βάσει της θεωρίας του θεωρίας του NLP (neuro-linguistic programming) και της μεθοδολογίας PMP (Project Management Professional), ο στόχος που ορίζεις πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο στόχος λοιπόν, θα πρέπει να είναι S.M.A.R.T (Έξυπνος)

Specific
Measurable
Achievable
Realistic
Timely

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσεις το που βρίσκεσαι τώρα.

Τι βιώνεις;  Τι θες να αλλάξεις; Από που ξεκινάς και που θες να καταλήξεις;

Specific. Ο στόχος που ορίζεις πρέπει να είναι απόλυτα συγκεκριμένος. Δεν έχει νόημα να εφαρμόζεις θεωρίες shoot to the moon. Για να είναι συγκεκριμένος θα πρέπει να μπορεί να καλύψει τα 6 Ws.

 1. Who: Ποιους περιλαμβάνει; Μόνο εσένα ή και τρίτους; Αν δεν περιλαμβάνει μόνο εσένα, τότε όλοι όσοι συμμετέχουν πρέπει να είναι αφοσιωμένοι σε αυτόν στο 100%. Η αποτυχία τους θα είναι και δική σου, όπως και η επιτυχία τους!
 2. What: Τι θέλω να επιτύχω με αυτόν το στόχο;
 3. Where: Αν η επίτευξή του έχει τοποθεσία, θα πρέπει να την ορίσεις.
 4. When: Όρισε ένα πλαίσιο χρόνου. Δεν έχει νόημα να πεις, «του χρόνου τέτοια εποχή». Χρειάζεται να ορίσεις απόλυτα συγκεκριμένη ημερομηνία και, αν είναι δυνατόν, και ώρα ολοκλήρωσης του.
 5. Which: Εντόπισε και κατέγραψε τι απαιτήσεις έχεις και τι περιορισμοί υπάρχουν.
 6. Why: Τέλος, εντόπισε και κατέγραψε το γιατί θες να επιτύχεις αυτό το στόχο.

 

Measurable: Καθόρισε ισχυρά κριτήριά μέτρησης της πορείας και εξέλιξης του στόχου σου. Όταν μετράς την απόδοση σου, μείνε προσηλωμένος στα κριτήρια χωρίς υπεκφυγές. Έτσι θα απολαύσεις την ικανοποίηση που θα σου δώσει το έναυσμα για να πας παρακάτω. Ερωτήσεις κλειδιά είναι: Πόσο ακόμα; Πότε θα ξέρω ότι τον έχω πετύχει;

Achievable: Όταν θα ορίσεις τον επόμενο σημαντικό στόχο σου, ξεκίνα να βρίσκεις και τρόπους για να τον πετύχεις. Χρειάζεται να αναπτύξεις τη συμπεριφορά και τις απαραίτητες ικανότητες για να τον πετύχεις. Πίστεψε ότι μπορείς να το κάνεις και άρχισε να αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου σαν να έχεις ήδη πετύχει το στόχο σου. Όταν ορίζεις έναν στόχο, επαναπροσδιορίζεις τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου, οπότε ξεκίνα να συμπεριφέρεσαι έτσι.

Realistic: Για να είναι ρεαλιστικός ο στόχος σου, θα πρέπει να αντιπροσωπεύει ένα αποτέλεσμα για το οποίο είσαι θετικός και όντως θες να πετύχεις. Μπορεί να έχει ψηλά κριτήρια και παρ’ όλα αυτά να είναι ρεαλιστικός. Εξάλλου ένας στόχος με υψηλά standards είναι πιο εύκολος να επιτευχθεί, συγκριτικά με έναν με χαμηλά, γιατί ο χαμηλός απαιτεί και χαμηλή κινητήρια δύναμη.

Timely: Τέλος, ο στόχος σου θα πρέπει να έχει ένα ορισμένο πλαίσιο χρόνου. Όταν τον ορίζεις, ορίζεις αρχή και τέλος χωρίς υπευκφυγές και αοριστίες. Επίσης, το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι απτό και θα πρέπει να πυροδοτεί τις αισθήσεις σου. Δεν είναι τυχαίο ότι η ικανοποίηση «άφησε μία γλυκιά γεύση». Αυτό θα είναι η ώθηση που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις στον επόμενο στόχο.

 

                         Μήπως ήρθε η ώρα να μάθεις να  δημιουργείς ποιοτικούς στόχους;

                                                                   ctaha

 

Ας τα δοκιμάσουμε και στην πράξη με Ασκήσεις:

 • Ξεκίνα καταγράφοντας το στόχο σου. Όσο είναι στο μυαλό σου, είναι απλά μία ωραία ιδέα και τέτοιες έχει πολύς κόσμος. Όταν όμως τον καταγράφεις, τότε μετατρέπεται σε πλάνο.
 • Τοποθέτησέ το σε μέρος που είναι ορατό. Ιδανικά σε παραπάνω από ένα μέρη.
 • Προσδιόρισε τι είναι αυτό που θα δεις, ακούσεις και θα αισθανθείς, κατά την υλοποίησή του που θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι πέτυχες το στόχο σου.
 • Εντόπισε τα εφόδια που χρειάζονται για την επίτευξη του. Τι έχεις τώρα και τι θα έχεις μετά την ολοκλήρωση του; Έχεις κάνει στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο; Ξέρεις κάποιον που το έχει κάνει; Μίλα μαζί του και πάρε πληροφορίες έτσι ώστε να αποφύγεις περιττά λάθη.
 • Ξεκινά να συμπεριφέρεσαι σαν να έχεις ήδη πετύχει.
 • Εντόπισε αν ο στόχος σου είναι «οικολογικός». Δες, δηλαδή, πως θα επηρεάσει το άμεσο περιβάλλον σου. Πέρα από όσα θα κερδίσεις, υπάρχει κάτι που θα χάσεις;
 • Τέλος, κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις μαζί:
  Τι θα συμβεί αν πετύχω;
  Τι δεν θα συμβεί αν πετύχω;
  Τι θα συμβεί αν δεν πετύχω;
  Τι δεν θα συμβεί αν δεν πετύχω;

Ξεκίνα τώρα! Αν χρειάζεσαι βοήθεια στείλε μου χωρίς δισταγμό email εδώ και εγώ θα σου απαντήσω άμεσα.

Θες να δεις πως το NLP μπορεί να σε βοηθήσει να επιτύχεις στόχους και τι μπορεί να κάνει με ένα καλό Time Management; Συμπλήρωσε τη παρακάτω φόρμα και θα σε καλέσουμε άμεσα για μια πλήρη ενημέρωση. 

Όνομα:*
Τηλέφωνο:*
E-mail:*
Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.