Home Blog Self Innovation Η Μυστική Φόρμουλα Πίσω από το Ταλέντο

Η Μυστική Φόρμουλα Πίσω από το Ταλέντο

Το ταλέντο είναι ο κώδικας που κρύβεται πίσω από την στοχευμένη προπόνηση

Οι διάσημοι μουσικοί Ψυχολόγοι Gary McPherson και James Renwick, μετά από καιρό αναμονής, θ’ αποφάσιζαν να ελέγξουν ενα βίντεο που τους είχε αποσταλεί. Το βίντεο έδειχνε ένα συνηθισμένο δεκατριάχρονο κορίτσι, χωρίς ιδιαίτερες μουσικές ικανότητες ή ταλέντο, να παίζει με το κλαρινέτο του το ‘’Golden Wedding’’ του τζαζίστα Woody Herman. Οι εικόνες που τρεμόπαιζαν στην αρχή δεν έδειχναν κάτι ιδιαίτερο. Το μικρό κορίτσι, ονόματι Κλαρίσα, προσπαθούσε να εκτελέσει τις περισσότερες φορές λανθασμένα, διάφορα μέρη από τις νότες που είχε μπροστά της.

Και ενώ σταματούσε εκνευρισμένα και κάποιες φορές δείχνοντας να αντιστέκεται σθεναρά, κάποια στιγμή οι Ψυχολόγοι θα γίνονταν μάρτυρες ενός συνταρακτικού γεγονότος. Η μικρή Κλαρίσα έπειτα από αρκετά μικρά λάθη και διορθώσεις θα πετύχαινε μια τέτοια απόδοση όπου ουσιαστικά μέσα σε 7 λεπτά κατάφερε μια εκτέλεση που είναι εφικτή μόνο μετά από αρκετούς μήνες σκληρής εξάσκησης. Όπως ο McPherson θα δηλώσει:

Κοίτα την. Έχει ένα κώδικα επιτυχίας στο μυαλό της και συνεχώς συγκρίνει την απόδοση της με αυτόν

Ταλέντο και η Μυστική Ορμόνη

Η μυελίνη είναι η πηγή του ταλέντου

Ταλέντο και η Ορμόνη που το δημιουργεί

Γεννιόμαστε ή το αποκτούμε; Είναι αποτέλεσμα ενός περίεργου γονιδιώματος ή ασταμάτητης εξάσκησης; Ίσως το ταλέντο να είναι ένα από τα πιο συζητημένα φαινόμενα της σύγχρονης επιστήμης. Θεωρώντας ότι όσοι το έχουν είναι τυχεροί, αφού μπορούν να πετυχαίνουν εξαιρετικές επιδόσεις με ελάχιστη προσπάθεια, έχουμε την πεποίθηση ότι είναι έμφυτο. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια…

Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ταλέντο έχουν διεισδύσει με κάποιον τρόπο σε ενα νευρολογικό μηχανισμό όπου συγκεκριμένα μοτίβα στοχευμένης εξάσκησης δημιουργούν εκπληκτικές ικανότητες. Χωρίς να το ξέρουν ούτε οι ίδιοι, εισάγονται σε μια ‘’ζώνη’’ ακραίας μάθησης και αποτελεσματικότητας. Δηλαδή μέσα σε μικρό χρόνο πετυχαίνουν απίστευτες επιδόσεις. Βλέπουν ένα είδος ‘’matrix’’, δηλαδή τον παρασκηνιακό κώδικα πίσω από ικανότητες που θα ζήλευαν ακόμα και οι καλύτεροι.

Τις τελευταίες δεκαετίες όμως νέες ανακαλύψεις μας ανοίγουν ευφάνταστους δρόμους ώστε να μπορέσουμε να εξηγήσουμε γιατί κάποιοι ‘’ το έχουν’’ ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τώρα πια έχουν βρει το ‘’Χρυσό Δισκοπότηρο’’ πίσω απ’ το ταλέντο.

