Home Blog Life Transforming Habits Μανιφέστο: Οι 8 Συνήθειες των Εξαιρετικά Παραγωγικών Ανθρώπων

Μανιφέστο: Οι 8 Συνήθειες των Εξαιρετικά Παραγωγικών Ανθρώπων

θετικές συνήθειες και παραγωγικότητα

Με ποια κριτήρια θα καθόριζες για το αν κάποιο άτομο είναι εξαιρετικά παραγωγικό; Την ικανότητα να πραγματοποιεί ρομποτικά την κάθε δραστηριότητα; Την ποσότητα πειθαρχίας που επιδεικνύει; Την ταχύτητα που πραγματοποιεί την δουλειά του; Τελικά, ποιες είναι οι συνήθειες των εξαιρετικά παραγωγικών ανθρώπων;

Για να απαντηθεί εύστοχα η παραπάνω ερώτηση, είναι απαραίτητο να ορίσουμε τι είναι παραγωγικότητα. Είναι σίγουρο πως σε μια τέτοια ερώτηση το μυαλό μας παίρνει πολλές στροφές, όμως αλήθεια, τι είναι παραγωγικότητα;

Η κοινή λογική μας κατευθύνει να την ορίσουμε ως την ικανότητα να διαχειριζόμαστε πολύ δουλειά σε λίγο χρόνο. Η συγκεκριμένη σκέψη δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Όμως, το θεμέλιο των παραγωγικών ανθρώπων είναι η ικανότητα να δημιουργούν δουλειά υψηλής επίδοσης σε μικρά χρονικά πλαίσια.

Παρακάτω, σου παρουσιάζεται η ευκαιρία να διαπιστώσεις αν οι σκέψεις που έκανες πριν, σκεπτόμενος τα χαρακτηριστικά των παραγωγικών ανθρώπων, είναι εύστοχες. Δες το σαν παιχνίδι. Ποια πιστεύεις ότι είναι τα κρυφά χαρακτηριστικά τους και ποιοι είναι οι κανόνες που εξακολουθούν να τους κάνουν τόσο ξεχωριστούς;

Συνήθεια Νο.1: Αδίστακτα κόβουν τα ασήμαντα και συγκεντρώνονται στα σημαντικά

Η πρώτη συνήθεια των παραγωγικών ανθρώπων είναι η δυνατότητα να αξιολογούν και να κατευθύνουν τις προτεραιότητες τους. Μια ικανότητα αρκετά χρήσιμη θα έλεγα. Το σημαντικό σε αυτή την συνήθεια είναι πως περιλαμβάνει δύο απλά αλλά άκρως καθοριστικά σκέλη:

  1. Επίγνωση της επίδρασης της κάθε δραστηριότητας.
  2. Αντικειμενική αξιολόγηση.

Όταν ξέρουμε τις επιδράσεις που θα έχει στην καθημερινότητα μας η κάθε κίνηση, τότε μπορούμε να την αξιολογήσουμε με μεγαλύτερη ευκρίνεια. Ένα ακόμα τρομακτικό πλεονέκτημα που δημιουργεί η παραπάνω συνήθεια, είναι πώς μας προστατεύει από την λανθασμένη αξιολόγηση μιας δραστηριότητας ως επείγουσα.

Συνήθεια Νο.2: Δημιουργούν Στρατηγικά Διαλείμματα

Η δεύτερη συνήθεια των εξαιρετικά παραγωγικών ανθρώπων είναι η συγκέντρωση τους σε στοχευμένα διαλείμματα. Παραγωγικότητα δεν σημαίνει να δουλεύουμε ασταμάτητα. Αυτή η γνώση είναι καθολική και για την Google, όπου προτρέπει τους υπαλλήλους τους να κάνουν μικρούς περιπάτους κατά την διάρκεια της ημέρας.

Το διάλειμμα είναι σημαντικό ώστε να δοθεί χρόνος στο μυαλό να ξεκουραστεί και να μπεί πάλι σε δημιουργικά πλαίσια, πιο φρέσκο και πιο έτοιμο.

Συνήθεια Νο.3: Προβλέπουν ή μετακινούν γρήγορα τις αποσπάσεις

Οι απρόβλεπτες αποσπάσεις είναι από τα πιο νευραλγικά σημεία της διαχείρισης χρόνου και πυρήνας στην καθημερινότητα των παραγωγικών ανθρώπων. Μια απόσπαση είναι οτιδήποτε είναι ικανό να μετατοπίσει το πρόγραμμα μας ή την προσοχή μας.

