Home Blog Life Transforming Habits Μάθε πως να ξεπερνάς μία μεγάλη απογοήτευση

Μάθε πως να ξεπερνάς μία μεγάλη απογοήτευση

Μάθε πως να διαχειρίζεσαι την απογοήτευση

Σίγουρα έχεις γευτεί την απογοήτευση με το κουτάλι.

Αν πιστεύεις ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, μάλλον κάτι κάνεις λάθος. Ο μόνος τρόπος για να μην έχεις γευτεί απογοητεύσεις, είναι να μην έχεις προσπαθήσει τίποτα.

Αυτό θα σήμαινε ότι ζεις σε ένα καβούκι, κλειστός συναισθηματικά και λογικά. Χωρίς εμπειρίες, χωρίς γεύση από τη ζωή και χωρίς όνειρα. Σου συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Όσο καλά κι αν στα έχει φέρει η ζωή, όσο κι αν έχεις ανθρώπους δίπλα σου που σε βοηθούν να ξεπεράσεις τις δυσκολίες ή να μην τις έχεις αντιμετωπίσει ποτέ, υπάρχει κάτι στο παρελθόν σου που το θυμάσαι με απογοήτευση, στεναχώρια και μία αίσθηση ήττας.

 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά

Όσο ζεις θα βιώνεις εμπειρίες. Κάποιες από αυτές θα είναι καλές και κάποιες κακές, άλλες πολύ καλές και άλλες τόσο κακές που δυνητικά μπορεί να σε “σακατέψουν”, αν τις αφήσεις.  Αυτή είναι μία σταθερά που δεν αλλάζει όσο κι αν το θες.

Αυτό φυσικά είναι κάτι καλό, γιατί οι αρνητικές εμπειρίες είναι αυτές  που σε γαλουχούν, που σε ατσαλώνουν και δυναμώνουν την συναισθηματική και νοητική  πανοπλία σου. Από αυτές βγαίνεις πιο δυνατός και βελτιωμένος.

Εννοείται πως και οι θετικές εμπειρίες σε βελτιώνουν, όμως εκεί βιώνεις ένα αποτέλεσμα που είχες στοχεύσει εξ’ αρχής. Φυσικά και δούλεψες για αυτό και αντιμετώπισες και αντιξοότητες. Έμαθες και βελτιώθηκες.

Σκέψου όμως το παρακάτω. Σε μία δύσκολη κατάσταση που τελικά δεν τα κατάφερες, υποχρέωσες το μυαλό σου να φτάσει στα όρια του (εκείνης της στιγμής). Σε κάθε σου απόφαση και κίνηση υπήρχε κάτι καινούριο που σε εμπόδιζε. Και συνέχισες να παλεύεις, εξωτερικά και εσωτερικά, για να βρεις νέα λύση. Και πάλι όμως, δεν ήταν αρκετή για να υπερισχύσεις. Οπότε έπρεπε να συνεχίσεις, ώσπου δεν υπήρχε κάτι άλλο.

Τί μπορείς να μάθεις όταν αποτυγχάνεις;

Μάθε από την αποτυχία

 

Ανάλογα με το μέγεθος της κατάστασης που βίωσες, αντίστοιχη ήταν και η απογοήτευση. Δεν έχει σημασία αν αφορούσε επαγγελματικά, ερωτικά ή οικογενειακά θέματα.

 

Συνήθως όταν βιώνεις μία τέτοια απογοήτευση, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να αμφισβητείς τις ικανότητες σου:

 

  • Δεν είμαι ικανός
  • Δεν κατάφερα να ανταπεξέλθω στις περιστάσεις
  • Κάποιοι περίμεναν περισσότερα από εμένα και εγώ τους απογοήτευσα

 

Όπως είπαμε και πριν, όσο μεγαλύτερη η απογοήτευση, τόσο περισσότερα τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποτραβιέσαι. Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα σε κάνουν να κλειστείς στον εαυτό σου. Αποφεύγεις να αναλαμβάνεις ευθύνες και αφήνεις σε άλλους το φαινομενικά δύσκολο αυτό κομμάτι, γιατί φοβάσαι ότι θα υποστείς τις ίδιες ή και χειρότερες συνέπειες.

Αν το επιτρέψεις να συμβεί αυτό, τότε χάνεις ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου. Η λεγόμενη Ζώνη Άνεσης, είναι ο συναισθηματικός και λογικός χώρος μέσα στον οποίο κινείσαι εύκολα και προστατεύεσαι. Η Ζώνη Άνεσης όμως, δεν υπάρχει για να ζεις μέσα της. Υπάρχει για να αποτραβιέσαι σε αυτή ανά διαστήματα και να γεμίζεις τις μπαταρίες σου. Να ανατροφοδοτείς τον εαυτό σου, να επεξεργάζεσαι τα νέα δεδομένα, να βγάζεις καινούρια συμπεράσματα, να αναθεωρείς κινήσεις και αντιλήψεις και όταν πλέον είσαι έτοιμος, να ξαναβγαίνεις εκεί έξω και να γεμίζεις εμπειρίες.

 

Αντί λοιπόν να κάνεις σκέφτεσαι τα παραπάνω όταν βιώνεις απογοητεύσεις, καλύτερα να κάνεις στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις:

 

  • Υπάρχει κάτι που δεν πρόβλεψα;
  • Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω την επόμενη φορά;
  • Τι μπορώ να μάθω από αυτή την εμπειρία;
  • Πως μπορώ να γίνω καλύτερος μετά από αυτό;

 

Αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστικό. Χρειάζεται να αντιμετωπίσεις την κάθε απογοήτευση σαν ένα ακόμα μάθημα. Ούτε η αποτυχία, ούτε η αρνητική κριτική πρέπει να σε επηρεάζει. Εξάλλου κάθε τέτοια κατάσταση είναι καθαρή ανατροφοδότηση (Feedback). Κάθε τέτοια εμπειρία σου προσφέρει τη δυνατότητα να μάθεις και να γίνεις καλύτερος. Να εξελιχθείς και να πατήσεις στα πόδια σου πιο δυνατός.

Όσο μεγαλύτερη η απογοήτευση λοιπόν, τόσο μεγαλύτερο το μάθημα και τόσο καλύτερος εσύ μετά.

Μην επιτρέψεις σε μία τέτοια κατάσταση να σε γονατίσει. Μην το βάζεις κάτω. Πείσμωσε, πάλεψε και σίγουρα θα βγεις νικητής.

 

Αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι βελτίωση, μη διστάζεις

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.