Κάθε ανθρώπινη ικανότητα, είτε παίζεις μπάσκετ είτε Μπαχ, δημιουργείται από αλυσίδες νευρικών νημάτων. Το κάθε ένα από αυτά τα ‘’νήματα’’ περιλαμβάνει ηλεκτρικό παλμό – ένα σήμα πληροφορίας. Αυτά τα νήματα φαντάσου τα σαν μικρά καλώδια. Γύρω από το κάθε καλώδιο(σύρμα) υπάρχει μια επικάλυψη, ένα είδος μονωτικού υλικού. Το μονωτικό αυτό υλικό γύρω απ’ τα νευρικά νήματα ονομάζεται μυελίνη!

Ο βασικός ρόλος της μυελίνης είναι να προστατεύει τον ηλεκτρικό παλμό(electrical impulse) απ’ το να χάνει την ισχύ του. Όπως δεν κάνει μόνο αυτό. Όσο περισσότερο εξασκούμαστε τόσο η πυκνότητα της μυελίνης αυξάνεται. Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε πιο γρήγορες και πιο ακριβείς σκέψεις!

Ικανότητα είναι η κυτταρική μόνωση που καλύπτει τις νευρικές περιοχές και αναπτύσσεται ως αντίδραση σε συγκεκριμένα ερεθίσματα

Όσο περισσότερο χρόνο και ενέργεια αφιερώνουμε στο κατάλληλο είδος εξάσκησης και ενεργοποιούμε συγκεκριμένες νευρικές περιοχές, τόσο περισσότερη μυελίνη κερδίζουμε.

Όλες οι ικανότητες, η γλώσσα, η μουσική, οι κινήσεις, είναι φτιαγμένα από νευρωνικά εγκεφαλικά δίκτυα που αναπτύσσονται σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες – Dr. George Bartzokis, UCLA neurologist

Η Απίστευτη Διαδικασία της Βαθιάς Εξάσκησης

Το ταλέντο συνδέται άμεσα με την διαδιακσία της βαθιάς εξάσκησης

Η διαδικασία της βαθιάς εξάσκησης αλλάζει τα δεδομένα του μυαλού

Η πρώτη ερώτηση που χτύπησε τις σκέψεις μου όταν ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι αυτή που ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να κάνει:

‘’Δηλαδή μπορώ να γίνω ταλέντο σε ότι θελήσω;’’

Δίκαιη μεν, δύσκολη δε η συγκεκριμένη ερώτηση. Βέβαια δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε το γεγονός ότι όλοι είμαστε καλοί σε ‘’κάτι’’ και όλοι μας έχουμε κλίση προς έναν τουλάχιστον τομέα. Απλά είναι πολλές οι φορές που ερχόμαστε κόντρα με αντίθετες σκέψεις όπως ‘’το χόμπι δεν φέρνει κέρδος’’ ή πολύ απλά έχουμε την τάση να συγκεντρωνόμαστε τόσο πολύ στις αδυναμίες μας που ξεχνάμε παντελώς να καλλιεργήσουμε τις υπάρχουσες δυνάμεις μας! Αν προσθέσουμε στην συνταγή και την ανυπόφορη σκιά της ζώνης άνεσης τότε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων θα προτιμήσουν να μείνουν στην ασφάλεια και να βαριούνται οικτρά παρά να ρισκάρουν και να κερδίσουν το καταπληκτικό αίσθημα του ενθουσιασμού.

Βέβαια, για να καλλιεργήσουμε και κατ’ επέκταση ν’ αναπτύξουμε κάποιο ταλέντο χρειάζεται πολύ εξάσκηση. Και η εξάσκηση απαιτεί χρόνο ο οποίος είναι ομολογουμένως πολύτιμος. Όμως οι άνθρωποι που θεωρούνται ταλέντα έχουν μια πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση στον τρόπο που εξασκούνται. Με κάποιο τρόπο προπονούνται στο ζενίθ των ικανοτήτων τους. Κάνουν πληθώρα λαθών αλλά για κάποιο περίεργο λόγο τα λάθη τους βελτιώνουν ταχύρρυθμα! Πως συμβαίνει αυτό;