Έπειτα από εμπειρία όμως, αποκτούμε την ικανότητα να διαχωρίζουμε τις αποσπάσεις που είναι εκτός του ελέγχου μας και αυτές που μπορούμε να διαχειριστούμε άμεσα.

Συνήθεια Νο.4: Επενδύουν στην έμπνευσή τους

Η τέταρτη συνήθεια των παραγωγικών ανθρώπων είναι μια εκ των πιο σημαντικών. Η συνήθεια να στηρίζονται στην έμπνευσης τους είναι ένα τεράστιο κομμάτι της συνολικότερης ανάπτυξης τους.

Η έμπνευση προέρχεται από το όραμα για κάτι καλύτερο, πιο εξελιγμένο και πιο μεγαλεπήβολο. Είναι η σπίθα που μας δίνει το απαραίτητο σπρώξιμο την πλέον κατάλληλη στιγμή.

Συνήθεια Νο.5: Δημιουργούν όρια στην εισαγωγή πληροφορίας

Η πέμπτη συνήθεια των εξαιρετικά παραγωγικών ανθρώπων είναι πως έχουν δημιουργήσει τα δικά τους μοτίβα διαχείρισης γνώσεων και πληροφοριών. Σε μια κοινωνία όπου η υπέρ – πληροφόρηση  είναι τόσο πυκνή όσο ο αέρας που αναπνέουμε, οι εξαιρετικά παραγωγικοί έχουν συγκεκριμένα φίλτρα για να αντιμετωπίζουν, να χρησιμοποιούν ή να αποθηκεύουν τις πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες.

Για να μπορέσει μια δραστηριότητα να αγγίξει κορυφαία παραγωγικότητα είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιες πληροφορίες είναι ουσιαστικές για εμάς και ποιες όχι.

Συνήθεια Νο.6: Μεγιστοποιούν μικρά πακέτα χρόνου

Η έκτη συνήθεια των παραγωγικών ανθρώπων είναι πως αναγνωρίζουν και αξιοποιούν στο έπακρο μικρά πακέτα χρόνου. Είναι πολλές οι φορές που ενώ εκτελούμε μια δραστηριότητα ρουτίνας, η δημιουργικότητα χτυπά την πόρτα μας.

Σε αυτό το μεσοδιάστημα, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το στιγμιαίο δώρο του μυαλού και να αφιερώσουμε έστω και δέκα λεπτά καταγράφοντας οτιδήποτε ξεχωριστό σκεφτούμε.

Συνήθεια Νο.7: Θέτουν Deadlines

Η συνήθεια αυτή των παραγωγικών ανθρώπων είναι πολύ σημαντική. Ο λόγος είναι πως έρχεται να θεραπεύσει τον Νόμο του Πάρκινσον. Ο Νόμος του Πάρκινσον ουσιαστικά αναφέρει πως η δουλειά μας επεκτείνεται μέχρι να γεμίσει τον χρόνο που είναι διαθέσιμος. Αυτό σημαίνει πως αν δεν θέσουμε deadlines, είναι πολύ πιθανό να αφήσουμε τις σημαντικότερες δραστηριότητες για την τελευταία στιγμή.

Συνήθεια Νο.8: Γνωρίζουν τα Εμπόδια της Παραγωγικότητας

Η τελευταία συνήθεια των εξαιρετικά παραγωγικών ανθρώπων είναι η γνώση των σημαντικότερων εμποδίων της παραγωγικής διαδικασίας, τα οποία είναι:

  1. Χρειάζεται να ξέρουμε τα πάντα για να ξεκινήσουμε.
  2. Φοβόμαστε την αλλαγή.
  3. Κατηγορούμε τον εαυτό μας για το αποτέλεσμα.

Μήπως κατά την διάρκεια ανάγνωσης του παραπάνω άρθρου σκέφτηκες κάποιες συνήθειες που θεωρείς εξίσου σημαντικές; Αν ισχύει αυτό, τότε μην διστάσεις ούτε στιγμή να τις μοιραστείς μαζί μας.

 

Χρήστος Παπανίκας