Home Blog Motivation Μήπως ήρθε η ώρα να ωριμάσεις;

Μήπως ήρθε η ώρα να ωριμάσεις;

Μήπως ήρθε η ώρα να ωριμάσεις;

Ο πατέρας μου πάντα μου έλεγε: “Παίδί μου, πρέπει να ωριμάσεις”. Οι περισσότεροι από εμάς δεν φύγαμε ποτέ από το σχολείο όμως. Μπορεί να φαίνεται αστείο αλλά κατά βάθος είναι αλήθεια. Μπαίνοντας στο γυμνάσιο και μετέπειτα στο λύκειο κολλήσαμε σε μία μεταβατική κατάσταση την οποία δεν την ξεπεράσαμε ποτέ. Ερχόμενο δεύτερο μετά το οικογενειακό περιβάλλον, το σχολείο είναι το μέρος όπου αποκτούμε εμπειρίες και διαμορφώνουμε χαρακτήρα. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που στιγματίζονται για πάντα από την κοινωνικοποίηση ή την έλλειψη αυτής κατά τα σχολικά χρόνια.

Θυμάμαι το μεταβατικό στάδιο από το γυμνάσιο προς το λύκειο, όταν υποχρεώθηκα να αλλάξω σχολείο. Έχοντας μάθει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον (όπου είχα εδραιώσει τη θέση μου), μπήκα σε ένα νέο χώρο με νέα δεδομένα. Ας πούμε ότι αυτό το «χωριό» ήταν πιο επιθετικό από το προηγούμενο και οι κάτοικοι πιο άγριοι! Τα επόμενα τρία, δύσκολα χρόνια, διαμόρφωσαν δραστικά τον τρόπο που αντιμετώπιζα τις καταστάσεις γύρω μου. Η παλιά μου αυτοπεποίθηση κλονίστηκε, μαζί με την πίστη μου σε κάποιες αξίες τις οποίες δεν συμμερίζονταν οι γύρω μου. Έτσι αποτραβήχτηκα στον εαυτό μου, έγινα πιο μοναχικός, δεν πήγαινα σε συγκεντρώσεις και δεν έπαιρνα πρωτοβουλίες γιατί δεν ήθελα να είμαι στο επίκεντρο, εύκολος στόχος για όποιον ήθελε να με κοροϊδέψει.

 

Τί αλλάζει στο σχολείο;

Τί αλλάζει στο σχολείο;

Στο σχολείο, κάτι αλλάζει μέσα μας. Χάνουμε τη μαγική ενέργεια και όρεξη που είχαμε λίγα χρόνια πριν και εστιάζουμε την προσοχή μας σε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η εφηβεία έρχεται σαν σφαλιάρα και μας χτυπάει με τόση δύναμη που μέχρι να καταλάβουμε τι έχει γίνει, φτάνουμε τα 18 και ξαφνικά είμαστε ενήλικες!

Μας ενδιαφέρει πλέον, τι θα πουν οι γύρω μας. Ποια είναι η γνώμη τους για εμάς. Τι θα πούμε και πώς θα κινηθούμε για να μην μας παρεξηγήσουν και στην πορεία αφήνουμε ένα φανταστικό κομμάτι του εαυτού μας πίσω. Το μόνο που μας ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση της ζωής μας είναι να μην γίνουμε ρεζίλι. Ο φόβος της έκθεσης όμως, είναι περιοριστικός και αφαιρεί την όρεξη μας για ρίσκο και φυσικά χωρίς ρίσκο δεν υπάρχει όφελος.