Όταν σκεφτόμαστε την διαδικασία της εξάσκησης σε υψηλό επίπεδο είναι λογικό επακόλουθο να μας έρχονται λέξεις στο μυαλό όπως συγκέντρωση, θέληση, επιμονή. Πάντως σίγουρα δεν σκεφτόμαστε το ταλέντο. Και είναι ακόμα πιο σίγουρο να σκεφτούμε περισσότερο την σκληρή εξάσκηση παρά την βαθιά εξάσκηση! Όπως ποια η διαφορά;

Το μυστικό της βαθιάς εξάσκησης είναι η ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων. Και όταν πρόκειται για εγκεφαλικές λειτουργίες, κάποια microseconds είναι αρκετά για να κάνουν την διαφορά. Η βαθιά εξάσκηση είναι να ‘’παλεύεις’’ νοητικά με συγκεκριμένο τρόπο. Όταν λειτουργείς στο peak των ικανοτήτων σου και κάνεις λάθη, τότε πολύ απλά γίνεσαι πιο έξυπνος! Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να σπάσεις την όλη διαδικασία σε μικρά κομμάτια που συγκεντρώνεσαι περισσότερο. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να ‘’κόψεις’’ ταχύτητα. Αυτή η μείωση στην ταχύτητα που επεξεργάζεσαι την εξωτερική πληροφορία σου επιτρέπει να μπορείς να παρατηρήσεις καλύτερα το τι συμβαίνει και να κατανοήσεις εις βάθος τα λάθη σου. Δεν βλέπεις την οθόνη του υπολογιστή αλλά τον κώδικα πίσω από τα προγράμματα! Είναι ακριβώς σαν να μπαίνεις πρώτη φορά σε ένα δωμάτιο με πάρα πολλά αντικείμενα και έπειτα να σε ρωτήσω αν κάποιο από τα αντικείμενα έχει κάποιο ψεγάδι και αν ναι ποιο και και σε ποιο σημείο. Αν όμως κατευθύνω την προσοχή σου και σου πως ότι η τηλεόραση έχει κάποιο ράγισμα, ‘’βρες το σημείο που βρίσκεται’’, τότε θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να το εντοπίσεις. Πολύ απλά γιατί η πληροφορία που έχεις να επεξεργαστείς είναι αισθητά μικρότερη.

Όπως εξηγεί και ο Robert Bjork, υπεύθυνος Ψυχολογίας στο UCLA:

Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι η μνήμη είναι κάτι σαν ταινία καταγραφής. Όμως αυτή η προσέγγιση είναι λανθασμένη. Η μνήμη είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Όσο περισσότερο δημιουργούμε αύξηση ερεθισμάτων και ξεπερνάμε δυσκολίες, τόσο περισσότερες ‘’σκαλωσιές’’ στήνουμε για να δημιουργηθεί μια νέα ικανότητα

Όλα έχουν να κάνουν με το περίεργο κενό μεταξύ του τι ξέρουμε και του τι προσπαθούμε να καταφέρουμε. Το κενό αυτό είναι το Sweet Spot της υψηλής απόδοσης. Το τρικ είναι να θέτουμε στόχους που πιέζουν τις ήδη υπάρχουσες ικανότητες μας.

Life Coach / HumanAdvanced.com Founder Με βαθιές γνώσεις πάνω στην ψυχολογία και την Ανθρώπινη Συμπεριφορά, στην Συμβουλευτική Σχέσεων αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών Life Coaching, προσφέρει άρθρα πάνω σε θέματα νευραλγικά για την επίτευξη συναισθηματικής ισορροπίας. Με ειδικότητα στην Ψυχολογία Διαχείρισης Συναισθημάτων, Σχέσεων και Πώλησης, ο Χρήστος Παπανίκας προσφέρει υπηρεσίες Life Coaching σε όσους το έχουν ανάγκη. Περισσότερα εδώ : http://www.humanadvanced.com/meet-team/