Είτε παραδίδω, είτε παρακολουθώ κάποιο σεμινάριο, βάζω πάντα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου. Περιμένω να ακούσω μία ατάκα που ΠΑΝΤΑ κάποιος θα ξεστομίσει. «Έχω μία ερώτηση που είναι λίγο χαζή αλλά θα την κάνω». Κοιτώντας το άτομο που έκανε την ερώτηση, εκείνη τη στιγμή, μπορείς να δεις το μικρό δεκαπεντάχρονο εαυτό του να αναδύεται, ο οποίος φοβάται ότι θα τον κοροϊδέψουν οι συμμαθητές του. Έτσι αισθάνεται την ανάγκη να καλυφθεί χρίζοντας την ερώτηση του χαζή.

 

Μήπως ήρθε η ώρα να ωριμάσεις;

Μήπως ήρθε η ώρα να φύγεις από το σχολείο; Μήπως ήρθε η ώρα να ωριμάσεις, να σταματήσεις να ενδιαφέρεσαι για το τι πιστεύουν οι γύρω σου και να εστιάσεις στον εαυτό σου και στο τι θες εσύ; Μήπως να κοιτάξεις παραπίσω στα ανέμελα προσχολικά χρόνια με την απεριόριστη φαντασία και την ατρόμητη κοινωνικοποίηση και να πάρεις ξανά δύναμη από εκεί; Ενώ είναι πολύ εύκολο να γίνεις κυριολεκτικά κοινωνικά άφοβος, οι περισσότεροι παραμένουν έφηβοι, κολλημένοι στο σχολείο και διαμορφώνουν την υπόλοιπη ζωή τους μέσα στο φόβο, αντιδρώντας μόνο στο τι θα πουν οι άλλοι. Θες μία τέτοια ζωή για πάντα;

Μπορείς να αφήσεις πίσω σου αυτή την κατάσταση. Μπορείς να δώσεις κίνητρο στον εαυτό σου χωρίς να εξαρτάσαι από τις γνώμες τρίτων. Όπως έχει πει και ο Ralph Waldo Emerson: “Ο τρόπος που νοιώθω, γιατί θα πρέπει να εξαρτάται από τις σκέψεις στο μυαλό κάποιου άλλου;”

Μπορείς, λοιπόν, να δημιουργήσεις ένα νέο εαυτό. Άσε πίσω τα δύσκολα εφηβικά χρόνια και σταμάτα να ενδιαφέρεσαι για το τι λένε οι γύρω σου. Αφέσου επιτέλους, έστω και για λίγο και νοιώσε ελεύθερος. Πάρε ένα ρίσκο, γίνε ο εαυτός σου, μοιράσου, χόρεψε. Κάνε επιτέλους αυτό που εδώ και τόσα χρόνια λες ότι θες να κάνεις. Τι περιμένεις; Αν έχεις ένα φόβο, αντιμετώπισέ τον. Εξάλλου δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Μόνο να κερδίσεις. Σίγουρα στο παρελθόν βίωσες την απογοήτευση, πληγώθηκες και στερήθηκες πράγματα. Δεν είσαι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος και σίγουρα αυτό δεν είναι δικαιολογία για να σταματήσεις να προσπαθείς.

 

Ζήσε τη ζωή σου

Ζήσε τη ζωή σου

Ρώτα τον εαυτό σου αν ήρθε η ώρα να ωριμάσεις ή αν ήρθε η ώρα να σπάσεις τα περιοριστικά δεσμά σου. Να βγεις από το βολικό χρυσό κλουβί σου και να χαρείς τη ζωή. Η ζώνη άνεσης είναι καλή μόνο όταν χαλαρώνεις ή ξεκουράζεσαι σε αυτή και όχι όταν ζεις μέσα σε αυτή. Μόνο αν προκαλέσεις τη ζωή σου θα το καταφέρεις αυτό. Μόνο η πρόκληση σε βγάζει από τη ζώνη άνεσης και μπορεί να σε εξελίξει. Με κάθε πρόκληση που θα ξεπερνάς, ένας νέος εαυτός σου θα αναδύεται. Πιο δυνατός, με καινούριες εμπειρίες και νέα όρεξη.

Τι περιμένεις…; Ζήσε!

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.